forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Profile koloru - Canon 40D

razthaman - Pon 26 Sty, 2009
Temat postu: Profile koloru - Canon 40D
Nie znalazłem tematu to zakładam, jeżeli jednak jest o przepraszam i proszę o skierowanie ;)

Z jakich profili koloru dla tego aparatu korzystacie ?

AdobeRGB czy sRGB?

Czy może do pobrania są jakieś dodatkowe profile? Sytuacja jest taka, że po wczytaniu zdjęć (RAW) z profilem sRGB do programów Adobe on sobie dobrabia swój profil i okłamuje mnie przy obróbce, co sobie dopiero niedawno uświadomiłem ;) dlatego pytam. ma ktoś z Was z tym jakiś doświadczenie?

komor - Pon 26 Sty, 2009

Z tego co czytałem to ustawienie profilu w aparacie nie ma znaczenia w sytuacji kiedy korzystasz z plików RAW, bo one zawierają dane z matrycy, przed przetworzeniem na kolory RGB. Odrobinę niepewności jednak pozostaje, bo po ustawieniu w aparacie profilu AdobeRGB nazwy plików RAW też mają podkreślnik na początku nazwy, co wg instrukcji ma być znakiem, że wybrany jest profil Adobe.

Natomiast podczas konwersji z RAW musisz zwrócić uwagę na to co i jak masz ustawione w programach Adobe. Napisz konkretnie z czego korzystasz do wywoływania RAW i w czym potem obrabiasz pliki, to może się coś wyjaśni. No i która wersja produktów Adobe?

jaad75 - Pon 26 Sty, 2009

Ustawienie AdobeRGB, czy sRGB w aparacie jest bez znaczenia w przypadku RAW. Rawery Adobe pracują w znacznie szerszym ProPhoto RGB, ale przy wyświetlaniu wszystko i tak jest "tłumaczone" na przestrzeń Twojego monitora, która (w najlepszym razie) jest ciut wieksza niż Adobe RGB, a zwykle (w przypadku słabych matryc LCD) nie przekracza ~50% sRGB, więc większości kolorów nawet nie jesteś w stanie zobaczyć...
razthaman - Pon 26 Sty, 2009

Ja wiem, co trzeba zrobić, trzeba zmienić profil koloru w CS3, tylko zastanawiałem się, czy można to zintegrować z aparatem, żebym nie musiał tego robić.

Co do wywoływania RAW to ustawiam wszystko w Camera Raw w PS i otwieram plik, zapisuje jako TIFF a później jeżeli do publikacji w necie to JPG.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam.

komor - Pon 26 Sty, 2009

razthaman, no to jak wiesz jak to zmień sobie, żeby Camera Raw generowało Ci ProPhoto i pracuj na tym profilu, jak tutaj chłopaki nieraz polecają. A potem jak robisz eksport do JPG to ustawiasz sobie sRGB i cześć. Może Jaad poda Ci jakiś sposób na automatyzację tego, ja nie mam CS3 a poza tym głównie zostaję w Lightroomie i nie mam takich problemów.

Z aparatem nic nie zintegrujesz, bo jak Jaad potwierdził w RAW nie masz ani sRGB ani Adobe RGB tylko dane własne aparatu, które dopiero po demozaikowaniu dostać mogą jakiś profil.