|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - "Ściereczki do czyszczenia optyki" - jakie?
EZOGHUL - Wto 03 Lut, 2009 Temat postu: "Ściereczki do czyszczenia optyki" - jakie? Witam
Chciałbym się dowiedzieć czym czyścicie szkło czołowe obiektywów, filtry itd. z np. plam po palcach
Czy do tego typu czynności wystarczą takie:
http://allegro.pl/item540...zyszczenie.html
lub
http://allegro.pl/item542..._fotoakces.html
Czy niezbędny jest taki środek:
http://allegro.pl/item539...czyszczacy.html
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
edmun - Wto 03 Lut, 2009
ściereczka z mikrofibry i tyle.
arietiss - Wto 03 Lut, 2009
Tak jak edmun, + czasami chuch!
edmun - Wto 03 Lut, 2009
tak jest.. chuch jest najważniejszy
MC - Wto 03 Lut, 2009
Tak, najlepiej taki "dezynfekujacy"
skasowany - Wto 03 Lut, 2009
Niniejszym temat został wyczerpany
Brakuje tylko zdania od naszego moda: 'zamykam wątek'.
FotoTomek - Wto 03 Lut, 2009
To ja tylko dodam, że przydaje się też miękki pędzelek do wymiatania paprochów z miejsc, do których nie dotrze szmatka.
EZOGHUL - Wto 03 Lut, 2009
Ok dzięki wszystkim
A więc jeśli chuch ma być skuteczniejszy powinienem zaopatrzyć się w spirytus
edmun - Wto 03 Lut, 2009
uważaj, bo konkurencja nie śpi i na rynku jest taki fioletowy alkohol który za nic nie zdaję egzaminu w dziedzinie chuchów
MM - Wto 03 Lut, 2009
"Ściereczki do czyszczenia optyki" - jakie? - najlepiej czyste Powinny też być miękkie. Do filtrów tak "na szybko" świetna jest bawełniana podkoszulka wyciągnięta ze spodni. Ideales normalnie i zawsze pod ręką Czasami wytrę sobie rękawem jak nie chce mi się niczego ze spodni wyciągać.
mavierk - Wto 03 Lut, 2009
MM napisał/a: | świetna jest bawełniana podkoszulka wyciągnięta ze spodni. | Dokładnie I ja też czasem stosuję rękaw ^^
arietiss - Wto 03 Lut, 2009
W terenie przeciez nikt by się chyba nie srał ze ściereczkami...? Ale doczyścić na spokojnie w domu.
edmun - Wto 03 Lut, 2009
arietiss, czemu nie ? ściereczka jak do okularów, więc nie duża, masz jakiś syf i chwilę wolnego czasu to nie szkoda przetrzeć ?
skasowany - Wto 03 Lut, 2009
mavierk napisał/a: | MM napisał/a: | świetna jest bawełniana podkoszulka wyciągnięta ze spodni. | Dokładnie I ja też czasem stosuję rękaw ^^ |
Wszystko ok jak się nosi bawełniane Gorzej jak ma się termoaktywną
Tutejszyn - Wto 03 Lut, 2009
Kurcze, autentycznie popłakałem się ze śmiechu i obsmarkałem Ludziska się na mnie patrzą, a ja rżę do ekranu.. Ta dyskusja to jest piekny przykład na to, ze nie ma co się certolić za bardzo, bo stare dobre i sprawdzone środki są najlepsze
kijos - Wto 03 Lut, 2009
Ja tam używam jednorazowych serwetek - "pół śliskie barowe" wcześniej trochę zmiętolone
mavierk - Wto 03 Lut, 2009
godne uwagi, prawie tak dobre, jak lekko posmarkana chusteczka do nosa
costi - Wto 03 Lut, 2009
A potem sie dziwic, ze ludzie sie na nas dziwnie patrza
mnich - Wto 03 Lut, 2009
Łe tam i tak jeteście słabi
widziałem jak koleś w pociągu czyścił komore lustra higieniczną (niby)
A Ściereczkę polecam taką do okularów. Dostępna u każdego optyka, a w Gostyniu nawet bardzo tanio.
mavierk - Sro 04 Lut, 2009
mnich napisał/a: | widziałem jak koleś w pociągu czyścił komore lustra higieniczną (niby) | skuteczne - chociaż jak się paluchem to odpowiednio zrobi, to też działa (nie to, żebym nie testował )
|
|