forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon d90 kit czy nie kit :)

jaskier913 - Nie 01 Lut, 2009
Temat postu: nikon d90 kit czy nie kit :)
Witam!
Po wielu bojach i dzisiatkach roznej masci testow zdecydowalem sie w koncu na zakup nikona d90 z kitem 18-105 z tej strony: http://www.pcesklep.pl/go...16fea97420cd885

ale caly czas chodzi mi po glowie,czy moze nie lepszym wyborem bylo by d90 body + sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS - http://www.e-fotojoker.pl/product/16597

Moglby mi ktos cos w tym wzgledzie doradzic/zaproponowac

Ogolnie mam do wydania 3500zł

pozdrawiam

Adam

rafalg - Nie 01 Lut, 2009

Jeśli dysponujesz taką kaską to zdecydowanie weź ten zestaw kitowy.
mavierk - Nie 01 Lut, 2009

jakbyś się zastanawiał między Canonem 17-85 a Sigmą 18-125 OS, to byśmy się zastanawiali, ale tutaj nie ma co się zastanawiać :D

Chociaż ja, patrząc się na ten plastik w nikkorze zainwestowałbym w 18-70 i do tego po pewnym czasie w 70-300VR

rafalg - Nie 01 Lut, 2009

18-70 to też jest jakaś opcja.
eave - Nie 01 Lut, 2009

Jednak Nikkor 18-105 jest dużo lepszy optycznie od 18-70 i do tego ma stabilizację. Jak bym miał Nikona to sam bym go kupił, bardzo dobry obiektyw. Jako obiektyw uniwersalny do lustra na pewno sprawdzi się świetnie.
Czyli kupuj 18-105 i jeśli nie będziesz nim rzucał to się świetnie sprawdzi na początek :)

ok,przekonaliscie mnie :D

To jeszcze jedno male pytanko, moze sie ktos orientuje - gdzie tego d90 z kitem mozna kupic najtaniej - w 1 poscie podaje sklep internetowy gdzie ja go znalazlem najtaniej,ale moze ktos zna jakies inne,alternatywne miejsce gdzie mozna jeszcze troche zaoszczedzic :)
Jak np ceny tego kita ksztaltuja sie w ww/saturnie/electroworld ,a moze ktos zna jakis super tani i dobry alternatywny sklem internetowy??? :)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz :)

eave - Nie 01 Lut, 2009

3359 to nie jest dużo jak za ten zestaw. Najlepiej by było kupić w jakimś sklepie w okolicy, odebrać samemu. Zwróć uwagę jaka jest gwarancja - jak sklepowa to znaczy że sprzedawcy coś kręcą (towar może być z nielegalnego importu). Polecane sklepy masz w odpowiednim dziale tu na forum. Pstryk, Fotoit - może nie mają tanio, ale są pewni. Musisz się zorientować :)
Napisz może skąd jesteś to ktoś Ci pomoże :)

jestem z katowic :)
Wiem ze pytanie jest dziwne,ze moglbym sam pojezdzic i posprawdzac ceny w okolicy ale mam sesje :P i sumienie by mnie zjadlo gdybym sie gdzies z domu ruszyl,a chce w kocnu ten,dlugo odwlekany,zakup sfinalizować i humor sobie poprawic :D

eave - Nie 01 Lut, 2009

Hehe, no to jesteśmy sąsiadami :D
I sesji współczuję, też cierpię. Ostatni egzamin przede mną (fuj, fuj). Co do sklepów w pobilżu to Ci chyba nic nie poradzę, jakoś tak wychodziło że po swoje zakupy zawsze do Krakowa jeździłem. O ile dobrze pamiętam to Wujek Pstrykacz jest też z okolicy, może on Ci poleci jakiś sklep.

RaV579 - Nie 01 Lut, 2009

Wracając do 18-105 VR. Ten obiektyw jest naprawdę świetnym wyborem dla amatora. Mimo, że kit to robi bardzo fajne zdjęcia (możesz sobie looknąć na fotki AuThoR/'a, bo on pstryka tym zestawem). Sam niedługo planuję zakup tego zestawu, tyle że jeszcze ze stałką 50mm/1.8 D. <-- Właśnie ten model polecam Ci jako następne szkło. Co do sklepów to dużo osób z forum poleca m.in. fotojokera. >>>KLIK<<<.
jaskier913 - Pon 02 Lut, 2009

Doleje oliwy do ognia - to forum mnie denerwuje - nie da sie podjac decyzji,jak sie za duzo poczyta :mrgreen:

Obecnie nie jestem juz tak pewny tego d90 i rozwazam pomiedzy 3 aparatami ...
-d90 z kitem 18-105vr
-c40d z sigmą 18-125 OS
-a300 z Sony 16-80 f/3.5-4.5 Carl Zeiss (czy moze z a700,ale musialbym jeszcze sporo dozbierac,albo kupic uzywke...;)

Pewnie zaczne znowu niekonczace sie dysputy...ale moglby mi ktos doradzic ?? :D

MC - Pon 02 Lut, 2009

jaskier913 napisał/a:
a300 z Sony 16-80 f/3.5-4.5 Carl Zeiss

Lepiej A200. Ten Zeiss to bardzo fajne szkielko.

jaskier913 - Pon 02 Lut, 2009

tzn mam jednak postawic na tego sony??? a co z reszta zaproponowanych przeze mnie zestawikow?? Mam mieszane uczucia co do sony...one sa jakies takie zabawkowe o0
MC - Pon 02 Lut, 2009

Body w sumie jest gorsze od pozostalych dwoch. Ale ponoc powinno sie wybierac slabszy aparat, a lepszy obiektyw. A Zeiss z nich jest najlepszejszy.
eave - Pon 02 Lut, 2009

jaskier913, rozwalasz mnie :D

Kup to, czego _chcesz_. Naprawdę, to czy Twoje zdjęcia będą świetne zależy od Ciebie, nie od aparatu. Przejdź się do sklepu, pooglądaj te body, obiektywy. Weź to, co Ci będzie najlepiej leżało w rękach, co najbardziej Ci się będzie podobało. Jeśli fotografia Cię wciągnie na dobre, to pamiętaj, że wybierasz system. Patrz przyszłościowo, na system jako całość. I wybierz też aparat sercem, musisz go chcieć! :)

konczako - Pon 02 Lut, 2009

Boże święty.. Proponować SONY a200 gdy w grę wchodzą C40D czy Nikon 90D? :lol:
Rzucaj monetą...z obydwu zestawów będziesz zadowolony. Obejrzyj jeden i drugi aparat i weź ten który lepiej ci leży i przyjemniej się foci. Co do jakości zdjęc to obydwa apraty prezentują podobny poziom...

MC - Pon 02 Lut, 2009

konczako napisał/a:
Boże święty.. Proponować SONY a200 gdy w grę wchodzą C40D czy Nikon 90D?

A co wazniejsze? Puszka czy szklo?

rafalg - Pon 02 Lut, 2009

Akurat w tym przypadku dysproporcja pomiędzy SONY a resztą jest bardzo duża i zapytanie co ważniejsze body czy szkło akurat w tej sytaucji jest raczej nie na miejscu.
ziemowy - Pon 02 Lut, 2009

MC napisał/a:
konczako napisał/a:
Boże święty.. Proponować SONY a200 gdy w grę wchodzą C40D czy Nikon 90D?

A co wazniejsze? Puszka czy szklo?

Ludzie wybierają różne strategie kompletowania systemu.
Jedni na początku kupują porządne body na lata i potem kolejne szkiełka.
Inny słabe body z dobrym szkłem i kolejne szkła, a po jakimś czasie lepszy korpus.
Co kto lubi :D

fototito - Pon 02 Lut, 2009

Witam!!Widzę dyskusję na temat zestawu z D 90
Ja też mam problem ale trochę inny co wybrać D 90 czy D 80?szkło wiadomo ...dooobre :lol:

MC - Pon 02 Lut, 2009

rafalg, Twoja uwaga jest raczej nie na miejscu.
Oczywiscie, mozna tez kupic C50D i 50/1.8. To tez jest jakies wyjscie.

Jak masz kasę to bierz ten nowszy to chyba oczywiste.

Chłopaki może moglibyście pomóc?
:cry:

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 20:33 ]
W pracy używam D 300 ,Fuji S5pro i D 200 a chciałabym kupić coś dla siebie i zastanawiam się nad D 90 lub D 80 a może D 60.Chce mieć dobre body i jasne szkło co polecacie?

RaV579 - Pon 02 Lut, 2009

fototito, oczywiście D90. Co do jasnego szkła to mogłaby to być np. stałka Nikon AF D 50mm F1.8.

http://www.cyfrowe.pl/porownaj.php

No dobra a co powiecie o obiektywie Sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG (C)Bo to mi pasuje!!!
MC - Pon 02 Lut, 2009

fototito, nieeeeeeeee!!!!!!!!!
Z przedstawionych przez Ciebie aparatow, to najlepiej D90. Duzo zalezy od tego, jaka kwota dysponujesz. A w pracy masz niezly sprzecik :razz:

Prywatnie Fotografuję przyrodę ptaszki ,łosie itp ,ludzi, architekturę z zewnątrz jak i wewnątrz.W pracy wszystko od portretów po śluby,ale to w pracy.

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 20:42 ]
Czemu?Zły wybór?No to doradźcie mi oprócz stałego szkła chce coś jeszcze.

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 20:43 ]
No właśnie około 3500 tysiaczka mam do wydania na body i szkiełko.
Większej kasy nie planuje wydać,na razie....

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 20:44 ]
MC napisał/a:
fototito, nieeeeeeeee!!!!!!!!!
Z przedstawionych przez Ciebie aparatow, to najlepiej D90. Duzo zalezy od tego, jaka kwota dysponujesz. A w pracy masz niezly sprzecik :razz:

MC - Pon 02 Lut, 2009

Niezle wyjscie to kit sprzedawany do D90 czyli N18-105.

fototito napisał/a:
No właśnie około 3500 tysiaczka mam do wydania na body i szkiełko.

W tej cenie to starczy tylko na D90 + 18-105.
Jeśli chcesz myślec o dodatkowym szkle np 50/1.8 to może zamiast D90 wybierz D80

No właśnie i tu problem chciałam 80 ale po paru testach stwierdziłam że to nie to a 90 zbliżona do d 300 z którym pracuje-więc chyba to body wybiorę.Przeraża mnie to że aparaty drożeją w zastraszającym tempie i problem w tym że nie wiem czy kupować teraz czy poczekać do kwietnia maja.W marcu targi w L.A w kwietniu w Łodzi.Zawsze po tych imprezach sprzęt taniał ale co bedzie teraz to nawet jasnowidz z Człuchowa nie przewidzi hehehe
MC - Pon 02 Lut, 2009

Teraz raczej nie stanieja. Jesli Cie stac, to bierz D90. Z reszta majac doswiadczenie w pracy sama chyba wiesz co dla Ciebie bedzie lepsze.

Taniej na pewnio nie będzie w marcu czy kwietniu. Dolar cały czas pnie się w górę. Nie wiem czy targi spowodują jakieś obniżki. Premiery o których się plotkuje (Canon 500D, Nikon D400 i Nikon D65) nie leżą i tak w półce cenowej, którą Ty bierzesz pod uwagę więc jak kupować to jak najszybciej.

dzięki bardzo mi pomogliście odezwę się jeszcze.Pozdro

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 21:05 ]
ale jeszcze jedno gdzie kupić !!!!

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 21:06 ]
W Grudziądzu wchodzi w grę Fotojoker i RTV EURO AGD ale ci podnieśli ceny mooocno!!!
Bo wolę sprzęcik wziąć do łapki.

www.fotoaparaciki.pl
Niedrogo i pewnie.
Promocje mają też w Vobisie jak ma być osobiście.

No vobis jeszcze tez mamy hehe
MC - Pon 02 Lut, 2009

fototito napisał/a:

Ale tam jest zazwyczaj drooogooo. FJ juz lepszy.

MC napisał/a:
fototito napisał/a:

Ale tam jest zazwyczaj drooogooo. FJ juz lepszy.

W tym wypadku własnie w Vobisie jest chyba najtaniej bo 3444 zł. W FJ też był w tej samej cenie ale promocja się skończyła i teraz kosztuje 3599 zł/

GALILEUSZ - Wto 03 Lut, 2009

konczako napisał/a:
Proponować SONY a200 gdy w grę wchodzą C40D czy Nikon 90D
A200 byłby całkiem niegłupi plus jasne szkło. Szkoda, że oprócz kilku drogich CZ, u Soniaka nie za dużo do wyboru. Przy D90 i 40D ten Sony trochę odstaje, ale czy to nie jest tak, że największe różnice robimy sobie w głowach. Gdy widzę jakiegoś gościa, że robi zdjęcia, to mimo wolnie zerkam, czym cyka. Jak ma coś pokroju A700, 50D, D300 to myślę od razu, że profi, albo mocno zaawansowany amator. A jak wyskoczy z Olkiem E410 czy Sony A200 to trochę bagatelizujemy jego możliwości... A obiektyw daje różnicę główną. A różnice w body to szybkość, uszczelnienia, wytrzymałość, skrajne ustawienia i ciężar do dźwigania ...
RaV579 - Wto 03 Lut, 2009

No tak, ale jak kupi te a200 i zbuduje małą szklarnię do niego to wypadałoby zmienić body na coś pokroju a700. A D90 ma na dłużej. Co do szkieł to myślę, że dobrym wyborem byłoby kupienie D90 + 18-105 VR + 50 mm F1.8D. Zapłacisz niewiele drożej (koszt tej stałki to ok. 400zł), a wszyscy o tej stałce mówią tylko w superlatywach. Poza tym taka stałka to naprawdę fajna rzecz (fotki cyka super; zobacz sobie TO i TO.)
MC - Wto 03 Lut, 2009

RaV579 napisał/a:
jak kupi te a200 i zbuduje małą szklarnię do niego to wypadałoby zmienić body na coś pokroju a700.

Niekoniecznie. Zalezy co kto lubi. Pytanie czy lepiej miec np. D60 i fajne obiektywy czy D700 i 50/1.8...

northy - Wto 03 Lut, 2009

MC napisał/a:
RaV579 napisał/a:
jak kupi te a200 i zbuduje małą szklarnię do niego to wypadałoby zmienić body na coś pokroju a700.

Niekoniecznie. Zalezy co kto lubi. Pytanie czy lepiej miec np. D60 i fajne obiektywy czy D700 i 50/1.8...

a to 50/1.8 nie jest juz fajny? :wink:

ale co prawda to prawda... tez posiadam dosc podstawowy aparat, a szklarnie sobie powoli rozbudowywuje w miare mozliwosci.

jaskier913 - Wto 03 Lut, 2009

Dobra - bylem macalem,wrocilem,zamowilem ...Nikon D90 + AF-S DX 18-105mm VR mam nadzieje ze nie bede zalowal :)

Kilka pytan do posiadaczy,jako ze nie chce zakladac nowego watku :)
-Jaki filtr na ten obiektyw (ma pełnic funkcje ochronne ) - cos z najlepszym stosunkiem jakosci/ceny i jaki w ogole wymiar :)
-jaki toto ma wymiar sumaryczny z tym obiektywem - chcialbym spacerowo kupic taka - http://www.allegro.pl/ite...canon_sony.html kabure,ale nie wiem czy z tym obiektywem wejdzie :)
-Co do kart to wiem :)
-jaka osłonka na wyswietlacze - znalazlem taka http://www.allegro.pl/ite...szklo_hart.html naklejana ale nie wiem jak to sie sprawuje,czy nie bedzie odlazic...moze ktos ma takie cos i wie,albo moze polecic cos innego,lepszego :)
-czy taki plecak w przyszlosci to dobry wybor - http://www.allegro.pl/ite...pa_monster.html :)

pozdrawiam i z gory dziekuje

Adam

MC - Wto 03 Lut, 2009

Nie jestem posiadaczem, ale na wiekszosc pytan moge odpowiedziec:
-najlepiej zaden filtr "ochronny". A srednica to 67mm
- oslonka - jak wyzej.
- plecak cos mi za tanio wyglada... :???:

-filtr nie jest rzecza niezbedna. z obiektywem i tak bedziesz mial klosz, ktory jako tako tez sluzy jako oslona. jesli naprawde chcesz uzywac filtra oslonnego to zwykly filtr Nikona NC, ew. UV jest dobrym wyborem
-oslonka na wyswietlacz przychodzi w komplecie z aparatem.
-plecak na obrazku wyglada dobrze. ale jak MC napisal, cos tanio to wyglada. balbym sie, ze moglo by sie to popruc czy nawet prezmoknac.

MC - Wto 03 Lut, 2009

northy napisał/a:
zwykly filtr Nikona NC, ew. UV jest dobrym wyborem

No wlasnie niekoniecznie, bo te najtansze moga pogorszyc jakosc obrazu. O blikach juz nawet nie wspomne...

MC napisał/a:
northy napisał/a:
zwykly filtr Nikona NC, ew. UV jest dobrym wyborem

No wlasnie niekoniecznie, bo te najtansze moga pogorszyc jakosc obrazu. O blikach juz nawet nie wspomne...

jakby nie bylo, ja sam jestem uczulony na dodawanie szkla tylko w celach ochronnych, ale do filtrow Nikona akurat nic nie mam. do najtanszych tez nie naleza, a jesli ktos nie chce kupowac B+W czy Hoya to wydaje mi sie, ze Nikon jest ciekawa alternatywe.

arthuro - Sro 04 Lut, 2009

ja mam taki
http://fotoakces.pl/produ...products_id=177
w tescie na optycznych wypadl bardzo dobrze wiec sie nie zastanawialem :wink: