forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Zmiana systemu z Canona na Nikona

konczako - Sob 07 Lut, 2009
Temat postu: Zmiana systemu z Canona na Nikona
Powoli skłaniam sie do zmiany sytemu na Nikona. I mam mały problem aby dobrać odpowiedniki Canonowskich stałek. Chodzi mi o 50/1,4 i 85/1,8.
O ile w przypadku pięćdziesiątki problemu nie widzę(Nikkor 50/1,4G to chyba dobry wybór?) to w przypadku C85/1,8USM tak. Uwielbiam po prostu to szkiełko.. ostre, slicznie rysuje i bardzo szybkie szkło - będzie mi go szkoda.
Nie znam się całkowicie na Nikkorach i prosił bym o pomoc.... Znajdę cos podobnego w Nikonie?

MM - Sob 07 Lut, 2009

Kupujesz takie cudo i problem z głowy. Szukać Ci się nie chciało? :twisted:
mavierk - Sob 07 Lut, 2009

no ale nawet na forum nikona mówią, że 85/1.8 na 1.8 jest mydlane.

Ale za to możesz sobie kupić 85/1.4 za połowę ceny 85L :)

No ale aktualnie to nie jest czas na zmianę systemu, zostaw to, co masz i ciesz się, że nie musisz tysiów wydawać niepotrzebnie :)

MM napisał/a:
Kupujesz takie cudo i problem z głowy. Szukać Ci się nie chciało? :twisted:

Czytałem kiedys test tego cuda na optycznych i raczej niedorównuje 85 Canona. Ale w tej cenie chyba nic lepszego nie znajdę..

Wiem jakie szkła występują w tym systemie i jak najbardziej szukac mi się chciało:) jednak o informacje jaki poziom reprezentuje dane szkło Nikkora nie tak łatwo. Wiec musze wypytac sie na forach :mrgreen: ... Przegląd szkieł Caonna znam i wiem co można sie po większości spodziewać o Nikorowych niestety wiem bardzo mało...

Co do zmiany sytemu to pewnie poczekam do wakacji albo na jesien...

MM - Sob 07 Lut, 2009

Wy wszyscy chyba zbyt często i zbyt mocno traktujecie jakiekolwiek strony testowe jako "wyrocznię". Moi koledzy mający Nikony mają te obiektywy i są nimi zachwyceni. Choć samo szkło minimalnie odbiega jakością od Canona 85/1.8 to jest to dość mała różnica w stosunku do znakomitego obiektywu i Nikkora 85/1.8 naprawdę warto mieć w swojej torbie.

MM napisał/a:
Wy wszyscy chyba zbyt często i zbyt mocno traktujecie jakiekolwiek strony testowe jako "wyrocznię". Moi koledzy mający Nikony mają te obiektywy i są nimi zachwyceni. Choć samo szkło minimalnie odbiega jakością od Canona 85/1.8 to jest to dość mała różnica w stosunku do znakomitego obiektywu i Nikkora 85/1.8 naprawdę warto mieć w swojej torbie.

Właśnie o takie mi coś chodziło... Ze swojej 85mm jestem bardzo zadowolony.... Więc skoro róznica jest minimalna to trochę mi ulżyło :mrgreen: . Poszperam troche po necie i poszukam troche sampli z tej Nikonowej 85. Mówią że na pełnej dziurze mydli ale mnie bardziej interesuje bokeh i jak to szkiełko rysuje..

MM - Sob 07 Lut, 2009

Jak chcesz to dam Ci namiary na ludzi robiących zdjęcia tym obiektywem. Dostaniesz może jakieś RAW-y itd.

MM napisał/a:
Jak chcesz to dam Ci namiary na ludzi robiących zdjęcia tym obiektywem. Dostaniesz może jakieś RAW-y itd.

Był bym bardzo wdzięczny... :wink:

AQQ - Sob 07 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
85/1.8 na 1.8 jest mydlane

może nie całkiem mydlany ale nie rewelacyjny
ładniej zaczyna się zachowywać od f/2.2

A co do piećdziesiątki to lepszy będzie Nikkor 50/1.4G czy Sigma 50/1.4EX?
mavierk - Sob 07 Lut, 2009

najlepiej, jak te kilka tysięcy, które stracisz na wymienie całego sprzętu załadujesz w porządne szkiełko z systemu canona :P

A co do tego pytania: zależy jak dla kogo - Sigma i Nikkor mają zagorzałych zwolenników :P

minimalguy - Nie 08 Lut, 2009

Ja akurat słyszałem, że wersja ze światłem 1.4 jest ostra od 2.8 Ale nie mam więc nie potwierdzę, mogę tylko zapodać sample z wersji 85mm 1.8 Nefy tylko zapisane w jpg w capture nx Nie korygowałem balansu bo po prostu mi się nie chce :)

Jeden sampel na 1.8 drugi na 2.5 Dodam, że na 2.2 jest tak samo dobrze jak na 2.5 a na 2 ciut lepiej niż 1.8 W moim odczuciu jak i wielu osób z forum nikona to szkło ma rewelacyjny bokeh

AQQ - Nie 08 Lut, 2009

minimalguy napisał/a:
wersja ze światłem 1.4 jest ostra od 2.8

:shock:

Zrób 85/1.4 kilka zdjęć, zmienisz zdanie.

mnich - Nie 08 Lut, 2009

minimalguy napisał/a:
Ja akurat słyszałem, że wersja ze światłem 1.4

jak dla mnie ostrość jest już dobra na f/1.4 w nikkorze 85mm

kozidron - Nie 08 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
najlepiej, jak te kilka tysięcy, które stracisz na wymienie całego sprzętu załadujesz w porządne szkiełko z systemu canona :P

nic dodać, nic ująć.....jeżeli C50/1.4 i C85/1.8 nie spełniają twoich oczekiwań(bądź też puszka canonowa ) to rozczarowanie może być tym większe jak to samo okaże się w innym systemie.

konczako - Nie 08 Lut, 2009

kozidron napisał/a:
mavierk napisał/a:

nic dodać, nic ująć.....jeżeli C50/1.4 i C85/1.8 nie spełniają twoich oczekiwań(bądź też puszka canonowa ) to rozczarowanie może być tym większe jak to samo okaże się w innym systemie.

Hm.... szkła spełniają moje oczekiwania. Jendak chciałem przejsć na FF i tu w Canonie jakoś przyszłości nie widze... Ostatecznie zdecyduję na jesien. Przy Canonie trzyma mnie jeszcze kupno 135L które kiedys planowałem sobie sprawić, to niesamowity obiektyw.. Narazie jestem za zmianą jednak i raczej tak zostanie.

razthaman - Nie 08 Lut, 2009

konczako napisał/a:

Hm.... szkła spełniają moje oczekiwania. Jendak chciałem przejsć na FF i tu w Canonie jakoś przyszłości nie widze...

yyy? po szkłach wnioskuję, że pracujesz w studiu, bądź portretowo w plenerze. jakie ograniczenia masz w Canonie?

minimalguy - Nie 08 Lut, 2009

AQQ napisał/a:
minimalguy napisał/a:
wersja ze światłem 1.4 jest ostra od 2.8

:shock:

Zrób 85/1.4 kilka zdjęć, zmienisz zdanie.

Dlatego od razu dopisałem, że nie mam i nie mogę tego potwierdzić. Widziałem też zdjęcia chociażby Pablo Lee na Pbase i dziwią mnie opinie, że ponoć wersja 1.4 jest nie ostra na pełnej dziurze, bo to co widziałem to było świetne. Nie wiem tylko ile w tym było obrówki. Jak masz coś "surowego" z tego szkiełka to chętnie zobaczę :)

mavierk - Nie 08 Lut, 2009

konczako napisał/a:
Przy Canonie trzyma mnie jeszcze kupno 135L które kiedys planowałem sobie sprawić, to niesamowity obiektyw..
135/2 DC nikkora też jest niesamowity, a nawet bardziej niesamowity od Canona :)
AQQ - Nie 08 Lut, 2009

minimalguy napisał/a:
coś "surowego" z tego szkiełka to chętnie zobaczę :)

Niestety nie "zapisałem się" dotąd do żadnego serwera udostępniającego zdjęcia w necie. Pewnie niedługo to zrobię. Wtedy coś wrzucę. Ale mogę Cię zapewnić, że z N85 na 1.4 nie jest źle. Po przymknięciu oczywiście jeszcze lepiej. Mam porównanie, bo wcześniej miałem N85/1.8 i Z85/1/4.

razthaman - Nie 08 Lut, 2009

AQQ napisał/a:

Niestety nie "zapisałem się" dotąd do żadnego serwera udostępniającego zdjęcia w necie. Pewnie niedługo to zrobię. Wtedy coś wrzucę.

nie musisz się zapisywać. www.rapidshare.com przyjmie rawy, jak i wszystko inne do 200Mb no i zawsze możesz skasować, nie leżą później twoje pliki na serwerach.