|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Szybkość AF w Nikkor 18-70 mm a Tamron 17-50 f/2.8
Akustyk - Czw 04 Sty, 2007 Temat postu: Szybkość AF w Nikkor 18-70 mm a Tamron 17-50 f/2.8 Witam
Przymierzam sie do zakupu Nikona D80 ale zastanawiam sie nad szklem. Czytalem juz dosyc duzo postow na temat obydwoch szkiel ale nigdzie nie znalazlem porownania szybkosci AF. A na tym zalezy mi bardzo. Wiem ze Nikkor posiada naped SWM ale czy jest o wiele szybszy od Tamrona?
Pozdrawiam
MM - Czw 04 Sty, 2007
Dzisiaj "załatwiłem" znajomej D80 z tym Tamronem. Z kilku szkieł wybierałem jej taki najlepiej ostrzący i troszkę się pobawiłem. 18-70 DX znam dość dobrze, jest szybki i cichy. Tamron jest solidniej zbudowany, na pewno głośniejszy (choć to dość miły dzwięk w sumie, taki " fotograficzny") i naprawdę dość szybki pomimo braku napędu SWM, USM, HSM czy innego podobnego.Wrażenie ogólne bardzo dobre, pewność celowania wyśmienita. Polecam samemu sprawdzić, ale moim zdaniem tego Tamrona warto kupić.
Akustyk - Pią 05 Sty, 2007
Naczytalem sie o problemach tamronika a propo BF/FF i nie chce isc w ciemno i zakupic to body z tamronem a potem miec problem. A wyslalem juz pare maili z zapytaniami i nikt nie jest w stanie mi "sparowac" tego obiektywu z tym body. Dlatego tez nie wiem czy nie pozostac przy kicie A jesli bylby szybszy AF w kicie to juz wogole bym sie nie zastanawial
Pozdrowka
olaieryk - Pią 05 Sty, 2007
Witam
18-70 DX jest b. szybki i b. cichy!!! Potwierdzam!
MM - Pią 05 Sty, 2007
Szkło Nikkora jest trochę szybsze, ale naprawdę niewiele szybsze. Za to Tamron ma stałe światło 2.8 co owocuje bardzo pewnym AF. Ja wybierałem z kilku egzemplarzy i Tobie też taki sposób polecam. Gdybyś mieszkał w okolicach Łodzi to miałbyś po problemie. Ładnych parę lat robię zdjęcia i mogę Ciebie zapewnić, że w obiektywie tego typu z całą pewnością ważniejsze jest lepsze światło niż minimalna różnica w szybkości. Do tego szkło jest odrobinę "szersze" i sporo solidniej zbudowane. Naturalnie ma też lepszą jakość optyczną. Ale każdy sam wybiera. Pozdrawiam.
Delikwent - Pią 05 Sty, 2007
Nikkor: fast (-4)
Tamron: OK (3)
W skali (5 pkt)
źródło: http://www.photozone.de
|
|