|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Fotografia wnętrz - kuchnie, meble
novy - Wto 20 Sty, 2009 Temat postu: Fotografia wnętrz - kuchnie, meble Czy ktoś z was ma doświadczenie w fotografowaniu kuchni ewentualnie innych wnętrz - chodzi o ekspozycję mebli. To co mam do dyspozycji to 40D + 17-40L + Speedlite 380 EX, nic ponad to. Na co zwrócić szczególną uwagę?
komor - Wto 20 Sty, 2009
Na balans bieli i problemy z zapalonymi światłami, które powodują przepalenia. Zdaje się w książce Ekspozycja bez tajemnic opisana jest metoda, żeby robić dwie ekspozycje: z wyłączonym oświetleniem kuchni (to znaczy tym będącym na wyposażeniu fotografowanego pokoju/mebli/kuchni) i potem z włączonym i łączyć to odpowiednio w komputerze. Tylko wtedy mogą pojawić się problemy z balansem bieli. Zależy Ci pewnie na dobrym odwzorowaniu kolorów, nie?
Generalnie jak nie masz żadnego oświetlenia (samą lampę 380 EX chyba trudno tu wykorzystać) to radzę statyw i długie czasy. Ustaw wysoką przysłonę w trybie Av lub M (zależy czy wolisz bawić się korektą ekspozycji czy ręcznym ustawianiem czasu), f/8 lub więcej, żeby mieć dużą głębię ostrości. Wypróbuj kiedy Twój obiektyw zaczyna już wymiękać przy przymykaniu, bo może f/16 to wcale nie za dużo, zależy od kadru i tego co chcesz mieć ostre.
A teraz przyjdzie Jaad75 i naprostuje te głupoty związane z oświetleniem, które wypisałem powyżej. Może wpadnie na pomysł jak oświetlić dużą kuchnię jedną lampą. Może light-painting da się wykorzystać, ale znowu balans bieli, filtry żelowe, takie tam…
novy - Wto 20 Sty, 2009
Niestety statywu nie skombinuję. Odwzorowanie kolorów jest ważne ale nie krytyczne - ważne żeby wyglądały w miarę naturalnie, mogą trochę odbiegać od rzeczywistości (będę się bawił Raw'ami aż coś z tego wyjdzie) Ogólnie mam nadzieję że będzie dość dużo światła z okna. Tak sobie na razie myślę że ustawie jakieś większe ISO 400-800 żeby jak najbardziej wykorzystać światło zastana, co za tym idzie szaleć też z przysłoną raczej nie mogę więc pewnie ustawie jakoś f/8-11, tryb M czas najdłuższy jaki jestem w stanie utrzymać. Może będzie jakiś jasny sufit no to lampę odbiję od niego, no i zobaczymy co z tego wyjdzie. Szkoda że 380EX ma tylko regulację góra-dół.
[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 22:21 ]
Aha, dzięki komor,
komor - Sro 21 Sty, 2009
novy, bez jaj. Bez statywu to po prostu porażka. Nie wiem czy to zdjęcia za pieniądze czy przysługa dla znajomych, ale nie zaniżaj poziomu aż tak. Statyw to najtańszy, najpewniejszy i najłatwiejszy w użyciu środek techniczny, który znacząco poprawi jakość zdjęć i zwiększy dramatycznie szansę na sukces.
M. Wojtyczka - Sro 21 Sty, 2009
novy napisał/a: | Szkoda że 380EX ma tylko regulację góra-dół. |
Moze zamontuj lampe na kabelku i odbij swiatlo od sciany za plecami. Od sufitu raczej sie nie sprawdzi - wyjda cienie pod gornymi szafkami. Jak kabelka brak to moze jakis softbox "made by yourself" z kalki technicznej na lampe.
novy - Sro 21 Sty, 2009
komor napisał/a: | Nie wiem czy to zdjęcia za pieniądze |
Nie za pieniądze.
Dzisiaj jestem po pierwszej sesji, bez statywu - nie zabijcie mnie
Największy problem był z pomiarem światłą: meble ciemne, masa różnych jasnych elementów, jasne ściany. Było dość dużo światła naturalnego, robiłem na ISO 640. Na razie jeszcze nie zrzucałem zdjęć z aparatu (jestem w pracy).
Sprawa wyglądała tak że albo ja pojadę z tym co mam albo ktoś inny pojedzie z kompaktem, więc wybraliśmy mniejsze zło
Jak będzie co pokazać to pokaże
Następnym razem pewnie załatwię statyw, teraz nie miałem szans.
[ Dodano: Pon 23 Lut, 2009 23:14 ]
Po kilku sesjach mogę powiedzieć że HDR to chyba najlepsza technika robienia zdjęć wnętrz.
eudajmonion - Wto 08 Lut, 2011
witam,
sam ostatnio zmierzyłem się z problemem fotografii wnętrz. niestety uzyskany przeze mnie efekt nie w pełni mnie satysfakcjonuje.
czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat? masz coś więcej do pokazania?
z jednego RAW'a wywołujesz czy może robisz kilka z kompensacją ekspozycji a potem łączysz to w całość? jakiego programu używasz do tego?
Aszex - Wto 08 Lut, 2011
http://mansurovs.com/hdr-photography-tutorial
i komentarz Aaron Priest'a (blog też polecam)
|
|