forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla laika

waśka - Pią 30 Sty, 2009
Temat postu: Lustrzanka dla laika
Witam Wszystkich! .
Chciałbym sobie kupić pierwszą w pełni Amatorską lustrzankę lecz nie wiem za bardzo jaką.
Przeglądając forum w poszukiwaniu czegoś co zbiera dobre opinie i jest akurat na "Początek" natrafiłem kilka aparatów m.in. Sony Alphę 200/300,Canona EOS 1000d oraz kilka modeli Nikona - i tu pojawił się problem : Który z nich będzie najlepszy dla Zielonego w tym temacie i chcącego stawiać w tym temacie swoje pierwsze kroki?
Funkcja Live View miałaby by u mnie Plus.

Na aparat mam ok.1600zł - musi być nowy na gwarancji. Póki co będę musiał się pomęczyć z Kitowym obiektywem z racji ograniczonego budżetu.

Najbardziej spodobał mi się Soniacz Alpha300 - czy to dobry aparat na początek ? Czy lepiej wziąć Canona EOS 1000D ?

piotrmkg - Pią 30 Sty, 2009

przy takim budżecie, to sprawdź, który lepiej leży ci w ręce i kupuj. jak już (jeśli) się wciągniesz i ogarniesz co ciebie najbardziej pociąga w fotografii to najwyżej sprzedasz i kupisz sobie już docelowy system.
RaV579 - Pią 30 Sty, 2009

a300 to spoko aparat. Dla początkującego fajnym bajerem może być uchylany wyświetlacz. Jeżeli jednak nie jest Ci niezbędny LV to naprawdę warto wziąć a200. To jest to samo co a300 tylko, że bez LV, z wygodniejszym korpusem i z lepszym wizjerem.
waśka - Pią 30 Sty, 2009

A jak się ma np. 1000D do Alphy ? Chodzi mi tutaj głównie o jakość zdjęć.
Bo jeśli chciałbym rozbudowywać system o kolejne obiektywy to Canon ma przewagę.

Baku - Pią 30 Sty, 2009

Tylko weź pod uwagę, że Canon się strasznie ceni. Dla mnie bardzo faje obiektywy Canona maja zaporowe ceny (od 4000 zł w górę). Od 1500 do 3000 zł za obiektyw też można sobie coś wybrać... poniżej 1500 zł to sobie można kupić "młotek z szybką" z napisem Canon :lol:
(no z wyjątkiem 50/1.4, 50/1.8, 85/1.8 i może kilku innych).

Jeśli chodzi o jakość zdjęć to powszechnie znana jest przewaga Canona na długich ekspozycjach i przy wysokich czułościach.

Jeśli Sony to a200 albo a700 w zależności od budżetu.

waśka - Pią 30 Sty, 2009

A np D60 od Nikona jak wygląda w tym zestawieniu ?
Baku - Pią 30 Sty, 2009

Moim zdaniem nieciekawie. Może jako drugie body w systemie...
Ale ja patrzę przez pryzmat własnych upodobań; wolę większe i mniej plastikowe korpusy o lepszym wyposażeniu.

No wiesz, nawet jak teraz kupisz a200 no to masz dwa wyjścia. Oczywiście obstawiam, że wciągniesz się w fotografię. Albo fotografować a200 zanim nie uzbiera się na coś porządnego (D90, 50d [nie wiem co będzie za rok]), albo założyć szklarnie Zeissów i nie wychodzić z systemu Sony.
Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Sty, 2009

Baku napisał/a:
Tylko weź pod uwagę, że Canon się strasznie ceni. Dla mnie bardzo faje obiektywy Canona maja zaporowe ceny (od 4000 zł w górę). Od 1500 do 3000 zł za obiektyw też można sobie coś wybrać... poniżej 1500 zł to sobie można kupić "młotek z szybką" z napisem Canon :lol:

Jeśli chodzi o jakość zdjęć to powszechnie znana jest przewaga Canona na długich ekspozycjach i przy wysokich czułościach.

Ale fajne obiektywy Sony też mają zaporowe ceny.

Baku - Pią 30 Sty, 2009

Ładna zasiadka Wujku_Pstrykaczu... Latał sobie ptaszek i ...pstryk, po ptaszku!

Cytat:
Ale fajne obiektywy Sony też mają zaporowe ceny.

No masz mnie...

Ale pewnie zaraz wpadnie tu MC i rzuci z 20 przykładów referencyjnych obiektywów do 600 zł...

waśka - Pią 30 Sty, 2009

To może jeszcze dodam jeden aspekt : Kompakt nie dawał mi możliwości robienia zdjęć sportowych.Lustrzanka,jak sądzę,dałaby radę ale nie z kitowym obiektywem z którym niestety będę musiał się przez jakiś czas pomęczyć.
A czy Life View jest aż tak naprawdę zdatne w lustrzankach ? Czy może odrzucić tę funkcję i szukać czegoś,co nie ma tego systemu.

Edit: I patrząc na cenę A200 w M&M (999zł) to chyba warto zainwestować w ten sprzęt i szkolić się od podstaw.

LV zależy jak dla kogo. Live View to jest o co masz w każdym (nawet w tym bardzo starym) kompakcie. Chodzi tu o podgląd kadru na wyświetlaczu. Wg. mnie jest gadżetem który czasem może się przydać, ale nic więcej.
waśka - Pią 30 Sty, 2009

Czyli wybór między A200/300 jest na korzyść A200 tak ? Nie powiem,czasem przydałaby się ta funkcja ale w Makro fotografie się nie bawię niestety.
Chyba przejadę się do M&M i pomacam tą alfę bo jak myślę, nie ma innego przeciwnika w swojej kategorii cenowej prócz Canona który nie zbiera dobrych opinii na forum.

Riddle - Pią 30 Sty, 2009

Zaczniesz używać wizjera, zapomnisz o LV. Tak jest w większości przypadków.

Baku napisał/a:
No masz mnie...

Nie denerwuj się na wujka, on żyje w pięknym świecie, w którym wszyscy używają cudownych i bezkonkurencyjnych lustrzanek Canona, czasem Nikona, zaś sony robi zdjęcia gorsze od kompakta i kosztuje 3x tyle co inne.

kozidron - Pią 30 Sty, 2009

Riddle napisał/a:

Nie denerwuj się na wujka, on żyje w pięknym świecie, w którym wszyscy używają cudownych i bezkonkurencyjnych lustrzanek Canona, czasem Nikona, zaś sony robi zdjęcia gorsze od kompakta i kosztuje 3x tyle co inne.

nie przesadzaj, ....ale fakt że na reklamach sony wypada nieźle.......

waśka, zerknij na pentaxa K200, świetna puszka i chyba najlepiej się prezentuje w tym zakresie cenowym, przejdź się do sklepu i zobacz jak ci leżą wszystkie puszki i czy ci odpowiada guzikologia....
tu masz przykładowy zestaw
.......pewnie znajdzie się taniej

Misek - Pią 30 Sty, 2009

kozidron napisał/a:
waśka, zerknij na pentaxa K200

Dokładnie to chyba najlepsze co można wybrać w tej cenie.

Baku - Pią 30 Sty, 2009

Cytat:
Nie denerwuj się na wujka [...]

Gdzieżbym się miał denerwować :grin: -przecież ma rację, tylko mnie przyłapał na idealizowaniu innych systemów. Za odpowiednie (odpowiednio dobre) szkiełko trzeba zapłacić w każdym systemie. Myślę, że podstawowe różnice w optyce amatorskiej lub ciut ciut wyższej leżą nie w tym ILE kosztuje obiektyw (bo kity i dłuższe kity są w podobnej cenie) ale jaką JAKOŚĆ optyczną oferują. Canon trochę poratował się 18-55 IS i 18-200 IS, ale razem z fatalnym 17-85 z całą pewnością ustępują Nikkorom, a kto wie czy i nie Sony...
Dla mnie znamienne jest to, że osobom kupującym dwucyfrowego Canona ciężko polecić coś Canona. No albo 17-40 albo 17-55. I zawsze padają nieśmiertelne Sigma 17-70 i Tamron 17-50. Coś tu chyba nie gra?

MC - Pią 30 Sty, 2009

Bez przesady. Do 600zl to chyba tylko uzywki moga byc. Ewentualnie k.i.t. Jak na poczatek, to chyba kazda lustrzanka bedzie dobra. A za 999zl nie ma co marudzic.
Baku - Pią 30 Sty, 2009

MC, to była prowokacja :mrgreen:
MC - Pią 30 Sty, 2009

Baku, wiem. Ale ostatnio to nawet ceny uzywek wyraznie w gore poszly.
Baku - Pią 30 Sty, 2009

Kawa, herbata, napoje energetyzujące :mrgreen: wszystko w górę, kryzys, panie!
waśka - Sob 31 Sty, 2009

Chyba jednak zdecyduję się na tę A200 - razem z "ekwipunkiem" wyniesie mnie coś koło 1200-300zł. Tylko pozostaje jeszcze jedna kwestia: Czy dla Life View warto dokładać do A300 ? Bo przewiduję,że z czasem będzie to jedynie zbędny bajer a za zaoszczędzoną kasę można np. dokupić jakiś dodatkowy obiektyw.
RaV579 - Sob 31 Sty, 2009

Czy warto? Zależy jak dla kogo. Jak już ktoś napisał - jak przyzwyczaisz się do wizjera to zapomnisz o LV. Live View jest wymysłem dla początkujących posiadaczy lustrzanek, żeby mieli taki podgląd jak w kompaktach.
lotofag - Sob 31 Sty, 2009

waśka napisał/a:
Bo przewiduję,że z czasem będzie to jedynie zbędny bajer a za zaoszczędzoną kasę można np. dokupić jakiś dodatkowy obiektyw.

Z czasem? Lepiej w ogóle się nie nastawiaj na robienie zdjęć lustrzanką metodą "na zombi", a dlaczego to już sam sprawdź. ;)
Cytat:
Nie powiem,czasem przydałaby się ta funkcja ale w Makro fotografie się nie bawię niestety.

Widać tu echo powtarzanego jak mantra w reklamach i różnych "testach" i "opiniach" sloganu "LV umożliwia robienie zdjęć makro i fotografowanie ponad głowami tłumu, LV umożliwia robienie zdjęć makro i fotografowanie ponad głowami tłumu, LV umożliwia robienie zdjęć makro i fotografowanie ponad głowami tłumu..."
Do makro to odpowiedni obiektyw, pierścienie, konwerter, dyfuzor, statyw, itd. a nie LV ;)

Marian - Sob 31 Sty, 2009

Wydaje mi się że z taką kasą nie warto pchać się w lustrzankę.
kozidron - Sob 31 Sty, 2009

Marian napisał/a:
Wydaje mi się że z taką kasą nie warto pchać się w lustrzankę.

a na jakiej podstawie wydajesz takie opinie.....a może Marian ustalisz jakiś pułap od którego wolno kupić lustrzankę ..........wrzuć na luz...i nie bądź malkontentem...

eave - Sob 31 Sty, 2009

A mi się wydaje że warto :) Sam się ładowałem z mniejszą kwotą w canona 400d :D
waśka, jeśli naprawdę wciągnęła Cię fotografia, to nie patrz zupełnie na różnice między amatorskimi puszkami - liczy się system jako całość. Sensory tych lustrzanek nie dają drastycznie różnych rezultatów (to w końcu ciągle aps-c). Już bardziej na jakość wpływa obiektyw - i na to patrz. Gdzieś się przewinęło że chcesz robić zdjęcia sportowe - to wybierz system z względnie tanimi obiektywami z napędem ultradźwiękowym (np. canon ma najtanszego 70-200 z usm, nikon prawie wszystkie obiektywy ma z swm).
Napisz konkretnie jaki typ fotografii Cię interesuje, to podamy sensowne zestawy z wyceną :)

BTW nie sugeruj się, że np. jakiś korpus jest tańszy o 300-400zł... sam po pewnym czasie stwierdzisz, że w świecie fotografii to nic :)
Trzeba myśleć perspektywicznie.

waśka - Sob 31 Sty, 2009

Jakby to napisać - będe fotografował wszystko.Od rodzinnych spotkań po zdjęcia sportowe.
Budżet ma ustalony na max 1600zł.

eave - Sob 31 Sty, 2009

Ja też na początku planowałem wydać tyle. Z tym, że potem wydatki rosną :)
Jak chcesz wydać w całokształcie 1600zł (czyli nic nie dokładać w przyszłości), to musisz się pogodzić z lustrzanką z kitem (czyli niezbyt wielki zakres ogniskowych).
Sportu tym specjalnie nie popstrykasz, ale próbować możesz :)
Jeśli nie zamierzasz rozbudowywać systemu, to możesz kupić tak naprawdę co chcesz.
Ja ze swojej strony polecam canona, bo możesz kupić 400d/1000d/450d z kitem z IS + stałkę 50/1.8 (naprawdę dużo jest z nią zabawy). W nikonie też jest 50/1.8, ale niestety AF nie działa z d40/d40x/d60.

eave, myślę, że użytkownikowi waśka (nie wiem jak to odmienić żeby był r. męs.[waśkowi :?: ]) chodzi o to, że teraz chcę wydać 1600zł. Myślę, że na pewno kiedyś będzie chciał rozbudować "szklarnię".
waśka - Sob 31 Sty, 2009

RaV579 - waśce ;]
a co do obiektywów to myślę że pewnie bym coś dokupił ale to po jakimś czasie - najpierw musiałbym pojąć Jak to się je .
A co do Canona - o 1000D użytkownicy jakoś nijako się wypowiadają - więcej negatywnych opinii niż pozytywów.

kozidron - Sob 31 Sty, 2009

waśka, nie patrz na opinie, chociaż sam bym sie nie zdecydował na 1000D, za tą kasą najlepszym zestawem będzie pentax K200 ale musisz sie przejść do sklepu i chociaż obejrzeć puszki i ocenić co ci pasuję, bo w tej klasie jakość wypluwanych fot jest na bardzo zbliżonym poziomie więc chyba najważniejszym aspektem jest wygoda obsługi dla użytkownika.
eave - Sob 31 Sty, 2009

waśka, miałem 1000d w rękach, takie to strasznie plastikowe jak dla mnie :) Wiesz co, jakbym był na Twoim miejscu, to szukałbym używanego canona 400d lub nikona d80.
Takie zestawiki:
400d + 18-55IS + 50/1.8
lub
d80 + 18-55vr + 50/1.8
I masz naprawdę fajny zestaw na początek.

eave, no pewnie, że najlepszy byłby D80. Myślę jednak, że waśka nie chciałby pakować się w używany sprzęt.
waśka - Sob 31 Sty, 2009

No dokładnie ,tylko nowe sprzęty mnie interesują.
W tygodniu wybiore się do sklepów i zobacze co będzie mi najlepiej "siedziało".
A ten Pentax jest godny uwagi ?

lotofag - Sob 31 Sty, 2009

waśka napisał/a:
W tygodniu wybiore się do sklepów i zobacze co będzie mi najlepiej "siedziało".

Słuszna decyzja. Dobrze jakbyś mógł się na "macanko" wybrać z kimś bardziej doświadczonym, bo będziesz wtedy mniej wystawiony na pastwę sprzedawców i możesz liczyć na podpowiedzi na co bardziej zwracać uwagę (np. kwestie ergonomii: dostęp do pewnych ustawień istotnych podczas fotografowania, itd.)
waśka napisał/a:

Który, K200D? Jak każdy sprzęt: dla jednych jest, dla innych nie jest. Najlepiej samemu sprawdzić, poczytać o nim, pomacać...

f50fd - Nie 01 Lut, 2009

waśka,
Cytat:
W tej cenie jako jedyny ma górny wyświetlacz.
waśka - Wto 10 Lut, 2009

Przepraszam za dłuższą absencję ale dzisiaj zakupiłem A200 - zadziwiająco zadowolony jestem z niej póki co a mam ją od 2 godzin :]
Także dziękuje wszystkim jeszcze raz za rady.
Do panów Adminów - do zamknięcia temat :)

konczako - Wto 10 Lut, 2009

Baku napisał/a:

A w którym sytemie za najlepsze szkła nie wydaje się majątków? Śmiem twierdzić że akurat tutaj w Canonie te najlepsze szkła mozna dostac trochę taniej niż u konkurencji. Dużo gorzej jest ze szkłami amatorskimi. A te szkła które wymieniłeś w nawiasie i te pare innych o których nie wspomiałes to i tak duży asortyment :wink: .

Wujek_Pstrykacz - Wto 10 Lut, 2009

Na prośbe autora tematu - zamykam.