forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Problem z lunetą celowniczą HAWKE 3-9x50 MAP

freestriker00 - Czw 15 Sty, 2009
Temat postu: Problem z lunetą celowniczą HAWKE 3-9x50 MAP
Witam ponownie!
Mam lunetę celowniczą HAWKE 3-9x50 MAP, z którą mam problem. Chodzi o to, że luneta nie ostrzy. Wydaje mi się, że na mniejszych powiększeniach - tak do 5 jest w miarę ostro ale od powiększenia x5 w górę nieostrość jakby wzrastała.
Jak, że lunetę kupiłem z drugiej ręki pomyślałem sobie, że być może została źle przefokusowana lub przefokusowła sie przypadkowo, ponieważ podobno poluzował się sam pierścień obiektywu podczas strzelania i został później dokręcony.
Sam też dokrecilem obiektyw na maksa ale nic to nie dało.
Wykręciłem też cały obiektyw z lunety żeby poznać budowę. Wygląda ona tak, że od strony zewnętrznej jest najpierw ten nieruchomy pierścień z dwoma rowkami (składa się tak jakby z pięciu małych pierścieni), później soczewka, za soczewką mała uszczelka i na końcu pierścień, który dociska soczewkę i uszczelkę do tego nieruchomego pierścienia.
Czy mógłby mi ktoś pomóc i udzielić mi porady co mam zrobić aby usunąć ten błąd. Może problem nie tkwi w obiektywie.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za długi opis.
Pozdrawiam,

Arek - Czw 15 Sty, 2009

Wcale nie wykluczone, że poluzowało się coś jeszcze. Mi to nie wygląda na wadę obiektywu, tylko na
coś w zmiennoogniskowym okularze. Chyba wizyta u optyka Cię czeka.

freestriker00 - Pią 16 Sty, 2009

Dzięki bardzo. Ciekawe ile to będzie kosztowało. :cry:

[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 14:54 ]
Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły? :)

artur25 - Nie 18 Sty, 2009

Niestety w tych lunetach to normalne, zdarzają egzemplarze lepiej lub gorzej wykonane, są to kiepskie lunety. Nie wiem czy jest sens naprawy tej lunety u optyka, ale to już Twój wybór