forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon vs. nikon vs. pentax

gregorisan - Pią 30 Sty, 2009
Temat postu: canon vs. nikon vs. pentax
Witam wszystkich użytkowników forum!

Otóż mam duży problem, który był już poruszany wielokrotnie i cały spór toczy się wokół kwestii...jaki system jest optymalny...nie będę za bardzo się rozpisywał i przestawię kilka moich pytań na które mam nadzieje znajdę odpowiedzi.

Jestem totalnym amatorem, który zakochał się w fotografii...kupiłem sobie jakiś czas temu aparat kompaktowy Sony H10...i to była miłość od pierwszego "pstryknięcia"...wciągnęło mnie to wszystko niesamowicie...zacząłem przeglądać strony internetowe poświęcone fotografii, czytać książki, uczyć się obsługi CS3 i Corel Paint Shop Pro Photo X2 a przede wszystkim robić zdjęcia...tak jak potrafię najlepiej...zrobiłem ich na tym swoim aparaciku około 4000 tysięcy i niestety dostrzegłem już poważne niedogodności aparatu kompaktowego...i po prostu zacząłem się rozglądać za czym lepszym...ale im więcej czytam różnego rodzaju testów i postów na forach, tym bardziej jestem "głupi"...a nie chciałbym popełnić błędu i już za pierwszym razem dobrać system w który wszedłbym na dłuższy okres bo jednak nie jestem zbyt majętnym człowiekiem i nie stać mnie na częste zmiany sprzętu...
A fakty są następujące...dysponuję kwotą okołu 2000 zł i na początek wystarczy mi zestaw z "kitowym" obiektywem...w późniejszym czasie dokupię systematycznie jakieś lepsze szkła.

Interesują mnie trzy systemy: Canon, Nikon lub Pentax.

1. Nikon d80 ( wiem, że kosztuje troszkę więcej, ale być może z czasem będzie w granicy 2000zł)
2. Canon 450d
3. Canon 1000d
4. Pentax k200d

i tutaj pojawia się problem...proszę o pomoc kogoś doświadczonego...moje zainteresowania fotograficzne opierają się przede wszystkim na portretach, pejzażach i czasami jakieś makro...

I zdziwiła mnie jedna rzecz...otóż aparat Pentax k200d w rankingu optyczne.pl zajmuje dość dalekie miejsce, natomiast w śród rankingu czytelników jedno z czołowych...i teraz czym kierować się w wyborze odpowiedniego aparatu...byłem już zdecydowany na jakiegoś Canona 1000d lub 450d a tutaj taki orzech do zgryzienia...

Pozdrawiam bardzo serdecznie!

RaV579 - Pią 30 Sty, 2009

Może ja doświadczony nie jestem, ale brałbym D80 głównie ze względu na dostępność szkieł. A tak w ogóle to idź do jakiegoś Saturna czy coś i pomacaj wszystkie body. Dla wielu 1000d jest dużo za mały.

P.S. Canon <----- piszemy o tak, a nie przez "nn" :lol:

AQQ - Pią 30 Sty, 2009
Temat postu: Re: cannon vs. nikon vs. pentax
gregorisan napisał/a:
..zrobiłem ich na tym swoim aparaciku około 4000 tysięcy!

Szczerze podziwiam.
Ja tyle przez całe życie nie zrobię.

:)

Baku - Pią 30 Sty, 2009

To truizm, ale może nie jest powszechnie znany.
Wybór lustrzanki to w głównej mierze wybór systemu. Z góry należy założyć własny dalszy foto-rozwój bo jeśli ktoś chce skończyć na jednym szkle (ultrazoom) to niech sobie nie zawraca lustrem głowy tylko poszuka przyzwoitego kompaktu z rozbudowanymi nastawami manualnymi, rawami i przyzwoitym obiektywem.
Skoro więc mamy ustalone że lustrzanka i wybór systemu, to trzeba teraz się przyjrzeć głównie obiektywom - tego co chcemy fotografować, czy możemy przeznaczać na fotografię duże czy małe kwoty, etc. Korpusy entry-level różnych producentów są do siebie dość zbliżone, ze wskazaniem jakości wykonania na Olympusa i Pentaxa.
Najkrótsza charakterystyka 3 systemów jaką mogę zamieścić to:
- Canon: najbardziej rozbudowany, ale i najdroższy. Fotoamatorom za rozsądne pieniądze oferuje raczej niewiele, trzeba się posiłkować obiektywami firm trzecich. Korpusy entry-level (1000/450) raczej przeciętne, Canon potrafi znacznie więcej. Moim zdaniem warty uwagi korpus to 400d. U Canona rozmowa zaczyna się od 2000 zł. Za obiektyw, albo za korpus.
- Nikon: również rozbudowany, ma lepszą ofertę dla fotoamatorów, dużo ciekawych obiektywów za rozsądne pieniądze, jeden z niewielu udanych ultrazoomów (18-200 VR).
Korpus d80 - bardzo udana konstrukcja za rozsądne pieniądze, d90 trochę przereklamowany. Poniżej d80 - moim zdaniem - już nie warto schodzić.
- Pentax: a to także bogaty system, którego siłą są jasne obiektywy stałoogniskowe o przeróżnych ogniskowych. Korpusy bardzo ładne i dobrze wykonane, chyba ciut gorzej z jakością zdjęć ale to tylko z testów wyczytałem. K10d bardzo dobrze trzyma się w ręce i chyba niezgorsze zdjęcia z niego wychodzą.

RaV579 - Pią 30 Sty, 2009

Baku, co do Pentaxa, to ująłbym to tak jak to ujął jeden z użytkowników tego forum (ma to w podpisie, ja troszkę zmienie). Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. Od siebie dodamm jeszcze to, że gdyby tak było, Pentax mógłby przegonić i Cwanona i Nikona.
Baku - Pią 30 Sty, 2009

Ja myślę, że ów użytkownik (dobrze wiemy o kogo chodzi i pozdrawiamy :smile: ) pisał to co najmniej z przekąsem. Pewnie nieraz słyszał podobne opinie i ja przypuszczam, że raczej jednak się z nimi nie zgadzał. To nie obiektywy są główną słabością Pentaxa, bo system ten jest na prawdę obfity w ciekawe obiektywy. Jedna rzecz mnie tylko frapuje: jak jest z ich dostępnością w Polsce? Słyszałem, że bywa z tym różnie.
Tutejszyn - Pią 30 Sty, 2009

Ja wszedłem w świat cyfrowych luster aparatem Canon 400D i to był naprawdę dobry wybór. Obsluga aparatu jest prosta i bardzo przyjemna. Jesli nie jesteś skażony pracą w innym systemie, okaze się, że Canon 400D jest po prostu świetny (czytaj doskonały). Niestety nie ma już modelu 400D. Jest 1000D, który w stosunku do czterysetki zrobił krok w tył. Z kolei 450D to krok w bok.. Obiektywy, przy ograniczonym budzecie to rzeczywiście albo KIT, albo firmy trzecie. Umówmy się jednak, że po pierwsze firma trzecia, wcale nie musi oznaczać "gorsza", a po drugie, czy wszyscy od razu musimy być do cholery mistrzami świata?
gregorisan - Pią 30 Sty, 2009
Temat postu: canon vs. nikon vs. pentax
Dziękuje za cenne rady...znam swoje ograniczenia i wiem, że nawet pół - zawodowo fotografią się nie zajmę...wciągnęło mnie to dość mocno i chciałbym to hobby kultywować bardzo długo. I dlatego ważny jest ten pierwszy krok, aby w późniejszym czasie się nie cofać...frapuje mnie jeden fakt o którym już pisałem wcześniej...otóż dlaczego w testach Pentax wypada tak blado w porównaniu z tak rewelacyjnymi opiniami pisanymi przez użytkowników: Pentaxa k200d oraz k20d...
Baku - Pią 30 Sty, 2009

Choćby dlatego, że testujący są bardzo wyczuleni na odszumianie rawów, których Canon nie praktykuje a Pentax a i owszem. Z tym, że na takim poziomie korzystania z aparatu to odszumianie rawów - uwierz mi - nie powinno być dla Ciebie istotną wadą.

Myślę, że właściciele Pentaxów lepiej będą bronić swojego systemu niż ja - bądź co bądź kanonier. Możesz też spytać na PW testerów..

lotofag - Pią 30 Sty, 2009

RaV579 napisał/a:
Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. .

Akurat Pentax ma "gwiazdki" i Limitedy, których nie musi się wstydzić przy "elkach" i innych takich... ;) To takie obiegowe opinie, że Canon i Nikon "de best" a potem długo długo nic. O jakość zdjęć można się zupełnie nie martwić, a patrząc na jakość wykonania takiego amatorskiego K200D to raczej wniosek nasuwa się sam: to czołówka mogłaby się uczyć.

northy - Sob 31 Sty, 2009

jakims tam znowu ekspertem nie jestem, ale 2 lata temu bylem w podobnej sytuacji i zdecydowalem na Nikon D80, ktorego uzywam do tej pory i nawet nie mysle o zamianie go na cos innego (chociaz, to bardziej jest wygorowane tym, ze nie mam za bardzo kasiorki aby sobie pozwolic na zmiane). w moje slady poszedl kolega, ktory tez zakupil D80 i jest rownie zadowolony z wyboru tak jak i ja i wiele innych osob. ale czego sie spodziewac? generalnie tak jest, ze kazdy bedzie w jakis sposob pochwalac swoj wybor. a zlych wyborow, szczegolnie dla amatorow fotografii nie ma. ktory bys system nie wybral, czy to Canon, czy Nikon, czy Pentax... to z kazdego bedziesz zadowolony. moze nie powinienes co prawda z gory zakladac, ze nigdy profesjonalnie fotografem nie bedziesz, bo nigdy nie wiadomo, ale jesli takie masz zalozenia, to chociaz postaraj sie zastanowic nad tym, co Cie interesuje, jaki rodzaj fotografii bedziesz chcial wykonywac, a nastepnie poszukaj jakie sa ceny obiektywow do tego czy tamtego. da Ci to jakis mniej wiecej obraz w jakie wydatki sie pakujesz na dluzsza mete. bycmoze wyjdzie, ze kazdy system bedzie Cie kosztowal tyle samo, a w takim przypadku, pozostaje wybrac ten syste, ktory najbardziej Tobie odpowiada. idz do sklepu, wez aparat w lape.... i w momencie bedziesz wiedzial, ktory zakup bedzie tym wlasciwym.
powodzenia.

AQQ - 4000 zdjec za cale zycie nie zrobisz? bez przesady ;) toz to pikus :wink:

gregorisan - Sob 31 Sty, 2009

lotofag napisał/a:
RaV579 napisał/a:
Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. .

Akurat Pentax ma "gwiazdki" i Limitedy, których nie musi się wstydzić przy "elkach" i innych takich... ;) To takie obiegowe opinie, że Canon i Nikon "de best" a potem długo długo nic. O jakość zdjęć można się zupełnie nie martwić, a patrząc na jakość wykonania takiego amatorskiego K200D to raczej wniosek nasuwa się sam: to czołówka mogłaby się uczyć.

To powiedzcie mi dlaczego w testach na optyczne.pl Pentax zajmuje tak niskie miejsce jeżeli chodzi o jakość wykonania i ergonomię użytkowania...bo z logika to nie ma nic wspólnego...

lotofag - Sob 31 Sty, 2009

gregorisan napisał/a:

To powiedzcie mi dlaczego w testach na optyczne.pl Pentax zajmuje tak niskie miejsce jeżeli chodzi o jakość wykonania i ergonomię użytkowania...bo z logika to nie ma nic wspólnego...

Spytaj się testujących. W komentarzach do testów są bodajże jakieś przepychanki słowne na ten temat, jak Ci się chce to znajdź i poczytaj. I nie traktuj tych testów absolutnie poważnie, bo potem rzeczywiście wychodzi, że "jakość i ergonomia b. dobra" a za to kilka punktów mniej niż bardziej okrojona pod tym względem konkurencja...
Jak zawsze najlepiej samemu pomacać, porobić fotki i zwykle już się potem wie czego chce ;)
Tu nie ma jakichś kosmicznych różnic w jakości zdjęć, co i tak bardziej zależy od fotografa i szkła niż puszki, ale za to bywają istotne różnice np. właśnie w ergonomii.

AQQ - Sob 31 Sty, 2009

northy napisał/a:

AQQ - 4000 zdjec za cale zycie nie zrobisz? bez przesady ;) toz to pikus :wink:

4000 zrobię ale 4000 tysięcy nie dam rady :)

krewzszafy - Sob 31 Sty, 2009

gregorisan napisał/a:

Weź do ręki i sam sprawdź, żadnej logiki tutaj nie potrzeba. Takie rzeczy powinni testować ludzie nie mający żadnej lustrzanki wtedy może by to było wiarygodne...

RaV579 - Sob 31 Sty, 2009

No tak, bo 4000 tysięcy to cztery tysiące tysięcy. Czyli o ile się nie mylę to będzie 4000000 (cztery miliony) zdjęć.
mavierk - Sob 31 Sty, 2009

no w sumie nie bądźmy tacy pewni co do tych 4m zdjęć, wbrew pozorom zdaje mi się, że to nie byłoby takie ciężkie, w zależności od roboty :D
costi - Sob 31 Sty, 2009

krewzszafy napisał/a:
gregorisan napisał/a:

Weź do ręki i sam sprawdź, żadnej logiki tutaj nie potrzeba. Takie rzeczy powinni testować ludzie nie mający żadnej lustrzanki wtedy może by to było wiarygodne...

Takie rzeczy powinny miec minimalny udzial w ocenie koncowej, bo ergonomia jest pojeciem subiektywnym i kazdy ma inne zdanie na ten temat...

lotofag - Sob 31 Sty, 2009

costi napisał/a:
Takie rzeczy powinny miec minimalny udzial w ocenie koncowej, bo ergonomia jest pojeciem subiektywnym i kazdy ma inne zdanie na ten temat...

A IMHO warto o takich rzeczach pisać, a problem raczej w tym, że często czytelnicy takich recenzji traktują je jak wyrocznię. Oczywiście autor mógłby często podkreślać, że to jego subiektywne zdanie na dany temat, ale to chyba powinno być oczywiste (gorzej jak rzeczywiście pisze subiektywne uwagi w kategorycznym tonie i ktoś da się na to nabrać bez sprawdzenia samemu...).
Poza tym świeży przesiadkowicze z kompaktów nadal traktują aparat jako integralną całość i skupiają się na wyborze konkretnego korpusu a nie systemu i trudno tu pewne rzeczy od razu wytłumaczyć.

jaad75 - Sob 31 Sty, 2009

RaV579 napisał/a:
Baku, co do Pentaxa, to ująłbym to tak jak to ujął jeden z użytkowników tego forum (ma to w podpisie, ja troszkę zmienie). Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. Od siebie dodamm jeszcze to, że gdyby tak było, Pentax mógłby przegonić i Cwanona i Nikona.

W życiu nie spodziewałbym się, że ktoś mój podpis może odczytać w ten sposób... :roll:
Baku napisał/a:
Ja myślę, że ów użytkownik (dobrze wiemy o kogo chodzi i pozdrawiamy :smile: ) pisał to co najmniej z przekąsem. Pewnie nieraz słyszał podobne opinie i ja przypuszczam, że raczej jednak się z nimi nie zgadzał. To nie obiektywy są główną słabością Pentaxa, bo system ten jest na prawdę obfity w ciekawe obiektywy. Jedna rzecz mnie tylko frapuje: jak jest z ich dostępnością w Polsce? Słyszałem, że bywa z tym różnie.

Uff... :smile:

Baku - Sob 31 Sty, 2009

Cytat:
...to tak, czy tak Pentax, wiesz dobrze, że gdybyś miał komplet porządnych L-ek lub Nikkorków, to efekt byłby o niebo lepszy...

Dla mnie to "gdybyś" ma tu kluczowe znaczenie...
Ale powiem Ci szczerze, jaad75, że to tłumaczenie Rava tak mnie zakręciło, że już niczego nie byłem pewien. Stąd w mojej wypowiedzi był tryb przypuszczający...

jaad75 - Sob 31 Sty, 2009

Baku, to jest cytat z wypowiedzi niejakiego Babilona, który swym znawstwem poraził wielu... :razz:
gregorisan - Sob 31 Sty, 2009

Wiedziałem, że tak będzie....im więcej czytam opinii i testów tym bardziej nie wiem jaki system i aparat wybrać...chyba trochę poczekam i uzbieram więcej pieniążków i zakupię Canona 40D lub Pentaxa k20d...ale tutaj znowu pojawia się pytanie...który system wybrać...ale macie wszyscy rację...coś co opiera się na zmysłach zawsze będzie w dużej mierze kwestią subiektywnych doznań...
Baku - Sob 31 Sty, 2009

O i właśnie kolega zaczyna w dobrą stronę kombinować. Testy testami, fotografowanie tablic i pasków też swoją drogą, a dobrze jest mieć sprzęt z którym umiesz się dogadać.

Ten babilon, to już wśród pentaxiarzy chyba legenda. Typowy przedstawiciel nurtu bipolarnego w fotografii ...a może wśród fotograficznych onanistów? :grin:

gregorisan - Nie 01 Lut, 2009

Tutejszyn napisał/a:
Ja wszedłem w świat cyfrowych luster aparatem Canon 400D i to był naprawdę dobry wybór. Obsluga aparatu jest prosta i bardzo przyjemna. Jesli nie jesteś skażony pracą w innym systemie, okaze się, że Canon 400D jest po prostu świetny (czytaj doskonały).

A powiedzcie mi czy w obecnych czasach opłacalny jest manewr w postaci zakupu Canona 400d...bo z wielu wypowiedzi można wnioskować, że ten aparat robi bardzo przyzwoite zdjęcia...na początek Canon 400d i przez jakiś czas inwestycja w szkła a po intensywnym czasie spędzonym na szlifowaniu warsztatu na 400d przesiadka na jakiś wyższy model...np. na 50d...czy dobrze myślę...czy to też kolejny mój "genialny" pomysł :mrgreen: Żona już nie może na mnie patrzeć bo tylko gadam o tych aparatach a ona i tak nic z tego nie rozumie i puka się w głowę :mrgreen:

mavierk - Nie 01 Lut, 2009

tak, oczywiście, 400d nie przestał robić fajnych zdjęć, nadal je robi ;)
eave - Nie 01 Lut, 2009

Potwierdzam, sam mam 400d :) Bardzo przyzwoity aparat, choć jakbym teraz kupował lustro w tej cenie to pewnie bym wział 30d :D
Najważniejsze są słoiki! :)
I lampy.
I książki.
A jeszcze bardziej najważniejszy ;) jest zapał :)

RaV579 - Nie 01 Lut, 2009

gregorisan, potem jak już się rozbuduje szklarnię do 400d to można spokojnie przesiąść się na jakieś lepsze body Canona (m.in. 50d) i być spokojnym o obiektywy.
jaad75 - Nie 01 Lut, 2009

Moim zdaniem, nie warto zaczynać od body pokroju 400D. Lepiej kupić np. 30D i od razu wyrabiać prawidłowe nawyki. I moim zdaniem, kupić go z jedną dobrą jasną stałką.
Misek - Nie 01 Lut, 2009

IMO dobrze kupić 400D, jak jest w dobrej cenie. Patrząc na skapiec/ceneo raczej nie ma zachęcających ofert.
gregorisan - Pon 02 Lut, 2009

Dzięki wszystkim za cenne uwagi...ale zaczynam powoli dochodzić do wniosku, że nie ma tak naprawdę optymalnego wyboru przy tej klasie sprzętu...nie jestem zawodowcem i nigdy nim nie zostanę, więc nie ma sensu zbytnio się stresować...nie mam zamiaru zostać zakładnikiem "nachalnego" marketingu...a zacznę cieszyć się swoją pierwszą lustrzanką...a przede wszystkim uczyć się i jeszcze raz uczyć warsztatu...

Moją pierwsza lustrzanką prawdopodobnie będzie body Canon 40d lub Pentax k20d z kitowym obiektywem...poczekam jeszcze trochę aż ceny będą bardziej przystępne i wtedy zdecyduje ostatecznie...

Bo najważniejsza jest treść a nie forma...

MC - Pon 02 Lut, 2009

gregorisan napisał/a:
poczekam jeszcze trochę aż ceny będą bardziej przystępne

Jak jeszcze troche poczekasz, to moze sie okazac, ze bedzie Cie stac wylacznie na 450D lub Pentaxa K-m...

Cytat:
Jak jeszcze troche poczekasz, to moze sie okazac, ze bedzie Cie stac wylacznie na 450D lub Pentaxa K-m...

Ponoć w połowie roku złotówka zacznie się umacniać :wink:

MC - Pon 02 Lut, 2009

gregorisan, w czerwcu/lipcu tak zwani analitycy mowili, ze do konca roku barylka ropy bedzie kosztowac ponad 200USD. I co? Rownie dobrze mozna do wrozki isc i pytac.

MC napisał/a:
gregorisan, w czerwcu/lipcu tak zwani analitycy mowili, ze do konca roku barylka ropy bedzie kosztowac ponad 200USD. I co? Rownie dobrze mozna do wrozki isc i pytac.

Wiem, wiem że tak zwani eksperci bardzo często się mylą (czytaj oszukują) i dlatego to oczko było na końcu wypowiedzi...i tak dopiero planuje zakup po wakacjach więc będę cierpliwie czekał :grin:

MC - Pon 02 Lut, 2009

To do tego czasu baaardzo duzo sie moze zmienic. Nie mowiac juz o straconych okazjach do zrobienia fajnych zdjec.

MC napisał/a:
To do tego czasu baaardzo duzo sie moze zmienic. Nie mowiac juz o straconych okazjach do zrobienia fajnych zdjec.

Mam jeszcze swojego H10...więc dla chcącego nic trudnego :grin: Zastanawia mnie tylko czy za kilka miesięcy w pełnej ofercie będzie jeszcze 40d bo krążą już jakieś ploteczki o następcy 50d...no i wciąż nęcąca perspektywa z zakupem Pentaxa k20d...

kamfil06 - Pon 02 Lut, 2009

gregorisan,

bawiłeś się tymi puszkami?

możę się okazać że ci Canon/Pentax nie podchodzi

gregorisan - Czw 05 Lut, 2009

Witam!
Nie będę już zakładał kolejnego tematu bo i tak podobnych pytań jak moich jest na tutejszym forum na pęczki...
Otóż mniej więcej już zdecydowałem się na wybór mojego pierwszego lustra...będzie to prawdopodobnie:

Canon 450d body lub 40d body
Nikon d90 body

I moja prośba jest następująca...poradźcie jaki wybrać dobry i jednocześnie w miarę tani obiektyw do tych poszczególnych aparatów...raczej w rachubę nie wchodzą dołączone do nich obiektywy kitowe...najlepiej jakby były to obiektywy firm trzecich...

Pozdrawiam!

RaV579 - Czw 05 Lut, 2009

gregorisan, no wiesz. Porównanie 450d z 40d jest trochę :zalamany: . I nie wiem dlaczego jesteś tak zdecydowany nie na obiektyw kitowy i na obiektywy firm "trzecich". Ja akurat więcej znam się (o ile można to tak nazwać) na "Nikon system". Myślę, że shot'em w 10 byłoby kupno D90 + 18-105 VR i jeżeli możesz wydać troszkę więcej to + 50mm F1.8D. Najlepiej napisz ile $$$ możesz wydać na zestaw.

P.S.

Coś mnie teraz naszło na na angielskie "zwroty" i amerykańskie symbole :lol:

gregorisan - Czw 05 Lut, 2009

RaV579 napisał/a:
Najlepiej napisz ile $$$ możesz wydać na zestaw.

Hmm...to wszystko zależy od cen...zakup i tak planuje dopiero za jakiś czas, więc zobaczymy jak to będzie w przyszłości...jak będę miał szczęście to może trafię na body Nikona d90 lub Canona 40d za około 2300-2400...więc chciałbym się zmieścić w budżecie 3000zł...może się uda...

costi - Czw 05 Lut, 2009

Jak kupowac, to teraz, bio w przyszlosci bedzie tylko gorzej...
ozzi_wawa - Czw 05 Lut, 2009

Jedno mnie zastanawia i dziwi zarazem, gdy ktos rozwaza kupno np C450D i np 40D, to nagle widac konsternacje jak to mozna porownywac wspomniane wyzej modele. Tu nie chodzi nawet o porownywanie, bo obiektywnie 40 jest lepsza od 450. Chodzi raczej o konkretny przypadek dotyczacy zakupu i zrobienie kalkulacji. Moze w sytuacji gdy kogos stac na np 40D+szklo, dziwnym by bylo, gdyby bral 450D, ale juz w sytuacji, gdy np ma na styk pieniedzy - na samo body 40-ki, mozna sie zastanawiac nad alternatywa w postaci 450D + jakies szklo, niz sama pucha 40D. Chyba nie ma sensu deprecjonowac 450D i robic z niego pariasa w stajni canona. Pewnie profesjonalista moglby oczekiwac wiecej, ale przecietny uzytkownik "nawet" z 450D wyciagnie wiele. Juz nawet pomijam fakt, ze sam jestem posiadaczem owego modelu ;) ale sprawa sie tyczy i innych systemow (w kazdym sa segmenty i za lepsze parametry rowniez "lepiej" sie placi). Wiele razy przewinela sie juz kwestia, ze liczy sie szklo, ze liczy sie czlowiek, ktory robi zdjecie i moze o tym warto przede wszystkim pamietac. Zawsze sie znajdzie lepszy aparat, ktory jest bardziej zaawansowany (oczywiscie wszystko ma swoje granice ;) )
piotrmkg - Czw 05 Lut, 2009

ozzi_wawa, ale zawsze można kupić sobie 40D + 50mm f/1.8 zestaw do nauki idealny.
lupo57 - Czw 05 Lut, 2009

no ja nie wiem jak można się zastanawiać nad 450 :razz: jak kogoś stać na ten aparat, to niech bierze 40D
ozzi_wawa - Czw 05 Lut, 2009

Pewnie mozna, jezeli rozwazymy sytuacje, gdy ktos ma tyle pieniedzy, ze kupi body 40D i owa stalke 50. Czesto jednak widzialem na forum prosby o porady w sprawie zakupu, gdy ktos dysponowal z gory okreslona kwota, czesto nie byly to spore pieniadze (doskonale to rozumiem), gdy nawet przekroczenie o 100 zl zamierzonego limitu, byloby problemem i wtedy wahanie sie miedzy samym "dobrym" body, a np "slabszym" nizszym modelem + obiektywem uwidacznia kwestie do ktorej sie odnioslem w poprzednim poscie. Abstrahujac od przypadku kolegi zalozyciela tematu, (on zdaje waha sie miedzy samymi puszkami) chodzi o ogolna refleksje :)

[ Dodano: Czw 05 Lut, 2009 23:25 ]
lupo, a czy ja cos innego napisalem? :] w sytuacji, gdy stac mnie na 450D, 40D ew. na 5D :) to kazdy znajdzie zwyciezce. Jak wyzej, to byla ogolna refleksja "zakupowa". Chodzilo mi jedynie o pokazanie na przykladzie dajmy na to 450D i 40D, ze w pewnych sytuacjach, ukladanie zestawow z wymienionymi modelami moze byc trudne (przewaznie gdy mamy ograniczone fundusze i wybieramy miedzy roznymi "polkami") Tutaj nie ma sporu o wyzszosc 40 na 450, ale w niektorych przypadkach wydaje mi sie, ze lepszym rozwiazaniem byla by 450+ jakies szklo niz samo body 40D i tyle. Moze przy obecnych cenach to nie jest to do konca udane porownanie, ale chodzilo mi o sam stosunek do aparatow z roznych segmentow.

jaad75 - Pią 06 Lut, 2009

Ja zawsze polecę bardziej zaawansowane body i jedną dobrą, jasną stałkę, niż body entry level z superwypasionym profesjonalnym zoomem.
ozzi_wawa - Pią 06 Lut, 2009

zalezy co sie fotografuje, moze ktos bardziej skorzysta z superwypasionego zooma niz ze stalki, ale to inna kwestia, niz ta ktora poruszylem. Kazdy ma swoj poglad i tyle :)
jaad75 - Pią 06 Lut, 2009

Wbrew pozorom, to nie jest tak zupełnie inna kwestia. IMHO, lepiej na początek wybrać porządne, zaawansowane body amatorskie, typu np. 30/40D i klasyczną stałkę - choćby 50/1.4, niż np. 1000D i 17-55/2.8, czy nawet 24-70/2.8... Uważam, że są pewne minima, poniżej których nie powinno się schodzić.
ozzi_wawa - Pią 06 Lut, 2009

Poczatkowo stwierdzenie superwypasionego zooma odczytalem jako obiektyw o innym (znacznie) zakresie niz przytoczone prze Ciebie. Te ktore przedstawiles, to faktycznie nie taka inna kwestia. Jednak mimo wszystko uwazam, ze minimum wyznaczaja indywidualne mozliwosci. Liczy sie oczywiscie rozsadek i rozeznanie w temacie, ale nie skreslalbym z gory nizszych modeli. Co innego gdy sa pieniadze, wtedy mozna przebierac w ofertach, choc trzeba pamietac, ze i 5D nie zrobi za nas zdjecia.
gregorisan - Pią 06 Lut, 2009

piotrmkg napisał/a:
ozzi_wawa, ale zawsze można kupić sobie 40D + 50mm f/1.8 zestaw do nauki idealny.

Nad tym właśnie myślałem...a dlatego tylko biorę pod uwagę 450 ponieważ zmieściłbym się w tedy w swoim zakładanym budżecie...bo przy zakupie 40d lub d90 w grę wchodzi dodatkowa kwota ponad 1000zł...