|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Ile zabawy z RAW-em, a ile w PS ?
nesta - Pon 19 Sty, 2009 Temat postu: Ile zabawy z RAW-em, a ile w PS ? Jesli chodzi o zdjecia portretowe, mode czy inne artystyczne itp to jak rozkladacie swoja obrobke zdjec ?
Ja raczej zdecydowana wiekszosc obrabiam w camera raw i jak jestem zadowolony z efektow to otwieram w PS aby dodac ostatnie szlify (np. jakies ziarno czy offset )
Nie mam jednak duzego doswiadczenia wiec chcialbym miec jakis punkt odniesienia i wiedziec jak tworza inni. dziekuje
jaad75 - Pon 19 Sty, 2009
Kiedyś robiłem wszystko jak najbardziej płasko i niekontrastowo z RAW-a i nadawałem kształt w PS-ie, teraz robię tak, by zdjęcie wyglądało dobrze z RAW-a i otwieram jako obiekt inteligentny. Jeśli w trakcie obróbki w PS stwierdzam, że trzeba coś skorygować w RAW-ie, to podwójne kliknięcie przenosi mnie z powrotem do Camera RAW i mogę dany parametr skorygować już pod wynik, jaki chcę ostatecznie uzyskać w PS...
mavierk - Pon 19 Sty, 2009
ja robię mniej więcej jak jaad - staram się coś uzyskać na poziomie RAWa, gdy nie jestem w stanie, to albo zostawiam zdjęcie na pewien czas, albo, gdy się śpieszy, odpalam program do obróbki zdjęć.
needlehole - Pon 19 Sty, 2009
Dokładnie jak i mavierk. Wyciągnąc ile się da z CR a potem szlify w PS.
mnich - Pon 19 Sty, 2009
ja robię mniej więcej jak mavierk - staram się coś wycisnąć więcej z RAW'a (NEf'a) niż dała by mi wersja jpg z aparatu. Jeśli zdjęcie jest nie ostre, raczej usuwam ( chyba że nie ostrość zamierzona ). W innych przypadkach zdjęcia potrafią przeleżeć w na dysku nawet miesiąc i dopiero później do nich wracam. Staram się uzyskać w rawie poprawny WB, ekspozycję, doświetlenie/rozkład cieni, kontrast, saturację. Reszta jest dokładana podczas obróbki w PS. Staram się nie odszumiać zdjęć wogóle. Za to lekkie wyostrzenie ( 500%, promień 0.2 ) często stosuje.
jaad75 - Pon 19 Sty, 2009
mnich napisał/a: | Za to lekkie wyostrzenie ( 500%, promień 0.2 ) często stosuje. |
Faktycznie lekkie...
piotrmkg - Pon 19 Sty, 2009
jaad75, jak ma się zamiast obiektywu dekielek z otworkiem to nie ma innego wyjścia
mavierk - Pon 19 Sty, 2009
a ostatnio zacząłem poprawiać zdjęcia, żeby jpgi już z aparatu wyglądały super
|
|