forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt za 1000-1500zł.

RaV579 - Sro 28 Sty, 2009
Temat postu: Kompakt za 1000-1500zł.
Witam,

Piszę w imieniu kumpla, który zdecydował się na kupno dość dobrego kompaktu za 1000-1500 zł. Poleciłem mu Panasa FZ28. Czy to dobry wybór :?: Może macie coś lepszego tego samego "rodzaju" i w tej cenie :?:

ozzi_wawa - Sro 28 Sty, 2009

To calkiem dobry wybor, jest jeszcze Nikon P80, Canon SX1 IS. Sam mialem panasa FZ-28 i milo mnie zaskoczyla jakosc zdjec, jak rowniez filmow HD, zoom spisywal sie rowniez nadwyraz dobrze. Dla mniej wymagajacych stworzono faktycznie "inteligentny" tryb iA, dla chcacych samodzielnej zabawy gama trybów manualnych. Sa cale tematy o FZ-28, Nikonie P80 i wspomnianym canonie, w ktorych tocza sie batalie:) ktory z nich jest lepszy. Fakt jest taki, ze chyba suma sumarum prezentuja podobny poziom i roznia sie niuansami, przynajmniej tak wywnioskowalem z lektury (moge sie mylic ;) ) wiec warto przejrzec inne watki. Oczywiscie pisze tutaj o aparatach serii ultrazoom o zblizeniach rzedu x18, x20 razy (optyczny zoom). Sa jeszcze zaawansowane kompakty, lecz juz "nieultrazooomiaste" Panas LX3, canon G10, etc. Niestety o nich sie juz nie wypowiem, gdyz swego czasu interesowaly mnie jednak ultrazoom'y i na nich sie skupilem. Oczywiscie powstaly rowniez bogate w tresc tematy o LX3, G10 i innych.
Jedno trzeba stwierdzic napewno, wybor jest wielki:) problem tylko na co sie zdecydowac, ale to juz trzeba przeanalizowac pod katem preferencji

Powodzenia

RaV579 - Pon 09 Mar, 2009

Hej,

Wybór pozostał między Panasem FZ28 a Canonem SX10 IS. Najchętniej prosiłbym o główne wady i zalety tych urządzeń (wiem, że są w różnych testach, ale mnie interesują jakby wrażenia z codziennego użytkowania) Kumpel nie ma sprecyzowanych wymagań - co będzie focił. Nie zależy mu na nagrywaniu filmów. Nie będzie wywoływał też zdjęć w formacie np. A3. Max. 20x30 (głównie jednak 10x15 i 13x18). Proszę o pomoc.

Z góry dzięki
Pozdrawiam
RaV579

tomek76k7 - Sro 11 Mar, 2009

a zastanawiałeś się może nad sony Cyber-shot HX1 lub Pentax X70