forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Waga zestawu foto - czy da radę wytrzymać?

wako - Sob 24 Sty, 2009

Witam wszystkich uzytkowników!!! Zastanawiam się poważnie nad kupnem c 5d i 24-70. Do tej pory miałam do czynienia z lekka lustrzanką 350d a jak wiadomo powyzszy zestaw to prawie 2 kg. Jedyna moja wątpliwość to czy jestem w stanie utrzymac taki ciężąr???. Może pytanie zabrzmi dziwnie, ale nie udziele sobie na nie odp nie mając tego zestawy 12 godzin w reku (sluby, wesela). Czy moja szczupła dłoń wyrobi się"? trzymając go w reku po 15 min w sklepie i próbując zdjecia w pionie bez gripa czułam nadgarstek i ręka mi się roztrzęła. Bardzo prosze o porade w tej sprawie, szczególnie posiadacz...moze miał ktos tez taki problem? :smile: .pozdrawiam :smile:
rafalg - Sob 24 Sty, 2009

W takiej sytuacji albo musisz się zastanowić nad kupieniem czegoś lżejszego albo wykupić karnet na siłownię :wink: . A tak poważnie w pionowym trzymaniu trochę grip pomoże ale waga jeszcze wzrośnie. Niestety te poważniejsze zabawki i jasne szkła mają swoją wagę i trzeba do tego jakoś przywyknąc albo jak pisałem na początku kupić coś mniejszej wagi, ale nie będzie to już ta klasa przynajmniej w Canonie.
wako - Sob 24 Sty, 2009

no własnie!!tylko ta kwestia przywyknięcia..... druga lzejsza opcja to 40d + 17-55 is usm. Widze ze kolega z krakowa, tak przy okazji to który sklep foto w krakowie ma duży wybór sprzetu??Bo w moim miescie to kiepsko
rafalg - Sob 24 Sty, 2009

40D + 17-55 też dobry wybór i trochę lżejszy. Co do sklepów, sporo tego w kraku. Ja kupowałem czasami w d-photo.pl kolega sobie chwali fotoplus.pl są jeszcze inne ale reszty nie znam.
belkot77 - Sob 24 Sty, 2009

Mialem 350D teraz mam 5D i 24-70 tez. Trzeba sie przyzwyczaic. Jak teraz biore do reki 350D to mam wrazenie ze to kompakt :)
kozidron - Sob 24 Sty, 2009

ta porada z siłownią to wcale nie jest głupi plan...... :wink:
mnich - Sob 24 Sty, 2009

Bez kitu.

Można użyć monopdu :P

skasowany - Sob 24 Sty, 2009

:shock: Przecież to nie 5 kg! Kup sobie 2kg ciężarek i pomachaj nim 12 h. W najgorszym wypadku tylko wzmocnisz swoje mięśnie, w najlepszym kupisz z radością swój nowy zestawik :wink:
bakajev - Sob 24 Sty, 2009

Wszystko opiera sie o przyzwyczajenie do ciezaru. Wiadomo za pierwszym razem 12h nie wytrzymasz. Do ciezaru stopniow da sie przyzwyczaic, 2kg to nie duzo i powino byc latwo. 12h to dosc dlugo, jednak 2min odpoczynku daje bardzo duzo dla miesni.

Sprawdzilem na sobie jak by to wygladalo i 2,5 kg ciezarek do sztangi nie sprawia mi wiekszego problemu(w srodku ma nawet dziurke, prawie jak obiektyw:D). Tyle, ze nie machalem nim 12h.

asp - Nie 25 Sty, 2009

w sumie kto robi zdjęcia 12h non-stop? jest sporo czasu by odetchnąć między kolejnymi zdjęciami. Fakt ze może nie jest zbyt lekko - zwłaszcza dla kobiety - ale można jakoś się zorganizować i znaleźć chwilę odpoczynku...
skasowany - Nie 25 Sty, 2009

bakajev napisał/a:
Do ciezaru stopniow da sie przyzwyczaic

asp napisał/a:
w sumie kto robi zdjęcia 12h non-stop? jest sporo czasu by odetchnąć między kolejnymi zdjęciami

No właśnie o to chodzi! wako dasz radę!

lupo57 - Nie 25 Sty, 2009

Dla takiego zestawu warto by jeszcze nosić 2 kg w kieszeniach dodatkowo :mrgreen:
a tak poważnie idzie się przyzwyczaić.
Moja rada jest taka napełniasz 2 litrową butelkę wodą i jak siedzisz przed telewizorem to trzymaj sobie wyciągniętą butelkę na prostych rękach i oglądaj telewizje :mrgreen: naprawdę działa, przyjemne z pożytecznym i tak kilka minut potem kilkanaście i się przyzwyczaja ręce

kozidron - Nie 25 Sty, 2009

lupo57 napisał/a:
Moja rada jest taka napełniasz 2 litrową butelkę wodą i jak siedzisz przed telewizorem to trzymaj sobie wyciągniętą butelkę

butelkę trzymaj tak żeby ci zasłaniała obraz....wtedy efekty będą najlepsze :razz: :wink:

lupo57 - Nie 25 Sty, 2009

to zależy o jakie efekty chodzi :lol:
wako - Nie 25 Sty, 2009

Panowie dziękuje za odpowiedzi. Ja juz myslałam o ćwiczeniu z 2 kg cukru :mrgreen: Pewien fotograf powiedział mi ze d700 to nie jest aparat dla kobiet-5d jest nieco cięzszy od 5d...a jęsli jest to kwestia przyzwyczajenia do cięzaru to jest jednak nadzieja :wink:

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2009 14:44 ]
tzn 700d jest nieco cięzszy od 5d...

skasowany - Nie 25 Sty, 2009

Nadzieja jest zawsze! :smile: Cukier - dobry pomysł, można podjadać :wink: Generalnie powodzenia! :smile: