forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - jakie perspektywy ma system Sony?

lucas - Pon 19 Sty, 2009
Temat postu: jakie perspektywy ma system Sony?
czy ktoś coś wie o następcy Sony Alfa 200/300/350? od sprzedawcy, który przynajmniej sprawiał wrażenie, fachowości, usłyszałem, że Sony będzie szło raczej w kierunku doskonalenia swojej pełnej klatki. Gdyby ktoś mógłby to jakoś zweryfikować byłbym wdzięczny.

druga rzecz, myśle o tym, by zamienić swoją Alfę 200 na coś innego, ale im dłużej czytam, różne testy, to wychodzi mi na to, że zamienić owszem warto, ale dopiero na Alfe 700, a ta jest raczej trochę poza zasięgiem finansowym, inna możliwość, to stara Alfa 100, w kategorii rozdzielczość, funkcjonalność wydaję się być lepsza od Alfy 200, sam już nie wiem. Gdyby ktoś rzucił garść cennych uwag czy sugestii byłbym wdzięczny. Wiem, że na forach dominują miłośnicy Canona i Nikona, ale może ktoś szepnie coś na temat sony?dzięki

ghost - Pon 19 Sty, 2009

Cytat:
Alfa 100,

zapomnij. dla przeciętnego użytkownika 100 nie oferuje niczego co uzasadnia zakup.
wolniejszy AF i słabsze odszumianie, także gorsza współpraca z fleszem.

Na razie jestem spokojny o następców serii 200-300. Jeszcze nie przyszedł czas na amatorskie FF. Może za parę lat, nie wiem.
A zmiana ma faktycznie sens tylko na 700.

lucas - Pon 19 Sty, 2009

dzięki ghost, nawet jak sprzedam swoją alfę 200 za 800 zł, to zakup alfy 700, to plus 2000 zł, może zatem lepiej niczego nie zmieniać? bo czy alfa 300 albo 350 to gra warta świeczki? w sumie life view to raczej tylko gadżet?
ghost - Pon 19 Sty, 2009

live view to gadzet. dla niektórych przydatny dla innych mniej.
MC - Pon 19 Sty, 2009

lucas napisał/a:
nawet jak sprzedam swoją alfę 200 za 800 zł

To powinienes sie cieszyc, jesli uda Ci sie za tyle sprzedac. Jezeli juz na cos chcesz wymieniac to tylko A700.

needlehole - Pon 19 Sty, 2009

Rzeczywiście, przejście tylko na A700 lub wyżej. A300 daje tylko LV, A350 LV + 4mln upchanych pixeli. Z jednej strony większa rozdzielczość, z drugiej większy szum i wolniejszy.
davaeorn - Wto 20 Sty, 2009

no jak chcesz się przeniosić no to tylko na aparat o "półkę" lepszy. A takim w sony jest właśnie a700... proste.. chyba że poczekasz na jego następcę, który może się niedługo pojawi - ale to już wróżka.pl :)
eave - Wto 20 Sty, 2009

lucas, a jakie masz obiektywy? :) Bo wydanie ponad 2tys na przesiadke na a700 w jakosci zdjęć Ci nic niewiele da jak masz kita :) Lepiej taką kasę zainwestować w coś pokroju 16-80, albo jakiegoś tele w stylu tamiego 70-200 jeśli jeszcze nie masz.
Patrokles - Wto 20 Sty, 2009

Ja wszedłem w ten system i żałuję.
Miałem nadzieję, że będzie tak jak podawano w prasie i A-100 okaże się kondynuacją Minolty D7.
Niestety nieuzasadnione nadzieje.
Do Minolty tej lustrzance bardzo daleko.
Miałem ostatnio okazje pobawić się A -700. Zrobiła na mnie kiepskie wrażenie.
Szczególnie jakość wykonania.
W podobnym zakresie cenowym postawiłbym na Pentaxa K-20. Porządny solidny aparat. Trochę szumi ale 700 pod tym względem chyba nie ustępuje.

Ostegolectric - Wto 20 Sty, 2009

a ja myślę, że Sony ma dobre perspektywy bo chce konkurowac z Nikonem i Canonem, a żeby mógł im stawić czoła musi się prężnie rozwijać. pozatym Sony trochę innowacyjności wprowadza co zalicza mu się na plus, patrz chociazby gripy do alf czy ostatnia błyskotka hvl-f58am...
Patrokles - Wto 20 Sty, 2009

Firma zapewne ma potencjał (odziedziczony dorobek i doświadczenia Minolty, kapitał, nowe technologie, obiektywy) pytanie jednak w jaką pójdzie strone.
mnich - Wto 20 Sty, 2009

Ostegolectric napisał/a:
pozatym Sony trochę innowacyjności wprowadza co zalicza mu się na plus, patrz chociazby gripy do alf

co w tym innowacyjnego?
Ostegolectric napisał/a:
czy ostatnia błyskotka hvl-f58am...

a tutaj?
Innowacyjnego dla samego systemu Sony. Nie dla DSLR'ów wogóle.

ziemowy - Wto 20 Sty, 2009

zapominasz mnich o cudownym i rewolucyjnym systemie LV :)
mnich - Wto 20 Sty, 2009

Akurat Rozwiązanie takiego użytecznego LV wcale nie jest innowacją Sony, tylko Olympusa.

[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 15:57 ]
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse330/

O Ciekawe.
Ja znalazłem taki wycinek:
"Funkcja Quick AF Live View do szybkiego, twórczego fotografowania Modele alfa 350 i alfa 300 są pierwszymi lustrzankami cyfrowymi z funkcją Quick AF Live View. Ten zupełnie nowy, oferowany tylko przez Sony system łączy wygodę podglądu obrazu na żywo z szybkością detekcji fazowej TTL i cenioną przez użytkowników lustrzanek cyfrowych dużą szybkością zdjęć seryjnych. Jego konstruktorom pierwszy raz w historii udało się pokonać ograniczenia techniczne, które dotąd uniemożliwiały szybkie fotografowanie i wyświetlanie podglądu na żywo."

mnich - Wto 20 Sty, 2009

Sony udało się tylko dobrze zaimplementować ten LV.
Popatrz jednak kiedy powstały aparaty Olka z takimi innowacjami.
Jedyne co dobre ma Sony, to marketing, na który wydaje pewnie miliony $.

Nie dajmy się jednak zwariować.

mnich napisał/a:
Popatrz jednak kiedy powstały aparaty Olka z takimi innowacjami.

To prawda, dobre kilka lat temu.
Marketing jednak jest potrzebny jeśli zaczyna się prawie od zera i chce się konkurować z najlepszymi.
Obecna seria luster Sony to dopiero pierwsza generacja, jeśli jednak w kolejnych wersjach Sony zacznie wymyślać jakieś innowacje, a przy tym poprawi matryce, wizjery i AF to właśnie Canon i Nikon będą musieli kombinować czym przyciągać nowych użytkowników.

mnich - Wto 20 Sty, 2009

ziemowy napisał/a:
Marketing jednak jest potrzebny jeśli zaczyna się prawie od zera i chce się konkurować z najlepszymi.

Ok, zgoda.
Ale cały trik polega na tym aby nie dać się zwieść marketingowi.
Nie wybrałem systemu dla marketingu, tylko z zupełnie innych powodów.
I tak jak tobie może nie przeszkadzać AF, wizjery i matryce- tak mi gdy wybierałem Nikona D80, nie przeszkadzał szum na wysokich iso.
:wink:

Niestety spora część ludzi wybierająca amatroskie lustra takie jak Sony A300, A350 czy innych producentów jak Canon 450D, Nikon D60 tak naprawde wybiera te body o których jest głośno w mediach.
Spotkałem już niejedną osobę która kupiła np Sony A300 i fotografuje tylko na trybie auto. Gdy raz zapytałem znajomego dlaczego nie używa preselekcji czasu albo przesłony to dostałem odpowiedź, że na auto ładne zdjęcia wychodzą.

MC - Wto 20 Sty, 2009

mnich, innowacyjnosc w gripie (moze faktycznie troche za mocne slowo) polega na tym, ze przeniesiono na nie tyle przyciskow. Co do LV - to jednak jego uzytecznosc jest sporo lepsza niz w Olkach i innych.
mnich - Wto 20 Sty, 2009

Ok, ja nie mówie że LV z Sony alfa jest złe. Tylko sama idea i innowacyjność nie wyszła od Sony.

Nie chcę Wam użytkownikom Sony niczego udowadniać, ani też przekonywać że Sony jest słabe. Dlaczego miałbym to robić? Każdy System ma swoje słabe i mocne strony.

Inna sprawa że dobrze rozwijające się Sony i jego system, zmusi Nikona, Canona i resztę to większego wysiłku. Większa konkuręcja na rynku to samo dobro dla nas- użytkowników.

Na obecną chwilę jednak ( jak dla mnie) Sony nie ma niczego co mogło by mnie zachęcić do większego zainteresowania tąże marką.

MC - Wto 20 Sty, 2009

mnich, a ja sie nawet niedawno zastanawialem na przesiadka na Nikona. I doszedlem do wniosku, ze oprocz fajniejszych puszek, to na szklach bym niestety nie zyskal, a stracil finansowo na odsprzedazy :oops:
Ale im wieksza bedzie konkurencja, tym szybsza bedzie rozwoj. O ile kryzys finansowy tego nie powstrzyma.

mavierk - Wto 20 Sty, 2009

miom zdaniem Sony ma super perspektywy:
ma w swojej ofercie super tanią a200, która w przeciwieństwie do a100 nie wydaje sie być aż taką porażką.
ma w swojej ofercie spoko a300 z świetnym LV, które w świetny sposób wykorzystuje patent, od którego odszedł Olympus (nie ważne, co było 3 lata temu, ważne, co jest teraz).
a700 moim zdaniem jest na poziomie d300 / 50d więc nie ma na co psioczyć.
świetny korpus a900 - 24mpix, pełna klatka i cena nie zwalająca z nóg jak na możliwości.

i do tego szkła:
16-80 - super zakres, nie najgorsze szkło - tylko Oly ma lepszą alternatywę (12-60)
70-300G - jeśli jakość jest taka, jak cena, a MC mówi, że tak jest, to można narzekać na to, że cena tego szkła coś lecieć w dół nie chce :D
70-400G - myślę, że będzie to nowy telekiller na rynku ;)
70-200G - za drogie
no i Zeissy - 85/1.4 oraz 135/1.8 - najpoważniejszy argument za Sonym.

Do tego aktualny kryzys może wymusić na Sonym szukanie pieniędzy - może z nadzieją na zyski wyrzucą jakąś 50/1.7 czy 85/1.7 w cenie do 600zł pierwsza i do 1700 druga. Do tego dochodzi jakieś 35/1.8 czy jasne 17-70.

Moim zdaniem Sony na prawdę zaczyna się rozpędzać z swoim systemem :)

kamfil06 - Wto 20 Sty, 2009

Patrokles napisał/a:
Pentaxa K20

z ciekawości (nie bój się - nie zjem cię :razz: ) na czym oglądałeś zdjęcia ?

Luke_S - Wto 20 Sty, 2009

MC napisał/a:
Co do LV - to jednak jego uzytecznosc jest sporo lepsza niz w Olkach i innych.

Zależy pod jakim względem. Pod względem szybkości pracy AF - tak. Ale już brak podglądu głębi ostrości i porządnego powiększenia centralnego fragmentu kadru przy manualnym ostrzeniu dyskryminują LV Sony'ego dla moich potrzeb i AF tego nie zmieni.

krzysiek29 - Wto 20 Sty, 2009

Myślę, że Sony rozpoczyna od dobrej strony ;
zarzuca rynek dużą ilością tanich puszek do tego jakieś szkiełka , Jak już będą mięli duży udział w tanich to przyjdzie pora na klasę wyżej (pewnie część użytkowników A200 będzie czuła się czymś ograniczona i zechce wejść w klasę wyżej zarówno body jak i szkiełka , które zapewne pojawią się w klasie trochę wyższej niż kit 18-70 do tego czasu itd. )

lupo57 - Wto 20 Sty, 2009

mnich ma rację, czym większa konkurencja tym lepiej dla nas, użytkowników.
A swoją droga sony bardzo szybko się rozwija no i zaissss :mrgreen:

Ostegolectric - Wto 20 Sty, 2009

no ok, przegiąłem z innowacyjnością, chodzi bardziej o rozwiązania ergonomiczne, jak przesunięty w dół przycisk migawki w gripie czy przechylany na boki palnik lampy. a do 700 dorzucają pilocik zdalnego sterowania, klient może poczuć się dopieszczony, małe rzeczy też cieszą jak są :wink: jedyne z czym sony może kojarzyć się źle to to, że jest od wszystkiego... przez telefony, odtwarzacze mp3 telewizory, sprzęt audio aż do aparatów. i myśle że to niektórych drażni :wink:
needlehole - Wto 20 Sty, 2009

Baardzo dużo osób to drażni. Spotkałem się z dużą ilością komentarzy, że 'sony niech zajmie się telewizorami'. Jednak na moje oko, za kilka lat Sony będzie oferowało tyle co Nikon i Canon.
komor - Sro 21 Sty, 2009

Ostegolectric napisał/a:
chodzi bardziej o rozwiązania ergonomiczne, jak przesunięty w dół przycisk migawki w gripie

Ekhm... :)

Minolta VC-9 Vertical Grip, fotka pochodzi ze strony met.open.ac.uk/group/cpv/photo/vc9

Natomiast co do lampy to chyba rzeczywiście Sony jako pierwsze i dotąd jedyne wypuściło lampę z tak obracanym palnikiem. Ktoś zna innego producenta z takim bajerem? Chodzi o to, że przy pionowym kadrowaniu palnik można obrócić tak, żeby nadal znajdował się nad obiektywem, a nie obok.

O tutaj to pokazują: www.fotopolis.pl/index.php?n=7438.

davaeorn - Sro 21 Sty, 2009

komor napisał/a:
Chodzi o to, że przy pionowym kadrowaniu palnik można obrócić tak, żeby nadal znajdował się nad obiektywem, a nie obok.

kosztem obracania wokół pionowej osi - jednak bardzo chętnie zapłacę taką cenę... :) pamiętajmy też o tym że sony ma chyba najlepsze wyświetlacze (nie wiem jak tam aparaty profi więc może się myle...)

DonYoorando - Sro 21 Sty, 2009

system sony ss tak jak wspomniał mavierk perspektywy ma b dobre.
samo robi matryce, b dobre LV, redukcja drgań w korpusie. co do 1680 zaiss mam uprzedzenie bo jedyny/pokazowy egzemplarz klekotał tak okropnie że ach... i wyglądał jak podróba :sad: za to 2470f28 z A900 może nie samą jakością zdjęć ale pracą AF i obsługą zasługuje ma brawa.
Właśnie w obiektywach niezależnych firm widać zaletę ss dla amatorów. kiedy/jak wyjdzie tokina 1116f28 + tamron 1750+sigma50150f28+ sigma 100300f4 + A700 MkII byłby nie do przebicia. Nie zapominajmy że mówimy o perspektywach ss. :lol:

MC - Sro 21 Sty, 2009

Co do tego pilocika, to fajnie, ze jest, ale jego przydatnosc jest ograniczona. Nie mozna przy nim ustawic bracketingu czy mlu. W zasadzie to tylko natychmiastowe wyzwolenie migawki lub wyzwolenie z opoznieniem 2s. I tyle. Reszta przyciskow jest aktywna tylko w trakcie wyswietlania zdjec, na przykald na tv full hd 60cali :wink:
A lampa faktycznie ma swietny patent. Bardzo latwo ja obracac przy zdjeciach pionowych.

Pstryczek - Sro 21 Sty, 2009

Sony to nie tylko telewizory, odtwarzacze itp. Firma dzięki przejęciom jest także właścicielem m.in. studia filmowego Columbia Pictures oraz przez spółkę-córkę Sony Music jest jednym z największych wydawców muzycznych.

Łyknęła Konike-Minolte, moży łyknąć i Zeissa, potem kto wie kogo następnego. Moim zdaniem Sony będzie jednym z niewielu koncernów, które się ostaną ;)

piotrmkg - Sro 21 Sty, 2009

Pstryczek, żeby się nie okazało później, że przeinwestowali tak jak Toyota :)
Baku - Sro 21 Sty, 2009

To prawda, ale to wcale nie oznacza, że jest to dla nas - użytkowników - dobra wiadomość.
Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu panowało u nas przekonanie, że jeśli telewizor to tylko Sony. Było ono poparte na prawdę wysoką jakością i faktyczną innowacyjnością (trinitron) telewizorów, które w Polsce masowo pojawiły się na początku lat 90tych. Ale Sony jest cwane i zaczęło jechać na opinii a jakość telewizorów (mówię jeszcze o crt) spadła (to już temat na osobny wątek i nie jest to czysto teoretyczne twierdzenie). W dobie plazm i lcd są firmy które robią lepsze telewizory niż Sony, i teraz Sony musi się starać dając np. 5 lat gwarancji - znów z korzyścią dla klienta. Żaden monopol nie jest dobry i dlatego to dobrze, że Sony działa w segmencie luster. A perspektywy ma na prawdę świetne - dla jednych Sony to nie aparaty tylko telewizory i mp3, ale dla innych ta marka ma na prawdę dużą wartość i będą skłonni kupić aparat właśnie dla tych czterech literek.

FotoTomek - Sro 21 Sty, 2009

Pstryczek napisał/a:
Sony to nie tylko telewizory, odtwarzacze itp. Firma dzięki przejęciom jest także właścicielem m.in. studia filmowego Columbia Pictures oraz przez spółkę-córkę Sony Music jest jednym z największych wydawców muzycznych.
Łyknęła Konike-Minolte, moży łyknąć i Zeissa, potem kto wie kogo następnego. Moim zdaniem Sony będzie jednym z niewielu koncernów, które się ostaną ;)

Zeissa raczej nie łyknie, a jeśli łyknie to nie zmieni mu nazwy, bo fajnie mieć logo Zeiss na obiektywie. To ze względów marketingowych - ludzie na to polecą :wink:
Natomiast trzeba pamiętać, że Sony jest twórcą profesjonalnego systemu dla telewizji - Betacam (kamery, magnetowidy). Stąd już blisko do fotografii. Raczej trudno patrzeć na taką firmę jedynie jako producenta sprzętu AGD :grin: Konkurencja dla Nikona i Canona jest poważna i bardzo dobrze...

southorn - Sro 21 Sty, 2009

Tak na szybko z wikipedii:

"Pomimo tego, że firma jest rozpoznawana głównie jako producent aparatów fotograficznych i drukarek komputerowych rynku konsumenckiego, większość przychodów firmy pochodzi z działu produktów biurowych, zwłaszcza analogowych i cyfrowych kopiarek, a także linii wielofunkcyjnych urządzeń cyfrowych imageRUNNER. Dodatkowo, Canon jest dostawcą mechanizmów drukujących między innymi do popularnych drukarek laserowych LaserJet firmy Hewlett-Packard."

Zainteresowani mogą na własną rękę poszukać sprawozdań finansowych firmy Canon. To nie jest żadna riposta ani kontratak, po prostu warto wyrobić sobie własne zdanie na podstawie obiektywnych wniosków.

Na marginesie dobrze, że rozmawiamy o aparatach i fotografii ale mechanizm myślenia mnóstwa obecnych nie tylko tutaj osób jest niezwykle zastanawiający i silny. Gdyby za markę (firmę) wstawić np. klub piłkarski lub co gorsza imię któregoś z Bogów to pewnie niektórzy z przekonaniem pozabijaliby się za "jedyną prawdę"...

...

Baku - Sro 21 Sty, 2009

Ten mechanizm myślenia nie jest specjalnie zastanawiający, jeśli weźmie się pod uwagę znane przysłowie:
"Jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego". I tu też nie ma żadnego przytyku czy riposty, po prostu tłumaczenie tego co wydaje Ci się zastanawiające. Sony nie robi wielu rzeczy, np. samochodów, nie jest typowym "czebolem", ale trudno oczekiwać by wszystkie działy tak wielkiej firmy pracowały z jednakową jakością. Ja np. chętnie widziałbym u siebie w domu PS3, jakąś ładną bravię, blu-raya... Mam telefon Sony Ericsson - do Sony nie jestem uprzedzony, ale w ten system nie wszedłem. Po prostu nie byłem w stanie przekonać się do alf < 700 i tyle.

lucas - Sro 21 Sty, 2009

nie wiem, jeśli uda mi się sprzedać moją sigmę 17 - 70 to chyba w ogóle zmienię system, Alfa 700 to za drogo, po drugie ja fotografią nie zarabiam na życie, myśle, że jak się uda to się przesiądę z Alfy 200 na EOS 450, trochę szkoda bo przez długi czas będę musiał używać go z kitem, choć ten według testu nie jest aż tak bardzo kitowy.

P.S. Jak patrzę na zdjęcia, które zrobiłem Alfa 200 z Sigmą, to boję się, żeby nie wyszło, że zamienił stryjek siekierkę na kijek, zobaczymy, czas pokaże, a może lepiej powiedzieć, kasa pokaże

mnich - Sro 21 Sty, 2009

davaeorn napisał/a:
pamiętajmy też o tym że sony ma chyba najlepsze wyświetlacze

które bierze od nich też nikon :) Razem z matrycami... a co dalej z nich wyciska to już inna sprawa :)

southorn - Sro 21 Sty, 2009

Baku napisał/a:
"Jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego"

Podobnie można by powiedzieć o firmie Canon biorąc pod uwagę mój cytat. Druga sprawa, że to przysłowie to taki obiegowy stereotyp i do oceny konkretnych produktów firmy Sony chyba nie pasuje :D

Czy każdy produkt koncernu Fiat jest przeciętny (według częstych opinii o marce z Turynu)?

Bezpieczniej jest patrzeć na konkretną sprawę a nie ogólne subiektywne odczucia. Wszystko na świecie ma wady i zalety, zależy dla kogo i w jakiej sytuacji.

...

needlehole - Sro 21 Sty, 2009

lucas napisał/a:

P.S. Jak patrzę na zdjęcia, które zrobiłem Alfa 200 z Sigmą, to boję się, żeby nie wyszło, że zamienił stryjek siekierkę na kijek, zobaczymy, czas pokaże, a może lepiej powiedzieć, kasa pokaże

Myślę, że jakośc ze zdjec 450D + kit, oraz A200 + Sigma będzie podobna =)

lucas, w canona można wejść ale tylko dla teleobiektywów (stałek>200mm, wyjątkiem są 70-200 2.8 i 100-400), 35L, 85L, 135L. jeśli nie masz zamiaru takich obiektywów kupować to lepiej pozostać przy sony, szkoda kasy marnować na zmianę systemu.
MC - Sro 21 Sty, 2009

piotrmkg, a w czym te eLki portretowe sa lepsze od CZ? Bo 35L faktycznie jest lepsze od odpowiednika G.

MC, tak jak to mówią na cwanon desce: magią obrazowania ;) tak na serio to nie wiem czym się różnią bo nie miałem styczności z ich odpowiednikami od CZ.
MC - Sro 21 Sty, 2009

piotrmkg, a wiesz, ze to samo o CZtkach mowia na KKMie? Ja mysle, ze to sa bardzo porownywalne szkla, za zblizona w przypadku 135mm cene. Wiec nie sa argumentem za zmiana systemu. Bo akurat cena 85L jest kosmiczna (tak, wiem, jest tez 85/1.8 tani jak barszcz).

MC, w 85L płaci się głównie za te f/1,2 :)
MC - Sro 21 Sty, 2009

piotrmkg, jasne, wiem. A w CZ za 1.4 (w porownaniu do C85/1.8). Ale z kolei w 135 powinno sie placic za 1.8 a nie 2.0 :wink:
lucas - Sro 21 Sty, 2009

needlehole,

chodziło mi głównie o tę matrycę CMOS, i generalnie jakoś zdjęć, rozdzielczość u Canona. Wydaje mi się, że Sony nie radzi sobie, gdy chodzi o ekspozycję, (chodzi o zdjęcią na których występują silnie jasne obszary, może to mój brak doświadczenia, ale nie umiem ustawić dla takich warunków dobrej ekspozycji)nie mam zamiaru inwestować w teleobiektywy, maks to kupić puszkę EOS 450 i obiektyw Sigma 17 - 70 i coś Tamrona z tym, że w tym przypadku brak stabilizacji, ta w Sony spisywała się nieźle, nie wiem. Śmieszne, coraz bardziej wydaje mi się, że ta zamiana ostatecznie nie wiele da, bo nawet jeśli puszka EOS 450 oferuje lepsze parametry niż Alfa 200, to i tak wszystko później rozbija się o jakoś i parametry obiektywów. Jakby komuś chciało się coś mi poradzić, będę wdzięczny, pozdrawiam

MC - Sro 21 Sty, 2009

lucas, zastanow sie, czy taka zmiana Ci sie oplaci. Czy bedziesz robil dzieki temu lepsze zdjecia?
Jesli chodzi o poprawnosc naswietlenia, to ja w A100 takich problemow nie mialem. A jak zdjecie bylo zle naswietlone, to z mojej winy :oops:

lucas - Sro 21 Sty, 2009

wiem, że w grę może wchodzić mój brak umiejętności, to się dopracuję mam nadzieję, ale możliwości sprzętu raczej nie zmienię, stąd pytanie, na ile te parametry 450 są lepsze od tych A200, no bo jeśli kupię do Alfy jakąś stałkę myślałem o tej 50 f.1.4 Sony albo Sigmy, to i tak gdy chodzi o rozdzielczość Alfa siebie nie przeskoczy, brak mi też podglądy głębi ostrości,
ghost - Sro 21 Sty, 2009

w kwesti rozpiętości tonalnej Canon zdaje się wypada gorzej.
co do podglądu GO... ja chylę kapelusz przed wszystkimi którzy są w stanie przekładać to co widać w malutkim apsowym wizjerze na zdjęcie.
dla mnie nawet w analogu była to loteria.
w cyfrze zwykle wygodniej jest zrobić zdjęcie i skorygować.

lucas - Sro 21 Sty, 2009

MC,
używasz Alfy 700, Twoim zdaniem, wart jest swojej ceny? wiem, że pytania co być zrobił na moim miejscu są do bani, ale wybór jest taki albo Alfa 700 z Sigmą 17 - 70, albo Canon EOS 450 z kitem 17 - 55 IS i 55 - 250 IS, finansowo wyszłoby mnie to samo, z góry dziękuję za pomoc

MC - Sro 21 Sty, 2009

lucas, gdybym mial do wyboru to co napisales, to bralbym A700 z Sigma. Uwazam, ze jest to aparat wart swojej ceny.

A700 i 450D to trochę inna półka. Dlatego MOIM zdaniem lepiej lepsze body, obiektyw dojdzie później.
lucas - Sro 21 Sty, 2009

dzięki za radę, zobaczę co na to moje finanse:)
Luke_S - Sro 21 Sty, 2009

ghost napisał/a:
co do podglądu GO... ja chylę kapelusz przed wszystkimi którzy są w stanie przekładać to co widać w malutkim apsowym wizjerze na zdjęcie.

Jest jeszcze coś takiego, jak podgląd głębi ostrości w trybie podglądu na żywo. Ale nie wszyscy to mają.

ghost - Sro 21 Sty, 2009

ale wszyscy mogą zrobić zdjęcie ;)

Problem podglądu głębi ostrości znika przy M42 :twisted:
davaeorn - Sro 21 Sty, 2009

lucas napisał/a:
używasz Alfy 700, Twoim zdaniem, wart jest swojej ceny?

stanowczo wart ceny :) a dokładając mu lampkę hvl-58 to miodek :)

Baku - Czw 22 Sty, 2009

Też mi się wydaję, że w takiej sytuacji zmiana systemu z Sony na Canona nie była by sensowna. Lepiej dozbierać do a700 - wygląda jak wygląda :wink: , ale ma porządną matrycę i sprawia solidne wrażenie.
Do Canona to warto przejść z każdego systemu, jak się ma kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy zł na start na obiektyw(y).

Ja do obiektywów przemawiających za Canonem które wymienił piotrmkg (także z racji ceny) dołożę jednak całą serię 70-200L począwszy od f4 skończywszy na f2.8 IS oraz 17-55 IS, a także 16-35 i 17-40 które bardzo sobie cenię.

A z a200 da się całkiem sporo wycisnąć. Ja bym raczej sobie zostawił to a200 i pomyślał o dodatkowych obiektywach, bo przecież Sigma 17-70 wcale taka najgorsza nie jest.

piotrmkg - Czw 22 Sty, 2009

ghost napisał/a:

wymieniasz matówkę na precyzyjną (taką do szkieł f/2.8 i jaśniejszych) i masz już w miarę miarodajny obraz jak będzie wyglądać głębia ostrości :)

ziemowy - Czw 22 Sty, 2009

Plotki na temat Alfa 800:
http://fotografuj.pl/News...zoncie?/id/2719

lucas - Czw 22 Sty, 2009

ciekawe ile w tych plotkach prawdy, ja się cieszę, bo może dzięki temu, cena ALfy 700 trochę spadnie, taką mam nadzieję
Baku - Czw 22 Sty, 2009

Natywne ISO 200... Ciekawe jak będzie wyglądała DR...
700-tka była porównywalna z 40D, ciekawe czy 800-tka wytrzyma konkurencje z 50D.

MC - Czw 22 Sty, 2009

Zrodla zblizone do dobrze poinformowanych twierdza, ze to bajki. Juz niedlugo sie przekonamy.
Baku napisał/a:
ciekawe czy 800-tka wytrzyma konkurencje z 50D.

Zakladajac, ze opisane powyzej jest prawda, to niewidze przeszkod :razz:

ghost - Czw 22 Sty, 2009

źródła owe stwierdziły że takiej 800 nie będzie ;) czyli nie całkiem bajki :razz:
AQQ - Czw 22 Sty, 2009

Ostegolectric napisał/a:
Sony ma dobre perspektywy bo chce konkurowac z Nikonem i Canonem, a żeby mógł im stawić czoła musi się prężnie rozwijać....

http://www.tvn24.pl/-1,15...,wiadomosc.html

:???:

MC - Czw 22 Sty, 2009

Bylo do przewidzenia. Kazda firma dostanie po czterech literach w zwiazku z kryzysem. Jedne bardziej, a inne mniej.
CatStevens111 - Czw 22 Sty, 2009

Najbardziej interesujace jest wyrażenie "Exmor "R" sensor" mam nadzieje, że to nie plotka...

a800...
-15.2Mpx APS-C CMOS Exmor "R" sensor
-ISO 100-12.800
-6.5 frame per second
-New high speed flash sync
-9 double cross f/2.8 AF sensor (23 total AF sensor)
-New metering and AF sensor with tracking and previous focus
-Dual AF Ultr-Speed motor ??
-Wi-Fi built-in
The pentprism area is a little bigger than a700
It has a control for Quick LiveView with phase detection AF (other sensor?)
The LCD is moving like Oly E-3

mnich - Czw 22 Sty, 2009

Cytat:
-Wi-Fi built-in
Cytat:
The LCD is moving like Oly E-3

To mi się bardzo podoba :)

MC - Czw 22 Sty, 2009

Tyle, ze to bajka. Na dpreview jakis czas temu byly postulaty w podobnym tonie. Ktos to pewnie zlozyl do kupy i puscil plotke :roll:
mnich - Czw 22 Sty, 2009

Co nie zmienia faktu że to jest fajna sprawa Bardziej Wi Fi niż ten uchylny obracany ekran.
MC - Czw 22 Sty, 2009

Nie mowie, ze nie, ale to w zasadzie tylko takie gdybanie. Podobnie, jak niby lista nowych obiektywow Sony.
razthaman - Czw 22 Sty, 2009

a po co te Wi-Fi?
mnich - Czw 22 Sty, 2009

no jak to po co? Przychodzą do domu ze zmarzniętym aparatem nie musisz wyciągać z torby ( żeby nie zaparowało to i tamto) i możesz odrazu ściągnąć na komputer fotki, albo je wysłać na serwer wprost z aparatu jeśli podłaczysz się do Sieci WiFi gdzieś w terenie.

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 21:20 ]
Ba, można by tez korzystać ze zdalnej kontroli apratu przez sieć.

MC napisał/a:
Tyle, ze to bajka.

MC, zepsułeś zabawe... :mrgreen:

Ryzykujesz! Ty wiesz, że tego ksiedza co powiedział dzieciom, że mikołaja nie ma, to pozwali do sądu...

razthaman - Czw 22 Sty, 2009

e, kolejny gadżet za który nie chcę a będę musiał dopłacić

czekanie na ogrzanie się aparatu jest ekscytujące :)

MC - Czw 22 Sty, 2009

Tak, ale to bylo w USA. U nas (na szczescie) by to nie przeszlo.
mnich - Czw 22 Sty, 2009

razthaman napisał/a:
czekanie na ogrzanie się aparatu jest ekscytujące

ja bym użył innego określenia. ale nie powiem bo to brzydko.
Ciekawe co będzie pierwsze, Alfa 800 czy Nikon D400

MC - Czw 22 Sty, 2009

I tak ani tego ani tego nie kupie :mrgreen:
Ale cos tam jednak Sony powinno pokazac, bo (jak juz wczesniej pisalem) cykl wymyslania nowej puszki trwa 1-1,5 roku. Wiec juz bylaby akurat pora.

mnich - Czw 22 Sty, 2009

MC napisał/a:
bo (jak juz wczesniej pisalem) cykl wymyslania nowej puszki trwa 1-1,5 roku

a skąd Ty masz takie informacje ściśle tajne?

Ja tam bym nową puszkę zaprojektował w 10 minut :D
Bo dokładnie wiem czego mi potrzeba.

MC - Czw 22 Sty, 2009

mnich napisał/a:
a skąd Ty masz takie informacje ściśle tajne?

Wiewiorki mi powiedzialy :mrgreen:
A tak na serio - pracownicy S tak twierdza, a ja nie mam podstaw, zeby temu nie ufac.

davaeorn - Czw 22 Sty, 2009

a ja bym wolał żeby sony wypuścił aparat pół roku później ale za to dopracował na błysk :) i żebym 2 lata po jego premierze mógł go kupić :)

davaeorn napisał/a:
a ja bym wolał żeby sony wypuścił aparat pół roku później ale za to dopracował na błysk :) i żebym 2 lata po jego premierze mógł go kupić :)

Ja bym wolał co by był dopracowany już teraz, cena już teraz jakiej należało by się spodziewać dopiero za 2 lata i żebym go mógł kupić jeszcze przed premierem... :mrgreen: no i najważniejsze, żeby go zona nie odróżniła od A300 i byłem w stanie ja przekonać , że zrobiłem tylko upgrade softu. :razz:

Wierz mi, że w porównaniu z tym sony ma stosunkowo łatwe zadanie :mrgreen:

komor - Czw 22 Sty, 2009

CatStevens111 napisał/a:
i żebym go mógł kupić jeszcze przed premierem...

To akurat jest bardzo prawdopodobne bo premier chyba nie interesuje się fotografią. :)

komor napisał/a:
To akurat jest bardzo prawdopodobne bo premier chyba nie interesuje się fotografią. :)

Też nie bardzo :mrgreen: , zonie jak to mówiła raczej chodziło o to , ze moje szanse na nowa lustrzankę są nawet mniejsze niż to że ja sam zostanę premierem... tez dopiero zajarzyłem o co jej chodziło :mrgreen:

Ten numer z upgradem softu wyglada słabiutko więc gdybyście zobaczyli na necie jakąś reklamę typu"

"Sony wzywa wszystkich właścicieli A300 do serwisu w celu wymiany obudowy aparatu na nowy, usługa gratis"

To przypadkiem nie lećcie z puszkami do sony z żądaniem wymiany bo to będzie zwykła ściema zrobiona pod moją żone.... :mrgreen:

piotrmkg - Czw 22 Sty, 2009

CatStevens111 napisał/a:
To przypadkiem nie lećcie z puszkami do sony z żądaniem wymiany bo to będzie zwykła ściema zrobiona pod moją żone.... :mrgreen:

taka ściema będzie Ciebie sporo kosztować, powiem więcej będzie kosztować sporo więcej niż kilka korpusów a900

piotrmkg napisał/a:
taka ściema będzie Ciebie sporo kosztować, powiem więcej będzie kosztować sporo więcej niż kilka korpusów a900

E tam żadna tam prawdziwa reklama... sie spreparuje byle co... jakiś banerek, fotke itp ważne, żeby ona to zobaczyła niby pierwsza :razz: i mnie o tym poinformowała a ja sie bardzo ucieszę i jej podziekuje, że takie coś wyszperała...

Jak mimo tego będzie oporna i nie zauważy to zrobię biały napis na czarnym wygaszaczu ekranu i ustawie włączanie wygaszacza na 30 sekund... dobra przesadziłem 1 minuta ... byle niezbyt nachalnie bo sie zrobi podejrzliwa :mrgreen:

vleam - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: Nadchodzi nowa lustrzanka SONY A800
Zapraszam

http://nt.interia.pl/foto...trzanka,1247694

rafalg - Pią 23 Sty, 2009

Ciekawe czy poprawią ten górny wyświetlacz.
ghost - Pią 23 Sty, 2009

sony przejęło schematy minolty, która (słusznie moim zdaniem) przerzuciła informacje z górnego wyświetlacza na główny ;)
Wojtasss - Pią 23 Sty, 2009

ghost napisał/a:
sony przejęło schematy minolty, która (słusznie moim zdaniem) przerzuciła informacje z górnego wyświetlacza na główny ;)

Kto co woli :)

pursat - Pią 23 Sty, 2009

Ghost: a jaki problem miec oba? Inni producenci potrafili to zrobic i temat wyswietlacza po prostu nie istnieje, a juz na pewno w sensie problemu.
Swoja droga szalenstwo megapikselowe zdaje sie nie miec konca...

needlehole - Pią 23 Sty, 2009

Sony zaczyna się rozpędzać. Myślę, że wraz z premierą A800 możemy spodziewać się kilku szkieł.
mnich - Pią 23 Sty, 2009

Żeby się tylko nie potknęło o własne nogi.

needlehole napisał/a:
Sony zaczyna się rozpędzać. Myślę, że wraz z premierą A800 możemy spodziewać się kilku szkieł.

Jeszcze sie nie uporali z wypuszczeniem do sprzedazy dlugo zapowiadanego szerokiego kata z logo Zeissa.

ghost - Pią 23 Sty, 2009

16-35 nigdy nie został oficjalnie zapowiedziany. to co było to przecieki.
Arek - Pią 23 Sty, 2009

ghost napisał/a:

No fajne przecieki... Połowa dziennikarzy w Edynburgu na premierze A900 z tym biegała :)

ghost - Pią 23 Sty, 2009

dziennikarze biegający != oficjalne info.
goltar - Pią 23 Sty, 2009

vleam scaliłem Twój temat z tym, ponieważ informacja o A800 już wcześniej podawał tutaj ziemowy.

ghost napisał/a:

Oj, cos mi swita, ze widzialem zdjecia ze stoiska Sony na jakis targach foto.

Rizzo - Pią 23 Sty, 2009

Z :mrgreen: araz sie okaże, że zeiss 16-35 wyjdzie na mocowaniu Nikona
MC - Pią 23 Sty, 2009

Jest na mocowaniu Sony. Swietny obiektywik. Tyle, ze pewnie bedzie drogi. Ale z A900 to cos pieknego :oops:
lucas - Pią 23 Sty, 2009

MC,
sorry, że może trochę nie na temat, ale czy wiesz dlaczego w oficjalnym cenniku sony Alfa 700 kosztuje 3700 a w sklepie internetowym znajdziesz ten sam model 1000 zł taniej, zdecydowałem się kupić tą Alfę 700, ale mam wątpliwości, skąd wynika tak duża różnica, dzięki za ewentualną pomoc

MC - Pią 23 Sty, 2009

lucas, bo w oficjalnym cenniku sa ceny referencyjne, ktore sa w przypadku kazdej firmy wyzsze niz ceny w sklepach. Przed podwyzkami A700 kosztowala ok. 2500pln.
lucas - Pią 23 Sty, 2009

dzięki

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2009 22:52 ]
MC,
sorry, że ze mnie taki natręt, gdzieś w teście Alfy 700 wyczytałem, że czasem balans bieli się myli i trochę tam takich różnych narzekań, nie wiem jaką wersję softy miała Alfa 700 którą testowała redakcja Optyczne, ale, i tu moje pytanie, czy ta wersja 4.0 istotnie wpłynęła na poprawę niektórych parametrów aparatu? dzięki

[ Dodano: Pon 26 Sty, 2009 10:42 ]
sorry, że ze mnie taki natręt, gdzieś w teście Alfy 700 wyczytałem, że czasem balans bieli się myli i trochę tam takich różnych narzekań, nie wiem jaką wersję softy miała Alfa 700 którą testowała redakcja Optyczne, ale, i tu moje pytanie, czy ta wersja 4.0 istotnie wpłynęła na poprawę niektórych parametrów aparatu? dzięki