|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcie jadącego szybko auta.
4motion - Wto 27 Sty, 2009 Temat postu: Zdjęcie jadącego szybko auta. Witam,
mam pytanko jak zrobić zdjęcie jadącego szybko auta tak aby auto było ostre a tło rozmyte nadające zdjęciu dynamiki?
Chodzi mi o ustawienia i czy da radę zrobić je z ręki, od dyspozycji jest tylko Canon 450d+Sigma 17-70mm.
Pozdrawiam
MC - Wto 27 Sty, 2009
http://fotografuj.pl/Arti...iki_ujec/id/150
edmun - Wto 27 Sty, 2009
nazywa się to panoraming (albo po polsku - panoramowanie)
polega to na ustawieniu ostrości na nadjeżdżającym obiekcie, podążaniu za nim aparatem i ustrzeleniu zdjęcia. najlepiej jeśli potrafisz właśnie aparatem podążać za samochodem tylko w tej płaszczyźnie, w której porusza się samochód (omijam sytuację terenów górzystych, hopek itp).
przydaje się również wtedy trochę większa ogniskowa, oraz dłuższy czas (od 1/20 sekundy do 1/2 s)
edit:
MC mnie wyprzedził
Baku - Wto 27 Sty, 2009
Da się, choć jest to łatwe tylko w teorii, ale za to efekt może być wart grzechu:
http://autofoto.pl/photos...41/500x333.aspx
Otóż trzeba ustalić sobie czas naświetlania na tyle krótki by go utrzymać z ręki, lecz na tyle długo by nie zamroził nam np. ruchu obrotowego kół auta (np. 1/80s ale to zależy od warunków). Gdy samochód nadjeżdża podążamy punktem centralnym (na którym mamy ustawione ostrzenie) za autem wyzwalając migawkę. Efektem powinno być ładnie zarysowane auto na rozmytym, dynamicznym tle.
MC wyprzedził wszystkich
MC - Wto 27 Sty, 2009
edmun napisał/a: | MC mnie wyprzedził |
Baku napisał/a: | MC wyprzedził wszystkich |
komor - Wto 27 Sty, 2009
Baku, z tym że pokazane zdjęcie Audi to pewnie w Photoshopie powstało, a nie w panningu.
Zresztą na poziomie reklamowym może być o tyle łatwiej, że zamiast z miejsca podążać obiektywem można zdjęcie robić z samochodu/platformy jadącego obok tego fotografowanego.
Oczywiście nie na rajdach, tylko do celów reklamowych.
belkot77 - Wto 27 Sty, 2009
Wcale nie jest to takie trudne. Panoramowanie tak jak pisali koledzy odbywa sie poprzez przesuwanie aparatu razem z samochodem. Czasy 1/20 to przesada. Zalezy od predkosci samochodu. Ja co prawda samochodow nie robilem ale motocykle. Uzywalem czasy 1/200, 1/250.
Przykladowe zdjecia zamieszczam.
Troche prob z roznymi czasami i bedziesz wiedzial co i jak. Poprobuj na autach na ulicy. No i aprat ustaw na M
teodor2424 - Wto 27 Sty, 2009
No nei mów że na tych motocyklach to jest ładnie tło rozmyte?? Stanowczo za krótkie czasy? Panoramowanie to najlepiej zaczynać od czasów przynajmniej 1/30s i koniecznie jakieś ładne wielobarwne tło wtedy efekt jest najlepszy bo przy monotonnym kolorze w tle to będą tylko pasma jednolitej barwy.
edmun - Wto 27 Sty, 2009
tylko jako przykład.
czas 1/6s. prędkość samochodu około 50-60 km/h, oświetlone skrzyżowanie nocą.
więc nie mówcie mi o 1/250 s. bo dla mnie taki czas wręcz zamraża czas.
piotrmkg - Wto 27 Sty, 2009
edmun napisał/a: | zamraża czas |
czas czy ruch
edmun - Wto 27 Sty, 2009
fakt... zamraża ruch... nie wiem skąd tam ten czas się wziął..
p.s. widzę że fotosik ma dzisiaj gigantyczne opóźnienia....
belkot77 - Wto 27 Sty, 2009
teodor2424 napisał/a: | koniecznie jakieś ładne wielobarwne tło wtedy efekt jest najlepszy bo przy monotonnym kolorze w tle to będą tylko pasma jednolitej barwy. | .
Teodor spokojnie. TO nie byly zdjecia do folderu reklamowego. Robilem zdjecia dla siebie zeby sie uczyc. Nie mialem opcji wybrania pieknego tla.
edmun napisał/a: | więc nie mówcie mi o 1/250 s. bo dla mnie taki czas wręcz zamraża czas |
Szczegolnie widac to na moich zdjeciach. Zamrozone ze hoho....
teodor2424 napisał/a: | No nei mów że na tych motocyklach to jest ładnie tło rozmyte?? Stanowczo za krótkie czasy? |
TO byl tylko przyklad ze da sie rozmyc tlo przy czasach 1/250. Zalezy od predkosci obiektu. Oczywiscie jesli chce kolega poeksperymentowac to nie ma problemu. Mamy cyfrowki mozna zrobic setki zdjec. Jednak najnizy czas jaki bym sie odwazyl dac to 1/80 1/100. A czas 1/6? ho ho ho gratuluje pewnej reki
4motion - Wto 27 Sty, 2009
Oki
Dzięki wielkie chłopaki będę kombinował. Wiem przynajmniej jak się do tego podejść.
pozdrawiam
edmun - Sro 28 Sty, 2009
belkot77 napisał/a: | A czas 1/6? ho ho ho gratuluje pewnej reki |
czy pewna ręką ?
nie wiem...
widać że tylko 10% tego zdjęcia spełnia moje wcześniejsze założenie, reszta rozmazała się w sposób nierównomierny do tego jak powinno być.
jednakże 1/250 sekundy to dla mnie stanowczo za krótki czas, myślę że optymalne (w słoneczny dzień) to czasy rzędu 1/30s - 1/10 sekundy....
belkot77 - Sro 28 Sty, 2009
edmun napisał/a: | jednakże 1/250 sekundy to dla mnie stanowczo za krótki czas, myślę że optymalne (w słoneczny dzień) to czasy rzędu 1/30s - 1/10 sekundy. |
Probowalem z takimi czasami i nigdy mi sie nie udalo nie rozmazac calego zdjecia. Moze monopod tu pomoze?
jaad75 - Czw 29 Sty, 2009
Ludzie, przecież to zależy od kąta widzenia i prędkości śledzonego obiektu - tu nie ma sztywnych zasad...
edmun - Czw 29 Sty, 2009
jaad75, zgadza sie, ale czy uda mi sie pannoraming przy czasie 1/1000 s?
musialbym fotografowac naprawde szybki pojazd, ktory smignie prostopadle do mnie.
tak samo czasy rzedu 1,2,5 lub 10 sekund.
nie wiem czy jest sens panoramować na tak długim czasie... prawda ?
teodor2424 - Czw 29 Sty, 2009
Nie kumam tych sprzeczek.
Wiadomo że przy panoramowaniu musimy podążać za obiektem w czasie naciskania spustu i to podążanie musi być na tyle długie aby tło było rozmyte w lżejszym lub większym stopniu. A do tego najlepszymi czasami są czasy zaczynając od 1/30s krótsze czasy to już nie powinno być nazywane panoramowaniem i tyle.
belkot77 - Czw 29 Sty, 2009
teodor2424 napisał/a: | A do tego najlepszymi czasami są czasy zaczynając od 1/30s krótsze czasy to już nie powinno być nazywane panoramowaniem i tyle. |
w wikipiedi to przeczytales?
edmun - Czw 29 Sty, 2009
"Ustawienia
Pierwsza rzecz to ustawienie sceny. Trzeba to zrobić przed zrobieniem zdjęcia bo później nie będzie czasu. Zaczniemy od migawki, która w panoramowaniu odgrywa ważną rolę. Przeważnie ustawia się ją na 1/30s. Jeśli obiekt porusza się wolniej można użyć dłuższej np. 1/10s, 1/8s, natomiast jeśli szybciej, uda nam się zrobić panoramowanie na migawce 1/45s. Oprócz tego, dobrze jest ustawić dużą wartość przesłony, aby mieć większą głębię ostrości." http://www.cyberfoto.pl/s...ni-poradnik.htm
"czasy migawki w moim przypadku oscylują w przedziale 1/15 - 1/ 200 !!!!! więc trzeba po prostu popróbować inne bedą czasy na prostej a inne na zakrętach..." http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21868
Dzięki niemu będziemy mieli pewność, że poruszone będzie tylko tło, a nie główny obiekt przy czasach rzędu 1/8 s może nam zadrżeć ręka. Na początek najlepiej wybrać czas 1/30 s i dopiero potem eksperymentować z dłuższymi. http://www.szerokikadr.pl..._panoramowanie/
"no ja uważam, że czas powinien być na pewno jeszcze krotszy... tak od 1/60 do 1/4 to z resztą zależy od tego jak szybko porusza sie fotografowany objekt jak jest jasny itp..."
http://www.forum.fotoexpert.pl/topics4/2188.htm
"The exact length of exposure required will depend on the speed at which the subject is moving, the focal length of the lens you are using and the distance from the subject and background. An F1 car speeding along a straight might allow you to achieve a blurred background at 1/250th of a second, while you might need to go as slow as 1/60th to achieve the same amount of blur for a picture of a running man.[1]"
http://en.wikipedia.org/wiki/Panning_(camera)
"Use a shutter speed between 1/8sec and 1/125sec depending on the subject's speed and distance."
http://www.ephotozine.com/article/Camera-panning
PRZYPOMINAM, że nie są to takie kwestię że ma być taki czas i już. wszystko zależy od fotografowanego obiektu, kwestia żeby na początek obrać sobie takie czasy jak podałem...
kamfil06 - Czw 29 Sty, 2009
edmun napisał/a: | panoraming |
chyba panning
MC - Czw 29 Sty, 2009
panoramowanie albo panning
belkot77 - Czw 29 Sty, 2009
Ale fajna dyskusja. 4motion juz wiesz co i jak?
edmun - Pią 30 Sty, 2009
wiem... przy angielskiej nazwie się pomyliłem. wczoraj znalazłem poprawną
4motion - Pią 30 Sty, 2009
No teraz to wiem wszystko. Tylko pogoda u mnie straszna i nie ma szans na wyjście z domu leje od dwóch dni:).
Ps. ustawienia AF ustawić na servo AF i podążać za obiektem czy wycelować wcześniej na One Shot?
edmun - Pią 30 Sty, 2009
Raczej servo... chyba że obiekt leci cały czas w tej samej odległości od Ciebie i niezależnie od pokonanego dystansu będzie cały czas w Twojej głębi ostrości
AM - Sob 31 Sty, 2009
Wybor Servo a One Shot zalezy jak latwiec Ci zlapac ostrosc na obiekcie przed otwarciem migawki. Ja podczas zdjec zjazdu nie lubie Servo, gdy zawodnik ma mi sie wylonic znienacka. Ale jak masz obiekt w polu widzenia i czkeasz az pojawi sie w ladnym tle to mozesz go sledzic Servem.
W kazdym razie, po podniesieniu lustra AF nie dziala, bo jak?
4motion - Nie 01 Lut, 2009
Dziś tak na szybko byłem popróbować. Niestety nie było się jak łatwo ustawić a nie chciałem rozpraszać kierowców stając na widoku, światło też było kiepskie.
Fotki:
edmun - Nie 01 Lut, 2009
na światło nie zwracaj uwagi. miałeś dzień, więc nie rozumiem dlaczego na to akurat teraz zwracasz uwagę. nazwanie światła kiepskim ma sens kiedy nocą wychodzą już za długie czasy.
przy Twoich fotkach brakuje jednego. odrobinę dłuższego czasu przy większej ogniskowej.
a jak już wydłużysz czas i zwiększysz ogniskową - to jeśli zostanie możliwość, zwiększyć przysłonę
mavierk - Nie 01 Lut, 2009
ale widać efekt - samochodzik jest ostry
4motion - Nie 01 Lut, 2009
Zle załączyłem drugie miałobyć to:
Tył trochę nie ostry wyszedł.
Dzięki za wszystkie wskazówki.
edmun - Nie 01 Lut, 2009
widać że złapałeś o co chodzi
teodor2424 - Wto 03 Lut, 2009
bardzo ładnie, pozytywnie
pablospanishguy - Czw 26 Lut, 2009
Jeszcze jedna malenka uwaga ode mnie:
Dlugie czasy (zalezy oczywiscie od predkosci auta, ogniskowej, ustawienia auta wzgledem aparatu, ale powiedzialbym ze przewaznie ponizej 1/60) powoduja, ze auto czesciowo jest rozmyte. Widac to dobitnie na zdjeciu golfa zrobionym przez Edmuna. Ostra jest jedynie ta czesc auta, za ktora "prowadzimy" aparat, w tym przypadku - przod. Efekt spowodowany jest tym, ze auto obraca sie wzgledem aparatu. Ja osobiscie probowalem zmieniac swoje ustawienie wzgledem auta tak, by wiekszy fragment byl ostry, ale na rajdach przewaznie nie da sie tak stanac (zawsze cos przeszkadza nawet jesli masz koszulke organizatora - drzewa na przyklad nie przesuniesz) a ze znajomymi to jakos tak jest, ze nigdy nie przejada obok mnie w jednakowej odleglosci po jednakowym luku, wiec ciezko sie ustawic... Mimo wszystko najlepiej wychodzilo z duzych odleglosci na duzej ogniskowej gdy auto jechalo po prostej a jego os wzdluzna w momencie zrobienia zdjecia byla prostopadla do osi aparatu. Takie ustawienie bym proponowal na poczatek, inne pozniej dla ciekawszych efektow. Nalezy tez zwrocic uwage, by zaczac "sledzic" obiekt przed nacisnieciem spustu a po wykonaniu zdjecia rowniez nie przestawac jeszcze przez chwile. A przede wszystkim cwiczyc dobor czasow - nie ma uniwersalnego, w kazdej sytucji sa inne - za dlugie spowoduja zbyt duze rozmycie auta (nic ostrego nie zostanie na zdjeciu) a za krotkie malo rozmyja tlo. Dobor tla szczegolnie w nocy tez jest istotny - moj aparat lapie od groma blikow swietlnych od latarni znajdujacych sie w kadrze...
Usjwo - Sro 04 Mar, 2009
Witam.
Ja odnosnie tego rozmazanego tylu . Na moim tyl jest rozmty/poruszony. Bolid byl gdzies pod katem 30-40 stopni, czas naswietlania to 1/200, fakt ze predkosc tez bardzo duza (na tej prostej to pewnie dochodzi do 300). Ja bym stawial na poruszenie w czasie gdy naswietlana byla tylna czesc bolidu, a nie obracanie auta wzg aparatu. Czy oprocz "zelaznyego uchwytu" mozna jeszcze cos zrobic? Czy poczekanie do prawie prostopadlego ujecia, wyjdzie lepiej technicznie?
http://fotoplenery.eu/joo...3_f1_2008_1.jpg
BTW Jak wstawic zdjecie z dysku wlasnego PC
Na przyszłość proszę o nie wklejanie bezpośrednio tak dużych zdjęć. Jeśli jest duże to albo link albo miniaturka. goltar
edmun - Sro 04 Mar, 2009
oczywiście że jeśli auto będzie jechać prostopadle, to efekt będzie lepszy, gdyż rozmycie wynika z faktu że przód auta zmienia swoje położenie względem aparatu z inną prędkością niż jego tyłu (cały czas mówimy o ruchu względem obserwatora).
najprościej jest to zauważyć jeśli weźmiemy ten ruch jako ruch po łuku względem obserwatora (chyba musiałbym to narysować )
Usjwo - Sro 04 Mar, 2009
Ja rozumie o co Ci chodzi.
Ale czy efekt poruszonego tylu nie moze powstac przez poruszenie podczas naswietlania "drugiej polowy zdjecia".Przy krotkich czasach nigdy matryca nie jest calkiem odslonieta i wtedy przod/tyl w zaleznosci od kierunku ruchu moze byc poruszony.
[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 15:15 ]
Musze odszczekac to co napisalem
Matryca jest calkowicie odslonieta dla 1/200.
Pozostaje tylko to "rozmycie predkosci", czyli nic sie z tym nie da zrobic.
pablospanishguy - Sro 04 Mar, 2009
No wlasnie trudno to obrazowo opisac, ale chyba najlepiej zrobil to edmun 2 posty wyzej Ja sie podpisuje pod tym
janqseven - Nie 22 Mar, 2009
A teraz pora na moją opowieść:)
Na początku swojej historii z fotografią kupowałem gazety fotograficzne i czytałem książkę o fotografii (National Geographic -Szkoła fotografowania). Zdjęcie jadącego auta można nazwać panoramowaniem poruszającego się obiektu. Mnie to zainteresowało i... pewnego razu z kolegą wybraliśmy się panoramować sobie
Do fotografowania wykorzystałem monopod, aby wyeliminować drgania ręki. Fotografowaliśmy na moście,bo dużo samochodów jedzie w jednym kierunku z podobna prędkością (nie przyspiesza ani nie zwalnia). Było to po południu w słoneczny dzień. Zanim udało mi się wykonać prezentowane foto konfigurowałem aparat, aby mieć idealne ustawienia. Te idealne ustawienia są moim zdaniem niepowtarzalne i każdy musi sam znaleźć własne A oto i one:
-czas: 1/10s
-przesłona: f/25
-ISO: 100
-ogniskowa: 41mm
Podsumowując:
1.Wychwytujemy ciekawy samochodzik ze sznurka pojazdów.
2. Patrzymy na niego przez wizjer i dostosowujemy obrót aparatu to zbliżającego się pojazdu.
3. Zanim samochód będzie dokładnie po drugiej stronie ulicy wciskamy spust migawki tak aby nie zaburzać płynnego ruchu aparatu podczas robienia zdjęcia.
4. Oglądamy efekt na wyświetlaczu w powiększeniu w miejscach przedstawionych na drugim zdjęciu
edmun - Nie 22 Mar, 2009
Nie ma złotego środka
F8 - 1/20s - ISO1250 robione Heliosem
pablospanishguy - Sro 25 Mar, 2009
Ja robilem z reki z roznymi czasami - od 1/30 do 1/125 i dla ogniskowych od odpowiednika 35mm do 210mm. Stabilizacja obrazu w kompakcie ustawiona na "tylko pionowa". Przyklad dla 210mm i 1/125: http://www.obiektywni.pl/...afia-362587.php . Przy 1/100 juz auta nie byly idealnie ostre (jak to Lupo wyzej). Powtarzam: nie ma idealnych ustawien. Wszystko zalezy od sytuacji a takze od reki operatora.
|
|