|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Fotosik przegina! Jaka alternatywa?
arietiss - Pon 02 Lut, 2009 Temat postu: Fotosik przegina! Jaka alternatywa? Do tej pory korzystałem z usług Fotosika odnośnie zamieszczania zdjęć głównie na forum. Jednak ich ostatnie pomysły z ograniczeniem wielkości i teraz limitem transferu, skłaniaja do zmiany hostingu.
Moje pytanie, jaki hosting zamiast Fotosika?
Ważne aby był bezpłatny, bez ograniczeń wielkości linkowanych zdjęć, bez limitów transferu i z generatorem kodów do wklejania. Przede wszystkim jest dla mnie istotny kod do wklejenia zdjęcia na forum w pełnym wymiarze! No i żeby później na forum takie zdjęcie było w pełnym wymiarze i wolne od jakis wstawek typu wymiary, czy reklama.
Co polecacie?
edmun - Pon 02 Lut, 2009
arietiss, od przedwczoraj zapoczątkowałem ten temat. przerzuciłem się na imageshack.us na razie.. zobaczymy jak to będzie. miałem od innych użytkowników propozycję aby korzystać z plfotoalbum.eu lub photobucket
i będzie trzeba tak jak zawsze ręcznie linkować do jpgów oczywiście
[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 13:37 ]
oto co napisałem w innym temacie bo nie mam jak sam tego przenieść
Kod: |
Otóż panowie z fotosika uznali, że darmowe konta mogą mieć transfer w miesiącu tylko rzędu 1GB, czyli albo wklejam link do fotosika ze zdjęciem (a wiadomo, że przy okazji setki reklam, które zarabiają na serwis), albo jeśli wkleję bezpośrednio jpga z serwera (tak jak powyżej wklejam), to właśnie mam tylko 1GB transferu i fotosik będzie albo kasował mi te zdjęcia, albo mam im płacić....
Chodzi o to, że ostatnio wiele osób wkleja zdjęcia na fotosika i bierze jpgi na allegro i ruch jaki to wywołuje na ich serwerach, nie przynosi żadnego dochodu, a przynosi koszty ruchu na serwerze.
Szkoda tylko, że zamiast czepić się tych właśnie niezarejestrowanych użytkowników i ich allegro, czepili się użytkowników którzy mają konta od kilku lat, wiele albumów ze zdjęciami, tagują swoje zdjęcia aby łatwiej było nawet na nie trafić przez google, którzy generują zarówno ruch zewnętrzny (z linków bezpośrednio do jpg) jak i ruch wewnętrzny (czyli przeglądanie zdjęć poprzez strony fotosika), a przy okazji promują ich serwis....
Widocznie tak było dla nich najłatwiej, zaatakować tych, którzy mają dużo zdjęć. Wymóg aby płacić, pewnie niejednego użytkownika zmusił do wydania tych kilku złotych.
Dla mnie to jest jak na razie zwykła kradzież, gdyż na nic takiego nie zgadzałem się zakładając konto. Fotosik tłumaczy się zmianami w regulaminie z któregoś tam dnia, oraz tym że nie będą dla nikogo płacić za darmo. Całkowicie to rozumiem, tylko tak jak zaznaczyłem, mogli się czepić bezpośrednio tych, którzy nie mają kont, a zdjecia wrzucają ze strony fotosik.pl - nie rejestrujac sie.
Po wrzuceniu zdjęć są one na fotosika przez chyba 2 tygodnie lub miesiąc, co oczywiście wystarcza aby te zdjęcie wykorzystać na allegro.
I zamiast skupić się na takich niezarejestrowanych, to czepili się ludzi, którzy tak właściwie promowali ich serwis.
|
arietiss - Pon 02 Lut, 2009
A czy nie ma hostingu bezpłatnego takiego "łatwego", czyli już z gotowymi kodami do linków?
y___ - Pon 02 Lut, 2009
arietiss napisał/a: | A czy nie ma hostingu bezpłatnego takiego "łatwego", czyli już z gotowymi kodami do linków? | Photobucket wrzuca zdjęcia od razu tworząc kody do wstawienia m.in na fora(można 20 zdjęć wrzucić za jednym razem, co wydaje mi się dużym ułatwieniem). Zarejestruj się i zobacz jak Ci leży korzystanie z niego. Polecam.
edmun - Pon 02 Lut, 2009
hmm ale co za problem ? upload, po czym wchodzisz na swoje zdjęcia, otwierasz, kopiujesz adres zdjęcia i wklejasz bezpośrednio na forum czyż nie ?
myślę że imageshack oferuje całkowicie to samo co fotosik...
w fotosiku też mamy przecież pełen rozmiar na forum, imageshack również to udostępnia.
jedyne co zawsze robiłem ręcznie to jeśli był kod "Miniaturka a zdjęcie otworzy się pełnym rozmiarze" to linkowałem pełen rozmiar jako jpg, a nie stronę z fotosika, gdzie najpierw otwiera nam się na szczycie reklama a później w treści strony było widać zdjęcie w pełnym rozmiarze które za nic nie chciało się skalować do ekranu (co robią nasze przeglądarki ze zbyt wysokimi jpgami)
y___, dzięki! Przetestuję!
[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 13:44 ]
edmun, zobaczę oba!
Zgadzam się z Tobą w pełni co do polityki Fotosika!
mavierk - Pon 02 Lut, 2009
... nie ukrywam, nienawidzę fotosika, pod każdym względem, od zawsze... najgorzej przegląda się zdjęcia właśnie w tejże stronki
edmun - Pon 02 Lut, 2009
bardzo chętnie poczekam na dalszy rozwój tematu który chętnie przedstawię fotosikowi
Powinni się stuknąć w głowę, bo takie zagrywki odciągną od nich ludzi i wcale nie wiem, czy przypadkiem na tym więcej nie stracą, niż zyskają z tych opłat...
edmun - Pon 02 Lut, 2009
stracą. mniejsza ilość jakichkolwiek odwiedzin to mniejszy zysk z reklam. transfer z hotlinkowanych zdjęć na allegro będzie jak był więc transfer wciąż będzie wysoki a zysków z reklam brak.. oby tak dalej...
Tutejszyn - Pon 02 Lut, 2009
SkyDrive. 25Gb miejsca na pliki (jakiekolwiek). Brak limitu tranferu, brak reklam.
Kocur - Pon 02 Lut, 2009
Używam od zawsze imageshack.us i nie narzekam, wrzucałem już kilkunastomegowe pliki nawet.
4motion - Pon 02 Lut, 2009
Kocur napisał/a: | Używam od zawsze imageshack.us i nie narzekam, wrzucałem już kilkunastomegowe pliki nawet. |
Ja tak samo.
A czy rodzimi hostingowcy nie mają nic do zaoferowania? Jestem poniekąd patriotą..., chyba, że jest to nieopłacalne!
mavierk - Pon 02 Lut, 2009
no bo jest to nieopłacalne, warto być obywatelem świata
Karipu - Pon 02 Lut, 2009
Korzystam z http://tinypic.com/ i nie mam powodów do narzekań.
Nie wiem, jak jest z imageshack obecnie, ale kiedyś kilkukrotnie zamiast zdjęcia, pojawiała się... żaba
mnich - Pon 02 Lut, 2009
Sprawdźcie photobucket.com
Naprawdę dobry, szybki serwis.
a ten cały fotosik, jak napisał Mavierk mavierk napisał/a: | nie ukrywam, nienawidzę fotosika, pod każdym względem, od zawsze... najgorzej przegląda się zdjęcia właśnie w tejże stronki |
I ja pod tym się podpiszę.
jaad75 - Pon 02 Lut, 2009
Ja też nie trawię fotosika i również polecam photobucket...
BTW, po raz kolejny napiszę, że pomysł z uploadowaniem zdjęć bezpośrednio na forum, jest jeszcze bardziej bezsensowny, niż używanie fotosika - po jaką cholerę zaśmiecać serwer?
teodor2424 - Wto 03 Lut, 2009
A ja nienawidzę imageshack!! A szczególnie jak mi się wolno zdjęcia otwierają, porażka.I do tego jak dostanę jakiś link do zdjęcia to najpierw otwiera sie stronka imageshack a potem żeby zobaczyć fotkę trzeba odświeżyć, no bez sensu.
Ja uwielbiam fotosika
arietiss - Wto 03 Lut, 2009
Testuję właśnie ImageShack i Photobucket. Moje pierwsze subiektywne odczucia na korzyść Photobucket. Łatwy w obsłudze, przejżysty i jakoś lepiej to chodzi. Ale zobaczymy...
komor - Czw 05 Lut, 2009
Naprawdę nikt z was nie używa Flickera? Nie ma reklam, można linkować bezpośrednio zdjęcia z serwera Flickr, a nie jakieś kody (choć regulamin nakazuje dać link do Flickera w przypadku użycia zdjęcia na innym serwisie).
Są fajne funkcje statystyczne jak się szuka zdjęcia konkretnego tematu, miejsca, lub zrobionego konkretnym aparatem i szkłem. Do tego grupy tematyczne, komentarze itd.
A co do darmowego hostingu to stara zasada mówi, że nie ma darmowego lunchu. Jak ktoś daje za darmo i transfer i brak reklam to gdzieś musi tkwić haczyk, bo ktoś za to wszystko musi zapłacić. Przeważnie jest to możliwość wykupienia płatnego konta z większymi możliwościami. Tak jest w przypadku Flickera, ale darmowe konto daje naprawdę dużo.
MC - Czw 05 Lut, 2009
No wlasnie ja pare dni temu tam sobie zalozylem galerie i nie jest chyba zle.
Paweł_G - Czw 05 Lut, 2009
Od lat mam konto na photobucket i szczerze polecam. Co prawda jakiś czas temu przybyło reklam ale przejrzystość interfejsu i wielkość plików wzrosła.
MC widzę że 5000 postów stuknęło
jaad75 - Pią 06 Lut, 2009
komor napisał/a: | Naprawdę nikt z was nie używa Flickera? |
Używam, ale uważam, że do linkowania zdjęć na forach Photobucket jest lepszy.
kamfil06 - Pią 06 Lut, 2009
Kocur napisał/a: | imageshack.us |
to jest ta strona z żółtą żabą i milionem pop-upów
arietiss - Sob 07 Lut, 2009
Potwierdzam to co napisał jaad75, że do linkowania na forum lepszy jest Photobucket, niż Imageshack. Po kliknięciu później zdjęcia na stronie, pokazuje się ono z informacją na pasku skąd jest. Jeśli ładuję z Imageshack to po kliknięciu otwierają się kolejne okna według mnie zaciemniające przekaz.
mons - Sob 07 Lut, 2009
....używam imageshack....ale czasami chodzi paskudnie i wtedy używam ...
http://www.fothost.pl/
henk - Pon 23 Lut, 2009
A wie ktoś może czy można wklejać zdjęcia bezpośrednio na forum stąd:
http://www.mojalbum.com.pl/
A jeśli nie to jak to się robi z Fotoalbum.ue ?
Nie chcę się na próbę, w ciemno rejestrować na następnej stronie a też mam dosyć fotosika.
garreth - Pon 23 Lut, 2009
henk napisał/a: | A jeśli nie to jak to się robi z Fotoalbum.ue ? |
pl.fotoalbum.eu ?
wklejasz fotki, po przesłaniu na ichni serwer klikasz na zdjęcie w pełnym rozmiarze, prawy myszy -> właściwości, kopiujesz "adres" i wsjo
henk - Pon 23 Lut, 2009
http://pl.fotoalbum.eu/im...52/00000004.jpg
garreth, nie o to chodziło, chciałem żeby zdjęcie otwierało się bezpośrednio w poście na forum, a nie tylko wyświetlał się link.
Monastor - Pon 23 Lut, 2009
henk, to wstawiasz w [img]adres[/img]. Jak coś nie tak to polecam photobucket, nie robi takich numerów jak fotosik i nie dodaje kretyńskich linków jak imageshack.
henk - Pon 23 Lut, 2009
Photobucket wygląda przyzwoicie, ale wolałbym coś po polsku
I może coś szybszego niż Picasa, bo mam strasznie wolny internet - komórkowy, na modem - porażka!
Monastor - Pon 23 Lut, 2009
henk, tam nie trzeba nawet znac języka. Jeśli umiesz znaleźc na stronie własny nick, a potem zapamiętasz położenie dwóch przycisków to dasz sobie spokojnie radę
edmun - Wto 24 Lut, 2009
od zawsze kwestią jest że w znacznikach IMG /IMG zawierasz sobie to co się wyświetli tutaj.
najłatwiej właśnie skopiować sobie dokładnie adres jpga z serwera
(np. www.adresserwera.com/moj_nick/zdjecie.jpg) i wkleic je wlasnie w znacznikach IMG
podpowiem ze najlepiej wklejac zdjecia o szerokosci nie wiekszej niz 800 pikseli.
przyklad
[img]http://www.adresserwera.com/zdjecie.jpg[/img] |
jesli natomiast myslisz o miniaturkach to kod bedzie wygladal tak:
[url=http://www.adresserwera.com/zdjecie.jpg][img]www.adresserwera.com/miniaturka.jpg[/img][/url]
|
Przy takim kodzie wyswietli Ci sie miniaturka o nazwie miniaturka.jpg a po jej kliknieciu otrzymamy zdjecie.jpg w wiekszej rozdzielczosci.
Najwazniejsze zeby wklejac kod do zdjecia bezposrednio do jpg
zadne tam "ShowFullSize.php=32" bo zazwyczaj otworzy nam sie strona pelna reklam, bannerkow i gdzies tam pomiedzy tym wszystkim wyswietli sie nasze zdjecie
henk - Wto 24 Lut, 2009
HA! To działa, kurka wodna pieczona!
Dzięki.
ghost - Wto 24 Lut, 2009
tylko sprawdź czy fotoalbum dopuszcza hotlinkowanie.
henk - Wto 24 Lut, 2009
ghost, a jak nie dopuszcza to co?
Nie znam się na tych dmuchanych regulaminach, znalazłem coś takiego:
O: Kliknij w ikonkę "Podziel się" z prawej strony albumu przeglądanego w opcji "Moje albumy". Możesz tam wpisać adresy email osób, do których chcesz wysłać automatyczne zaproszenie do oglądania twoich albumów. Jeżeli chcesz podzielić się albumami z większą ilością osób, możesz skopiować i wkleić adresy URL swoich albumów i wysłać je zwykłym emailem. Będą wówczas mogli przeglądać twoje albumy za pomocą linku, który im podasz. Adres URL to twoja nazwa użytkownika poprzedzona adresem URL naszej strony, np.: www.fotoalbum.eu/Maria.
Czy to coś wyjaśnia?
ghost - Wto 24 Lut, 2009
jak komuś wyślesz:
http://pl.fotoalbum.eu/FotoHenk
to obejrzy on zdjęcia, reklamy i wygeneruje wizytę.
jak podlinkujesz tutaj:
http://fotoalbum-eu.s3.am...38/00000004.jpg
to wygenerujesz ruch, bez zwiększania licznika obejrzeń.
wiele stron ma poblokowane tą możliwość.
edmun - Wto 24 Lut, 2009
lub tak jak właśnie wprowadził fotosik - ograniczenia.
choć ostatnio udało mi się dowiedzieć, że jeśli współczynnik ruchu wewnętrznego (czyli wizyt bezpośrednio na fotosiku) jest w stosunku 0,6 > do ruchu zewnętrznego, to zdjęć nie blokują. np. robimy 3GB ruchu wewnątrz fotosika i 2GB ruchu zewnętrznego i pomimo limitu na 1GB, nie będą nam blokować zdjęć i ich usuwać
arietiss - Wto 24 Lut, 2009
Niekoniecznie! Generuję na Fotosiku duży ruch ale trochę więcej na zewnątrz (w sumie to juz przeszło 5GB przy dopuszczalnym z kontem bezpłatnym 1GB), a nie zablokowali mi. Stwierdzili, ze generuję spory ruch wewnętrzny, ale sądzę, że to głównie przez to, że czsem moje zdjęcia zostają zdjęciem dnia i gdyby zablokowali, to porobiły by się im dziury już na stronie głównej!
[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 14:23 ]
Muszę sprawdzić ten współczynnik...?
henk - Wto 24 Lut, 2009
No to mi namieszaliście, teraz jeszcze bardziej jestem zakręcony, nawet nie będę próbował tego zrozumieć.
Na razie mi wystarczy to co się nauczyłem z tym [img]
arietiss - Wto 24 Lut, 2009
Ruch sumaryczny 8,201GB. W fotosiku z tego 3,576 - to się faktycznie mieści w tym współczynniku!
edmun - Wto 24 Lut, 2009
arietiss, kontaktowałem się z fotosikiem, bo trochę się wkurzyłem właśnie że jednocześnie niejednokrotnie promowałem ich serwis swoimi zdjęciami. też na razie nic mi nie blokowali ani nie usuwali zdjęć bo zazwyczaj trzymałem się właśnie dzięki temu współczynnikowi.
na razie powoli usuwam zdjęcia z fotosika bo nie będę współpracował z serwisem który tak diametralnie zmienia swoje zasady (a w niedalekiej przyszłości kiedy już uzbieram sobie na fotosiku ładne portfolio, to powiedzą mi że albo zacznę im płacić za każdy transfer albo zdjęcia kasują i będę sie wtedy wkurzał ? nie... dziękuję.. wolę przejść gdzie indziej już teraz).
Na chwilę obecną ciesze się że uruchomiłem serwer 1GB z 10GB transferu i zaoszczędziłem 250 zł (dostałem jakieś miejsce na porządnym serwerze jako nagroda w konkursie)... wkrótce stworzę na szybko jakąś ładną stronkę i portfolio i wraz z moją kobietą będziemy starali się już nie korzystać z darmowych serwisów foto. Może ten nasz serwer zaspokoi nasze potrzeby a po zakończeniu mojej darmowej promocji uda się jakkolwiek przedłużyć konto w hostingu przy zachowaniu normalnych cen
zug - Czw 26 Lut, 2009
Ja mam konto na flick'r jako że posiadam imaca korzystam z iphoto 09 ktore umożliwia bezpośrednio publikowac zdjecia na flick'r. Proste łatwe i przyjemne...
bari - Pią 27 Lut, 2009
ja korzystam z www.imagehost.org
a poza tym to http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a
3sz - Wto 10 Mar, 2009
Czyli z tego tematu można łatwo wywnioskować, że lepsze dziurawe wiadro z importu niż polskie nowe .
A tak na poważnie, od dłuższego czasu zastanawiam się by powrzucać fotki na jakiś portal, już miałem się rejestrować na fotosik.pl, ale słyszałem że to komercyjne i napakowane reklamami dno.
Tu polecacie jakiś imageshack.us - nie omieszkam sprawdzić!
Słyszałem kiedyś o jakimś Picasa Web Albums - co to jest? Polecacie?
Pozdrawiam
Allan - Wto 17 Mar, 2009
A probowales http://www.pho.to
Nie widzialem tam zadnych ograniczen, sam z tego korzystam
musisz tylko zainstalowac sobie maly 7.7Mb programik do ustawiania i wysylania swoich serii
|
|