|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Czy ktoś testował, używa SUNPAK PZ42X
mviper - Sro 28 Sty, 2009 Temat postu: Czy ktoś testował, używa SUNPAK PZ42X Witam
Szukam lampy do nikona D90. W moim przedziale cenowym najlepiej mi wygląda SUNPAK PZ42X, to podobno odpowiednik Nikon SB-600, albo jeszcze NISSIN Di-622. Czy ktoś to ma, używa, bądź ma jakieś informacje czy warto ? Będę wdzięczny bo jest różnicy ponad 200 zł więc musiałbym jeszcze trochę doskładać i nie wiem, czy jest sens dopłacać do nikona.
Dziękuję za opinie i pozdrawiam
kamfil06 - Sro 28 Sty, 2009
jeżeli cię stać bierz nikona...
EZOGHUL - Sro 28 Sty, 2009
Tak się zastanawiam nad tym, że nikt Nissina w ręku nie miał, a z góry skazuje go na przegraną. Firma z tradycjami i do analogów robiła dobre lampy - czemu miało by nie być tak teraz?
kamfil06 - Sro 28 Sty, 2009
EZOGHUL,
sunpaka (chyba że był to tumax...) miałem w łapie i "skrzypiało"
a nissina nie będe polecał bo nigdy nie miałem z nim doświadczenia a opini jest mało...
a sb-600 to IMO zajebista lampa i co najważniejsze ma CLS
ej nie za młody kolega na takie słowa
jaad75 - Czw 29 Sty, 2009
Wujek Pstrykacz napisał/a: | ej nie za młody kolega na takie słowa |
Nie za bardzo przejąłeś się rolą?...
Baku - Czw 29 Sty, 2009
W luźnych rozmowach dotyczących lamp i ogólnie foto, znajomi dłużej siedzący w fotografii (i to zawodowej) polecają sprzęt producenta danego systemu, takież obiektywy i inne akcesoria.
W myślach dopowiadam sobie, że może oni kupują sprzęt za firmowe (więc nie ich) pieniądze, ale tak do końca to nie są "nie ich" pieniądze, zwłaszcza że później na tym sprzęcie pracują.
Z zainteresowanie otworzyłem ten wątek, w nadziei że sam dowiem się czegoś więcej ..sam nie wiem czy w przyszłości zainwestować w mocniejszego np. Metza czy słabszego Canona.
Wujek_Pstrykacz - Czw 29 Sty, 2009
jaad75 napisał/a: | Wujek Pstrykacz napisał/a: | ej nie za młody kolega na takie słowa |
Nie za bardzo przejąłeś się rolą?... | Nie aż tak bardzo, ale należy choć zwrócić uwagę na słownictwo młodych osób
eave - Czw 29 Sty, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Nie aż tak bardzo, ale należy choć zwrócić uwagę na słownictwo młodych osób |
... bo starszym już uwagi zwracać nie wypada
Co do lamp - kupując Nissina zapewne (nie jestem 100% pewny) nie będziesz mógł korzystać z jednej z największych zalet systemu Nikona, czyli CLSu. A myślałeś o starszych lampach? SB-28 na przyklad. Poczytaj strobist.com, tam jest wszystko co chciałbyć wiedzieć o oświetleniu
M. Wojtyczka - Czw 29 Sty, 2009
fotodarek napisał/a: | oddałem SUNPAK PZ42X - lipa , glowica mało co nie odpadnie
poza tym silna lampa , szybka
ale głowica to zabawka , brak blokady, duże luzy ,
wyniemiam na METZ 48AF-1 digital |
Poczytaj sobie temat "Wybor lampy do Canona"
kamfil06 - Czw 29 Sty, 2009
Wujek_Pstrykacz,
widzę że narozrabiałem...
przepraszam i obiecuje poprawę
mviper - Pią 30 Sty, 2009
Dziękuję wszystkim za opinie, choć nie było ich zbyt dużo. teraz tylko przegląd portfela i chyba poczekam na SB. Pozdrawiam i dziękuje
Baku - Pią 30 Sty, 2009
Dzisiaj kupowałem dyfuzor na pop-upa. Pan zachęcał bardzo do zakupu lamp Sunpaka i był mocno zdziwiony moją rezerwą do tego pomysłu. Z resztą ów niepozorny sklepik jest chyba importerem/wyłącznym przedstawicielem Sunpaka w Polsce, entuzjazm pana był więc zrozumiały. Dostałem folder reklamowy - wygląda (jak to folder) zachęcająco.
willy_fil_ - Sro 25 Mar, 2009 Temat postu: SUNPAK PZ42X + Nikon D80 Czy może ktoś używa takiej lampy? Czy możecie podzielić sie uwagami?
Zastanawiam się nad kupnem lampy do mojej puszki, ale jak zobaczyłem cenę Nikona SB-800 to od razu pomyśłałem, że może wypadało by poszukać czegoś innego... Wierzę, że moge liczyc na wszą pomoc...
komor - Sro 25 Mar, 2009
willy_fil_, scaliłem to ze starszym identycznym tematem. Może znajdziesz w nim jakieś informacje? Choć jak zwykle nikt się nie pali do kupowania lub pisania o niesystemowych lampach.
willy_fil_ - Sro 25 Mar, 2009
Bardzo fajnie, choć faktycznie mało jest o tych lampach...
(Sorki za błąd)
spawacz1 - Pon 06 Kwi, 2009 Temat postu: sunpak pz42x osobiście używam tej lampy z nikonem d40x i uważam że jest w porządku
mrscruffik - Sro 08 Kwi, 2009
Używałem PZki jeszcze z 350D (poki nie okradli mnie ze sprzetu) i owszem glowica chodzi masakrycznie lekko i nie ma blokady, ale poza tym to nie mialem zadnych zastrzezen, szybka, poreczna i dosc przyjemna, co do trwalosci nie wiem, mialem niecaly rok nim nie ukradli, nadmienie jedna wazna rzecz - serwis w polsce nie istnieje!!!! wiem bo swoja kupilem w alpach i niestety reklamowalem bo miala wade fabryczna - skonczylo sie wysyłka do szwajcarii (z racji kupna za granica kupa przepychanek i na koniec dowalili mi takie clo ze usiadlem).
Sobek - Pon 20 Kwi, 2009
Jako ze opini jest malo to moze dodam swoje trzy grosze. Jakis rok temu z braku specjalnej alternatywy kupilem nissani iaf 34 do mojego samsunga gx-1s. potrzebny byl tani flash i to natychmiast. i co sie okazalo od roku dzialal super, zrobielm nim jakies 3-4 tys blyskow i dzialal. Tamta lampa posiadala tylko ttl ale nie ma co narzekac blysk dosc rowny, ladowala sie szybko, czasem nawet zadziwiajaco szybko. Z wad nalezy wymienic wykonanie... plastik raczej tandetny, palnik odchylany tez raczej super wrazenia nie sprawial. inna sprawa ze mimo takiego odczucia przezyl kilka upadkow i nic mu nie bylo. do czasu jak usiadlem na niego... ulamala sie stopka no i teraz lezy sobie w szafie i czeka, nie wiem na co. Ale to raczej wada nie jest bo aparat tego tez nie przezyl... jesli ktos potrzebuje taniego flasha to mysle ze nie jest to zla oferta. SB-600 to to nie jest ale blysnac potrafi.
Wigor - Nie 31 Sty, 2010 Temat postu: Sunpak PZ42X Czytałem, że to dość solidna lampa, w dodatku o połowę tańsza od Canonowskiej 430EX II.
Bo jeśli nie ten Sunpak, to właśnie taką bym wtedy kupił.
Jedyny mankament to chyba to, że nie ze wszystkimi aparatami zawsze współpracuje (50d, 5d). Ja na chwilę obecną mam 400d, ale myślę o 50d albo 60d w tym roku.
Poproszę o opinie.
komor - Pon 01 Lut, 2010
Wigor napisał/a: | Poproszę o opinie. |
Wigor, nie poszukałeś na forum, że identyczne pytanie już padło. Dołączam Cię do istniejącego wątku, możesz poczytać poprzednie 2 strony.
pasiasty - Czw 25 Mar, 2010
Mam, używam z Canonem 40D. Trudno mi porównywać z "porządnym" sprzętem, bo tego z kolei nie mam. Po ponad roku błyskania, a przede wszystkim noszenia w plecaku razem z resztą sprzętu i ciskania o ziemię, nic nie odpadło, lampa działa jak działała. Może oprócz doświetlania sceny (ta (pod)czerwona dioda ostatnio nie świeci, nie wiem, czy coś gdzieś zmieniłem w ustawieniach, czy się popsuła).
Obsługa dwoma guziczkami nie jest jakoś szczególnie wygodna. Brakuje synchronizacji na drugą lamelę. TTL nie sprawia szczególnie dobrego wrażenia, ale ja i tak najczęściej używam trybów ręcznych. Wyłącznik za łatwo się włącza, co oczywiście prowadzi do rozładowania akumulatorków. Nie ma też bardziej zaawansowanych funkcji, jak synchronizacja z krótkimi czasami. Działa natomiast wyzwalanie centralnym stykiem, co jest czasami poważną zaletą w porównaniu z nissinem 622.
dżony - Sob 27 Mar, 2010
a właśnie.
Nissin di 622 błyska na 2 lamelkę?
w te wakacje zmieniam system i nie będzie mnie stać na firmową lampę C
i stąd nim moje zainteresowanie, bo wygląda w miare porządnie.
cra89 - Nie 28 Mar, 2010
Tak Nissin blyska na druga lamelke z canonami wbrew opisowi ze strony producenta (chyba ze cos sie juz zmienilo z opisem i poprawili)
th0mas - Wto 07 Wrz, 2010
Jestem totalnym amatorem więc wiele wnieść do wątku nie mogę ale posiadam lampę sunpaka i zgadzam się z poprzednikami, to tania lampa, może z nie najwyższych lotów materiałów ale niei jest tak tragicznie, jak za tą cenę naprawde ok, no i spełnia swoje zadanie bardzo poprawnie.. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów acz tak jak mówię, brak mi doświadczenia i szczególnie porównania do innych lamp..
Mi np. brakuje tylko przedbłysku, tzn wspomaganie autofocusa.. do wspomagania AF służy lampie jedynia dioda przez co zdjęcia w zupełnej ciemnicy nie wchodzą w grę... to tyle co mogę powiedzieć
komor - Wto 07 Wrz, 2010
th0mas, chyba we wszystkich systemach (?) wspomaganie AF błyskami odbywa się wyłącznie lampą wbudowaną. Lampy na stopkę wspomagają diodami.
ymark - Pią 19 Lis, 2010 Temat postu: sunpak pz42x Witam serdecznie
Jestem posiadaczem sunpaka pz42x, tylko że podpiętego pod Soniaka. Lampa działa rewelacyjnie, przy akumulatorkach 3500 ładownie tej lampy trwa koło 3s.
Mam tylko prośbę do kogoś kto też podpina tą lampę do Soniaka, czy dioda af działa w trybie manualnym, czy nie. Bo u mnie niestety nie, a sądzę że powinna działać.
Pozdrawiam!
|
|