forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Konwerter Raynox DCR-730 + Lumix fz8 ?

jannik - Pią 30 Sty, 2009
Temat postu: Konwerter Raynox DCR-730 + Lumix fz8 ?
Witam, jestem tu nowy.
Trochę pogrzebałem w "szukaj", lecz nie znalazłem, więc zakładam wątek
(jeśli moderzy uznają, że to "powielanie" to proszę o przeniesienie tego postu do odpowiedniego wątku.. )

Co sądzicie o takim połączeniu?
Konwerter Raynox DCR-730 + Lumix fz8 ?
Wiem, że chyba lepszym rozwiązaniem byłby fz18, ale interesuje mnie dodatnie do fz8 szerokiego kąta.
Wyczytałem gdzieś, że ponoć przy takim połączeniu traci się drastycznie na jakości zdjęć, szczególnie zanika ostrość (po bokach).
proszę o sugestie, bo bardzo bym chciał mieć do niektórych ujęć szeroki kąt
pozdro

edmun - Pią 30 Sty, 2009

każdy konwerter sprawia że obraz traci na jakości. w przypadku lumixów rozdzielczość zdjęć nie jest na tyle wysoka abyś zauważył naprawdę wielką stratę na brzegach, dlatego że fz8 już jest ogólnie słaby (największą rozdzielczość osiąga w centrum kadru).

co do Twojego połączenia, to myślę że spokojnie możesz dokupić taki konwerter i cieszyć się szerszym kątem, a wszelkie zaniki ostrości po bokach nie będą aż tak zauważalne, aby Ci to przeszkadzało

jannik - Pią 30 Sty, 2009

Edum, dzięki
Jestem amatorem i po prostu chciałbym mieć możliwość, będąc w Grecji lub Czarnogórze np. na plaży, "objąć" całokształt widoczku trochę szerzej..
A jeśli załapię bakcyla poważniej to pomyślę o poważniejszym sprzęcie

Po co np. mi były w Krakowie na dojazdy do pracy Ferrari skoro Seicento w sposób satysfakcjonujący dowodzi mnie do pracy i chyba nawet trochę mniej spala .. :mrgreen:

edmun - Pią 30 Sty, 2009

łatwiej i taniej będzie zrobienie trzech zdjęć pionowo i sklejenie ich w panoramy :)
ale sam planuje konwerter tylko dlatego że po prostu lubię szerokie kąty ekstremalne
P.S. im szerszy kąt tym bardziej musisz się zastanawiać nad kadrem.. życze udanych zdjęć