forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron i Sigma

mrs - Czw 22 Sty, 2009
Temat postu: Tamron i Sigma
Witam.
Mam taki dylemat - potrzebuje szybko dokupić jakis tele obiektyw i zastanawiam sie nad Sigma 70-300 APO lub Tamron 55-200.
Obiektywy do Nikona D90 w kicie z 18-105 wiec Sigma bedzie sie troche pokrywala ale nie o to chodzi....
Chodzi o to czy te szkła bez stabilizacji dają rade w pomieszczeniach przy dość kiepskim oświetleniu. Podobno trzymaja te 4-4,5 do 200mm. Przy jakim czasie jest szansa na nie poruszone zdjęcie? Wiem że zaraz powiecie ze oba są do niczego :grin: ale troche mi pilno a kaski na Nikkora VR na razie ni ma :sad:

POZDRAWIAM.

MC - Czw 22 Sty, 2009

Srednio przy ogniskowej 200mm dobrze by bylo, zeby czas byl w okolicach 1/200s.
Z tych dwoch - bralbym Sigme, ale bez podijania iso w pomieszczeniu moze byc ciezko.

rafalg - Czw 22 Sty, 2009

Jak na Nikifora na razie ni ma to lepiej poczekaj chłopie jak bedziesz miał i badziewia nie kupuj. Bedziesz se później w brodę pluł.
mrs - Czw 22 Sty, 2009

MC napisał/a:
bez podijania iso w pomieszczeniu moze byc ciezko.

na szczeście 90-tka ma dosć dobre 800-1600

rafalg napisał/a:
lepiej poczekaj chłopie

no własnie to miało by być rozwiazanie krótko trwałe (no powiedzmy na kilka miesiecy) potem moze ktoś łyknie :mrgreen:
Ale na poważnie to jak spisują sie te szkiełka?? W plenerze dają rade? Bo niestety przy zdjęciach ze stron typu pixel-peeper.com nie dopisują czy robione z reki czy ze statywu :wink:

lupo57 - Czw 22 Sty, 2009

Prawie zawsze w pomieszczeniu brakuje światła, a przy takich ogniskowych będzie noc :wink: . Będziesz musiał się ratować statywem albo lampą błyskową (ale nie wbudowaną ) i tak będzie ciężko na tych 200, 300 mm
MC - Czw 22 Sty, 2009

mrs napisał/a:
na szczeście 90-tka ma dosć dobre 800-1600

Wzglednie dobre, ale lepiej robic na jak najnizszym.
mrs napisał/a:
Ale na poważnie to jak spisują sie te szkiełka?? W plenerze dają rade?

Bawilem sie w sklepie ta Sigma z A100. AF troche halasowal, ale generalnie dawal rade, do celnosci w ciemnym pomieszczeniu nie mialem zastrzezen.