|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografowania ptaków
woroq - Sro 21 Sty, 2009 Temat postu: Obiektyw do fotografowania ptaków Witam!
Zamierzam kupić tanią lustrzankę (najprawdopodobnie Canon 1000D, ewentualnie NIKON 40/60).
Jestem amatorem zafascynowanym fotografowaniem ptaków, ale mój kompakcik (SONY H5) kompletnie się nie sprawdza.
Szukam obiektywu dla amatora którym z powodzeniem mogę "polować" na ptaki. Na obiektyw chcę wydać około 1000 zł (+- 300 zl)
Z góry dziękuję
Tomek
ziemowy - Sro 21 Sty, 2009
Jeśli wybierzesz Nikona możesz wybrać:
Nikon Nikkor AF-S VR 70-300 za ok 1500 zł
Nikon Nikkor AF-S DX VR 55-200 za ok 800 zł
W przypadku Canona w tej cenie:
Canon EF-S 55-250 cena ok. 900 zł
Canon EF 70-300 f/4 - 5.6 IS USM ok 1800 zł.
Niezależnie od systemu możesz wybrać:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO cena ok 800 zł
Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD cena ok. 600 zł
costi - Czw 22 Sty, 2009
55-200 bym do ptakow nie bral - za krotko IMHO.
palindrom - Czw 22 Sty, 2009
Za krótko. Sam szukam stałki o ogniskowej 400, myślę że to takie minimum na ptaki (a do małych i tak będzie trzeba podejść).
Do tego jakiś statyw / monopod (tanie są ).
piotrmkg - Czw 22 Sty, 2009
przykro mi to mówić ale obrane kryteria sprzętowe:
woroq napisał/a: | Zamierzam kupić tanią lustrzankę (najprawdopodobnie Canon 1000D, ewentualnie NIKON 40/60). |
i
woroq napisał/a: | Szukam obiektywu dla amatora którym z powodzeniem mogę "polować" na ptaki. Na obiektyw chcę wydać około 1000 zł (+- 300 zl) |
praktycznie eliminują możliwość robienia fotek z podejścia i ptaków w locie. pozostaje Tobie tylko zasiadka i dobre wytłumienie hałasu lustra/migawki podczas robienia zdjęć.
moim zdaniem, ale nie jestem znawcą w temacie foto ptaków - są tu lepsi, minimum na ptaki w systemie Eos to 50D + ef 400 f/5.6 L USM, a prawdziwe możliwości otwierają się dopiero przed posiadaczami EF 500 f/4 L IS USM, EF 600 f/4 L IS USM i EF 800 f/5.6 L IS USM to są szkła praktycznie stworzone do wildlife photography.
Fotografowanie lustrzanką nie jest tanim hobby, ale fotografia ptaków jest już praktycznie najdroższą częścią fotografii
Jesienny - Czw 22 Sty, 2009
Tak, przeglądałem ostatnio stronę jakiegoś fotografa ptaków, z której można było wywnioskować, że dopiero na 1dMKII + 600/4 +TCx2 to się ptaszki da robić.
Kurde no my tu amatorzy... nie róbcie jaj sobie z tymi wymaganiami
PS. Ja bym pewnie na razie dozbierał na 70-300 IS. Po czym zaczął się uczyć podchodów, krycia itp.
Baku - Czw 22 Sty, 2009
Całe szczęście ja celuję raczej w krajobrazy, a ze zwierzyny to raczej koty i takie tam
a do tego spokojnie wystarczy szeroki kąt i tele do 200 mm.
Ale piotrmkg ma - niestety - o tyle rację, że pułap cenowy jaki podałeś i przeznaczenie sprzętu po prostu się rozmijają.
Przy odrobinie szczęścia i znacznie większej odrobinie umiejętności można ptaszki robić na 300 mm, czego dowodzą zdjęcia Arka, całkiem rozsądny w systemie Canona jest 100-400 IS, ale to już ponad 4x więcej niż planujesz wydać na obiektyw.
Ziemowy poddał Ci bardzo interesującą sugestię, to 70-300 IS. Da się go kupić za 1600/1700 zł na allegro (przynajmniej jakiś czas temu wisiał tam nowy za tą cenę). Takiego właśnie obiektywu używa (o ile mi wiadomo) Arek - i to z powodzeniem.
ghost - Czw 22 Sty, 2009
ja się nie znam, ale wiem, że na kkmie było parę rad. I wiem że StachP wie o czym mówi, bo jego zdjęcia są pierwszoklasowe.
i używa T200-500.
Wujek_Pstrykacz - Czw 22 Sty, 2009
Do fotografowania ptaków należy oprócz sprzętu wyrobić sobie technikę. I wtedy ogniskowa rzędu 300mm pozwoli na wiele pieknych fotek. Oczywiście z podchodu to moze braknąć i 800mm.
Monastor - Czw 22 Sty, 2009
ghost, Stacha kojarzę z fotoprzyrody i należy on do tych, co każdym szkłem zrobią świetne zdjęcie. Czy to będzie Tamron, czy Sigma, czy Canon.
Wujek_Pstrykacz, dobrze wie co mówi. Dużo większe znaczenie niż szkło ma technika, a przede wszystkim ilość czasu spędzanego w terenie.
O ile 200 mm to trochę krótko, 300 MZ wystarczy na początek. Zwłaszcza, że z dłuższą ogniskową wiąże się nie tylko możliwość robienia zdjęć z większej odległości. Są też minusy, trzeba uważać na czasy naświetlania (chyba, że to faktycznie czatownia i statyw), samo wąskie pole widzenia może dać się we znaki niewprawionemu użytkownikowi obiektywu, szczególnie w przypadku stałki. 300 mm to chyba odpowiednia ogniskowa na początek.
mnich - Czw 22 Sty, 2009
Może coś z Olympusa? Z obiektywem Olympus ZUIKO DIGITAL 70-300 mm f/4.0-f/5.6 ED daje ekwiwalent 600 mm...?
Pytanie tylko czy jakiś korpus, tańszy Olka się do tych celów nada.
obiektyw
może do tego
E 520
lupo57 - Czw 22 Sty, 2009
no jak do 1000 to ziemowy dobrze ci poradził sigma i tamron
piotrmkg - Czw 22 Sty, 2009
ja bym dozbierał do 70-300 IS
ziemowy - Czw 22 Sty, 2009
mnich napisał/a: | może coś z Olympusa? Z obiektywem Olympus ZUIKO DIGITAL 70-300 mm f/4.0-f/5.6 ED |
W tym wypadku Olek będzie najlepszym wyjściem.
Wybrał bym taki zestaw:
http://fotozakupy.pl/lust...-70-300mm,8022s
woroq - Pią 23 Sty, 2009
Dziękuję za pomoc. Na 99% pozbieram jeszcze kase i kupię ten zestaw OLYMPUSA.
mnich - Pią 23 Sty, 2009
woroq, Gratulacje chęci dozbierania pieniędzy
Daimon - Sob 24 Sty, 2009
A ja wybrał bym Nikona d60 + 70-300 VR.
Szkło dobre optycznie, solidnie zbudowane.
Ale rzecz najważniejsza- kryje pełną klatkę(FF).
A więc na cropie D60 będziesz miał odpowiednik ogniskowej rzędu 105- 450 mm!
Całkiem sporo, a do tego wydajna stabilizacja (VR)
costi - Sob 24 Sty, 2009
Cytat: | Ale rzecz najważniejsza- kryje pełną klatkę(FF).
A więc na cropie D60 będziesz miał odpowiednik ogniskowej rzędu 105- 450 mm! |
Zdajesz sobie sprawe, ze te dwa zdania nie maja ze soba nic wspolnego?
mnich - Sob 24 Sty, 2009
costi napisał/a: | Cytat: | Ale rzecz najważniejsza- kryje pełną klatkę(FF).
A więc na cropie D60 będziesz miał odpowiednik ogniskowej rzędu 105- 450 mm! |
Zdajesz sobie sprawe, ze te dwa zdania nie maja ze soba nic wspolnego? |
Mają! Wspólnym mianownikiem jest Nikkor 70-300VR.
Ale i tak obstaje nadal przy Olku.
henk - Nie 25 Sty, 2009
Gdybym miał fotografować same ptaki to zgodziłbym się z Mnichem na Olympusa, ale nie wyobrażam sobie żeby ograniczać się do jednego tematu, na pewno zechcesz też czasem pstryknąć cośkolwiek innego, a do wszystkiego oprócz ptaków lepszy będzie zestaw Nikona: D60 + 70-300VR + w przyszłości coś szerszego.
kozidron - Pon 26 Sty, 2009
podobna dyskusja już była o zestawie do 2k na ptaki....i coś mi się przypomina, że wtedy padały 2 sensowne propozycje z lekkim nagięciem budżetu olek 420+70-300/4-5.6 i nikon D40+70-300VR, przy ptakach jest ważny szybki i celny af oraz szybkostrzelność i nie ma co się oszukiwać będzie ciężko ..
woroq mimo wszystko takimi zestawami to będzie walka i dokładnie to co napisał Wujek_Pstrykacz, ja bym się bardziej skłaniał do propozycji ziemowy'ego...
mavierk - Wto 27 Sty, 2009
d60 + VRka to na prawdę zacny sprzęcik na początek.
Ale gdybym mierzył w ptasiarza, to wolałbym Canona 400d + 120-400OS Sigmy i zbieranko na jakieś fajne turbo tele z L w nazwie
mathun - Wto 14 Wrz, 2010 Temat postu: Re: Obiektyw do fotografowania ptaków domyslam sie ze post jest juz nie aktualny, ale dla tych co stoja teraz przed zakupem moge cos napisac.
otoz za mala kwote, odradzam lustrzanki, bo nie bedzie nas stac na obiektyw..a taki zwykly 55-200 do niczego sie nie nadaje.
mialem kiedys nikkora 55-200, do czasu jak nie podpielem takiego starego obiektywu Promura 135mm f3.5, na pierwszy rzut oka bardzo prymitywna konstrukcja sprawila..a w zasadzie rezultaty jakie dawala, ze nowego nikkora wystawilem odrazu na sprzedaz.
otoz promura dawala lepsza ostrosc i jakosc obrazu niz przy wczesniej wspominanym obiektywie (oczywiscie porownywalem zdjecia przy tej samej ogniskowej).. a przy ognisku 200, nie ma co liczyc na jakies szczegolne efekty.
po paroletnim doswiadczeniu z aparatami roznego typu (szczerze mowiac, nie mialem doczynienia tylko z lustrzankami canona)
za male pieniadze proponowalbym cos ze stajni fuji, kiedys pracowalem z s9600, przy ISO50!!! i z RAW'em efekty naprawde byly interesujace:
http://lh4.ggpht.com/_Ufd...d/sikorkaNK.jpg
jedyny problemem jest fakt ze obecnie aparat dostepny tylko z 2 reki.
innym akceptowalnym rozwiazaniem moze byc tanszy aparat (lustrzanka) z mocowaniem pentaxa (pentax, samsung) + przejsciowka na M42 (koszt 30zl)
i szkielko typu chinon M42 200mm f3.5 (na ebay'u mozna kupic od 60zl do 300zl+wysylka).
szkielka M42 ponoc dobrze wspolpracuja tez z canonami (drozsza przejsciowka), ale za to nie nadaja sie do wspolpracy z nikonami (nie lapia ostrosci przy tanszych przejsciowkach, a przy drozszych z wmontowana optyką korekcyjną ostrza, ale znieksztalcaja obraz..drozszych jak za 100zl przejsciowek do nikona nie testowalem.)
podsumowujac:
**fujifilm finepix s9600 - jesli nie mam zamiaru sie rozwijac i kupowac lepszych obiektywow z czasem.
**tania lustrzanka samsunga z mocowaniem pentaxa np. gx10, albo jeszcze cos tanszego (sa to rodzime produkty pentaxsa tylko z innym logo i nieco od nich tansze)
podpowiem jeszcze ze warto zwrocic uwage na to czy nasza lustrzanka jest na baterie AA, czy na akumulator. najtanszym i najlepszym rozwiazaniem jest akumulator inny jak akumulatorki typu AA(paluszek). akumulatorki maja to do siebie ze mozna na ebayu nowy kupic za 30zl, a laduja sie w dolaczonej ladowarce do aparatu miedzy 1,5-2 godziny, akumulatorki typu AA(paluszek) laduje sie kilkanascie godzin, no chyba ze wydamy 200zl na ladowarke tzw. 1 hour!
osobiscie nie polecam rozwiazania typu paluszki AA.
pozdrawiam Wszystkich!!
ps. przy M42 nie ma AF, a nie uwazam zeby to bylo najwazniejsze przy robieniu zdjec ptakom..przeciez nie wbiegamy w jego srodowisko i nie rozgladamy sie gdzie akurat siedzi, zeby zrobic zdjecie zanim odleci..tylko musimy sie przyczaic, odsiedziec swoje i poczekac na niego az np zacznie wyjadac rozsypany slonecznik..a na to mamy duzo czasu i mozemy siedziec juz z ustawiona ostroscia w to dane miejsce
EZOGHUL - Wto 14 Wrz, 2010
Taniej wyjdzie telefon w aparacie, wygrzebałem i masz foto z komórki poniżej
mathun napisał/a: | podpowiem jeszcze ze warto zwrocic uwage na to czy nasza lustrzanka jest na baterie AA, czy na akumulator. najtanszym i najlepszym rozwiazaniem jest akumulator inny jak akumulatorki typu AA(paluszek). akumulatorki maja to do siebie ze mozna na ebayu nowy kupic za 30zl, a laduja sie w dolaczonej ladowarce do aparatu miedzy 1,5-2 godziny, akumulatorki typu AA(paluszek) laduje sie kilkanascie godzin, no chyba ze wydamy 200zl na ladowarke tzw. 1 hour!
osobiscie nie polecam rozwiazania typu paluszki AA. |
Hmmm rada taka sobie ja osobiście kupowałem gripy do lustrzanek tylko po to aby miec mozliwosc korzystania z AA - ładowarka podłączana w aucie ładowałą 0,5 godziny paluchy 2800.
A AF to przydatna rzecz
mathun - Wto 14 Wrz, 2010
* Twoje zdjecie z komorki ma sie nijak do tego podeslanego przez mnie z s9600, za to bardzo jakosciowo przypomina zdjecie zrobione najtanszymi lustrami typu zoom 55-200, przy maxymalnej ogniskowej rzecz jasna.
EZOGHUL napisał/a: |
Hmmm rada taka sobie ja osobiście kupowałem gripy do lustrzanek tylko po to aby miec mozliwosc korzystania z AA - ładowarka podłączana w aucie ładowałą 0,5 godziny paluchy 2800.
|
* poprosze o model ladowarki ktora laduje 30min paluszki..sprawdzimy :]
gdyby AA ulatwialy ludzia zycie w drogich lustrach mialby tez zastosowanie, a niestety montuje sie je w tych tanszych zestawach..i chyba tylko po to zeby ciac koszty w produkcji (brak ladowarki i akumulatorka w zestawie)
A AF to przydatna rzecz |
* lepiej lepsze szklo bez AF niz gorsze z
hijax_pl - Wto 14 Wrz, 2010
EZOGHUL napisał/a: | ładowarka podłączana w aucie ładowałą 0,5 godziny paluchy 2800 |
To by wychodziło 1,5A - no to jakaś superaśna ładowarka mikroprocesorowa chyba... W jakiej technologii te AA?
Monastor - Wto 14 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | * Twoje zdjecie z komorki ma sie nijak do tego podeslanego przez mnie z s9600, za to bardzo jakosciowo przypomina zdjecie zrobione najtanszymi lustrami typu zoom 55-200, przy maxymalnej ogniskowej rzecz jasna. |
Nie wiem kiedy ostatnio przeczytałem takie brednie
Przypomina może zdjęcie zrobione lustrem z taką ogniskową zrobione przez kogoś, kto nie ma pojęcia o fotografowaniu i o ptakach. Zwalanie tu winy na lustra woła o pomstę do nieba.
Zresztą zdjęcie z fuji nie jest też szczytem tego co można wyciągnąć z kompaktu jeśli chodzi o ptaszki. Choć przyznam, że sam nie mam lepszego.
zug - Wto 14 Wrz, 2010
widzę że mamy następnego do karmienia
B o g d a n - Wto 14 Wrz, 2010
Monastor napisał/a: | Nie wiem kiedy ostatnio przeczytałem takie brednie | Tam od razu brednie ... nie przesadzaj.
Dziwne trochę, że przy ISO-100 (!) takie szumy wyszły. Albo musiałeś duuuuużo przyciąć dla powiększenia tej bogatki.
Generalnie co do kompakta, nawet zaawansowanego, do ptaszków, się nie zgadzam - porażka z ustawianiem ostrości i nawet nie ma o czym mówić.
Paluszki w samym aparacie (nie mówię o grypie) to też porażka i tu przyznaję rację.
Dobry obiektyw, nawet manualny owszem ale nie do dzikich ptaków gdzie zwykle nie ma czasu na kręcenie ostrością. No chyba, że sikorki koło karmnika na chybił trafił albo ptaki w zoo.
Monastor - Wto 14 Wrz, 2010
B o g d a n napisał/a: | Tam od razu brednie ... nie przesadzaj. |
Nie przesadzam ani trochę
B o g d a n napisał/a: | . Albo musiałeś duuuuużo przyciąć dla powiększenia tej bogatki. |
Modraszki
B o g d a n napisał/a: |
Generalnie co do kompakta, nawet zaawansowanego, do ptaszków, się nie zgadzam - porażka z ustawianiem ostrości i nawet nie ma o czym mówić. |
Tu się muszę zgodzić, ptaki z kompaktem to męka. Pół biedy z AF-em, bo to na przykład przy karmniku drugorzędna sprawa. Za to jakość na czułościach wyższych niż 50, czasami 100 ISO dramatyczna, do tego mydło przy długich ogniskowych.
mathun - Sro 15 Wrz, 2010
B o g d a n napisał/a: | Dziwne trochę, że przy ISO-100 (!) takie szumy wyszły. Albo musiałeś duuuuużo przyciąć dla powiększenia tej bogatki. |
ISO 50 nie 100, a szumy mogly powstac przy wywolywaniu raw'a..juz nie pamietam, ale moze rozjasnialem
Generalnie co do kompakta, nawet zaawansowanego, do ptaszków, się nie zgadzam - porażka z ustawianiem ostrości i nawet nie ma o czym mówić. |
chodzilo o cene..z reszta co jest takiego z ustawianiem ostrosci w s9600?? moze nie wiemy o jakim aparacie mowa to nie jest zwykly kompakt, a cena jest jak najbardziej odpowiednia..pozatym juz mowilem ze to dla kogos kto chce sie bawic ale nie rozwijac w tym kierunku i nie mysli np o dokupywaniu sprzetu. z s9600, bylem bardziej zadowolony niz nikona z najtanszym nikorem 55-200 (dla kontrastu kitowy 18-55 sprawowal sie bardzo dobrze)
Paluszki w samym aparacie (nie mówię o grypie) to też porażka i tu przyznaję rację.
Dobry obiektyw, nawet manualny owszem ale nie do dzikich ptaków gdzie zwykle nie ma czasu na kręcenie ostrością. No chyba, że sikorki koło karmnika na chybił trafił albo ptaki w zoo. |
sa momenty kiedy sie wylacza AF, bo tylko przeszkadza..chociaz nie powiem, jest przydatny. no ale biorac pod uwage ze mialbys do wyboru 200mm 3.5 bez AF, czy 200 5.6 AF, co bys wybral?
zdaje sobie sprawe ze wiekszosc z Was nigdy nie pracowala na manualnych szklach, ale ja mam jakies doswiadczenie i wiem ze sie da..z reszta, kiedys nie bylo AF, a zdjecia ptakow owszem..wiec sie da:)
co prawda to nie ptaki ale tez sie liczyl refleks
moronica - Sro 15 Wrz, 2010
w sytuacjach wymagajacych refleksu jedyny AF, ktory moze przeszkadzac, to kiepski AF. kazdy inny sprawe ulatwi. nie przesadzaj z ta wiekszoscia, skoro nawet ja przez kilka lat z nimi obcowalam to przypuszczam, ze wlasnie wiekszosc aktywnych tutaj uzytkownikow rowniez. nie wspominajac juz o tych, ktorzy szkla z AF posiadaja i go wylaczaja w pewnych sytuacjach (i to z pewnoscia nie tych, gdzie liczy sie celnosc i szybkosc). nie oceniaj uzytecznosci AFu po jednym srednim tele
krisv740 - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | co prawda to nie ptaki ale tez sie liczyl refleks |
wsadź ten refleks w buty!!!
"zaspawana" śmigła, duża przysłona (głębia ostrości) - co tym zdjęciem chcesz udowodnić?
że można? - pewnie.... - ale taki efekt to nie efekt....
EZOGHUL - Sro 15 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | EZOGHUL napisał/a: | ładowarka podłączana w aucie ładowałą 0,5 godziny paluchy 2800 |
To by wychodziło 1,5A - no to jakaś superaśna ładowarka mikroprocesorowa chyba... W jakiej technologii te AA? |
Ładowarka philipsa przywiozlem sobie z uk jak bylem na wakacjach i 4 aku gp2800 NiMH ładuje właśnie około 30 minut - ładowarka sygnalizuje naładowanie ich i przechodzi w stan doładowywania.
Sam miałem s9600 kiedyś i nie wyobrażam sobie obecnie robienia nim zdjęć ptaków. Apetyt rosnie w miarę jedzenia.
Co do AF - czasami przy TC ostrzę manualnie więc nie pisz mathun, że większość nie wie co to manualne ustawianie, bo podejrzewam, iz prawie wszyscy robiacy zdjecia ptakow poslugiwali sie tym trybem.
mathun napisał/a: |
sa momenty kiedy sie wylacza AF, bo tylko przeszkadza..chociaz nie powiem, jest przydatny. no ale biorac pod uwage ze mialbys do wyboru 200mm 3.5 bez AF, czy 200 5.6 AF, co bys wybral? |
Chyba jak rece sie trzesa i tryb ciaglego sledzenia jest wlaczony . Ja bym wybral 200 5.6 z af . Swiatlo 5.6 nie jest takie straszne iso 1600 i w droge .
mathun napisał/a: | kiedys nie bylo AF, a zdjecia ptakow owszem..wiec sie da:) |
Ale po co sobie utrudniac zycie - po cos ten AF wymyslono - a polecanie manualnego szkla osobie poczatkujacej ma chyba na celu zniechecenie jej do tego rodzaju fotografii.
B o g d a n - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | ISO 50 nie 100 | To może by tak zajrzał do exif'a jak nie pamięta?
mathun napisał/a: | ..z reszta co jest takiego z ustawianiem ostrosci w s9600?? moze nie wiemy o jakim aparacie mowa to nie jest zwykly kompakt ... | Ja wiem, że ten jest niezwykły bo zamiast w 2s ostrość ustawia tylko w 1s.
Kolego mam też takie "zabawki" i jeszcze wiele innych.
Moje dzieci nimi fotografują ale coraz częściej sięgają po mój aparat.
Oni już widzą różnicę.
Jeśli chcesz przekonywać, że ten super extra zaawansowany aparat kompaktowy nadaje się do focenia ptaków, to załóż odpowiedni wątek w dziale kompakty. Tam ludzie napiszą więcej, co o tym myślą.
Miłego fotografowania.
zug napisał/a: | widzę że mamy następnego do karmienia |
Miałeś rację ...
moronica napisał/a: | ... ktorzy szkla z AF posiadaja i go wylaczaja w pewnych sytuacjach (i to z pewnoscia nie tych, gdzie liczy sie celnosc i szybkosc). nie oceniaj uzytecznosci AFu po jednym srednim tele |
wystarczy wpisac w google "ptaki" zeby zobaczyc ze wiekszosc zdjec nie wymagalo celnosci i szybkosci. malo jest zdjec ptakow w locie, a zazwyczaj siedza one sobie spokojnie gdzies na galezi.
krisv740 napisał/a: |
"zaspawana" śmigła, duża przysłona (głębia ostrości) - co tym zdjęciem chcesz udowodnić?
że można? - pewnie.... - ale taki efekt to nie efekt.... |
smigla sa troche szybsze od ptakow, pozatym przyslona 3.5..
no i znajdz mi taki obiektyw 200mm z AF w rozsadnej cenie,co?
Ładowarka philipsa przywiozlem sobie z uk jak bylem na wakacjach i 4 aku gp2800 NiMH ładuje właśnie około 30 minut - ładowarka sygnalizuje naładowanie ich i przechodzi w stan doładowywania.
|
owszem sa takie, widze nawet takie ktore laduja w 15 minut.. tylko jaka jest ich cena skoro
te co laduja w godzine kosztuja ponad 30 funtow? moze jednak byles w stanach..bo ani na ebay'u, w argos'ie i na amazon'ie nie widze takich:)
Sam miałem s9600 kiedyś i nie wyobrażam sobie obecnie robienia nim zdjęć ptaków. Apetyt rosnie w miarę jedzenia. |
rosnie..ale juz 2 razy to mowilem i powtarzam jeszcze raz, ze to dla tych co im nic nie rosnie. pozatym jesli robiles to podeslij jakiegos RAW'a, bo napewno masz ..oczywiscie jesli uzywales takiej opcji hehe
podkreslam ze miedzy jpg w najlepszej jakosci i raw'em z tego aparatu jest przepasc!!
..że większość nie wie co to manualne ustawianie, bo podejrzewam, iz prawie wszyscy robiacy zdjecia ptakow poslugiwali sie tym trybem. |
czyli ze mozna robic bez AF i w dodatku ptakom
Chyba jak rece sie trzesa i tryb ciaglego sledzenia jest wlaczony . Ja bym wybral 200 5.6 z af . Swiatlo 5.6 nie jest takie straszne iso 1600 i w droge . |
dla mnie ISO nie istnieje, nie lubie i nie uzywam ze wzgledu na jakosc.
Ale po co sobie utrudniac zycie - po cos ten AF wymyslono - a polecanie manualnego szkla osobie poczatkujacej ma chyba na celu zniechecenie jej do tego rodzaju fotografii. |
wielu z nas zaczynalo od zenitów, a jednak robimy dalej zdjecia.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
wystarczy wpisac w google "ptaki" zeby zobaczyc ze wiekszosc zdjec nie wymagalo celnosci i szybkosci. malo jest zdjec ptakow w locie, a zazwyczaj siedza one sobie spokojnie gdzies na galezi. |
I to jest problem jakie zdjęcia jakich ptaków kto chce robić. Statyczne zdjęcie modraszki, kopciuszka, mazurka na gałęzi zrobić można właściwie wszystkim co ma te 200-300 mm w przeliczeniu na 135. Zdjęcie pelikana na latarni w odpowiedniej lokalizacji można walnąc jakimkolwiek aparatem o znacznie krótszej ogniskowej. Cel stosunkowo nieruchomy (z sikorkami jest wrednie do to łbem kręci jak cholera), z ISO się złazi, prezentuje średniej jakości pliki w rozmiarze 'przeglądarkowym' i się jest happy.
Do takich celów kupowanie jakiś ogromnych luf z supercelnymi korpusami nie jest wcale niezbędne.
czyli ze mozna robic bez AF i w dodatku ptakom |
Można. Znam takie przypadki nawet w obecnych AF-owych czasach. Kwestia kasy. Niemniej wzrost apetytu i zasobności w ostatnim znanym mi takim wypadku (ornitologa, pasjonata i zawodowca zarazem) poskutkował przesiadką z zestawu: k100d + Pentacon 500/5.6 + Tair 300 na zestaw: d3 + 400/2.8 VR + TC 1.7
Najładniejsze ZDJĘCIE ptaka moim zdaniem zrobił manualem. Najlepsze ujęcia ptaków 'atlasowe' i w akcji - zdecydowanie tym drugim
BTW - ja sam digiskopuję i praktycznie wszystko co robię to manual (lunety nie mają AF) i kompakt. Ale na litość boską - te zdjecia jakościowo się mają nijak do normalnej matrycy z rozsądnym szkłem. Za to jestem 30 metrów od rzeczonej muchołówki albo pół kilometra od bielika
B o g d a n napisał/a: | mathun napisał/a: | ISO 50 nie 100 | To może by tak zajrzał do exif'a jak nie pamięta? |
pamietam dobrze, nie wiem czemu jest inaczej..kiedys pamietam ze po zrobieniu, to bylo chyba jakims nikonem, pokazywalo mi ISO80..a iso zaczynalo sie w tym aparacie od 100.
a moze poprostu to bylo rzeczywiscie ISO100, a w aparacie sie nazywa 50 tak dla lepszych parametrow..hehe
Kolego mam też takie "zabawki" i jeszcze wiele innych.
Moje dzieci nimi fotografują ale coraz częściej sięgają po mój aparat.
Oni już widzą różnicę. |
zrob zdjecie swoich zabawek, zobaczymy ile w tym prawdy! gadac kazdy moze.
Jeśli chcesz przekonywać, że ten super extra zaawansowany aparat kompaktowy nadaje się do focenia ptaków, to załóż odpowiedni wątek w dziale kompakty. Tam ludzie napiszą więcej, co o tym myślą.
|
jak najbardziej na temat zawarty w pierwszym poscie:) to wy przyczepiliscie sie do tego fuji, a ja tylko wspomnialem o nim jako o alternatywie..bo uwazam ze lepiej dla zabawy kupic sobie cos takiego niz tani obiektyw za 1000zl.
a tutaj jeszcze cos dla zainteresowanych jaka jest roznica miedzy najlepszym jpg(najmniej stratnym) a raw w s9600
http://img840.imageshack....662/rawijpg.jpg
wracajac do AF. przy tanich modelach slr gdzie silnik jest w szkle, AF jest mega wolny.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
wracajac do AF. przy tanich modelach slr gdzie silnik jest w szkle, AF jest mega wolny. |
W tanich obiektywach gdzie silnika AF nie ma a ogniskowanie polega na kręceniu ciężką przednią soczewką AF jest jeszcze wolniejszy...
Dlatego Ci od ptaków stosunkowo szybko decydują czy chcą się w to bawić czy nie i kupują sprzęt lub sobie dają spokój...
mathun napisał/a: | smigla sa troche szybsze od ptakow, pozatym przyslona 3.5..
no i znajdz mi taki obiektyw 200mm z AF w rozsadnej cenie,co? |
sa ciekawe uzywki. chociazby ten N 80-200 f/2.8 z mojej sygnatury czy dluzsze i tylko kapke ciemniejsze N 300mm f/4 AF lub N 300mm f/4 AF-S. mozna upolowac ladnie zachowany egzemplarz za cene zblizona lub niewiele wieksza od N 70-300 (a to przeciez inna klasa). od Canona jest 70-200 f/4 i pewnie jakies inne. jakies osowiale ptaki mieszkaja w twojej okolicy, ktorys z tutejszych ptasiarzy powinien cie zabrac ze soba na spacerek
RB napisał/a: |
czyli ze mozna robic bez AF i w dodatku ptakom |
Można. Znam takie przypadki nawet w obecnych AF-owych czasach.(...)Kwestia kasy. |
no i wlasnie o to mi chodzilo. a jeszcze bardziej o kase, ze jesli jej nie ma to lepiej sobie strzelic manuala niz nic.
BTW - ja sam digiskopuję i praktycznie wszystko co robię to manual (...) te zdjecia jakościowo się mają nijak do normalnej matrycy z rozsądnym szkłem. |
to nie tak do konca, bo jakbys kupil cos drogiego, to i jakosc by sie polepszyla..tyle tylko ze takie lunety tez bywaja chole**ie drogie, niestety.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
no i wlasnie o to mi chodzilo. a jeszcze bardziej o kase, ze jesli jej nie ma to lepiej sobie strzelic manuala niz nic. |
Lepiej. Zdecydowanie lepiej.
mathun napisał/a: | RB napisał/a: |
BTW - ja sam digiskopuję i praktycznie wszystko co robię to manual (...) te zdjecia jakościowo się mają nijak do normalnej matrycy z rozsądnym szkłem. |
to nie tak do konca, bo jakbys kupil cos drogiego, to i jakosc by sie polepszyla..tyle tylko ze takie lunety tez bywaja chole**ie drogie, niestety. |
mathun - ja nie mam taniej lunety mam średniej klasy lunetę z bardzo dobrym okularem. Obecna cena w Polsce to zaledwie 3.5 tysiąca PLN (No w porównaniu do czołówki ptasich lunet to tak 1/4 ceny )
A co do poprawienia jakości - teoretyzujesz na podstawie internetu czy próbowałeś się w to bawić?
Bo z moich doświadczeń to nie tyle w sprzęcie (aczkolwiek top class niskodyspersyjna 80'tka czy 85-tka na pewno będzie lepiej się spisywała) ile w odległościach od celu jest największa różnica Zreszta, widziałem świetne digifoty, najlepeszych specjalistów. Sa pięne!. Niestety, żadna z nich nie była porównywalna - jakościowo i rozmiarowo - do pierwszej z brzegu foty z galerii takiego np. Czarka Korkosza
A że mi zapału nie starcza aż tak bardzo - to zostaję przy swoim
Przy okazji:
http://www.youtube.com/watch?v=xCkpEYC6KiU
http://www.youtube.com/watch?v=NN4xLkz4qzc
mi wystarczają
B o g d a n - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | zrob zdjecie swoich zabawek, zobaczymy ile w tym prawdy! gadac kazdy moze. | Wystarczy, że zerkniesz do mojej tutejszej galeryjki, począwszy od pierwszej/ostatniej strony i będzziesz wiedział, czym robię zdjęcia i nawet jakie miałem ustawione ich parametry.
RB napisał/a: | W tanich obiektywach gdzie silnika AF nie ma a ogniskowanie polega na kręceniu ciężką przednią soczewką AF jest jeszcze wolniejszy...
|
manual jest wolniejszy, ale nie az tak. sa szkielka gdzie smiga..prawie ze samo sie kreci, ale to sa te ostatnie manuale, a nie jakies z przed 30lat..poza tym nie mowimy o kreceniu przednia soczewka, w duzysz szklach to wyglada troche inaczej
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 12:40 ]
moronica napisał/a: | mathun napisał/a: | smigla sa troche szybsze od ptakow, pozatym przyslona 3.5..
chociazby ten N 80-200 f/2.8 z mojej sygnatury czy dluzsze i tylko kapke ciemniejsze N 300mm f/4 AF lub N 300mm f/4 AF-S. | o jakich cenach mowimy? czyzby 80-200/2.8 mozna bylo kupic za 100 zlotych?
RB - Sro 15 Wrz, 2010
Bogdan, robisz fajne zdjęcia ale akurat Twoimi ptakami w kontekście rozmów o jakości zdjęć z kompaktu i lustrzanki to bym się raczej nie chwalił
A co do poprawienia jakości - teoretyzujesz na podstawie internetu czy próbowałeś się w to bawić? |
i to i to, probowalem taka luneta za 500zlotych (prosilbym sie nie smiac hehe) i wiem ze to nie wystarczy, natomiast widzialem na necie dosc dobre zdjecia robione tą metodą.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | RB napisał/a: | W tanich obiektywach gdzie silnika AF nie ma a ogniskowanie polega na kręceniu ciężką przednią soczewką AF jest jeszcze wolniejszy...
|
manual jest wolniejszy, ale nie az tak. sa szkielka gdzie smiga..prawie ze samo sie kreci, ale to sa te ostatnie manuale, a nie jakies z przed 30lat..poza tym nie mowimy o kreceniu przednia soczewka, w duzysz szklach to wyglada troche inaczej
|
Ja pisże o obiektywach AF bez silnika. Silnik jest w korpusie. I praktycznie wszystkie tanie zumy pod 300mm kręcą przednią soczewką. Ale problem nie tylko w tym, że to jest wolne, problem w tym jak to się często potrafi mylić.
Niemniej, sądzę, że przeszedłszy z klasy 'teleobiektywów' za 500-700-1000 złotych o oczko wyżej do klasy nawet w sumie bylejakich Nikkorów czy Canonów 70-300 te AFy przestają byc juz skrajnie tragiczne...
B o g d a n napisał/a: | ...będzziesz wiedział, czym robię zdjęcia i nawet jakie miałem ustawione ich parametry. | jakos nie widze zdjec zrobionych s9600, albo czyms innym czym Twoje dzieci sie bawia, jesli takowe posiadasz
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | o jakich cenach mowimy? czyzby 80-200/2.8 mozna bylo kupic za 100 zlotych? |
A co godnego można kupić za stówę? przepraszam, ale najtańszy Tair 300/4.5 kosztuje zauważalnie więcej.
Niemniej cały ten dyskurs to trochę rozmowa głuchego ze ślepym.
Manualami da sie robić zdjęcia ptaków. Pewnie.
Każdy kto złapał trochę bakcyla i gotówki zakombinuje cokolwiek innego. To tez prawie pewne Bo to rozszerza mozliwości i jest wygodniejsze.
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 12:51 ]
i to i to, probowalem taka luneta za 500zlotych (prosilbym sie nie smiac hehe) i wiem ze to nie wystarczy, natomiast widzialem na necie dosc dobre zdjecia robione tą metodą. |
Dość dobre - nie ma sprawy, sam robię dość dobre Widziałem nawet lepsze niż dość dobre. Nie mające szans do dobrego zdjecia z normalnej lustrzanki z jakim takim obiektywwem.
mathun napisał/a: | moronica napisał/a: | mathun napisał/a: | smigla sa troche szybsze od ptakow, pozatym przyslona 3.5..
chociazby ten N 80-200 f/2.8 z mojej sygnatury czy dluzsze i tylko kapke ciemniejsze N 300mm f/4 AF lub N 300mm f/4 AF-S. | o jakich cenach mowimy? czyzby 80-200/2.8 mozna bylo kupic za 100 zlotych? |
za 100zl nie kupisz nawet plastikowego lensbaby. myslalam, ze rozmawiamy powaznie
RB napisał/a: | mathun napisał/a: | o jakich cenach mowimy? czyzby 80-200/2.8 mozna bylo kupic za 100 zlotych? |
A co godnego można kupić za stówę? przepraszam, ale najtańszy Tair 300/4.5 kosztuje zauważalnie więcej.
Niemniej cały ten dyskurs to trochę rozmowa głuchego ze ślepym.
Manualami da sie robić zdjęcia ptaków. Pewnie.
Każdy kto złapał trochę bakcyla i gotówki zakombinuje cokolwiek innego. To tez prawie pewne Bo to rozszerza mozliwości i jest wygodniejsze.
|
zgadzam sie w 100%
chodzilo mi o M42 200mm 3.5 ktorego mozna kupic nawet za mniej niz 100
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 12:59 ]
moronica napisał/a: | mathun napisał/a: | moronica napisał/a: | mathun napisał/a: | smigla sa troche szybsze od ptakow, pozatym przyslona 3.5..
chociazby ten N 80-200 f/2.8 z mojej sygnatury czy dluzsze i tylko kapke ciemniejsze N 300mm f/4 AF lub N 300mm f/4 AF-S. | o jakich cenach mowimy? czyzby 80-200/2.8 mozna bylo kupic za 100 zlotych? |
za 100zl nie kupisz nawet plastikowego lensbaby. myslalam, ze rozmawiamy powaznie |
powaznie to Ty nawet chyba nie wiesz o czym my mowimy, poczytaj sobie o M42 i posprawdzaj ceny ..nie wiem jak na allegro, ale na ebay'u jest tego troche
http://shop.ebay.co.uk/?_...-All-Categories
zeby bylo smiesznie lensbabies troche wiecej kosztuja
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun ja Cie bardzo przepraszam, ale większość tego naprawdę bardzo taniego co podlinkowałeś to jednak chyba jest brutalnie mówiąc śmietnik...
mathun napisał/a: | powaznie to Ty nawet chyba nie wiesz o czym my mowimy, poczytaj sobie o M42 i posprawdzaj ceny ..nie wiem jak na allegro, ale na ebay'u jest tego troche
http://shop.ebay.co.uk/?_...-All-Categories
zeby bylo smiesznie lensbabies troche wiecej kosztuja |
ja wiem ile lensbaby kosztuje, nie w tym rzecz. ja ci dalam za przyklad mercedesa po przystepnej cenie a ty sie mnie spytales, czy go dostaniesz za cene uzywanego malucha
moronica napisał/a: |
ja wiem ile lensbaby kosztuje, nie w tym rzecz. ja ci dalam za przyklad mercedesa po przystepnej cenie a ty sie mnie spytales, czy go dostaniesz za cene uzywanego malucha |
maluchy sa teraz w cenie, to pierwsze a drugie to to ze chodzilo o cos taniego, zgodnie z pierwszym postem, a nie tylko z tematem.
jakbys posledzil to co pisalem to bys wiedzial/a ze proponowalem jak do 1000 zl jakiegos fajnego manuala, niz takiego zwyklego zooma z AF.
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 14:11 ]
RB napisał/a: | mathun ja Cie bardzo przepraszam, ale większość tego naprawdę bardzo taniego co podlinkowałeś to jednak chyba jest brutalnie mówiąc śmietnik... |
nie wszystko zloto co sie swieci. nie bede tlumaczyl, bo juz mi sie nie chce! proponuje kupic jedno z nich..tylko poszukac w dobrym stanie i porobic testy! nawet nie znanych firm bywaja calkiem dobre. a po wiecej proponuje odwiedzic jakies forum poswiecone M42
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 14:14 ]
a dla tych co sie lubuja w AF proponuje bardzo fajne szkielko ze stajni Nikona:
http://www.warehouseexpre...Nikkor-200mm-f2
za jedyne 25'000 PLN
mathun napisał/a: | smigla sa troche szybsze od ptakow, pozatym przyslona 3.5..
a co mnie to obchodzi? - co?!
robisz zdjęcie masz krytykę....
a do tego typu zdjęć to 200mm trochę krótko...
nie zawsze masz możliwość "wejścia na skrzydło" aby zrobić zdjęcie....
spróbuj z 400mm , i przysłoną 5.6 oraz czasem 1/200s - to pogadamy... - ok?
a co mnie to obchodzi? - co?! |
tylko odpowiadam, ale spoko i tak widac ze sie nie znasz
robisz zdjęcie masz krytykę....
a do tego typu zdjęć to 200mm trochę krótko...
nie zawsze masz możliwość "wejścia na skrzydło" aby zrobić zdjęcie.... |
w danym momencie jakbym mial 400mm to raczej bym tego nie ujął..w kadrze by mi sie nie zmiescili! rusz troche glową
spróbuj z 400mm , i przysłoną 5.6 oraz czasem 1/200s - to pogadamy... - ok? |
strasznie nudzisz!! du*pa a nie 1/200 i 5.6, widac jak sie znasz..zeby zrobic to zdjecie przy tym oswietleniu jakie bylo i zeby nie pogarszac zmieniajac ISO, robilem przy otworze 3.5 i czasie 1/2000... super propozycja ta 1/200 napewno by wszystko zastyglo
pozatym piszesz 5.6..a nie wiem czy to Ty czy ktos inny krytykowal mnie ze strasznie duza glebia ostrosci, przy 5.6 byla by wieksza
kozidron - Sro 15 Wrz, 2010
mathun, pokaż zdjęcia, bo ja krisv740 zdjęcia widziałem i na razie mam odmienne od twojego zdanie, twoje wywody są g...o warte dopóki nie pokażesz fotek.
edmun - Sro 15 Wrz, 2010
A ja powiem krótko. na sikorce pokazanej przez mathun już teraz widać tragedię kompaktów, no ale jak się uważa że ptaki zawsze czekają na fotografa i siedzą w miejscu, to gratuluję podejścia do tej dziedziny fotografii.
mathun, jak to jest że takie naprawdę przepiękne zdjęcia ptaków to ja jednak widzę w podpisie często 300-400 czy 500mm i do tego TC i jeszcze AF ?
EZOGHUL - Sro 15 Wrz, 2010
edmun napisał/a: | mathun, jak to jest że takie naprawdę przepiękne zdjęcia ptaków to ja jednak widzę w podpisie często 300-400 czy 500mm i do tego TC i jeszcze AF ? |
Za dużo trawki edmun dlatego widzisz hehe
Prawda jest taka, pewnych rzeczy w ptasiej fotografii samymi umiejetnosciami i pomyslem nie przeskoczysz i tyle.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
spróbuj z 400mm , i przysłoną 5.6 oraz czasem 1/200s - to pogadamy... - ok? |
strasznie nudzisz!! du*pa a nie 1/200 i 5.6, widac jak sie znasz..zeby zrobic to zdjecie przy tym oswietleniu jakie bylo i zeby nie pogarszac zmieniajac ISO, robilem przy otworze 3.5 i czasie 1/2000... super propozycja ta 1/200 napewno by wszystko zastyglo
|
Kolego, właśnie między innymi o to chodzi, aby nie zastygło... ten Twój samolocik ma jakoby wyłaczony silnik, śmiegiełko sie nie kręci... Tak śmiesznie dość to wygląda
kozidron napisał/a: | mathun, pokaż zdjęcia, bo ja krisv740 zdjęcia widziałem i na razie mam odmienne od twojego zdanie, twoje wywody są g...o warte dopóki nie pokażesz fotek. |
spales? przeciez caly czas mowimy o fotkach ktore pokazalem..pozatym to byly tylko przyklady jak mozna tanio robic zdjecia z ktorych poczatkujacy amator powinien byc zadowolony..a wy jakies wywody tutaj robicie, o nie wiadomo jakim sprzecie.
ZACHĘCAM do przeczytania pierwszego postu, zeby zobaczyc o co chodzilo autorowi tego tematu!!!
RB - Sro 15 Wrz, 2010
edmun napisał/a: | A ja powiem krótko. na sikorce pokazanej przez mathun już teraz widać tragedię kompaktów, no ale jak się uważa że ptaki zawsze czekają na fotografa i siedzą w miejscu, to gratuluję podejścia do tej dziedziny fotografii. |
To nie całkiem tak... mathun zaczął od tego, że zadowalające JEGO foty sikorki czy innego okołokarmnikowego ptaszka zrobi czymkolwiek. OK, w sumie racja. Należy to uszanować, bo zdjecie tej jego sikorki tragiczne nie jest. Natomiast faktycznie potem gość popłynął - i to zdrowo.
A wszystko jak zwykle w ambitnym celu pokazania za wszelką cene że mam rację i że ja szkłem za stówę zrobie taaaaakie zdjęcia... fajnie. Tyle że tych zdjęć nie widać.
edmun napisał/a: | A ja powiem krótko. na sikorce pokazanej przez mathun już teraz widać tragedię kompaktów, no ale jak się uważa że ptaki zawsze czekają na fotografa i siedzą w miejscu, to gratuluję podejścia do tej dziedziny fotografii.
mathun, jak to jest że takie naprawdę przepiękne zdjęcia ptaków to ja jednak widzę w podpisie często 300-400 czy 500mm i do tego TC i jeszcze AF ? |
przeczytaj temat i pierwszy post, to zobaczysz o co chodzilo autorowi tego wątku, a nie glupoty wypisujesz!!
mathun, to co pokazałeś to marne wypociny ... normalnie bym Cię oszczędził ale twój przemądrzały ton nie pozostawia mi nic innego jak Cię nie oszukiwać.
Na podstawie tych zdjęć, które pokazałeś mogę stwierdzić, że z tego nawet amator nie może być zadowolony i jeżeli ja spałem to ty kolego się obudź i więcej pokory.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
spales? przeciez caly czas mowimy o fotkach ktore pokazalem.. |
mathun, o ile jeszcze z początku pisałeś coś z sensem o tyle obawiam się ze teraz juz śnisz... i ze robisz się trochu agresywny. Niestety Twoje zdjęcia można nazwac 'ujdzie' ale raczej nie są wyznacznikiem tego do czego chcielibysmy dążyć.
A fakt, początkujący amator (fotografii a nie pier..zielenia w bambus na necie) mógłby być z tych efektów zadowolony. Przez jakiś tydzień albo do pierwszego obejrzenia jak to mniej więcjew wyglądać powinno
Kolego, właśnie między innymi o to chodzi, aby nie zastygło... ten Twój samolocik ma jakoby wyłaczony silnik, śmiegiełko sie nie kręci... Tak śmiesznie dość to wygląda |
przy Twojej radzie by sie wszystko krecilo. 1/200 przy 200mm z reki stosuje sie zeby nie poruszyc zdjecia..ale nie jak cos jest w ruchu!!
mathun, co tu dużo pitolić pokaż zdjęcia a nie wypociny z karmnika.
RB napisał/a: | Tyle że tych zdjęć nie widać. |
zdjecie przeciez bylo
mathun napisał/a: | zdjecie przeciez bylo |
zdjęcie na poparcie twoich zawiłych tez....bo to nie udowadnia niczego....
kozidron napisał/a: |
Na podstawie tych zdjęć, które pokazałeś mogę stwierdzić, że z tego nawet amator nie może być zadowolony i jeżeli ja spałem to ty kolego się obudź i więcej pokory. |
myslisz sie, ale co ja Ci bede mowil
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 21:19 ]
kozidron napisał/a: | mathun napisał/a: | zdjecie przeciez bylo |
zdjęcie na poparcie twoich zawiłych tez....bo to nie udowadnia niczego.... |
jak taki jestes dobry w mowie, to Ty pokaz swoje..ale zgodnie z tematem i pierwszym wątkiem!! czyli cos dla amatora, zrobione tanim kosztem..no prosze, wykaz sie !!
mathun,
jesteś tak "rozbrajający" w swojej niewiedzy, że aż szkoda czasu na jakąkolwiek dyskusję z tobą...
żegnam trolla..
skasowany - Sro 15 Wrz, 2010
mathun, nawet troll z ciebie cienki...
mathun napisał/a: | myslisz sie, ale co ja Ci bede mowil |
to znaczy, że jeszcze większa lipa, no to przykro mi, że zatrzymałeś się na takim etapie i nie chcesz iśc dalej....każdy ma swoją drogę, niektóre drogi są ślepe ale doprawdy nie rozumiem czemu chcesz przekonać tych którzy wiedzą jak się w to bawić...., są jeszcze tacy co zaczynają i tych dezorientujesz a sam w zasadzie:
1. wystawiasz się na śmieszność
2. innym amatorom tylko przeszkadzasz
3. sobie robisz krzywdę (twoja sprawa)
edit. /dopiero przeczytałem/
Cytat: | jak taki jestes dobry w mowie, to Ty pokaz swoje..ale zgodnie z tematem i pierwszym wątkiem!! czyli cos dla amatora, zrobione tanim kosztem..no prosze, wykaz sie !! |
aha, po 1. dlaczego ja mam udowadniać twoją tezę, skoro od początku się z nią nie zgadzam - dlaczego mam pokazywać coś z manuali, czy ty masz problem z czytaniem-
a ja wszystko z takich podłych manuali wywaliłem w kibel i mam tylko ze 100-400 i zawsze tu na forum twierdziłem, że fotografią ptaków się nie zajmuje co nie znaczy, że nie próbowałem i nie wiem gdzie szumi ale Ciebie przecież ze 100-400 nie interesuje bo to nie manul poniżej 100 ziko
RB - Sro 15 Wrz, 2010
przy Twojej radzie by sie wszystko krecilo. 1/200 przy 200mm z reki stosuje sie zeby nie poruszyc zdjecia..ale nie jak cos jest w ruchu!! |
mathun, popatrz trochę na foto lotniczą, taka prawdziwą... porównaj efekty. Nie do wiary, ale jakoś to ludziom wychodzi...
kozidron napisał/a: | mathun napisał/a: | myslisz sie, ale co ja Ci bede mowil |
to znaczy, że jeszcze większa lipa, no to przykro mi, że zatrzymałeś się na takim etapie i nie chcesz iśc dalej....każdy ma swoją drogę, niektóre drogi są ślepe ale doprawdy nie rozumiem czemu chcesz przekonać tych którzy wiedzą jak się w to bawić...., są jeszcze tacy co zaczynają i tych dezorientujesz a sam w zasadzie:
1. wystawiasz się na śmieszność
2. innym amatorom tylko przeszkadzasz
3. sobie robisz krzywdę (twoja sprawa)
edit. /dopiero przeczytałem/
Cytat: | jak taki jestes dobry w mowie, to Ty pokaz swoje..ale zgodnie z tematem i pierwszym wątkiem!! czyli cos dla amatora, zrobione tanim kosztem..no prosze, wykaz sie !! |
aha, po 1. dlaczego ja mam udowadniać twoją tezę, skoro od początku się z nią nie zgadzam - dlaczego mam pokazywać coś z manuali, czy ty masz problem z czytaniem-
a ja wszystko z takich podłych manuali wywaliłem w kibel i mam tylko ze 100-400 i zawsze tu na forum twierdziłem, że fotografią ptaków się nie zajmuje co nie znaczy, że nie próbowałem i nie wiem gdzie szumi ale Ciebie przecież ze 100-400 nie interesuje bo to nie manul poniżej 100 ziko |
Szkoda gadac! naucz sie najpierw czytac ze zrozumieniem, to pogadamy..a super byloby jakbys sobie jeszcze poczytal troszke o sprzecie i zapamietal cos z tego
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 21:42 ]
RB napisał/a: | mathun napisał/a: |
przy Twojej radzie by sie wszystko krecilo. 1/200 przy 200mm z reki stosuje sie zeby nie poruszyc zdjecia..ale nie jak cos jest w ruchu!! |
mathun, popatrz trochę na foto lotniczą, taka prawdziwą... porównaj efekty. Nie do wiary, ale jakoś to ludziom wychodzi... |
znowu nie na temat!!
daj jakis dowod na to co mowisz, na super fotki na tanim sprzecie z af! czekam
mathun, dlaczego ja mam udowadniać twoje "racje" - przypominam twoje twierdzenie, że stare manuale poniżej 100ziko są dobre - skoro się z - "Twoimi racjami" nie zgadzam ?
Bardziej obrazowo:
mathun, pokaż w końcu porządne zdjęcia nie mówię takie jak tu ale przynajmniej się zbliż do tego poziomu
mathun napisał/a: | daj jakis dowod na to co mowisz |
mathun, no właśnie dawaj zdjęcia, bo ile można prosić
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | RB napisał/a: | Tyle że tych zdjęć nie widać. |
zdjecie przeciez bylo |
No to jeszcze raz...
Twoja sikorka ujdzie... jak na pierwszy strzał z kompaktu. Przy okazji - cienko naświetlona.
To w żadnym wypadku nie jest taaakie faaajne zdjęcie. Sorry...
Nie chodzi przecież o to aby powiedzieć ludziom:
spoko man, kupisz se kompakt i będziesz taaakie zdjęcia ptaków robił... bo to g.no prawda. Po pierwszej fascynacji ustrzelona jako tako sikorką przyjdzie moment kiedy będziemy chcieli robić bardziej poważne zdjęcia - i wtedy koniec...
Tu wiele osób przechodziło ten etap. Mało zostało w tej bajce (foto ptaków) bo poważniejsze potraktowanie zagadnienia wymaga samozaparcia, wiedzy i umiejętności a i niestety sprzętu też. A robić i robic wciąż taka sama nędzną miernote mało komu się chce - pod warunkiem że ten ktoś zdaje sobie sprawę że robi miernotę. Więc ludzie dziękują i wymiękają...
Dawałem przykład gościa - mojego bliskiego przyjaciela - który robiło foty pentaksem z manualem. Nie sikorek i innych popularesów. Wiedze o ptakach ma ogromną, chcęci tez, fotografować jako tako tez umiał - i szybko załapał że efekty kosztują... choć jego zdjecia z Pentaxa i Pentacona sa o eony lepsze od tego co tu pokazałeś. Bo się da. A jednak... dziś ma trochę droższy zestawik. A w końcu pentacon był nawet dość grzecznym szkłem - choćby w porownaniu do tych Twoich superduper propozycji za stówę... dwustumilimetrowych
BTW - Twoja propozycja z Nikkorem też jest do d..y. Z taką kasę to raczej 500/4 albo dołożyć trochę i 400/2.8 - 200 mm nawet najlepsze - na ptaki za 25 klocków to absurd.
kozidron napisał/a: | mathun, dlaczego ja mam udowadniać twoje "racje" - przypominam twoje twierdzenie, że stare manuale poniżej 100ziko są dobre - skoro się z - "Twoimi racjami" nie zgadzam ?
Bardziej obrazowo:
mathun, pokaż w końcu porządne zdjęcia nie mówię takie jak tu ale przynajmniej się zbliż do tego poziomu
mathun napisał/a: | daj jakis dowod na to co mowisz |
mathun, no właśnie dawaj zdjęcia, bo ile można prosić |
1. mowimy o amatorskim sprzecie i amatorskim wykorzystaniu tego sprzetu, a galeria ktora podeslales nie wyglada na amatorska.
2. NIE specjalizuje sie w zdjeciach ptakow dlatego nie mam co pokazywac..wypowiadam sie tylko od strony technicznej i staram sie jak najbardziej podpasowac do wątku. (domyslam sie ze ani jedno zdjecie w tej galerii, co podeslales nie bylo zrobione tanim sprzetem)
3. biorac pod uwage ze nie umiem robic zdjec i ze autor tego zdjecia tez nie:
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
a przypomne ze moje wygladalo tak:
http://lh4.ggpht.com/_Ufd...d/sikorkaNK.jpg
to wychodzi na to ze poczatkujacy jest w stanie wyciagnac z malucha to samo co z mercedesa, bo chyba mozna tak powiedziec o Nikononie D300 z obiektywem
Sigma APO 120 - 400 F/4.5-5.6 DG OS HSM, w porownaniu ze zwyklym s9600
RB - Sro 15 Wrz, 2010
znowu nie na temat!!
daj jakis dowod na to co mowisz, na super fotki na tanim sprzecie z af! czekam |
na temat, na temat - taki temat, ze pojęcia nie masz o fotografii o której tu wypisujesz. Nie robisz dobrej foto lotniczej i nie masz pojęcia o podstawowych choćby zasadach (choćby po to by je łamać...). I nie chcesz tego przyjąć do wiadomości.
Dowody - popatrz na śmigło tego spitfajera:
http://www.hesja.pl/XPL/galeria/show/44
- da się tajemniczo tak go sfotografować, aby nie był poruszony i aby było widac, że się kręci. A wlaśnie o tym piszę. Że sorry, ale pojęcia nie masz nie tylko jak zrobic ale nawet i co zrobić.
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:18 ]
to wychodzi na to ze poczatkujacy jest w stanie wyciagnac z malucha to samo co z mercedesa, bo chyba mozna tak powiedziec o Nikononie D300 z obiektywem
Sigma APO 120 - 400 F/4.5-5.6 DG OS HSM, w porownaniu ze zwyklym s9600 |
Tylko, że tym Nikonem może (szybko) robić lepsze a s9600 raczej będzie mu nieco trudniej...
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:21 ]
1. mowimy o amatorskim sprzecie i amatorskim wykorzystaniu tego sprzetu, a galeria ktora podeslales nie wyglada na amatorska. |
O ile wiem autor jest amatorem. Co wiecej - chyba nawet nie pretenduje do bycia superfotografem amatorem. Robi bardzo dobre zdjęcia - bardzo go za to szanuję... ale do topu to w tej sztuce tu jeszcze trochu brakuje.
BTW - Twoja propozycja z Nikkorem też jest do d..y. Z taką kasę to raczej 500/4 albo dołożyć trochę i 400/2.8 - 200 mm nawet najlepsze - na ptaki za 25 klocków to absurd. |
tez tak uwazam, ale chyba przyznasz racje ze jest to napewno lepszy sprzet od tego co proponujesz..
ale przeciez nie o to chodzi, proponuje poczatkujacym zeby najpierw nauczyli sie robic zdjecia na zwyklym sprzecie, a pozniej zaczeli inwestowac jesli naprawde chca.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | (domyslam sie ze ani jedno zdjecie w tej galerii, co podeslales nie bylo zrobione tanim sprzetem)
|
No bo - imaginuj sobie - chcemy tu powiedzieć, ze za tysiąc złotych diabelnie trudno będzie się zblizyć do przyzwoitego poziomu. Tak 5 stron juz próbujemy...
Pokazujemy co uważamy za dobra amatorską foto ptaków i próbujemy Cie namówić abyś to właśnie Ty pokazał nam efekty na poparcie Twojej tezy że się da tanio i dobrze. I nie dostajemy przykładu.
hijax_pl - Sro 15 Wrz, 2010
mathun, wskaż, gdzie wg Ciebie znajdujesz się na tym wykresie:
mathun, ta rozmowa, to jakby ślepy opowiadał głuchemu o kolorach albo gorzej ty nie czytasz sam siebie .....
mathun napisał/a: | o wychodzi na to ze poczatkujacy jest w stanie wyciagnac z malucha to samo co z mercedesa, bo chyba mozna tak powiedziec o Nikononie D300 z obiektywem
Sigma APO 120 - 400 F/4.5-5.6 DG OS HSM, w porownaniu ze zwyklym s9600 |
to znaczy tylko tyle, że ty będziesz trzymał ten sam poziom przez cały czas a średnio zaawansowany amator po 2 miechach rozłoży Cię na łopatki z tą sigmą.
Zarżnąć zdjęcie można nawet dobrym sprzętem a ty ewidentnie rozmydlasz temat.
pokaż zdjęcia i miejmy to z głowy.
edit.
hijax_pl - pojechałeś
RB - Sro 15 Wrz, 2010
tez tak uwazam, ale chyba przyznasz racje ze jest to napewno lepszy sprzet od tego co proponujesz.. |
Znaczy od czego?
RB napisał/a: | Że sorry, ale pojęcia nie masz nie tylko jak zrobic ale nawet i co zrobić. |
nie odkryles ameryki
tak sie sklada ze dobrze wiem o tym i staram sie cos z tym zrobic, takze nie musisz mnie uswiadamiac. w kazdym razie dziekuje za szczere checi
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:35 ]
kozidron napisał/a: |
pokaż zdjęcia i miejmy to z głowy.
|
jakie zdjecia? moje
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 22:39 ]
hijax_pl napisał/a: | mathun, wskaż, gdzie wg Ciebie znajdujesz się na tym wykresie:
Obrazek |
jesli uwazam ze cale zycie przed mna i ze musze sie jeszcze duzo nauczyc..to gdzie? chyba cale wieki przed telefonem komorkowym. jak rozrysujesz wykres w druga strone to Ci powiem gdzie dokladnie.
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | RB napisał/a: | Że sorry, ale pojęcia nie masz nie tylko jak zrobic ale nawet i co zrobić. |
nie odkryles ameryki
tak sie sklada ze dobrze wiem o tym |
No to nie pinkol, że jest dobrze, pliiiizzz.
To za przeproszeniem chcesz podpowiadac ludziom, że kiepskie foty moga robic kiepskim sprzętem? Z pewnościa się ucieszą.
mathun napisał/a: | i staram sie cos z tym zrobic, |
mam takie wrażenie, że starasz się to zagadać.
jesli uwazam ze cale zycie przed mna i ze musze sie jeszcze duzo nauczyc..to gdzie? chyba cale wieki przed telefonem komorkowym. jak rozrysujesz wykres w druga strone to Ci powiem gdzie dokladnie. |
Biorąc pod uwagę, ze telefony komórkowe dostaje się dziś w podstawówce, to niby w przedszkolu? Nie wierzę....
jakie zdjecia? moje
|
Nie. Saturniny i Artura Homanów na przykład.
mathun napisał/a: | jakie zdjecia? moje |
a jak myślisz czyich ....w każdym poście zwracam się do Ciebie osobiście o pokazanie zdjęć na udowodnienie twoich trywialnych tez, tylko w dwóch ostatnich użyłem koloru, żeby Ci lepiej było zrozumieć - ten post jest 6 i nadal podtrzymuje
pokaż te wspaniałe zdjęcia z manuali poniżej 100 ziko i miejmy to z głowy
jeżeli nie rozumiesz po Polsku posługuje się jeszcze 3 językami ale myślę, że tą prośbę wysupłam w pięciu
mathun napisał/a: | jesli uwazam ze cale zycie przed mna i ze musze sie jeszcze duzo nauczyc..to gdzie? chyba cale wieki przed telefonem komorkowym |
W takim razie uprasza się o ciut godności i o niedoradzanie innym w tematach, o których się nie ma pojęcia.
Monastor - Sro 15 Wrz, 2010
mathun, nie wiem dlaczego chcesz koniecznie zrównać każdego amatora z dyletantem. To przecież nie to samo
Dyskusja już właściwie skończona, ale jej poziom przez dłuższy czas skutecznie zniechęcał do zabrania głosu. Może jest już, nomen omen, po ptakach, ale prosiłeś o zdjęcia do pooglądania, to linkuję bo miło je sobie przejrzeć.
Cytat: | daj jakis dowod na to co mowisz, na super fotki na tanim sprzecie z af! czekam |
Bardzo porządne fotki robione przez znajomego z forum fotoprzyroda.pl
Robione Sigmą 70-300 F/4-5.6 APO DG Macro (500-900 zł zależnie od wieku i stanu), a przedtem Canonem 50 mm F/1.8 (400 zł nówka) przez nastolatka dysponującego przede wszystkim zacięciem i talentem. Wszystko podpięte do amatorskiego korpusu, Canona 400D, który demonem szybkości bynajmniej nie jest.
http://damianbednarz.w.of.pl/index.html
Tutaj z kolei link do postów użytkownika tego forum, który używa wspomnianej przez Ciebie Sigmy 120-400
http://forum.optyczne.pl/...h_author=Amedos
Ta sikorka, którą zalinkowałeś na flickrze jest równie nędzna jak Twoja z kompaktu. Nie wiem czy próbowałeś coś w ten sposób dowieść, ale mogę Cię zapewnić, że przy pomocy lustrzanki można zrobić dowolnie złe zdjęcie na potrzeby ogólnie pojętej "retoryki"
Cytat: |
W takim razie uprasza się o ciut godności i o niedoradzanie innym w tematach, o których się nie ma pojęcia. |
O, właśnie tak
Pozdrawiam
widze ze co bym nie napisal jest zle, ze wszystkie zdjecia tanim sprzetem so do d*upy, albo z manualnym obiektywem.
staralem sie pomoc biorac pod uwage koszty/jakosc.. i pomoc tym ktorzy tej pomocy potrzebuja, bo co z tego jesli ktos nie ma kasy to i tak jej nie bedzie mialo..i nikt piszac na forum tego nie zmini.
Temat przestaje obserwowac, bo nie widze w tym sensu..
ale dla chetnych daje kolejne foto z s9600..no i teraz mozecie dyskutowac i jechac po mnie ile dusza zapragnie
milego wieczoru Wszystkim, bez wyjatku..a w szczegolnosci dla:
EZOGHUL,
hijax_pl,
Monastor ,
Bogdan,
moronica,
krisv740,
edmun i oczywiscie dla RB
mathun napisał/a: | staralem sie pomoc biorac pod uwage koszty/jakosc |
czyli...
mathun napisał/a: | podsumowujac:
**fujifilm finepix s9600 - jesli nie mam zamiaru sie rozwijac i kupowac lepszych obiektywow z czasem. |
Co to za doradzanie tym co nie chcą się rozwijać? Im podpasuje wszystko. Pobawią się i rzucą w kąt. Fakt - lepiej tanią hybrydą niż zestaw za 10tysi
RB - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | ze wszystkie zdjecia tanim sprzetem so do d*upy, albo z manualnym obiektywem. |
Nie. popatrz:
http://www.birdwatching.p...k/zdjecie/16950
http://www.birdwatching.p...k/zdjecie/16444
manualne a IMO niezłe...
a i Monastor podał ladne przykłady niedrogo a dobrze...
Monastor - Sro 15 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | staralem sie pomoc biorac pod uwage koszty/jakosc.. i pomoc tym ktorzy tej pomocy potrzebuja, bo co z tego jesli ktos nie ma kasy to i tak jej nie bedzie mialo..i nikt piszac na forum tego nie zmini. |
Zarzucasz wszystkim, że nie czytają od początku, a sam masz z tym najwyraźniej problemy. Wątek tyczy się wyboru obiektywu do fotografowania ptaków w cenie 700-1300 zł. Doradzać na tej zasadzie co Ty można w każdej dziedzinie.
Na przykład przy przeprowadzkach. Można wynająć ciężarówkę i przewieźć dobytek, można też biegać z taczką, końcowy efekt jest przecież w tym wypadku identyczny. Do tego taczka jest dużo lepsza bo kosztuje mniej. Jak się ktoś uprze to możne nawet nosić wszystko w rękach i nic nie zapłacić.
Oczywiście jak ktoś nie ma wyjścia to przeniesie, tylko że nie o to się w tym temacie rozchodzi.
RB, to tego kolegi, o którym wspominałeś? Jeśli tak to dobrze by się było zabezpieczyć cytatem ze wcześniejszej wypowiedzi i trochę rozjaśnić sprawę, bo zaraz znowu się okaże, że manuale same w rękach nowicjusza robią piękne zdjęcia.
B o g d a n - Czw 16 Wrz, 2010
mathun napisał/a: | dla chetnych daje kolejne foto z s9600.. |
No ale słoninę już czas wymienić.
goltar - Czw 16 Wrz, 2010
Wystarczy tej dyskusji. Zamykam.
|
|