|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Pytania o przestrzeń kolorów.
Remol71 - Czw 04 Sty, 2007 Temat postu: Pytania o przestrzeń kolorów. Pytanie pierwsze.
Jakie będą praktyczne następstwa oddania do laba zdjęcia Adobe RGB? Zawsze oddawałem sRGB i nie było problemów, ale słyszałem, że przy Adobe RGB spadnie dynamika, a może wcześniej lab przekonwertuje do sRGB? Czy to prawda??
Pytanie drugie.
Jak ma się przestrzeń kolorów do fizyki (elektroniki aparatu)?? Zakładając, że mamy 8 bitów na jedną składową koloru, to na czym polega cała zabawa z przestrzeniami?? Maksymalna ilość barw jest 256x256x256 i tego nic nie zmieni. Czy ta przestrzeń kolorów to przypisanie pewnej palety barw do tych wartości?? Czyli było by to powiedzmy wzbogacanie pewnych odcieni kosztem innych, bo mamy ograniczoną ilość.
eska - Czw 04 Sty, 2007
Ad 1.
sRGB to przestrzen kolorow, ktrora jest najczesciej wykorzystywana w aparatach cyforwych. Dlaczego? Gdyz jedynie ta przestrzen sa w stanie zaprezentowac monitory (z wyjatkiem malej liczby profesjonalnych urzadzen). Jednak coraz czesciej spotykamy sie z tym, ze aparat umozliwia nam zapis zdjec np. jako AdobeRGB. roznice dobrze widac na ponizszym rysunku:
Jak widac, przestrzen AdobeRGB jest "wieksza" od sRGB. niestety roznicy tej nie stwierdzimy na monitorze (99.999% z nich pracuje w sRGB). Roznica widoczna bedzie dopiero na wydruku. Pamietajmy, ze kolory drukowane na papierze naleza do przestrzeni CMYk, ktora jest wieksza od sRGB, ale zawiera sie w AdobeRGB.
W praktyce to czy na wydruku zdjecie zapisane w sRGB czy w AdobeRGB bedzie ladniejsze, zalezy od specyfiki zdjecia (kolorow) oraz przede wszystkim umiejetnosci osoby, ktora bedzie drukowala. Musi ona przed ostatecznym procesem drukowania przekonwertowac sRGB lub AdobeRGB do CMYk. Mozna to zrobic samemu, np. w Photoshopie i polegac na swojej intuicji.
Jezeli masz 8 bitow, to cala przestrzen sRGB. Przestrzen AdobeRGB ma wieksza ilosc barwa. Pamietajmy tez, ze konwersja z sRGB do AdobeRGB na kompie nic nam nie da, bo nie mozna stworzyc czegos z niczego! Jedynie mozliwosc zapisania w danej przestrzeni kolorow przez aparat da zaowazalne efekty.
AD 2.
czesciowo juz odpowiedzialem. tak na prawde to w sRGB masz 16.5 mln kolorow, a scislej przejsc tonalnych. Gdy zastosujesz RAWa 12 czy 14 bitowego, to masz wieksza kontrole nad obrazem i wybierasz w jakiej przestrzeni go zapisac.
mam nadzieje, ze wiecej wyjasnilem niz namotalem
konrad
MM - Czw 04 Sty, 2007
Remol, robisz zdjęcia w RAW-ie i potem możesz zrobić z tym co zechcesz. Proponuję indywidualne podejście w tym temacie po konsultacji w labie w którym wywołujesz zdjęcia.
Remol71 - Pią 05 Sty, 2007
MM napisał/a: | Remol, robisz zdjęcia w RAW-ie i potem możesz zrobić z tym co zechcesz. Proponuję indywidualne podejście w tym temacie po konsultacji w labie w którym wywołujesz zdjęcia. |
Zrobię eksperyment. Oddam do labu to samo zdjęcie robione w kilku wersjach, sRGB ,AdobeRGB, może jeszcze coś wymyślę dodatkowego.
Brzeku - Nie 07 Sty, 2007
Pytanie czy obrabiasz te zdjęcia na skalibrowanym monitorze ?? jeśli tak rób w RAWach i raw konwerterem zapisuj do AdobeRGB z tego względu że to bogatsza przestrzen, później po skońzconej obróbce przekonwertuj do profilu ICC labu i to co zobaczysz na monitorze bedziesz miał na odbitce z labu. A co do pytania to lab nie konwertuje tego spowrotem do sRGB tylko na własną przestrzen utworzona dla konkretnej maszyny, chemii i papieru
Remol71 - Pon 08 Sty, 2007
Brzeku napisał/a: | Pytanie czy obrabiasz te zdjęcia na skalibrowanym monitorze ?? jeśli tak rób w RAWach i raw konwerterem zapisuj do AdobeRGB z tego względu że to bogatsza przestrzen, później po skońzconej obróbce przekonwertuj do profilu ICC labu i to co zobaczysz na monitorze bedziesz miał na odbitce z labu. A co do pytania to lab nie konwertuje tego spowrotem do sRGB tylko na własną przestrzen utworzona dla konkretnej maszyny, chemii i papieru |
Ostatnio wyszedł niezły pasztet. Oddałem do laba zdjęcia z D50 i kilka z C-50. Zdjęcia w Olku C-50 były w formacie .jpg najwyższej jakości. D50 robił RAW-y, obrabiałem je w albo NC-NX, albo w RawShooter i powstały .jpg też najwyższej jakości. Nie wiem dlaczego, ale zdjęcia z D50 wyszły w porównaniu z Olkiem C-50 tragicznie. Jakieś nędzne kolory, wszystko do niczego, jak kiedyś z taniej małpy z plastikową soczewką. Na monitorze jedne i drugie są OK. Narazie nie kapuję co jest nie tak.
eska - Pon 08 Sty, 2007
Jelsi fotki mialy rozna przestrzen barwna to moze laborant poszedl na skroty i przekonwertowal je na jednym schemacie...
konrad
adp007 - Pon 08 Sty, 2007
...taki nowoczesny cross-procesing
A tak na serio: proszę o rozszerzenie. Wszystkie pliki były w jpg, więc?
|
|