|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Monopod czy obiektyw ze stabilizacją?
tomekatomek - Nie 25 Sty, 2009 Temat postu: Monopod czy obiektyw ze stabilizacją? Witam. Zastanawiam się czy stosując monopod da się wydłużyć czas ekspozycji o 2 lub 3 podziałki czyli podobnie jak przy zastosowaniu obiektywu ze stabilizacją? W tej chwili mam Canona 400D z podpiętym Tamronem 17-50. Czasem przydałoby się wydłużyć ekspozycję, żeby przekroczyć przesłonę ponad 5.6 (poniżej tej wartości zdjęcia zrobione moim tamronem są kiepskiej jakości). No i mam dylemat czy warto wydawać znacznie więcej kasy na zbliżonego optycznie Canona 17-55 IS jeśli jest możliwe kupić za parę stówek monopod i uzyskać ten sam efekt. Wiem, że to kolejny grat do noszenia ale to chyba jakiś kompromis pomiędzy drogim obiektywem a statywem którego nie zawsze można używać.[/b]
MC - Nie 25 Sty, 2009
tomekatomek napisał/a: | poniżej tej wartości zdjęcia zrobione moim tamronem są kiepskiej jakości |
To miales pecha trafic na nienajlepszy egzemplarz.
A monopod to przydatne urzadzenie. Warto miec (chociaz ja jeszcze sie nie dorobilem).
skasowany - Nie 25 Sty, 2009
Monopod, a jeszcze lepiej statyw, to naprawdę przydatne ustrojstwa! Jeżeli kupisz dobry sprzęt, to odkryjesz jego ogromne zalety i jak może pomóc w robieniu zdjęć!
Wg mnie, lepiej statyw/monopod niż stabilizację. Ale na temat tych pierwszych musimy pogadać w innym dziale
tomekatomek - Nie 25 Sty, 2009
Używam statywu kiedy tylko się da. Niestety nie zawsze jest to możliwe np. kiedyś robiłem zdjęcia w jaskini gdzie nie można było używać statywów a jeden facet miał monopod i nikt się nie czepiał. Pytanie czy da się stabilizację zastąpić monopodem i zrobić nieporuszone zdjęcie, powiedzmy o parametrach ekspozycji 1/20s, f9? Bo Canonem 17-55 IS jest to możliwe (według zamieszczonych testów na optyczne.pl).
komor - Nie 25 Sty, 2009
W jaskini nie wolno używać statywów? Ludzka upierdliwość wiecznie mnie zadziwia…
skasowany - Nie 25 Sty, 2009
Dlaczego nie można było używać statywu? Słyszałem o jaskiniach gdzie nie można używać latarek i lamp błyskowych... Swoją drogą spróbujcie postawić statyw na Placu Czerwonym
Monopod na pewno bardzo Ci pomoże. IMO bardziej niż stabilizacja.
lupo57 - Wto 27 Sty, 2009
Kiedyś nie było stabilizacji w obiektywach, a ludzie jakie zdjęcia robili!! Wg. mnie statyw czy też monopod lepiej się sprawdzi
|
|