|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - początkujący
franekb - Pon 08 Sty, 2007 Temat postu: początkujący Proszę o podpowiedź jaką lustrzankę cyfrową kupić w granicach 2.500 PLN. Fotografuję głównie krajobrazy, grupy ludzi, przyrodę. Zależy mi na funkcjonalności. Dziękuję za podzielenie się doświadczeniami
Delikwent - Pon 08 Sty, 2007
Nikon D40
adp007 - Pon 08 Sty, 2007
Ej, jeśli chodzi o N w tej cenie może być jeszcze D50.
Na pewno znajdziesz też coś z Canona
adp007 napisał/a: | Ej, jeśli chodzi o N w tej cenie może być jeszcze D50.
|
Jak na start D40 jest wystarczający. Ta sama matrycaco w D50 a poza tym większy wyświetlacz. Że jest troczę okrojony to nie szkodzi. Opanuję łatwiej podstawowe tajniki. D40 jest idealny na początek przygody z lustrzanką.
Jeśli chodzi o Canona czy Nikona sam musi podjąć decyzję z którym systemem chce się wiązać.
MM - Pon 08 Sty, 2007
No tak, większy wyświetlacz to rzeczywiście potężny argument...
Arek - Pon 08 Sty, 2007
I przywiązanie też argument... W D40 trzeba się przywiązać do Nikkorów AF-S... O innych Nikkorach czy też obiektywach producentów niezależnych należy zapomnieć. No chyba, że lubimy ostrzyć manualnie.
MM - Pon 08 Sty, 2007
No właśnie Arku. Ten argument dyskwalifikuje w moich oczach D40 jako aparat dla fotografa niezależnego- myślącego i przekierowuje go do zwykłych totalnych amatorów-pstrykaczy (bez obrazy-to nie ma być epitet), którzy chcą mieć "lustro" zamiast "kompakta". Ale coś mi się wydaje, że dla takich właśnie ludzi to body zostało stworzone.
Arek - Pon 08 Sty, 2007
Ja myślę podobnie. Fotografia ma rozwijać, a nie ograniczać. A D40 właśnie ogranicza.
MM napisał/a: | No tak, większy wyświetlacz to rzeczywiście potężny argument... |
Tak się składa że wyświetracze 2,5" to w tej chwili standard. O wadze tego argumentu decydują więc konstruktorzy i projektanci aparatów. Dacyzja ich jest jednak podyktowana zapotrzebowaniem rynku i potencjalnych klientów.
Nie każdy chce się do tego przyznać, ale decydująć się na zakup nowego aparatu wielkość i rozdzielczość wyświetlacza jest jednym z istotniejszych kryteriów. Wiadomo że kiepskie body z ogromnym LCD jest g...no warte, lecz porównując puszki o podobnych parametrach zwraca się uwagę na wygodę podglądu.
Myślę że D40 jest ok. jak na pierwsze lustro.
Arek napisał/a: | ...A D40 właśnie ogranicza. |
Co stoi na przeszkodzie jako kolejny korpus kupić np. D200 jeśli złapie się bakcyla?
Arek - Pon 08 Sty, 2007
Np. finanse...
MM - Pon 08 Sty, 2007
Każdemu według potrzeb. Ale jak widzę w sklepie kupującego aparat i te argumenty w stylu wymienionych przez Ciebie pikseli i wyświetlacza (o zoomie nie wspomnę) to mam ochotę turlać się ze śmiechu po podłodze. Ale jak sam wcześniej napisałem do takiego typu klientów jest adresowane to body i znajdzie pewnie wielu nabywców.
MM chciałbym znać Twoje argumenty decydujące o zakupie aparatu.
MM - Pon 08 Sty, 2007
Tutaj mój drogi wszystko zależy od tego jaki typ zdjęć się robi. Moje preferencje wymagają z jednej strony pełnej klatki i dobrej jakości w kiepskim świetle (śluby) a z drugiej szybkości, pewności AF, szybkiej serii, pojemnego bufora i cropa (spotting). Oczywiście podstawą jest szklarnia i fakt, czy dana stajnia ma dobre obiektywy w potrzebnych dla mnie zastosowaniach. Dlatego też mam to co mam, choć mam nadzieję zamienić kiedyś swoje 20D na 1D (8 mln px) a nie na 400D (10 mln px), nawet gdyby to 1D nie było w najnowszej wersji Mark II N (bo wersja N ma większy wyświetlacz).
Remol71 - Pon 08 Sty, 2007
MM napisał/a: | Każdemu według potrzeb. Ale jak widzę w sklepie kupującego aparat i te argumenty w stylu wymienionych przez Ciebie pikseli i wyświetlacza (o zoomie nie wspomnę) to mam ochotę turlać się ze śmiechu po podłodze. Ale jak sam wcześniej napisałem do takiego typu klientów jest adresowane to body i znajdzie pewnie wielu nabywców. |
Troche Kolega przesadza. D40 to zwykły aparat dla amatora. Obiektyw kitowy nie jest zły, do tego można dokupić 55-200 i powstaje całkiem przyjemny zestaw. Niewielki ciężar to zaleta. Zdecydowanie lepsze to rozwiązanie, niż niewiele tańszy zaawansowany kompakt z obiektywem o gigantycznej krotności, który osiagnięcia to ma jedynie w dziedzinie CA i służy do wszystkiego czyli właściwie do niczego.
MM - Pon 08 Sty, 2007
No mnie właśnie chodzi o to, że D40 to aparat dla totalnego amatora. Napisałem gdzieś inaczej?
adp007 - Wto 09 Sty, 2007
Koledzy, spokojnie. Miało być co wybrać, a zrobiła się wojna o d40.
Mimo żem Nikoniarz nie uważam żeby to body bylo najszczęsliwsze, chociazby ze względu na zawężoną ilość obiektywów dostępnych.
Wielkość wyświetlacza, masa i te rzeczy: dla mnie drugorzędne.
I tu nawiązanie do założyciela tematu: Franek, czego oczekujesz od planowanego zestawu? możesz to określić?
Mysza - Wto 09 Sty, 2007
Ave!
Kolega Franekb stawia pytanie o lustro za 2500 PLN.
Ja przewrotnie (znów ) odwrócę podejście do tematu:
Przyjrzyj się jaka jest jakość obiektywów kitowych w aparatach w tych granicach i czy jest dla ciebie zadowalająca.
Następnie przyjrzyj się obiektywom, które chciałbyś dokupić w naljbliższej perspektywie i porównaj ich ceny i prametry w zależności od systemu w który wejdziesz.
Na koniec porównaj puszki. Sprawdź, czy tej którą sugeruje Ci wybór obiektywów nie dyskwalifikują inne przyczyny.
Cześć tu Mysza.
johann5757 - Wto 06 Wrz, 2016 Temat postu: Re: początkujący
franekb napisał/a: | Proszę o podpowiedź jaką lustrzankę cyfrową kupić w granicach 2.500 PLN. Fotografuję głównie krajobrazy, grupy ludzi, przyrodę. Zależy mi na funkcjonalności. Dziękuję za podzielenie się doświadczeniami |
Pytanie takie same jak kolega zadal powyzej
Chce fotografowac głównie krajobrazy, ludzi, przyrodę, zwierzeta i rodzine
witam forum i P,Arka
lornetke kupilem Bushnell Legacy 8x42 WP (jak dla mnie laika poczatkujacego SUPER)
a teraz chce kupic 1-aparat
wybor jest duzy wiec mam do wyboru
kupic uzywany od kolegi od nowosci ,stan b.dobry cena z obiektywem okolo 120euro
Canon EOS 450D z obiektywem 18x55
nie ma ten aparat kamery-nagrywania
(tak tez wiem ze jeslii aparat sie zepsuje to zostaje zawsze obiektyw -co jest wazne)
lub nowe
Panasonic Lumix DMC-FZ200 cena 339euro
sony DSH-HX 300 -CENA 300euro
NIKON COOLPIX P 610 -cena 330euro
Canon EOS 1300D -cena 320euro cena z oniektywem 18x55
Canon EOS 100D -cena od 360 do 399 cena z obiektywem 18x55
prosze o rade czy kupic na poczatek uzywany ,do robienia zdjec krajobrazu rodzinny
czy tez nowy
a jesli nowy to czy ktorys z podanych
lub tez prosze polecic jakies inny
z gory dziekuje za pomoc
Andrzej.M. - Czw 08 Wrz, 2016
Nie bardzo wiem po co ta archeologia i odkopywanie tematu sprzed dekady... tym bardziej że są aktualne tematy w tej kwocie...
johann5757 napisał/a: |
franekb napisał/a:
Proszę o podpowiedź jaką lustrzankę cyfrową kupić w granicach 2.500 PLN. Fotografuję głównie krajobrazy, grupy ludzi, przyrodę. Zależy mi na funkcjonalności. Dziękuję za podzielenie się doświadczeniami
Pytanie takie same jak kolega zadal powyzej
Chce fotografowac głównie krajobrazy, ludzi, przyrodę, zwierzeta i rodzine |
Proponuję K-50 - jest w bardzo dobrej cenie (jest wyprzedaż modelu po wejściu następcy - k-70) i to jak zwykle u Pentaxa z dobrym obiektywem w zestawie. Ma świetną matrycę o bardzo dużej pojemności tonalnej i świetnym oddaniu barw. Dodatkowo ma świetny korpus ze wszystkim co fotografowi nawet profesjonalnemu jest potrzebne. Ponieważ na wycieczkach pogoda może być różna - jest dobrze uszczelniony. Matrycę ma stabilizowaną, dzięki czemu obiektywy mogą być lżejsze i mniejsze , co przy pieszych eskapadach jest bardzo przydatne. I mnóstwo fajnych funkcji jakie są zwykle w modelach najwyższych. Do tego ma serię 6kl/s i 1/6000s jako najkrótszy czas. Za niecałe 2000zł - resztę przeznacz sobie na jakąś fajną stałkę - ale to jak już aparat poużywasz i będziesz wiedział jaka ma być.
Wybacz że nie piszę na temat tego co powybierałeś -ale sporo to w ogóle nie są lustrzanki ( obecnie 3 firmy je robią: Canon, Nikon, Pentax - w kolejności alfabetycznej). Ze starych używek - to 40D bym jeszcze zrozumiał , ale 450D to już troszkę kiepski wybór. Choć oba matrycą pentaxowi ustępują. No i nie za takie pieniądze!
|
|