forum.optyczne.pl

Lornetki - Nikon Action VII 7-15x35 CF Zoom

marmle - Nie 01 Lut, 2009
Temat postu: Nikon Action VII 7-15x35 CF Zoom
Drodzy!
Wczoraj o mało, co nie kupiłem lornetki Nikon Action VII 7-15x35 CF Zoom (500 zł w Saturnie, w sieci ok. 425). Dzisiaj „przegryzłem się” przez Wasze forum i … nadal myślę o jej zakupie. Zanim nakrzyczycie na mnie, mili, posłuchajcie.
Nie będę przez nią oglądał nieba. Astronomia mnie nie interesuje. Wieczorem, z powodu wady wzroku (tzw. ”kurza ślepota” – ma to swoją jakąś naukową nazwę) siedzę w domu i tracę resztki wzroku przy komputerze lub TV :grin: . Będę z niej korzystał tylko w dzień, podczas dobrej, suchej pogody (wypełnienie azotem zbędne), gdyż … będę ją wykorzystywał podczas wakacyjnych kilkudziesięciokilometrowych wycieczek rowerowych z żoną. Wygląda to np. tak … Jedziemy sobie „w pięknych okolicznościach przyrody”, słyszymy jakiegoś ptaszka, sięgamy po lornetkę. Czyli pierwsze wnioski –lornetka nie może być duża, żeby zmieściła się w sakwie rowerowej. Powiększenie …cóż jak już dostrzeżemy tego ptaszka, to warto przybliżyć obraz.
Aby Was drodzy nie zanudzać powiem, że korzystałem do tej pory z trzech lornetek. PZO 6x30 (za ciężka, a powiększenie za małe) oraz dwu, których marek nie zdradzę, żeby nie narazić się na szyderstwa. Jedna ma zoom, druga ma tylko jedna zaletę, jest mała -10x25.
Ten Nikon, oczywiście w porównaniu z tym, co powyżej jest, na pierwszy rzut oka, o niebo lepszy. Po przeczytaniu (niemal wszystkich) wątków forum dotyczących podobnych do mojego problemów nasuwa mi się m.in. wątpliwość trwałości tego Nikona. Wycieczki ścianą wschodnią, Suwalszczyzna, Podlasie odbywają się po takich traktach, że plomby w zębach dzwonią (ale, mili, jak tam pięknie :grin: !). Inne wątpliwości to „posiadanie” chyba wszystkich możliwych wad wzroku, (cóż starość puka do drzwi) i rozstawu źrenic bodaj 72 mm.
No i mam dylemat … Naprawdę uważacie, że taki zakup to pieniądze wyrzucone w błoto?
Pomożecie???
Pozdrawiam,
Marek
PS
Nie piszcie żebym wybrał coś za xxx tys. zł. Do takich potrzeb, jak moje to się nie kalkuluje…

Arek - Nie 01 Lut, 2009

marmle napisał/a:
Powiększenie …cóż jak już dostrzeżemy tego ptaszka, to warto przybliżyć obraz.

Nawet jeśli na największym powiększeniu zobaczymy gorzej niż na mniejszym???

marmle - Pon 02 Lut, 2009

Arku!
Masz na myśli zawężone pole ostrego widzenia – między innymi?
Zdaję sobie sprawę, że oglądanie na największym powiększeniu nie wchodzi w grę. Nie da się utrzymać, z ręki, stabilnego obrazu. Tak, że wchodzą w grę, mam wrażenie, powiększenia od 7 do max 11 (ta wartość tylko do chwilowych obserwacji).
Jest jeszcze inny problem. Już po napisaniu postu odszukałem moje recepty na okulary. I okazuje się, że rozstaw moich źrenic wynosi 73, 74 mm – dwie różne recepty. ( swoją drogą, na tych receptach podane są po dwa rozstawy 70 mm i 74, oraz 70 i 73, chyba chodzi o to, że są to szkła tzw. progresywne – 70 mm dotyczy części „do czytania”?) Zmierzam do tego, że z posiadanych do tej pory lornetek, tylko PZO 6x30 zapewniała komfortowy obraz. Pozostałe, podejrzewam, miały za mały rozstaw. Z tego, co nalazłem na forum wynika, że regułą jest max rozstaw źrenic 72 mm. Czy te 2 – 3 mm mogą powodować, aż taki dyskomfort w widzeniu? Ten Nikon, na tyle, na ile sprawdziłem go w sklepie, dawał pod tym względem dobry obraz. Chyba muszę teraz na spokojnie porównać wszystkie 3 posiadane lornetki, w terenie. Może jednak zdecydować się na „stalkę” … tylko ile? 12x to za dużo, 7x za mało, a więc -10x ? No i ze względu na rozmiar, zdecydowanie 35, już 40 zajmie mi zbyt dużo miejsca w sakwie.
Pozdrawiam,
Marek

Arek - Pon 02 Lut, 2009

Tyle, że jedyne lornetki 10x35 jakie znam nie są tanie. Np.:
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=74
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=60
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=95

Już łatwiej znajdziesz 10x32.
Problem w tym, że połączenie mały obiektyw, spore powiększenie i tania lornetka daje
w efekcie słabej jakości obraz.

Faktycznie, tanie nie są.
A co sądzisz o moich wątpliwościach związanych z rozstawem źrenic? Mam rację?
Bo, jeśli rzeczywiście te 2 - 3 mm powoduje taki dyskomfort, to w ogóle dam sobie spokój. Zastanawiam się, czy to nie jest to samo, co w poście poniżej dotyczącym Nikon Action VII.

Arek - Pon 02 Lut, 2009

Te lepsze lornetki mają rozstawy sięgające nawet 75 mm. Owe 71-72 mm trafia się najczęściej w najtańszym chińskim sprzęcie. Choć nie jest to regułą. A ile ma rozstawu ten zoom Nikona nie wiem. W każdym bądź razie jego bym nie kupił.

Twoje potrzeby idealnie zaspokoiłaby mała i poręczna 10x32. Tyle, że takie parametry to
wyższa szkoła jazdy. Aby obraz miał dobrą jakość, był jasny, pole widzenia było rozsądne, a lornetka nie rozpadła się po pół roku użytkowania, trzeba wyskoczyć z kwoty na poziomie 1000 zł.

Najtańsze, nad czym być się zastanawiał to:
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2691
To lornetka Porro, więc jasność obrazu powinna być OK. Martwi trochę pole widzenia,
bo 5.5 stopnia to nie dużo, choć nie jakoś strasznie mało. Ogólnie mówiąc, można
podjąć ryzyko :)

Arek

Arku!
Dziekuję za rady. Widzę, że muszę to wszystko przemyśleć.
Pozdrawiam,
Marek