|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - alpha 200 vs alpha 300
anima - Sob 24 Sty, 2009 Temat postu: alpha 200 vs alpha 300 witam
dylemat dotyczy: alpha 200 z obiektywami: 18-70mm f/3.5-5.6 oraz Tamron 70-300mm F4/5.6 DI LD Macro CZY
alpha 300 z obiektywem z zestawu- 18-70mm
przeznaczenie: fotografowanie kotow w warunkach domowych
Jakkolwiek naiwnie brzmi ten post bardzo prosze o podpowiedzi:)
TheMichal - Sob 24 Sty, 2009
jak koty płochliwe to tele się przyda Chociaż LV też może być pomocny w przyszłości - można łatwo sprawdzać ostrość przez powiększenie, ustawiać bez pudła balans bieli albo fotografować np. trawę bez leżenia na niej
ghost - Sob 24 Sty, 2009
Moim zdaniem:
a200, hvl42, 50 f/1.7, 18-70.
MC - Sob 24 Sty, 2009
ghost dobrze radzi. Jak w warunkach domowych, to pewnie koty nie sa zbyt dzikie.
Wujek_Pstrykacz - Sob 24 Sty, 2009
O tutaj bym się bał używać 50/1,7. Jak się kot zobaczy w przedniej soczewce to może dostać szału i obiektyw do wyrzucenia
kozidron - Sob 24 Sty, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | O tutaj bym się bał używać 50/1,7. Jak się kot zobaczy w przedniej soczewce to może dostać szału i obiektyw do wyrzucenia |
dokładnie a jak się mocniej zdenerwuje to nasika do butów i sąsiadom na wycieraczkę
a tak na poważnie to chyba niestety nie ma innego wyjścia jak sugeruje ghost,
anima - Sob 24 Sty, 2009
dziekuje za odpowiedzi Wasze
no wiec- moja wina moja wina:
aparat ma sluzyc do wszystkiego z NACISKIEM na koty...
co to jest wszystko- zblizenia jednak bardziej niz oddalenia, domowe zblizenia bardziej niz krajobrazowe, wiem, ze brzmi marudnie, tym bardziej, ze przeamatorsko, wiec wstyd tak wybrzydzac, no ale- do sedna:
doswiadczenie mam zadne, obca mi jest wiekszosc fotograficznego nazewnictwa- stad moge tylko obrazowo opowiadac o swoich potrzebach. Dotad najblizsze spotkania mialam z minolcia dimage a2, byl to zwiazek pelen milosci i intensywny hihi, oczywiscie biorac pod uwage moje amatorskie podejscie.
Tak czy inaczej zdecydowalam sie wybierac pomiedzy a200 z dodatkowym obiektywem, a300 ze standardowym (o takiej ofercie oczywiscie decyduje cena) lub ewentualnie - mniej chetnie - ze wzgledu na cene- k10d.
Wybor ma byc na tyle dobry, by aparat sluzyl dluzej, niz krocej, z ewentualna mozliwoscia rozbudowy, bo kto wie, moze w koncu dopadnie mnie bzik i zadza- wiecej, wiecej!
wszystkim cierpliwym z gory dziekuje
ghost - Sob 24 Sty, 2009
jeżeli zależy ci na fotografowaniu we wnętrzach to mz lampa (np hvl42) jest niezbędna, a jasne szkło (50) pozwoli robić ładne kocie ( i nie tylko) portety.
kit się przyda jako uniwersalne szkło do wszystkiego innego.
lepiej wziąć 200 bo zaoszczędzone pieniądze można ładować w w/w rzeczy.
RaV579 - Nie 25 Sty, 2009
ghost mądrze mówi. Między a200 a a300 jest różnica w zasadzie tylko taka, że a300 ma LV, a a200 nie ma. Czytałem też, że a200 wygodniej się trzyma i, że ma większy wizjer.
MC - Nie 25 Sty, 2009
RaV579, dobrze czytales.
anima - Nie 25 Sty, 2009
zadam pytanie tak: mam okzjonalna mozliwosc kupienia Tamrona 70-300mm F4/5.6 DI LD Macro, tak wiec: czy ten obiektyw przyda mi sie do wyzej wymienionych celow czy tez bedzie sie z nimi mijal?
MC - Nie 25 Sty, 2009
Ja bym sobie ten obiektyw podarowal, bo jak rozumiem, te koty to sa udomowione i przyzwyczajone do Ciebie?
RaV579 - Nie 25 Sty, 2009
anima, no wiesz, jak okazjonalnie to zawsze warto wziąć. Najwyżej jak obiektyw nie przyda się zbytnio do kotków to przyda się do czegoś innego (o ile będziesz fotografowała coś innego poza swoimi "bestiami" ).
ghost - Nie 25 Sty, 2009
z 50. polecam.
to z kolei z 70-210 więc coś jakby z tamrona.
anima - Nie 25 Sty, 2009
dziekuje Wam wszytskim za podpowiedzi
bateria sie juz laduje, aparat jeszcze cierpliwie czeka, a na obiektyw 70-300 zdecydowalam sie jednak - z podobnych wzgledow o jakich pisal RaV579
Dziekuje za podpowiedzi i przyklady ghost - pomogly mi sprecyzowac kolejne plany zakupowe
MC - koty sa udomowione, jak najbardziej, ale bardzo czesto bardzo ruchliwe (taki typ) choc przyzwyczajone do zycia wsrod "fleszy"
Ilona - Nie 25 Sty, 2009
A czemu po kliknięciu w dolne zdjęcie ładuje mi się górne ??
ghost - Pon 26 Sty, 2009
Bo się mi namieszało.
Dolne w powiększeniu.
Ostegolectric - Wto 27 Sty, 2009
A czemu górne jest "ustrzelone" nikosiem d80?
ghost - Wto 27 Sty, 2009
Bo taki mam aparat. Nikkor 50 f/1.8 jest porównywalny z minoltą 50 f/1.7 i myślę że zdjęcie daje pogląd jak można sfocić kota tą ogniskową.
Jednocześnie z a200 nie miałem 50AF.
|
|