|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D80 + 18-105 VR
miver - Pią 06 Lut, 2009 Temat postu: D80 + 18-105 VR Co powiecie o tym zestawie?
System Nikona brałbym głownie ze względu na dużą dostępność obiektywów. W Canonie odrzuca mnie plastik i wymiary w interesującej mnie klasie cenowej, natomiast Pentax - obiektywów mało + drogie... no cóż
W każdym razie - zależy mi na w miarę dobrej puszcze, takiej aby zbytnie nie ograniczała możliwości lepszych obiektywów, które w przyszłości zapewne kupię.
A ten obiektyw 18-105 VR? Czytałem test o nim na optyczne.pl i wypadł chyba nieźle.
Może ktoś ma ten aparat/obiektyw albo zestaw i mógłby podzielić się odczuciami?
MC - Pią 06 Lut, 2009
Optycznie wypadl niezle, ale nie dawniej jak wczoraj wklejalem linka do forum nikona, gdzie jednemu z uzytkownikow bagnet sie rozpadl...
kamfil06 - Pią 06 Lut, 2009
kurde...
przejzalem sobie tego linka i potwierdza się to o czym już kiedyś pisałem...
lepiej mieć trochę gorsze ooptycznie szło (w tym przypadku 16-85, 18-70) i być szczęśliym niż zbierać kawałki plastiku z podłogi...
miver - Pią 06 Lut, 2009
z drugiej strony mógł to chyba być jeden taki egzemplarz... czy może zdarzało się to częściej?
miver,
przeczytaj cały wątek na f. nikona...
miver - Pią 06 Lut, 2009
hmmm... a jaki inny obiektyw w podobnej klasie cenowej polecalibyście do d80? mile widziany duży zakres ogniskowej
Tutejszyn - Pią 06 Lut, 2009
kamfil06 napisał/a: | miver,
przeczytaj cały wątek na f. nikona... |
Przeczytałem. Po Twoim poście spodziewałem się jakiegoś miałczenia. Komentarze były jednak raczej neutralne.
Cytat: "miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić. Ogólnie uważam plastikowe bagnety nikona za bardzo wytrzymałe"
To napawa optymizmem. Mam zamiar udowodnić, że to szklo wytrzyma długo
miver - Pią 06 Lut, 2009
Tutejszyn, a Ty masz to szkło?
Jeśli tak to mógłbyś napisać ogólnie jak się je użytkuje, czy nie brakuje czasem światła, jak zachowuje się AF (także w słabo doświetlonych miejscach) itp.
z góry dzięki
Tutejszyn - Pią 06 Lut, 2009
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu. To dobre, ostre szkło z szybkim, cichutkim i celnym AFem. Jak dla mnie jest trochę zbyt cichy. Kiedy miałem Sigmę ze stabilizacją słyszałem wszystko i AF i stabilizację, a tu nic.. kompletnie nic. Jakbym chciał usłyszeć dziurę w wodzie.
MC - Pią 06 Lut, 2009
Tutejszyn napisał/a: | Cytat: "miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić. |
Za to na elementy niemetalowe w bagnecie A200 sypaly sie gromy (aparat w cenie tego obiektywu) i znany jest mi takze jeden jedyny przypadek, ze cos sie z nim stalo.
Ogolnie szklo optycznie ciekawe, ale za taka cene trudno sie spodziewac cudow.
Tutejszyn napisał/a: | Przeczytałem. Po Twoim poście spodziewałem się jakiegoś miałczenia. Komentarze były jednak raczej neutralne. |
czyli schodze na dobrą droge
MC napisał/a: | Za to na elementy niemetalowe w bagnecie A200 sypaly sie gromy (aparat w cenie tego obiektywu) i znany jest mi takze jeden jedyny przypadek, ze cos sie z nim stalo. |
miver - Pią 06 Lut, 2009
MC napisał/a: | Ogolnie szklo optycznie ciekawe, ale za taka cene trudno sie spodziewac cudow. |
oczywiście to rozumiem. ma to być moje pierwsza lustrzanka cyfrowa więc nie potrzebuje super profesjonalnego sprzętu. dlatego zapytałem w tym temacie użytkowników zawsze jak czytam testy robię to z przeświadczeniem, że osoba "skażona" np. 1DS mk III nie jest w stanie przetestować potem "dobrze" sprzętu dla użytkownika początkującego :]
MC - Pią 06 Lut, 2009
miver, dlatego mimo wszystko uwazam, ze warto miec to szklo. Szczegolnie kupione w zestawie kitowym z D90.
miver - Pią 06 Lut, 2009
szczerze mówiąc myślałem też nad D90 + kit ale to już wydatek rzędu 3600zł, a to dla mnie trochę za dużo. biorąc D80 zamiast D90 zamykam się w 2800zł i mam jeszcze jakiś ruch jeśli chodzi o dodatki typu statyw, filtr UV itp.
razthaman - Pią 06 Lut, 2009
więc lepiej D80, nie wyobrażam sobie, że sobie poradzisz bez dodatków typu statyw, torba czy karta pamięci
pozdrawiam
MC - Pią 06 Lut, 2009
A ja bym mimo wszystko uciulal na D90.
Adrian2 - Pią 06 Lut, 2009
MC napisał/a: | A ja bym mimo wszystko uciulal na D90. |
Ja też interesuje się tym modelem. Ale patrząc na dostępność tego zestawu czyli D90+18-105 to chyba wybiore D80. W żadnym MM czy Euro nie można go dostać. Co gorsza w połowie sklepów internetowych nie jest dostępny.
Jedyne zestawy z D90 to albo kitowy 18-55VR albo 16-85 VR.
RaV579 - Sob 07 Lut, 2009
Adrian2, w jakim mieście mieszkasz Zestaw ten (D90 + 18-105 VR) jest np. >>>TUTAJ<<<. Może w Euro czy w MM popytaj czy nie mogliby Ci zamówić tego zestawu.
P.S. Wydaje mi się, że w fotojokerze jakiś tydzień temu D90 z 18-105 VR był tańszy.
MC - Sob 07 Lut, 2009
RaV579 napisał/a: | jakiś tydzień temu |
Od tego czasu w FJ sporo sie zmienilo. D700 zmienil cene z 6666 na 7777...
rafalg - Sob 07 Lut, 2009
Ceny od 1 lutego sporo poszły do góry, niesety słaby złoty do tego doprowadził.
01 stycznia D90+16-85VR 4444,- 01 luty 4999,-
Pięc stów za to można mieć np. 50 f/1.8
mavierk - Sob 07 Lut, 2009
MC napisał/a: | A ja bym mimo wszystko uciulal na D90. | z dnia na dzień trzeba ciułać kilkadziesiąt zł więcej...
miver - Sob 07 Lut, 2009
hmmm... startowałem od Canona 1000D + kit więc i tak sporo uciułałem dochodząc do 2600-2700 ... D90 to dla mnie o tyle lepsza propozycja, że jedną z większych różnic są mniejsze szumy, a to w moim przypadku jest baaaardzo pożądane. ale cóż zrobić. wtedy z dodatkami zamknę się w 3800-3900. a to już trochę kop dla budżetu jest większy :/
lotofag - Sob 07 Lut, 2009
miver napisał/a: | D90 to dla mnie o tyle lepsza propozycja, że jedną z większych różnic są mniejsze szumy, a to w moim przypadku jest baaaardzo pożądane. ale cóż zrobić. wtedy z dodatkami zamknę się w 3800-3900. a to już trochę kop dla budżetu jest większy :/ |
A może po prostu czas wyleczyć się z szumofobii?
Tak jakby bez canonowskiego cemosa nie dało się zrobić zdjęcia...
|
|