forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Body do obiektywów Yashica

lemonjuice - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: Body do obiektywów Yashica
Hej :)

Udało mi się ostatnio zarobić 1500zł, które to postanowiłam zainwestować w aparat :) Myślałam o Pentaxie K200D, ale mam w domu 2 obiektywy Yashica (po Yashice 109MP mojego taty) - no i myślę, że można by jakoś to wykorzystać - tylko z tego, co znalazłam na necie, to jest problem z adapterami. Polecacie coś może innego w tej cenie, albo wiecie może coś więcej o zaadaptowaniu takich obiektywów do Pentaxa?

f50fd - Sob 24 Sty, 2009

Tutaj masz jakiś wątek na ten temat LINK
krisv740 - Sob 24 Sty, 2009

lemonjuice, jakie szkła posiadasz?

Dzięki. Czyli raczej takie coś nie przejdzie... Chociaż znalazłam właśnie coś takiego: http://www.pbase.com/wesl...yc_to_m42_mount - z a m42 to już z górki... dobrze kombinuję?

A jakie inne body w tej cenie byście polecili?

@krisv740 : zadzwonię do domu zaraz to napiszę :) W tej chwili nie pamiętam dokładnie

krisv740 - Sob 24 Sty, 2009

lemonjuice, ja używam szkieł y/c do eos
pytanie, czy szkła które posiadasz warte są zachodu.....

a, i nie trzeba robić konwersji do m42, aby używać takich szkieł na innym systenie...

Też się właśnie nad tym zastanawiam, no ale dla studenckiej kieszeni każdy grosz się liczy...

Dowiedziałam się, że są to standardowy 35-70 i dodatkowo 75-200/4.5. Ale co ciekawsze okazało się, że w domu jest też Exakta 28-300...

AM - Sob 24 Sty, 2009

Przejsciowka C/Y - Pentax nie istnieje. Konieczna jest wymiana bagnetu w obiektywie. Moze byc na M42, ale na K tez powinno dac rade zamienic. Na Canona istnieja adaptery.
lemonjuice - Czw 29 Sty, 2009

Z Canonów w tej kategorii cenowej to 1000D/400D (osiłkowi w żłobie dano...)... Hmmm niegłupio nawet (dość wygodne, bo nie trzeba w menu szperać, za to nie ma uszczelnień jak Pentax...) więc jak sądzicie, warto kombinować z tymi obiektywami, które mam, czy kupić z obiektywem kitowym po prostu ten, który lepiej w ręku leży? (bo sądzę, że w tej kategorii to z wyższością Canona nad Nikonem/Sony/Pentaxem jest jak z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą...)
mavierk - Czw 29 Sty, 2009

ale jest Canon! No i Oly ;)

Moim zdaniem najlepiej zrobisz, jak kupisz używanego 400d z gripem i kupisz jeszcze Planara 50/1.7 T* pod bagnet C/Y :)

W ogóle dziwi mnie fakt, że nie ma przejściówki jeszcze Nikon - C/Y, skoro C/Y ma taką samą odległość szkła od materiału światłoczułego, jak m42...