|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 1000d 17-85 f.4-5.6 IS USM czy k20d?
miver - Pon 02 Lut, 2009 Temat postu: 1000d 17-85 f.4-5.6 IS USM czy k20d? Mam taki oto dylemat: który z tych dwóch aparatów wybrać?
Czy 1000D w zestawie z 17-85 f/4-5.6 IS USM ( http://www.allegro.pl/ite...t_gw_canon.html ) czy K20D z kitem (na nic lepszego przy tej opcji mnie nie stać) - http://www.allegro.pl/ite..._d.html#gallery .
Słyszałem, że kit Pentaxa jest całkiem niezły przy tym jest jaśniejszy niż 17-85 Canona.
Pentax wygrywa też wykonaniem, wielkością, uszczelnieniami.
Z drugiej strony naczytałem się, że w Pentaxie jest słaba rozpiętość tonalna ogólnie słabe zdjęcia. Nie wiem tylko jak to odebrać: słabe w porównaniu do klasy 2500 za BODY czy w porównaniu np. właśnie do 1000D?
Mam do wydania właśnie ok. 2500 może troszeczkę więcej. Ma to być pierwsza lustrzanka ale jednak wolałbym kupić co na dłużej niż za rok kupować coś nowego.
Co sądzicie?
Pozdro
miv
Misek - Pon 02 Lut, 2009
Nie ma się co zastanawiać. Pentax i kropka. Te słabe zdjęcia to jakaś bzdura, K20D to świetny aparat.
mavierk - Pon 02 Lut, 2009
kupuj i to dzisiaj
WojciechW - Pon 02 Lut, 2009
Mam Pentaxa K20d i jestem bardzo zadowolony.
WojciechW
miver - Pon 02 Lut, 2009
hmm rozumiem
a jak wygląda sprawa z obiektywami w systemie Pentaxa?
kamfil06 - Pon 02 Lut, 2009
miver,
może sam sprawdź
palindrom - Pon 02 Lut, 2009
miver,
Masz nowe DA jeżeli chcesz ultradźwięki etc. masz też wszystkie M/A/FA/... które na rynku wtórnym są tanie jak barszcz. O Sigmach, Tamronach i Carlu Zeissie nie wspominam
Myślę że znajdziesz coś dla siebie bez problemów.
Na początek kit jest wystarczający. Zawsze możesz też kupić za grosze jakąś stałkę i pierścień pośredni (świetna współpraca) - to daje mnóstwo radości. IMHO ten system jak żaden daje możliwość eksperymentowania. Zupełnie inna fotografia Polecam!
kozidron - Pon 02 Lut, 2009
miver, to tak jak porównywać malucha z mercedesem.......porównujesz zupełnie różne półki, K20 to świetna puszka ....wysoko niestosowne jest porównywanie jej do takiego plastiku jak 1000D jeszcze z tym ciemnym obiektywem canona( w dodatku za wygórowaną cenę).
Tak więc wybór jest jasny K20 !
miver napisał/a: | hmm rozumiem
a jak wygląda sprawa z obiektywami w systemie Pentaxa? |
a co chcesz focić.......konkretnie ?
miver - Pon 02 Lut, 2009
generalnie trochę tego, trochę tego
tutaj mniej więcej jak to wygląda: http://mivvv.deviantart.com
miver,
przyznam się że cie nie doceniałem
masz kilka fajnych fotek...
ale porównywanie 1000D do k20d
miver - Pon 02 Lut, 2009
prawda, może trochę przesadziłem
chodziło mi o to, że 1000D jest świetnie oceniany w kategorii rozpiętości tonalnej, a K20D się tego czepiają... co mi także wydawało się dziwne biorąc pod uwagę cenę obydwu aparatów
miver napisał/a: | K20D się tego czepiają |
k20 obcina trochę w cieniach - za to słyszałem że oprócz cieni jest lepszy (?)
od k10 wiec "chyba" jest dobrze...
miałem przez jakiś czas K10 i szczerze nie widzę różnicy
kamfil06,
U mnie jest na drabince permanentnie +0.5EV co nie zmienia faktu że aparat jest świetny.
miver - Pon 02 Lut, 2009
w takim razie dziękuję wszystkim za pomoc
każda opinia jest dla mnie ważna. w tym momencie jestem praktycznie zdecydowany na K20D + kit i ew. za jakiś czas Pentax 50-200
Pozdro
miv
palindrom napisał/a: |
kamfil06,
U mnie jest na drabince permanentnie +0.5EV świetny |
chyba też tak zrobie... wkurza mnie ciągłe lajtrumowanie...
btw,
masz ustawione eposure steps na 1/2?
Tak, krok co 1/3EV jakoś do mnie nie przemawia ze względu na stare nawyki
|
|