forum.optyczne.pl

Lornetki - Berkut 10x50

Robcio - Pon 26 Sty, 2009
Temat postu: Berkut 10x50
Witam

Według przeczytanych porad i parametrów to taka lornetka powinna nadawać się do nocnych obserwacji na polowaniu, a jak jest w praktyce sprawują się te lornetki czy są wystarczająco jasne? Wiem, że nie mam co liczyc na jakać choćby pdobną do zeissa ale kolega zabrał mie kilka razy na polowanie i spodobało mi sie to więc pomyślałem nad zakupem swojej pierwszej lornetki.

http://www.pryzmat-fotoop...=101&id_tow=201

amv - Pon 26 Sty, 2009

No cóż,ja mam 10x50,ale jak nie ma księżyca,lub gwiezdzistego niezachmurzonego nieba,to w lesie w nocy widzę tyle co i bez niej :roll:
Te nocne to ponoc zaczynają się od średnicy 56 w górę :wink: (cenowo też w górę :evil: )

Robcio - Pon 26 Sty, 2009

Może więcej osób się wypowie w moim temacie, miał bym wiecej opini do przeanalizowania. Dodam, że obecnie posiadam berkuta 7x35 i do dziennych obserwacji i w zupełnośąci mi wystarczy ale na noc jest trochę za ciemna, a jak niema śniegu to totalna kicha.
Arek - Wto 27 Sty, 2009

Obraz pewnie będzie żółty, a sprzęt trochę solidniejszy mechanicznie niż chińskie plastiki. Więcej bez pomacania nie powiem. Wiem jak wyglądają berkuty sprzed 10 lat. Teraz w Rosji sporo się zmieniło,
więc nie wiem jak z jakością produkcji.

Pstryczek - Wto 03 Lut, 2009

Mam starego Berkuta 15x50 i lepiej (jaśniej) jest po zmroku jak patrze przez starą Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30.
Marcin887 - Wto 03 Lut, 2009

Robcio. Berkut to lepszy sprzęt niż chińszczyzna ale żadna rewelacja. Po prostu zwykła tania lornetka ale do polowania szukałbym czegoś innego. AMV nie do końca masz rację z tym że nocne zaczynają się od 56 bo np lorbetka 20x60 nie nadaje się na noc.
Arek - Wto 03 Lut, 2009

Marcin887 napisał/a:
lorbetka 20x60 nie nadaje się na noc.

A to zależy do czego. Astro robi się w nocy, a do astro ta lornetka nadaje się znakomicie.

Marcin887 - Wto 03 Lut, 2009

Tak ale chodziło mi o polowanie