|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Bateria w A200
needlehole - Sob 17 Sty, 2009 Temat postu: Bateria w A200 Problem nie dotyczy mnie, tylko mojego znajomego. Obaj mamy Alphy 200, dziś zrobiliśmy podobną ilość zdjęć. Ja zrobiłem 178 i z baterii zjechało mi 5%, natomiast on zrobił 165 zdjęć i zjechało mu z baterii 25%. Warunki oświetleniowe były takie same, obiektywy podobnie (na kilka zdjęć założyłem tylko heliosa). Moje pytanie, czy znacie może przyczynę takiego stanu rzeczy?
komor - Sob 17 Sty, 2009
Długość czasu pracy w trybie Live View, długość czasu wyświetlania zdjęć na ekranie, kondycja baterii, niedokładność wskazań jej stanu, seria produkcyjna baterii…
needlehole - Sob 17 Sty, 2009
Komor pieknie mi już wszystko wyjaśnił. Do zamknięcia.
komor - Nie 18 Sty, 2009
Na wniosek MC otwieram ponownie, gdyż przytomny kolega MC zwrócił mi uwagę, że A200 nie ma tryby Live View. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę bardzo.
Nie wiem jakiej „jakości” jest wskazanie stanu baterii w tym modelu, więc nie wiem czy w ogóle jest się czym przejmować. W moim Canonie 400D było tak, że „super-precyzyjny” wskaźnik składający się z trzech belek długo wskazuje full (trzy belki), potem bardzo krótko są dwie belki (często tego stanu nawet nie zauważałem), a potem długo jest jedna belka. A potem aparat umiera. Z tego co widzę w 40D jest niewiele lepiej, choć jak na razie nieco poprawniej. Wiem, że w Sony jest dość precyzyjny wskaźnik, ale nie wiem czy także w modelu A200 i czy jego dokładność nie jest iluzoryczna. Co na to użytkownicy?
MC - Nie 18 Sty, 2009
W A700 na wskazniku procentowym mozna polegac i mysle, ze w A200 jest praktycznie tak samo, bo oba aparaty maja identyczna baterie z procesorem odpowiedzialnym za informacje o poziomie naladowania.
Pierwsze pytanie - czy kolega tez ma 18-70 czy moze jakies szkielko z SSM/HSM? Bo taki naped duzo szybciej potrafi rozladowac baterie.
Drugie - moze Twoj kolega ma wzglednie nowa baterie, ladowana 2-3 razy? One maksymalna pojemnosc otrzymuja po ktorymstam ladowaniu i to tez moze byc przyczyna.
Wiecej pomyslow nie mam.
needlehole - Nie 18 Sty, 2009
Wskaźnik jest procentowy. Obiektywy identyczne, z tym że ja przez kilka ujęć używałem heliosa. Baterie mniej więcej w takim samym stanie, moja o miesiąc starsza, ładowane były w taki sam sposób [na maxa rozładowanie, na maxa ładowanie] ponieważ sam mu tak polecałem. Trochę go podirytował ten czas na zasilaniu...
ghost - Nie 18 Sty, 2009
jak ładowałeś baterię? na ładowarce jest dość kuriozalna informacja, że bateria jest pełna godzinę po zgaśnięciu diody.
jeżeli kolega dłużej trzyma spust, to i elektronika dłużej mierzy naświetlenie i AF...
choć różnica jest spora.
Wujek_Pstrykacz - Nie 18 Sty, 2009
Takie porównania nie zawsze są miarodajne, podejrzewam, że innym razem może wyjść inny wynik. Czy baterie były ładowane przed tym spotkaniem o tym samym czasie, czy tak samo długo. Tu może tkwić tajemnica tych różnic w rozładowaniu. Powody mogą być przeróżne.
Ghost
Cytat: | ładowane były w taki sam sposób [na maxa rozładowanie, na maxa ładowanie] |
mavierk - Nie 18 Sty, 2009
no a tak po za tym - czym się przejmować - 25% baterii na sesję to nie jest jakaś krytyczna wartość, wystarczyło na dzień z aparatem.
No i zazdroszczę użytkownikom sony tych baterii - u mnie nikoś pokazuje baterię na maxa, następnie wyładowaną... na tym nie da się polegać...
Nie chodzi czy krytyczna czy nie, tylko skąd bierze się tak duża rozbieżność w wynikach?
Mavierk, dla baterii chyba na sony nie przejdziesz? : D
mavierk - Pon 19 Sty, 2009
jak będę miał kasę i będę potrzebował dobrego standardu - Sony R1 znowu sobie kupię
needlehole - Pon 19 Sty, 2009
...lub A900 jako FF
|
|