forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Uniwersalny obiektyw do Nikona D300

k7piotr - Pon 19 Sty, 2009
Temat postu: Uniwersalny obiektyw do Nikona D300
Witam wszystkich jako nowy na forum :smile:

Jestem początkującym fotoamatorem. Kupuję właśnie d300 i mam pytanie do ekspertów. Jaki obiektyw kupić? Chodzi mi o coś uniwersalnego, do 2000/2500zł. Większość fotografii na zewnątrz. Krajobrazy, przyroda i przede wszystkim macro.
Jestem laikiem w tej dziedzinie, ale nieco poczytałem i wybór padł na trzy obiektywy:
1. Nikon AF-S 18-105 mm f/3,5-5,6 G ED VR DX
2. Nikon AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6 DX ED VRII
3. Nikon AF-S 24-120mm f/3,5-5,6 G IF-ED VR Zoom-Nikkor

Na temat pierwszych dwóch, poczytałem bardzo wiele, na temat trzeciego prawie nic nie znalazłem. Wydaje mi się, że (3) była by najlepsza, ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić :roll:
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.
z góry dziękuję :smile:

Jesienny - Pon 19 Sty, 2009

Uniwersalizm... Trudno łączyć krajobrazy z makro.
W takim przedziale cenowym zapewne wolałbym zapewne tandem w stylu:

Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Asp. IF Makro - do codziennych wycieczek, krajobrazów (17 może być czasem nie wystarczające ale trudno + niby tam jakieś makro ma (odwzorowanie 1:2.3))

+ do tego Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Makro - jak sama nazwa wskazuje do makr (odwzorowanie 1:1 no i jest ostry) no i portrecik można tym zrobić.

powinno się zmieścić w 2,5k (choć podwyżki... podwyżki... podwyżki...)

Byłby super, gdyby miał jeszcze stabilizację obrazu, i właśnie jej brak skreśla go z mej listy :neutral:
Jesienny - Pon 19 Sty, 2009

Ale co chcesz stabilizować? Krajobrazy na 17mm? Statyw kup, lepiej na tym wyjdziesz.
Monastor - Pon 19 Sty, 2009

k7piotr, bez stabilizacji można spokojnie robić zdjęcia. Zwłaszcza, że wszystkie tanie, stabilizowane szkła są dość ciemne. Ja tam wolę dobre światło.
Co do makro, nie spodziewaj się rewelacji po żadnym z tych nikkorów.

Statyw mam a stabilizator jest dobrą opcją przy moich niesprawnych rękach :smile:
więc raczej pozostanę przy czymś ze stabilizacją.
to teraz już całkiem nie wiem, jaki obiektyw do macro :???:

Monastor - Pon 19 Sty, 2009

k7piotr, do prawdziwego makro potrzeba osobnego szkła.
Najtaniej dostaniesz pewnie Nikkora 60 mm F/2.8 Macro

Namiastkę makro da Ci właśnie Sigma 17-70 F/2.8-4.5
Powiększenie będzie mniejsze niż w przypadku klasycznego obiektywu makro, ale za to masz wszystko w jednym szkle.

Nie wiem czemu upierasz się przy stabilizacji. Skoro czytałeś to pewnie wiesz na co Ci pozwoli, a jakie ma ograniczenia ciemne szkło ze stabilizacją. Nie będę Cię przekonywał na siłę.

Jeszcze słowo na temat Nikkora 24-120. Zauważ, że ogniskowe obiektywów są podawane bez uwzględnienia rozmiaru matrycy APS-C (takiej jak we wszystkich Nikonach poza D3, D700 i D3x), a więc 1,5 raza mniejszej niż klatka filmu 35 mm. Pole widzenia będzie takie jak w analogowym aparacie przy ogniskowej 1,5 raza większej. Z 24 mm robi się 36, a to już troszkę wąsko. Do widoczków przyda się szeroki kąt. 16, 17, 18 mm powinno być ok.

costi - Pon 19 Sty, 2009
Temat postu: Re: Uniwersalny obiektyw do Nikona D300
k7piotr napisał/a:
Witam wszystkich jako nowy na forum :smile:

Jestem początkującym fotoamatorem. Kupuję właśnie d300 i mam pytanie do ekspertów. Jaki obiektyw kupić? Chodzi mi o coś uniwersalnego, do 2000/2500zł. Większość fotografii na zewnątrz. Krajobrazy, przyroda i przede wszystkim macro.
Jestem laikiem w tej dziedzinie, ale nieco poczytałem i wybór padł na trzy obiektywy:
1. Nikon AF-S 18-105 mm f/3,5-5,6 G ED VR DX
2. Nikon AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6 DX ED VRII
3. Nikon AF-S 24-120mm f/3,5-5,6 G IF-ED VR Zoom-Nikkor

Na temat pierwszych dwóch, poczytałem bardzo wiele, na temat trzeciego prawie nic nie znalazłem. Wydaje mi się, że (3) była by najlepsza, ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić :roll:
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.
z góry dziękuję :smile:

Nikkor 18-200 VR. I w miare szeroko, i tele, a ze ostrzy od 45cm w calym zakresie ogniskowych, to i jakes kwiatki czy kropelki da sie porobic ;)

Lazlo - Pon 19 Sty, 2009

costi chyba zartujesz,do D300 to wrecz nie wypada... :razz:
k7piotr zapewniam Cie,pierwszakowi we fotografii tymbardziej potrzebne jest jak najwiecej swiatla i jesli bedziesz mial krotkie czasy naswietlania (dzieki jasnemu obiektywowi),to stabilizacja jest zbedna a zwlaszcza do 100mm. Tandem tamronow 17-50/2.8 i 90/2.8 bylby co najmniej swietny :wink:

costi - Pon 19 Sty, 2009

Cytat:
costi chyba zartujesz,do D300 to wrecz nie wypada...

Bo?

Jako uniwersalne szklo dla amatora jest IMHO idealny. Powiedz mi, czego brakuje temu obiektywowi za wyjatkiem stalego swiatla 2.8 (bez ktorego IMHO spokojnie da sie zyc)? Ma rozsadne swiatlo, VR, szybki i celny AF, jest dobrze wykonany i nie kosztuje majatku.
Regularnie z tego obiektywu korzystam i nie rozumiem problemu.

Cytat:
jesli bedziesz mial krotkie czasy naswietlania (dzieki jasnemu obiektywowi),to stabilizacja jest zbedna a zwlaszcza do 100mm.

Po czym dla zwiekszenia GO przymkniesz troche obiektyw i okaze sie, ze stabilizacja jednak nie jest taka zbedna, jak ja maluja. ;)

MM - Pon 19 Sty, 2009

Najlepszy obiektyw to 16-85 VR a do macro kup sobie coś dedykowanego do tych celów.

MM coś mi się zdaje, że tak właśnie zrobię :wink:
niemniej jednak nadal czytam i analizuję wasze posty :smile:
może faktycznie 16-85 VR a z czasem dokupić AF micro 60mm f/2.8D

MM - Pon 19 Sty, 2009

Ja bym polecił coś dłuższego, choćby Tamrona 90/2.8 lub Tokinę 100/2.8. Oczywiście gdybyś znalazł kasę na Nikkora 105/2.8 VR...
razthaman - Pon 19 Sty, 2009

może lepiej zamiast d300 wziąć d90 i uzbroić się w szklarnie porządniejszą, to i na stabilizowanego Nikkora makro starczy pieniędzy, a różnicy w obrazowaniu chyba nie odczujesz tak bardzo, skoro jesteś amatorem. wg. mnie to rozsądniejsza opcja.

pozdrawiam

k7piotr - Wto 20 Sty, 2009

OK. Dzięki za pomoc, jednak 16-85 vr :grin: