forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statyw do zestawu z dużym tele

bhpchmiel - Czw 05 Lut, 2009
Temat postu: Statyw do zestawu z dużym tele
Witam, czy mogę prosić doświadczonych forumowiczów o poradę w kwestii wyboru statywu? Dysponuje zestawem: Canon 450D + telekonwerter Sigma 2,0 + tele Sigmy 50-500 EX. Mam zagwostkę, jaki wybrać statyw, żeby mi to utrzymał? Jako uzupełnienie powiem, że poszukuje statywu wysokiego (mam 176 cm wzrostu), a zestaw chciałbym wykorzystywać do focenia samolotów. Cały zestaw waży ca. 2,7kg, więc dosyć sporo.
Z góry dziękuje za podpowiedzi.

piotrmkg - Czw 05 Lut, 2009

bhpchmiel napisał/a:
Cały zestaw waży ca. 2,7kg, więc dosyć sporo.

to nie jest ciężki zestaw :)

co do statywu, rozglądnij się za statywem w nośności ok. 12kg i więcej (nie ze względu na masę twojego zestawu ale na ogniskową będziesz potrzebował takiej nośności)

moja propozycja:
statyw: http://www.foto-net.pl/sk...ro-A-458n6.html
głowica: http://www.foto-net.pl/sk...te.php?idt=8893

jest to dobry wybór jeśli chodzi i stosunek jakość/cena potem już jest tylko jakość (gitzo)

MM - Czw 05 Lut, 2009

Sigma 50-500 i TC2?
To samo z siebie nie jest dobrym pomysłem. Statyw Manfrotto 055 ProB.
Mając 176 cm wzrostu nie potrzebujesz wysokiego statywu. Jesteś średniego wzrostu i średni statyw w zupełności wystarczy. Trójnóg który podałem jest aż za wysoki. Głowica do samolotów najlepsza będzie typu "pistoletowego". Głowica podana przez kolegę powyżej jest fajna, ale dość droga. Jest głowica jeszcze fajniejsza, ale jeszcze droższa.
Chcesz robić samoloty... sam jestem spotterem i dobrze radzę sprzedaj sobie tego TC2 bo do niczego Ci się nie przyda. Nawet TC 1.4 będzie tylko przeszkadzał.

MM, spokojnie może kolega foci przelotowe i należy do RNAV Spotters :)
MM - Czw 05 Lut, 2009

Do RNAV jest lepszy i dużo tańszy zestaw. Oczywiście stałka na M42.

MM, mówisz o takiej głowicy :?: http://www.pstryk.pl/deta...ction+ball+head

zawsze wydawało mi się jak jak nacisnę "spust" to wszystko zapikuje przodem do piachu :)

MM - Czw 05 Lut, 2009

Mam na myśli taką głowicę.
Ja sobie ten model chwalę przy "szybkich" zdjęciach, ale generalnie nie używam statywu do samolotów.

MM, brat ma taką głowicę. 300 2.8 nie jest w stanie utrzymać poziomo nawet po skręceniu na maxa tego pokrętełka od oporu. głowica faktycznie fajna bo "szybka" ale nie do cięższych zestawów. a samoloty to fakt z ręki się najlepiej foci.

ale generalnie nie używam statywu do samolotów.[/quote]

a można wiedzieć czego używasz zamiast statywu?

piotrmkg, hmm, rąk :)

piotrmkg napisał/a:
piotrmkg, hmm, rąk :)

Przy przelotówkach to chyba karkołomne operacje??

[ Dodano: Czw 05 Lut, 2009 23:46 ]
MM napisał/a:
Chcesz robić samoloty... sam jestem spotterem i dobrze radzę sprzedaj sobie tego TC2 bo do niczego Ci się nie przyda. Nawet TC 1.4 będzie tylko przeszkadzał.

Jak to nie wyjdzie, to zawsze mogę podpiąć TC pod swoją Syntę i focić Księżyc :mrgreen: Zadziała jak soczewka Barlowa

bhpchmiel, ja tam przelotówkę to z przypadku zrobię, bo do tego to czasami i 1200mm za mało. głównie do jestem na oczyszczalni i na górce przy al. krakowskiej

piotrmkg napisał/a:
[ głównie do jestem na oczyszczalni i na górce przy al. krakowskiej

Szkoda, że mi na razie kompletny brak czasu nie pozwala na odwiedzenie tych miejsc. Czasami przejeżdżam Krakowską i jak widzę tą górkę to tylko sobie westchnę :neutral:

krisv740 - Pią 06 Lut, 2009

pany!
dajcie mapkę, bo jak sobie będę kiedyś przez tą wioskę jechał, to może parę zdjęć samolotków bym zrobił?

piotrmkg - Pią 06 Lut, 2009

krisv740, http://airnews.pl/map.html
goltar - Pią 06 Lut, 2009

Proponuje zakończyć OT.
MM - Pią 06 Lut, 2009

bhpchmiel napisał/a:
ale generalnie nie używam statywu do samolotów.

a można wiedzieć czego używasz zamiast statywu?[/quote]

Zdecydowanie używam rąk.
Foto lotnicze to dla mnie coś takiego

Tzw. przelotówki ja osobiście do fotografii lotniczej nie zaliczam i choć generalnie tej pasji nie rozumiem to wiem czym koledzy robią takie zdjęcia. Luneta z podłączonym aparatem lub taki Rubinar...
Sam kiedyś złowiłem coś takiego ze 100-400L i TC 1.4 z ręki, tylko mnie ten typ zdjęć kompletnie nie kręci. Wszystkie są niemal takie same nudne i nieciekawe. Zapraszam na jakieś lotnisko lub na pokazy, tam można się dopiero wyżyć :mrgreen:
bhpchmiel - Pią 06 Lut, 2009

Dzięki MM, liczę na tegoroczną Góraszkę i Radom. Poprzednio robiłem tam zdjęcia kompaktem - w tym roku zadebiutuje lustrzanką. Z :mrgreen: obaczymy co z tego będzie
MM - Pią 06 Lut, 2009

Będę w obu miejscach. Zapewne będzie też Goltar i mnóstwo moich kumpli spotterów. Zawsze możesz się do nas dołączyć, podpatrzeć co i jak robimy, popytać, porozmawiać... wypić browara :lol:

Wielkie dzięki za zaproszenie :mrgreen: Co do piwa, to raczej odpada, gdyż będę prowadzący, ale chętnie podpatrzę Wasz warsztat pracy...
Co do przedstawionych przez Was propozycji statytów i głowic, to chyba raczej spasuje biorąc pod uwagę koszty - za wysoka poprzeczka :neutral:

MM - Pią 06 Lut, 2009

Ja też jestem prowadzący a dwóch piw sobie nie odmówię. Stojąc 8-10 godzin przy barierce wyparują nie wiadomo kiedy :wink:
W tej dziedzinie fotografii ważne jest by być na lotnisku WCZEŚNIE i zająć DOBRE MIEJSCE. To o wiele ważniejsze niż jakiś statyw i często ważniejsze niż wypaśny sprzęt czy bardzo długie tele.

MM napisał/a:
Ja też jestem prowadzący a dwóch piw sobie nie odmówię. Stojąc 8-10 godzin przy barierce wyparują nie wiadomo kiedy :wink:
W tej dziedzinie fotografii ważne jest by być na lotnisku WCZEŚNIE i zająć DOBRE MIEJSCE. To o wiele ważniejsze niż jakiś statyw i często ważniejsze niż wypaśny sprzęt czy bardzo długie tele.

To fakt, ale stój potem tyle czasu przy tej barierce :mrgreen: Zwłaszcza po piwie :lol:

MM - Pią 06 Lut, 2009

bhpchmiel napisał/a:

To fakt, ale stój potem tyle czasu przy tej barierce :mrgreen: Zwłaszcza po piwie :lol:

Bez problemu, wszystko wyparowuje w ogniu walki :mrgreen:

MM napisał/a:
bhpchmiel napisał/a:

Bez problemu, wszystko wyparowuje w ogniu walki :mrgreen:

No, no :roll:

[ Dodano: Pią 06 Lut, 2009 15:14 ]
MM, co byś powiedział na statyw Velbon Sherpa 600R?? Jako taki do uniwersalnego zastosowania??

MM - Pią 06 Lut, 2009

Sherpa 600R jest genialny za te pieniądze. Poleciłem go zresztą własnemu ojcu :mrgreen:

Dzięki za podpowiedzi :grin: