forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Dluzsze tele do d40

elthrai - Nie 01 Lut, 2009
Temat postu: Dluzsze tele do d40
Mam d40. Szuka zamiennika do kitowego 18-55, oczywiscie z AF, VR mile widziane.
I mam teraz duzy dylemat. Nie wiem co wybrac, czy:
-Nikon AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G VR If-ED
-SIGMA 70-200 / 2,8 APO EX MACRO HSM WERSJA II

poradzicie cos? Ja juz nie wiem co do konca zrobic, do nikona moge miec za 1300, sigme za 2x tyle, tylko czy bedzie ona faktycznie warta takiej ceny, no i co wiecej zyskam w niej tak naprawde?

mavierk - Nie 01 Lut, 2009

ja też bym nie wiedział, co uczynić, ale chciałem wymienić 70-300VR na Sigmę 70-200/2.8, więc moim zdaniem jak chcesz focić jakiś sport- Sigma 70-200/2.8 a jak portret...Tamron 70-200/2.8
rafalg - Nie 01 Lut, 2009

elthrai napisał/a:
-Nikon AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G VR If-ED

Zdecydowanie to.

rafalg napisał/a:
Zdecydowanie to.
Nie wiesz, co piszesz.

wezcie pod uwage rowniez stosunek cena jakosc, bo ja student nie mam za wiele gotowki :P
rafalg - Nie 01 Lut, 2009

Faktycznie dzięki że zauważyłeś.
eave - Nie 01 Lut, 2009

elthrai, kompletnie nie napisałeś do czego ma być ten obiektyw :) Jak chcesz iść z nim na spacer do parku i ustrzelić jakąś wiewiórkę albo ptaszka, to zdecydowanie 70-300. Jeśli zależy Ci bardziej na świetle niż na ogniskowej (portret czy coś), to sigma/tamron 70-200/2.8. A najlepiej to przejdź się do sklepu i podepnij wyżej wymienione obiektywy do swojego korpusu. Bo d40 z 70-200/2.8 to naprawdę niezła dysproporcja (obiektyw waży 3x tyle co body). Nikoś 70-300 jest jednak sporo mniejszy i lżejszy.
Napisz co chcesz fotografować, to doradzimy :)

MC - Nie 01 Lut, 2009

elthrai, roznica miedzy obiektywami typu 70-300 a 70-200 jest bardzo duza. I slusznie Koledzy pisza, ze duzo zalezy od tego po co Ci bedzie ten obiektyw potrzebny.
I wcale bym tak kategorycznie i zdecydowanie nie polecil obiektywu 70-300, choc sam sie na taki zdecydowalem. Trzeba znac ich wady i zalety.

eave - Nie 01 Lut, 2009

MC, właśnie. A zalety Nikoś 70-300 ma, jak się je potrafi wykorzystać, to można nawet ustrzelić coś takiego (post mmario, na dole strony) http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=285

problem jest tego rodzaju ze do konca nie wiem, jesli juz inwestuje pieniadze to nie chcial bym ich znow inwestowac za jakis czas (body zmienie).

Co do tegeo co chce fotografowac? Napewno nature(zwierzeta), sport(nie mialem z tym jeszcze stycznosci), z czasem portrety i cos studyjnego (w domku).

[ Dodano: Nie 01 Lut, 2009 18:31 ]
eave napisał/a:
MC, właśnie. A zalety Nikoś 70-300 ma, jak się je potrafi wykorzystać, to można nawet ustrzelić coś takiego (post mmario, na dole strony) http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=285

powaznie nikon takie zdjecia pozwala uzyskac? Domyslam sie ze predkosc tego ruchou widzianego z duzej odleglosci nie byla najwiekszym problemem ale jestem pod wrazeniem tego co ten obiektyw potrafi, a tak btw to moglbys cos techniczego napisac odnoscie ustawien przy tych zdjeciach z tym obiektywem?

eave - Nie 01 Lut, 2009

elthrai napisał/a:
jestem pod wrazeniem tego co ten obiektyw potrafi

bądź bardziej pod wrażeniem tego co mmario potrafi zrobić z tym obiektywem :)
Co do ustawień - przysłona nie jest specjalnie ważna, wszędzie tam gdzie jest śmigło czas nie mógł być zbyt krótki, bo by było zamrożone.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8692
tu masz o fotografii lotniczej :)
Powiem tak - przyroda, samoloty, ptaki - lepszy 70-300.
Portret, kiepskie warunki świetlne - 70-200/2.8. Przy czym Tamron jest lepszy optycznie, Sigma ma lepszego AF.
A sport? Zależy od sportu. Jeśli nie potrzebujesz długich ogniskowych, to wiadomo że lepsze jest światło 2.8, a jeśli potrzebujesz 300mm+, to nie ma wyboru :)
Wybór należy do Ciebie

elthrai napisał/a:
Napewno nature(zwierzeta)
No tutaj i ja wolałbym 70-300VR
elthrai napisał/a:
sport(nie mialem z tym jeszcze stycznosci)
z racji 2.8 duużo bardziej Sigma
elthrai napisał/a:
z czasem portrety i cos studyjnego (w domku).
też sigma, chociaż lepiej, dużo lepiej kupić 70-300VR + 85/1.8 albo 50/1.8 (d40... sory, w takim razie AF-S50/1.4)

elthrai napisał/a:
powaznie nikon takie zdjecia pozwala uzyskac? Domyslam sie ze predkosc tego ruchou widzianego z duzej odleglosci nie byla najwiekszym problemem ale jestem pod wrazeniem tego co ten obiektyw potrafi, a tak btw to moglbys cos techniczego napisac odnoscie ustawien przy tych zdjeciach z tym obiektywem?
W dobrych warunkach możesz każdym szkłem taką fotę cyknąć właściwie :)
eave - Nie 01 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
W dobrych warunkach możesz każdym szkłem taką fotę cyknąć właściwie

Mavierk, żeby strzelić takie zdjęcia (zwłaszcza te "przybliżone") np. stałką 14mm to trzeba być Kenem Rockwellem :D Więc nie każdym szkłem ;) Ale rozumiem o co Ci chodzi, tak tylko się czepiam słówek :D

czy mowimy o TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro
eave - Nie 01 Lut, 2009

Tak, poczytaj sobie test tego szkła, fantastyczne optycznie, porównywalne z 70-200/2.8L. Na canon-board zdaje się Cichy zrobił też test tego szkła z przykładowymi zdjęciami z cropa i ff. No nic, masz dylemat :)
Wybierz to z czego będziesz zadowolony :)

eave napisał/a:
Mavierk, żeby strzelić takie zdjęcia (zwłaszcza te "przybliżone") np. stałką 14mm to trzeba być Kenem Rockwellem :D
Musimy zrobić naszego forumowego basha xD Przemocarny tekst :mrgreen:

no to powiedzmy ze doszedlem o krok dalej... teraz z tego co pisalem wczesniej pomozcie mi zdecydowac sigma/tamron (nie ma VR prawda?- duzy minus tak faktycznie?)

tak faktycznie to 200mm w VRce masz coś koło f4.8 a w 70-200... 2.8 VR Ci nie ta tego, co 2.8 Ci da. To jest duży minus stabilizacji ;)

ale stabilizacje mozna wylaczyc :)
eave - Nie 01 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
Musimy zrobić naszego forumowego basha xD Przemocarny tekst

A ja proponuję stworzyć na nonsensopedii artykuł o optyczne.pl :D
elthrai napisał/a:
pomozcie mi zdecydowac sigma/tamron

Czyli jednak 70-200? Sugeruję pójście do sklepu i przymierzenie jednego i drugiego do body. Jeśli szybkość AF Tamiego Ci wystarczy, to bierz go. Jeśli nie, to Sigma.

-----EDIT------
Cytat:
ale stabilizację można wyłączyć

Chyba jednak zróbmy tego basha :D
Przepraszam :)

Mavierkowi chodziło o to, że stabilizacja nie zastąpi dobrego światła - nie zamrozi ruchu (na f/2.8 możesz ustawić szybszą migawkę niż na f/4.5, dlatego jasne obiektywy nazywa się "szybkimi").

MC - Nie 01 Lut, 2009

Na Nikonie szybkosc Tamrona nie jest zla a i z celnoscia nie ma problemu wiekszego.
eave - Nie 01 Lut, 2009

MC napisał/a:
Na Nikonie szybkosc Tamrona nie jest zla

Na d200/d300 na pewno. A na d40?

MC - Nie 01 Lut, 2009

Sprawdzalem na D90 tylko i wylacznie.
eave - Nie 01 Lut, 2009

MC napisał/a:
Sprawdzalem na D90 tylko i wylacznie.

Dlatego chyba najlepiej będzie jak pójdzie do sklepu ze swoim body i sam sprawdzi. Sam się zastanawiałem nad 70-200/4L, 70-200/2.8 sigmy i tamrona. W końcu chyba stanie na 200/2.8L :)

elthrai - Pon 02 Lut, 2009

Duzo czytalem...
Zastanawia mnie czy Signa ma naprawde taka kiepska jakosc zdjec w porownaniu do Tamrona?

MC - Pon 02 Lut, 2009

elthrai napisał/a:
czy Signa ma naprawde taka kiepska jakosc zdjec w porownaniu do Tamrona?

Zaslyszana opinia: zalezy na jaki egzemplarz Sigmy trafisz. Sa ponoc ostre na kazdej ogniskowej na pelnej dziurze, ale sa i takie, ktore trzeba przymknac. Osobiscie - nie sprawdzalem.

eave - Pon 02 Lut, 2009

Też słyszałem, że jak się będzie przebierać, to można trafić na ostrą sigmę. Możesz poczytać na canon board, bo zdaje mi się że tam ją zachwalali...