forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D80 + 18-105 VR

miver - Pią 06 Lut, 2009
Temat postu: D80 + 18-105 VR
Co powiecie o tym zestawie?
System Nikona brałbym głownie ze względu na dużą dostępność obiektywów. W Canonie odrzuca mnie plastik i wymiary w interesującej mnie klasie cenowej, natomiast Pentax - obiektywów mało + drogie... no cóż

W każdym razie - zależy mi na w miarę dobrej puszcze, takiej aby zbytnie nie ograniczała możliwości lepszych obiektywów, które w przyszłości zapewne kupię.

A ten obiektyw 18-105 VR? Czytałem test o nim na optyczne.pl i wypadł chyba nieźle.

Może ktoś ma ten aparat/obiektyw albo zestaw i mógłby podzielić się odczuciami?

MC - Pią 06 Lut, 2009

Optycznie wypadl niezle, ale nie dawniej jak wczoraj wklejalem linka do forum nikona, gdzie jednemu z uzytkownikow bagnet sie rozpadl...
kamfil06 - Pią 06 Lut, 2009

kurde...
przejzalem sobie tego linka i potwierdza się to o czym już kiedyś pisałem...

lepiej mieć trochę gorsze ooptycznie szło (w tym przypadku 16-85, 18-70) i być szczęśliym niż zbierać kawałki plastiku z podłogi...

miver - Pią 06 Lut, 2009

:shock:
z drugiej strony mógł to chyba być jeden taki egzemplarz... czy może zdarzało się to częściej?

miver,

przeczytaj cały wątek na f. nikona...

miver - Pią 06 Lut, 2009

hmmm... a jaki inny obiektyw w podobnej klasie cenowej polecalibyście do d80? mile widziany duży zakres ogniskowej
Tutejszyn - Pią 06 Lut, 2009

kamfil06 napisał/a:
miver,

przeczytaj cały wątek na f. nikona...

Przeczytałem. Po Twoim poście spodziewałem się jakiegoś miałczenia. Komentarze były jednak raczej neutralne.

Cytat: "miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić. Ogólnie uważam plastikowe bagnety nikona za bardzo wytrzymałe"

To napawa optymizmem. Mam zamiar udowodnić, że to szklo wytrzyma długo :)

miver - Pią 06 Lut, 2009

Tutejszyn, a Ty masz to szkło?
Jeśli tak to mógłbyś napisać ogólnie jak się je użytkuje, czy nie brakuje czasem światła, jak zachowuje się AF (także w słabo doświetlonych miejscach) itp.

z góry dzięki

Tutejszyn - Pią 06 Lut, 2009

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu. To dobre, ostre szkło z szybkim, cichutkim i celnym AFem. Jak dla mnie jest trochę zbyt cichy. Kiedy miałem Sigmę ze stabilizacją słyszałem wszystko i AF i stabilizację, a tu nic.. kompletnie nic. Jakbym chciał usłyszeć dziurę w wodzie.
MC - Pią 06 Lut, 2009

Tutejszyn napisał/a:
Cytat: "miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić.

Za to na elementy niemetalowe w bagnecie A200 sypaly sie gromy (aparat w cenie tego obiektywu) i znany jest mi takze jeden jedyny przypadek, ze cos sie z nim stalo.
Ogolnie szklo optycznie ciekawe, ale za taka cene trudno sie spodziewac cudow.

Tutejszyn napisał/a:
Przeczytałem. Po Twoim poście spodziewałem się jakiegoś miałczenia. Komentarze były jednak raczej neutralne.

czyli schodze na dobrą droge :?: :razz:

MC napisał/a:
Za to na elementy niemetalowe w bagnecie A200 sypaly sie gromy (aparat w cenie tego obiektywu) i znany jest mi takze jeden jedyny przypadek, ze cos sie z nim stalo.

:lol:

miver - Pią 06 Lut, 2009

MC napisał/a:
Ogolnie szklo optycznie ciekawe, ale za taka cene trudno sie spodziewac cudow.

oczywiście to rozumiem. ma to być moje pierwsza lustrzanka cyfrowa więc nie potrzebuje super profesjonalnego sprzętu. dlatego zapytałem w tym temacie użytkowników ;) zawsze jak czytam testy robię to z przeświadczeniem, że osoba "skażona" np. 1DS mk III nie jest w stanie przetestować potem "dobrze" sprzętu dla użytkownika początkującego :]

MC - Pią 06 Lut, 2009

miver, dlatego mimo wszystko uwazam, ze warto miec to szklo. Szczegolnie kupione w zestawie kitowym z D90.
miver - Pią 06 Lut, 2009

szczerze mówiąc myślałem też nad D90 + kit ale to już wydatek rzędu 3600zł, a to dla mnie trochę za dużo. biorąc D80 zamiast D90 zamykam się w 2800zł i mam jeszcze jakiś ruch jeśli chodzi o dodatki typu statyw, filtr UV itp.
razthaman - Pią 06 Lut, 2009

więc lepiej D80, nie wyobrażam sobie, że sobie poradzisz bez dodatków typu statyw, torba czy karta pamięci ;)

pozdrawiam

MC - Pią 06 Lut, 2009

A ja bym mimo wszystko uciulal na D90.
Adrian2 - Pią 06 Lut, 2009

MC napisał/a:

Ja też interesuje się tym modelem. Ale patrząc na dostępność tego zestawu czyli D90+18-105 to chyba wybiore D80. W żadnym MM czy Euro nie można go dostać. Co gorsza w połowie sklepów internetowych nie jest dostępny.
Jedyne zestawy z D90 to albo kitowy 18-55VR albo 16-85 VR.

RaV579 - Sob 07 Lut, 2009

Adrian2, w jakim mieście mieszkasz :?: Zestaw ten (D90 + 18-105 VR) jest np. >>>TUTAJ<<<. Może w Euro czy w MM popytaj czy nie mogliby Ci zamówić tego zestawu.

P.S. Wydaje mi się, że w fotojokerze jakiś tydzień temu D90 z 18-105 VR był tańszy.

MC - Sob 07 Lut, 2009

RaV579 napisał/a:
jakiś tydzień temu

Od tego czasu w FJ sporo sie zmienilo. D700 zmienil cene z 6666 na 7777...

rafalg - Sob 07 Lut, 2009

Ceny od 1 lutego sporo poszły do góry, niesety słaby złoty do tego doprowadził.
01 stycznia D90+16-85VR 4444,- 01 luty 4999,-
Pięc stów za to można mieć np. 50 f/1.8

mavierk - Sob 07 Lut, 2009

MC napisał/a:
z dnia na dzień trzeba ciułać kilkadziesiąt zł więcej...
miver - Sob 07 Lut, 2009

hmmm... startowałem od Canona 1000D + kit więc i tak sporo uciułałem dochodząc do 2600-2700 ... D90 to dla mnie o tyle lepsza propozycja, że jedną z większych różnic są mniejsze szumy, a to w moim przypadku jest baaaardzo pożądane. ale cóż zrobić. wtedy z dodatkami zamknę się w 3800-3900. a to już trochę kop dla budżetu jest większy :/
lotofag - Sob 07 Lut, 2009

miver napisał/a:
D90 to dla mnie o tyle lepsza propozycja, że jedną z większych różnic są mniejsze szumy, a to w moim przypadku jest baaaardzo pożądane. ale cóż zrobić. wtedy z dodatkami zamknę się w 3800-3900. a to już trochę kop dla budżetu jest większy :/

A może po prostu czas wyleczyć się z szumofobii? :mrgreen:
Tak jakby bez canonowskiego cemosa nie dało się zrobić zdjęcia...