forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA POJAZDÓW

skasowany - Nie 08 Lut, 2009
Temat postu: FOTOGRAFIA POJAZDÓW
Chciałem wstawić do 'Fotografia inna', ale chyba lepszy będzie nowy wątek :wink: W sumie dziwne, że na tak 'męskim' :wink: forum jeszcze nie pojawił się taki temat.

Na dzisiejszym spacerze udało mi się podpatrzeć czołg w jednostce wojskowej :grin:
Inne zdjęcia z ostatnich kilku miesięcy...

piotrmkg - Nie 08 Lut, 2009

coś dla miłośników klasyki

ps. ruslan czołgu nie widziałeś :?: ;)

skasowany - Nie 08 Lut, 2009

piotrmkg napisał/a:

ps. ruslan czołgu nie widziałeś :?: ;)

Widziałem, jeszcze jakie :wink: Ty takich nigdy nie widziałeś :wink:

Karmann fakt, klasyka, ale mi się nie podoba...

Lazlo - Nie 08 Lut, 2009

Karmann Ghia,faszystowski boxer :razz: - nie pogardziłbym,ale za ten lakier metalik to po lapach nastrzelal :evil:

[ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 19:12 ]
aha Ruslan czworeczka niezla :grin:

lupo57 - Pon 09 Lut, 2009

Rusłan te ze spychaczem to robiłeś koło siekierek?????
skasowany - Pon 09 Lut, 2009

Dokładnie tak Lupo! :wink:
henk - Wto 10 Lut, 2009

edmun - Wto 10 Lut, 2009

nie można było wykadrować odrobinę ?
mavierk - Wto 10 Lut, 2009

moim zdaniem jeśli chodzi o pośladki, to wykadrowane jest całkiem spoko :)
piotrmkg - Wto 10 Lut, 2009

napotkany podczas jednego z wyjazdów na nurburgring.

zdjęcie z kompaktu.

Lazlo - Wto 10 Lut, 2009

Niemcy lubia URALE :wink: wkladaja im swoje niemieckie wytrzymale czesci i smigaja az milo :smile: A to tylko dlatego ze szkoda im zylowac swoje wycyckane BMKi.
Sam mialem onegdaj Urala,fantastyka w terenie :grin: a zima wystarczylo wybrac lod z gaznika i odpalal po przelaniu przy -20 jak ta lala :lol:

krikus - Sro 11 Lut, 2009

Perełka PRLu :arrow:
edmun - Sro 11 Lut, 2009

nie wiem... rozumiem że jest to ciekawy samochód w dzisiejszych czasach, ale do zdjęcia nic mnie nie przekonuje.. ot pstryk
mavierk - Sro 11 Lut, 2009

więcej przestrzeni przydałoby się :) takie ciasne kadry nie są fajne zazwyczaj :)
Jesienny - Sro 11 Lut, 2009

Syrenki najlepiej prezentują się przodem, ze swoim szerokim, grilowym uśmiechem i kocimi oczami. ;)
Monastor - Sro 11 Lut, 2009

krikus, mocno spłaszczyłeś to auto. Głównie przez perspektywę i ciasny kadr. A szkoda, bo syrenki mają swój charakter. Na plus próba panoramowania

edmun napisał/a:
do zdjęcia nic mnie nie przekonuje.. ot pstryk
Edmunie Ty pod każdym zdjęciem piszesz to samo; "ot pstryk", "nie przekonuje" itd.
Więc co nie jest wg Ciebie pstrykiem i co Cię przekonuje?
Daj jakiś przykład, zamieść zdjęcie swojego autorstwa, chętnie je zobaczymy i ocenimy :idea:

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 16:52 ]
Monastor napisał/a:
ciasny kadr
bo na pierwszym planie było kilka osób
Monastor napisał/a:
mocno spłaszczyłeś to auto
Nie przekształcałem go wcale
edmun - Sro 11 Lut, 2009

krikus, zajrzyj do kilku działów. znajdziesz bardzo dużo moich zdjęć które nie są mydlanymi cykami. Tobie przede wszystkim chciałbym zwrócić uwagę na światło, kompozycję, kadr, ekspozycję, głębię ostrości.

uwierz mi że już Lazlo robi od Ciebie lepsze zdjęcia, ale on pomimo krytyki jakoś się uczy i z pewnością widać u niego postępy, coś wyciąga z tego forum a Ty pomimo krytyki nie robisz nic.

u Ciebie jak na razie widzę po raz kolejny gniot xxx

jeśli naprawdę nie chcę Ci się szukać, to napisz, sam odnajdę Ci z archiwum i przedstawię.

P.S. Moje początki też były nieciekawe, teraz też nie mam czym się pochwalić, gdyż każdego dnia się uczę, jednakże kiedy spoglądam co w przeciągu roku, odkąd jestem na tym forum, przedstawiłem, to sądzę że wypadam lepiej. bo kiedy ktoś mi powiedział że zdjęcie jest mydlane, to szukałem dlaczego, kiedy ktoś mi powiedział popracuj nad kompozycją, to szesnaście razy zastanawiałem się, zanim ponownie cokolwiek opublikowałem na tym forum, a kiedy ktoś mi powiedział że mu się w ogóle nie podoba, to szanowałem jego zdanie i wiedziałem że ma mi coś ważnego do powiedzenia.

Więc jeśli Ci mówię że to jest pstryk, to uwierz mi - zrobiłeś pstryka :evil:

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 17:39 ]
I jeszcze jedno, kiedy teraz spoglądam na moje początkowe zdjęcia, to sam rozumiem dlaczego arcydziełami one nie były...
Tak samo jest i teraz, więc naprawdę Cię proszę, zwróć uwagę co wrzucasz na forum, bo tak jak wielu innych osobom, zaczyna mi po prostu przeszkadzać że co chwila widuję gdzieś pstryki, niczym na fotka.pl.... Wiesz dlaczego mnie to wkurza? Bo kiedy przyszedłem tutaj na forum i przeglądałem je... (tak przeglądałem... żeby zrozumieć jakie panują tutaj zasady) to po zdjęciach tutaj przedstawionych - czułem się jak totalny laik i amator, który nigdy nie wrzuci tutaj niczego, bo będzie wstyd...

xxx

To forum trzymało naprawdę dobry poziom, dlatego też, wielokrotnie pasowałem, pomimo posiadania tysięcy czy setek tysięcy ujęć, które może chciałbym przedstawić, ale ze względu na np. 5% zawahania, zdjęcia nie wrzucałem i widocznie dobrze zrobiłem.

edmun rozumie krytykę zdjęcia, ale osobiste uwagi do krikusa są nie na miejscu, proszę o więcej tolerancji. goltar

Młodzieńcze Edmunie takie filozofie na temat moich zdjęć raczyłbym zachować dla siebie, bo nie sa one do końca przekonujące. Kiedy ja miałem pierwszy aparat cyfrowy w ręku to xxx Takie jak powyższe rady proponuję Ci udzielać swoim rówieśnikom.

P.S. Oczywiście szanuję każdą krytykę ale do pewnych granic.

Wykasowałem fragment Twojego postu który przekraczał kulturę wypowiedzi. goltar

jaad75 - Sro 11 Lut, 2009

krikus napisał/a:
Kiedy ja miałem pierwszy aparat cyfrowy w ręku to xxx

Tym gorzej świadczy to o Tobie. Przez tyle lat wypadałoby się czegoś nauczyć.

jaad75 napisał/a:
Przez tyle lat wypadałoby się czegoś nauczyć

Nie sądze aby moje zdjęcia były aż tak złe i zasługiwały na tak ostrą krytykę jak ocenił je Edmun. Druga sprawa to jest to że mam tez inne zajęcia niz tylko chodzenie z aparatem i robienie zdjęć. Jeszcze motoryzacja, budownictwo i inne branże. Lata praktyki, wszystkiego po trochu :wink:

MC - Sro 11 Lut, 2009

krikus napisał/a:
budownictwo i inne branże. Lata praktyki, wszystkiego po trochu

Szczerze mowiac to jesli Twoje budowle sa takie jak fotki to nie sa one zbyt bezpieczne (eufemizm). Edmun ma bardzo duzo racji. Niektorzy krytyke przyjmuja z pokora, inni jako osobisty atak.
krikus napisał/a:
Monastor napisał/a:
mocno spłaszczyłeś to auto
Nie przekształcałem go wcale

Niestety, nie popisales sie tutaj. Zastosowanie takiej a nie innej ogniskowej splaszczylo samochod.
A wypominanie komukolwiek wieku (niezaleznie - mlodszy czy starszy) jest argumentem rodem z piaskownicy.

Monastor - Sro 11 Lut, 2009

krikus, nie przekształcałeś go... tylko jego obraz. Po to masz różne perspektywy i ogniskowe, żeby nad takimi rzeczami panowac.

edmun, jaad75, MC i niestety ja, a także zdecydowana większośc Tobie współczesnych nie dorośliśmy jeszcze do tego typu twórczości, ale jestem pewien, że za paręset lat wejdzie ona do kanonu arcydzieł fotografii.

goltar - Sro 11 Lut, 2009

Wystarczy tych osobistych wycieczek, kolejne posty tego typu będę kasował.

Oj! ostrzezenie mi się dostało :sad:
Więc nic tu po mnie, swoje zdania no i fotki oczywiście zachowam dla siebie, ewentualnie bliskiego grona znajomych.
Jedno jest ważne, że mi samemu bardzo podobają się swoje "cykaniny" i robienie takich "ot pstryków" jest dla mnie formą miłego spędzania czasu :idea:

Gustaw08 - Sro 11 Lut, 2009

MC napisał/a:

(...) Zastosowanie takiej a nie innej ogniskowej splaszczylo samochod.

MC - mógłbyś rozwinąć tę myśl w wolnej chwili? Zaciekawiła mnie nieco :cool:

piotrmkg - Sro 11 Lut, 2009

Gustaw08, zapewne chodziło o użycie obiektywu dużej ogniskowej, który "spłaszcza" perspektywę (dalszy plan wydaje się bliższy) .
jaad75 - Sro 11 Lut, 2009

Co jest oczywiście bzdurnym skrótem myślowym, ale już znudziło mi się z tym walczyć... :razz:
piotrmkg - Sro 11 Lut, 2009

jaad75, tak coś czułem, jak tylko zobaczyłem kto napisał ostatni post :P
Gustaw08 - Sro 11 Lut, 2009

jaad75 napisał/a:
Co jest oczywiście bzdurnym skrótem myślowym, ale już znudziło mi się z tym walczyć... :razz:

To może mimo wszystko jeszcze raz wyłuszczysz sprawę :?:

MC - Czw 12 Lut, 2009

jaad75, podobnie jak uzaleznianie GO od ogniskowej itp. Ale bardzo chetnie przeczytam Twoj wyklad.
Baku - Czw 12 Lut, 2009

No i wspólnymi siłami przegoniliście kolegę z forum.
Choć krytykę mężnie należy przyjmować, dlatego proszę uwagi do tego pojazdu
(zdjęcie robione kompaktem - lustro mi się wtedy marzyło)

piotrmkg - Czw 12 Lut, 2009

Baku, powiem krótko - pstryk. :)

http://www.mforum.com.pl/viewtopic.php?t=567 zdjęcia może nie najwyższych lotów ale przyjemnie się je ogląda. btw uprzedzam pytania - to NIE jest moje auto i NIE ja robiłem te zdjęcia :)

veenee - Czw 12 Lut, 2009

ale za to auto o wiele ciekawsze (to powyzej) :mrgreen:

veenee, co kto lubi, mi tam GAZy nigdy się nie podobały.
Baku - Czw 12 Lut, 2009

piotrmkg, - 4, 6 10 i 11 nie są powalające, a jeśli chodzi o pozostałe ...to majtki z pup - przepraszam: czapki z głów. Możesz podlinkować jakieś inne fajne ujęcia samochodów (chodzi mi o ujęcia statyczne, takie jak te)?

ps
Mnie nie pozbędziecie się tak łatwo :razz:

Baku, http://www.seriouswheels.com/ ale trzeba sobie szukać po marce i modelu. zdjęcia promocyjne robione dla producentów.
Baku - Czw 12 Lut, 2009

Nie wiem czy nie za wysokie progi :cry:
Przecież ja jestem totalnym amatorem
...który chce by jego niektóre zdjęcia się podobały...

piotrmkg napisał/a:
veenee, co kto lubi, mi tam GAZy nigdy się nie podobały.

mi tez nie, ale w zestawienu z dresowozem nawet syrenka wyglada lepiej :mrgreen:

veenee, kolejny zakompleksiony :?: to że pewna grupa społeczna upodobała sobie tą markę o niczym nie świadczy (zresztą oni gustują w starszych modelach zwłaszcza w 316 M ;) ). przez wiele lat jeździłem Audi potem VW i Toyotą, po drodze zdarzyły się takie wynalazki jak Skoda, Fiat, Honker, Mercedes. teraz mam BMW i nie zamieniłbym go na żaden inny samochód a już na pewno na żaden z przednim napędem. coś jest w sposobie w jaki samochody tej marki prowadza się, który sprawia że człowiek odczuwa dużą przyjemność z jazdy samochodem.
mavierk - Czw 12 Lut, 2009

Gdzie tego GAZa można kupić? Moim zdaniem jest śliczny :P
Lazlo - Czw 12 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
Gdzie tego GAZa można kupić? Moim zdaniem jest śliczny

jest jeszcze taka,starsza http://ikm.net.pl/gaz/gaz3110wolga.php a w kombi to juz w ogole slicz

i taka,ale to juz rosja-amehyka http://moto.pl/MotoPL/1,8...__Wolga___.html

Jest napewno 1 diler w polsza a moze i nawet wiecej niz 1 :wink:

Ale Wolgi M-21 nic nie pobije a juz napewno Gaza Pobiedy M-72 4x4 http://www.szatan.de/r_4_pl.htm

Moja wysniona :grin: nieststy droga i niedostepna,bo rzadka :sad:

skasowany - Czw 12 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
Gdzie tego GAZa można kupić?

W Rosji, Białorusi, na Ukrainie :wink: Co Wam się w nich podoba, tak z ciekawości? :smile:

garreth - Czw 12 Lut, 2009

Ruslan napisał/a:
Co Wam się w nich podoba, tak z ciekawości? :smile:

to, że w zderzeniu czołowym drzewo albo betonowa latarnia nie mają szans ;) :P

Lazlo - Czw 12 Lut, 2009

Ruslan napisał/a:
Co Wam się w nich podoba, tak z ciekawości?

Jezdzilem krotko M-24,lajba bujala i zarla jak tytanik :lol:
M-21 jest jednym z najpiekniejszych klasykow ZSRR
A ta Pobieda M-72 to juz totalny odlot,marze o niej od dawna,jakbym mial, wkladam europejski piecyk i hulaj dusza :grin:

A te wspolczesne to mnie juz malo obchodza :wink:

garreth, zdziwiłbyś się. te nowe GAZy to Chlysler'y z inną budą i ruskim klamotem (bo ciężko to co tam wkładają nazwać silnikiem) pod maską.

Kilka gratów. Wszystkie zdjęcia zrobione w jednej, małej dzielnicy Kijowa :grin: Zdjęcia robione kompaktem w manierze 'ot pstryk' :wink: Dla tych którzy się tym interesują :wink:

Dla pojawienia się uśmiechu 3 fotki pojazdów 'Made in CCCP' stworzonych do pokonywania terenów podmokłych i zabagnionych, głównie tundrowych:
Lazlo - Czw 12 Lut, 2009

Ruslan Ty sie tego tam naogladasz :grin:
A to widzial? http://www.samochodyswiat...hp?f=23&t=22246 :grin:
Rosyjska firma tuningowa Bronto robi takie cacka :grin:

Widze,ze Wolga z Moskwiczem to na kazdym rogu :wink:

Lazlo napisał/a:
Ruslan Ty sie tego tam naogladasz

Oj, żebyś wiedział :grin:

Lazlo napisał/a:
A to widzial?

Widział wielokrotnie, kilka razy jeździł :mrgreen: Ale ciężko to nazwać tuningiem, to po prostu przystosowanie do warunków panujących w wielu częściach tego ogromnego kraju :wink:

Lazlo napisał/a:
Widze,ze Wolga z Moskwiczem to na kazdym rogu :wink:

Jak się wie w jakich rejonach szukać to tak :wink:

Jeździłem dokładnie tą sztuką, zdjęcie nie moje:

Lazlo - Czw 12 Lut, 2009

Cytat:
Ale ciężko to nazwać tuningiem, to po prostu przystosowanie do warunków panujących w wielu częściach tego ogromnego kraju

Zgadza sie :grin: W koncu nie po to zbudowali sobie "big foota" (nie umiem pa rusku) zeby lansowac sie po plaskich bulwarach :wink:
Czuje mala zazdrosc :grin:

koraf - Czw 12 Lut, 2009

Auto z salonu :wink: :

wala po oczach te Twoje auta koraf :razz:

cos ze zjazdu klasykow - czyli precz z "fakenplastikami"! :mrgreen:

niestety wszystko odbywalo sie w dosc gestej mgle....

koraf - Czw 12 Lut, 2009

veenee napisał/a:
wala po oczach te Twoje auta koraf :razz:

W świetle jupiterów tak było veenee a auto miało przyciągać klientów ... a szczególnie ich wzrok , nawet widać na zdjęciu :grin:

maziek - Czw 12 Lut, 2009

Ruslan napisał/a:
Dla pojawienia się uśmiechu 3 fotki pojazdów 'Made in CCCP'
ZA moich czasów mówiło się zgnioszsa - niezłamioszsa (chyba nie trzeba tłumaczyć?). Rusłan, jak już będziesz dziadkiem i napiszesz pamiętnik to prześlij mi egzemplarz ;-) .
mavierk - Czw 12 Lut, 2009

maziek napisał/a:
(chyba nie trzeba tłumaczyć?)
trzeba :)

maziek, teraz powiadają: niegniotsa-niełamiotsa :mrgreen: Nad książką już pracuję, muszę dozbierać trochę materiałów i uskutecznić 2-3 większe wyprawy :wink: Następna już lipiec-sierpień-wrzesień :mrgreen:
amv - Czw 12 Lut, 2009

Mmmmm Triumph TR3 :razz:
veenee,ja jestem zakochany w brytyjskiej motoryzacji :grin: stąd też mój nick :wink:
Swietne zdjęcie Triumpha a mgła na dachu oddaje klimat miejsca :smile:

A na pierwszym zdjęciu z seledynową Wołgą Rusłana,z prawej strony wystaje róg błotnika zielonego Moskvicha 412 :wink: ...poznaje,bo to mój pierwszy samochód,który zresztą posiadam do dziś :smile: ... stoi,czasami go odpalam,przydał by mu się nowy lakier i pare części w serduszku :lol:
Niech stoi,może nabierze mocy :mrgreen:

Bardzo dobry temat :grin:

maziek - Czw 12 Lut, 2009

Mavierk: "gnie się ale nie łamie".

Rusłan - ale z dedykacją - OK?

koraf napisał/a:
auto miało przyciągać klientów ... a szczególnie ich wzrok , nawet widać na zdjęciu :grin:

jasne, wiadomo - ja tylko opisalem, co mi sie rzucilo w oko...

Ogórek - Sob 14 Lut, 2009

mavierk - Sob 14 Lut, 2009

hdr hdrem, ale troszeczkę zbyt agresywny :P
piotrmkg - Sob 14 Lut, 2009

Ogórek, tego peugota to mogłeś sobie darować nie dość że poobijany to jeszcze brudny.
jasiekcom - Sob 14 Lut, 2009

i jeszcze z zamazana rejestracja :mrgreen:
MC - Sob 14 Lut, 2009

Ja tam hdr lubie, czasami nawet te pojechane jak w grach, ale te jakos mi niespecjalnie leza i nie do konca nie wiem dlaczego. :???:
Ogórek - Sob 14 Lut, 2009

ja tam takie lubię :P
needlehole - Sob 14 Lut, 2009

Coś ode mnie, pod krytyke =)

mavierk - Sob 14 Lut, 2009

oprócz tego, że Calibra, to zdjęcie jest spoko... ale to calibra i na dodatek na fotosiku :P
Misek - Sob 14 Lut, 2009

Ogórek 206 mi się podoba, fajnie wyszło.
MC - Sob 14 Lut, 2009

needlehole, fajne zdjecie.
kozidron - Nie 15 Lut, 2009

needlehole, troszkę przepalenia z lewej na tej focie ...psują odbiór :wink:
goltar - Nie 15 Lut, 2009

Ogórek fajne te HDR-y.
kamfil06 - Pon 16 Lut, 2009

Ogórek,

mi się 2jka podoba...
szkoda tylko że nie skadrowałeś trochę inaczej...

ambrozy - Pon 16 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
oprócz tego, że Calibra, to zdjęcie jest spoko... ale to calibra i na dodatek na fotosiku :P

Calibra to bardzo fajna furka....fakt, że już troszkę stara i różni ludzie nią jeżdżą dlatego ma taką opinię ale nadal można spotkać nie tuningowane egzemplarze w bardzo dobrym stanie

Ogórek - Pon 16 Lut, 2009

Dzięki za opinie.
Hdr'ami bawię się od nie dawna i stąd takie a nie inne efekty. Postaram się następnym razem wrzucić coś bardziej naturalnego. :)

krikus - Pon 16 Lut, 2009

ambrozy napisał/a:
Calibra to bardzo fajna furka....fakt, że już troszkę stara
stare to jest dobre wino i skrzypce :mrgreen:
mavierk - Wto 17 Lut, 2009

ambrozy napisał/a:
ale nadal można spotkać nie tuningowane egzemplarze w bardzo dobrym stanie
Wolałbym Corolle AE86 :) Nie lubie Calibry z względu na przednie światła :]
hajhet - Sro 25 Lut, 2009

nie pojazd? :D
z kolorowego pleneru.

piotrmkg - Sro 25 Lut, 2009

hajhet, train spotting czy tylko przypadkiem :?:
hajhet - Sro 25 Lut, 2009

bardziej przypadkiem, chociaż miałem wcześniej zamiar zrobić mu zdjęcie. a że akurat przejeżdżał... :-)
4motion - Czw 26 Lut, 2009

hajhet napisał/a:
nie pojazd? :D
z kolorowego pleneru.

Obrazek

Fajne okoliczności przyrody.

hajhet - Czw 26 Lut, 2009

4motion, dzięki. ta okolica ma wiele takich pięknych zakamarków. zapraszam na hajhet.deviantart.com i hajhet.digart.pl, tam jest kilka zdjęć stamtąd :wink:
Adamo12 - Pią 06 Mar, 2009

Pędząca R-ka
piotrmkg - Pią 06 Mar, 2009

Adamo12, trochę samokrytyki. zdjęcie, które pokazałeś najdelikatniej rzecz ujmując to najzwyklejszy pstryk.
edmun - Sob 07 Mar, 2009

ja jakoś nie widzę tego pędu :D :D
jasiekcom - Nie 08 Mar, 2009

zastanawialem sie gdzie ale w sumie to tez pojazdy :mrgreen:
mario_bros - Pon 09 Mar, 2009

moja byla milosc
MC - Pon 09 Mar, 2009

Samochod fajny, ale tlo nieciekawe i uciales tej milosci kawalek nosa i ty*ka :sad:
Jasi000 - Pon 09 Mar, 2009

Tak dla odmiany:

Martel - Wto 10 Mar, 2009

Hej
Witam wszystkich zapaleńców pstrykania
Jestem totalnym fotoamatorem i chciałbym podzielić się z wami kilkoma shotami Czekam na opinię i porady co zmienić lub poprawić. W kilku tematach dodaję ten sam post z różnymi fotkami zgodnie z tematyką

mario_bros - Sob 14 Mar, 2009

Tankowanie na truck stopie . Flying J , miejscowosc Vaudreuil-Dorion .
PW - Sob 14 Mar, 2009

kamfil06 - Sob 14 Mar, 2009

PW,

całkiem nieźle ci panning wychodzi - teraz tylko poczekaj aż jakaś carrera bedzie przejezdzać :wink:

komor - Sob 14 Mar, 2009

Na dzisiejszym spacerze z dziećmi, trawnik obok Pergoli, Wrocław.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. Ciężko było panningować taki mały obiekt, który zresztą nie wypełniał więcej niż 1/4 kadru, więc efekty kiepskie, a szkoda, bo autko nieźle skakało w jednym przewidywalnym miejscu.

Usjwo - Nie 15 Mar, 2009

komor Faktycznie, bardzo male obiekty, i na dodatek wszystkie takie same :shock: , male czerwone krzyzyki :grin:
edmun - Nie 15 Mar, 2009

fajny sprzęcik. może po podwyżce sobie sprawię kiedyś
krzysiekrwd1980 - Nie 15 Mar, 2009

pomylilem fotke

[ Dodano: Nie 15 Mar, 2009 13:48 ]

edmun - Nie 15 Mar, 2009

krzysiekrwd1980, jak sie nie ma zooma w rece to ma sie zooma w nogach :???:
U Ciebie jego brak

krisv740 - Nie 15 Mar, 2009

krzysiekrwd1980,
chopie - troche samokrytyki................... :zalamany:

mam zdjecie z zoomem ale autko stoi na srodku zasypanego pola i o to chodzilo

krzysiekrwd1980 napisał/a:
mam zdjecie z zoomem ale autko stoi na srodku zasypanego pola i o to chodzilo

:zalamany: :shock: :zalamany:
kolego ja mam zdjęcia robione jako dokumentalne, aby widać było tabliczkę znamionową pojazdu, lepsze od tego które ty pokazałeś.
a ty piszesz, że o to chodziło???
o co? o niebieski samochód w centrum kadru na niebieskim śniegu?!

wiesz, ja sie nie znam.........., ale samokrytykę mam wpojoną i czegoś takiego to nawet po pijaku bym nie wstawił, tylko skasował.
sorry........... :cool:

zawsze moge wrzucic fote na PS i też bedzie ideał taki jak twój!
xagon - Nie 15 Mar, 2009

Cytat:
i to znaczy zrozumieć.
-Ja tam bym chętnie zobaczył tą fotkę po praniu w PS @krzysiekrwd1980

edmun - Nie 15 Mar, 2009

nie wiem czemu ale chyba nawet PS temu nie pomoże...
przypominam że jest to forum fotograficzne a nie dokumentalne typu "stał sobie samochód, zrobiłem zdjęcie i zobaczcie jak stał"

odbiorca ma się domyślać co autor miał przekazać a nie później czytać opis co to zdjęcie przedstawia

chyba się nie rozumiemy......... :cool:
po pierwsze, jeśli wstawiasz zdjęcie w wątku w warsztacie to wiesz cokolwiek na temat wykonywania zdjęć - tak?
po drugie - pragniesz oceny zdjęcia - tak?
po trzecie - czy uważasz swoje zdjęcie za w jakikolwiek sposób interesujące?, dobre technicznie? , pokazujące coś czego inni nie widzieli, lub poruszające w jakiś sposób?
po czwarte - jesli robisz na AWB i jpg , a nie w raw to ustawiaj balans bieli, bo niebieski śnieg nie jest spotykany normalnie, a tylko /też rzadko/ na dziecięcych malunkach
po piąte - czy twój kadr jest właściwy? - a może trzeba było inaczej umieścić samochód /nie tak centralnie/ , albo chociaż wykadrować zdjęcie ?
po szóste - czy wykonanie tego z pozycji - wyprostowana sylwetka+aparat przy oku - było właściwe? - a może ciekawszy byłby widok z pozycji klęcznej? - próbowałeś?
po siódme - jak dla mnie jest to bardzo słabe zdjęcie, a o żadnym ideale /swoim/ nie pisałem - widziałeś jakieś moje zdjęcie w tym wątku?
po ósme - EOT - wątpię czy usłyszę/przeczytam twoje słowo - przepraszam, więc dla mnie dyskusja na tak dziwny temat nie ma dalszego sensu.... jak znam zycie , to za kilka lat sam zrozumiesz co złego jest w tym zdjęciu, a jeśli nie, to i tak nic nie stracę , ja - nie ty.
pozdrawiam mimo wszystko serdecznie.... :cool:

4motion - Nie 15 Mar, 2009

Komor fajna maszynka tylko dlaczego bez karoserii .przedostatnie fajne. :)

krisv740 gdybyś tak rozpoczoł poprzedniego posta przyjoł bym go jako pouczającą krytyke
ale ty wolałeś walnąc coś o wstawianiu po spozyciu .
ja moge powiedziec sory ale ty dla mnie bez winy nie jestes
uczmy sie pomagac innym a nie tylko krytykowac
i tez pozdrawiam.

zug - Nie 15 Mar, 2009

krzysiekrwd1980, tez sie uczę i jeszcze długo będę, a co mi dużo pomaga? np. oglądanie w kółko działu "nasze zdjecia" Fotki tam zamieszczane plus komentarze to jest świetne źródło informacji. :smile:
skasowany - Nie 15 Mar, 2009

rozpoczoł
:zalamany:
przyjoł
:zalamany:

ty dla mnie bez winy nie jestes

Koledzy byli szczerzy! Doceń to :wink: I w jakich kategoriach ty rozumujesz??? Winny, niewinny, to nie sąd :!: Krzywdę ktoś ci wyrządził ?
Ja kiedy zobaczyłem twoje zdjęcie to pomyślałem, że z kolejnym się pomyliłeś :wink:

piotrmkg - Nie 15 Mar, 2009

takie tam pstryki
oczywiście skany fujichrome velvia 100

1.

2.

no!
i to są zdjęcia............ :cool:
s a m o c h o d ó w !!!!!!!!!!!

garreth - Nie 15 Mar, 2009

piotrmkg,
pierwsze - ciekawe
drugie - oj, ciemnica Panie :roll:

piotrmkg - Nie 15 Mar, 2009

no to kolejne dwa. skan j/w.

3.

4.

trzecie - nie - za duzo "zamieszania" w kadrze
czwarte - przyjemne ze względu na ferrari......... :smile:

Usjwo - Pon 16 Mar, 2009

A ja nie widze zdjec Komor'a :cry: , caly czas te czerwone krzyzyki, czy tylko ja? Nawet tam wstawilem komentarz, ktory teraz musze odszczekac :oops: , bo niektorzy jednak widza.
amv - Pon 16 Mar, 2009

4motion napisał/a:
Komor fajna maszynka tylko dlaczego bez karoserii

A na co karoseria,byłyby tylko straty
Wystarczy,że ma dobry "pędzel" i solidne "skrzydło" :wink:

komor,było za czym "nadanżac" :lol:

piotrmkg , ciekawe spojrzenie na dwójce :wink: :grin:

hajhet - Pon 16 Mar, 2009

cóż, znowu pociąg :)

edmun - Pon 16 Mar, 2009

hmm.. szczerze nie wiem co powiedzieć....
hajhet - Pon 16 Mar, 2009

edmun, ale bardziej złe czy bardziej dobre? :)
MC - Pon 16 Mar, 2009

MZ lepiej nie odpowiadac :sad:
Monastor - Pon 16 Mar, 2009

hajhet, tragedii nie ma, ale wrażenie jest takie jak napisałeś... "o, znowu pociąg"
Popracuj nad kadrem ;)

popaS - Wto 17 Mar, 2009

BMW
Konica Minolta DYNAX 5D

palindrom - Wto 17 Mar, 2009

Nie podobają mi się okoliczności przyrodnicze, w tym tło i oświetlenie.
Tak, zdaję sobie sprawę że jeżeli nie był Twój, to za próbę przearanżowania kadru mógłbyś skończyć w areszcie ale to nie zmienia faktu ;)

popaS - Wto 17 Mar, 2009

.... w takim razie moze Mercedes ? przerobiony z oryginalnego wozu strazackiego na BUSa :-)

mavierk - Wto 17 Mar, 2009

mesiu całkiem spoko :D

Fajne zdjęcie :)
Czy tylko ja widzę na powiększeniu, że jest w kratkę? (widać szczególnie na niebie). O co chodzi?

[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 17:52 ]
PS

kratkę da się usunąć transformatą Fouriera :)

edmun - Wto 17 Mar, 2009

w kratkę czy z kropkowanym obramowaniem ? :/
MC - Wto 17 Mar, 2009

Mercedes fajnie sie prezentuje.
popaS - Wto 17 Mar, 2009

palindrom napisał/a:
Fajne zdjęcie :)
Czy tylko ja widzę na powiększeniu, że jest w kratkę? (widać szczególnie na niebie). O co chodzi?

[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 17:52 ]
PS

kratkę da się usunąć transformatą Fouriera :)

Picasa zrobila kratke, w oryginale nie ma kratki ... zawsze to jakies nowe doswiadczenie

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić. Nie ma wątku science fiction ;)
ahugahaga - Wto 17 Mar, 2009

Ja też dodaję coś od siebie.
Mercedes - model kamper.
Ciekawsze jest jednak przeznaczenie tego samochodu. Otóż jest to scena teatru "Wiczi" z Torunia. W samochodzie rozgrywa się akcja "Emigrantów" Mrożka. Przedstawienie w ich wykonaniu jest wyjątkowo osobliwe. Wystarczy powiedzieć, że podczas spektaklu pierwszy raz piłem wódeczkę i to razem z aktorami w trakcie trwania przedstawienia - ot taki scenariusz. Jeżeli ktoś miałby okazję ich zobaczyć - polecam szczerze.

4motion - Wto 17 Mar, 2009

No to ja wrzucę coś swojego .....

???

Lazlo - Wto 17 Mar, 2009

ale wytatarzyl :mrgreen: :lol: az wszystko rozmyte :lol:
4motion - Czw 19 Mar, 2009

mavierk - Czw 19 Mar, 2009

moim zdaniem kierowca też powinien być kolorowy - wtedy fota miałaby jakikolwiek sens :P
veenee - Czw 19 Mar, 2009

dokladnie, wydaje sie jakby byl wklejony...

No może faktycznie, nie myślałem o tym.... hmmm. Dzięki
Bardziej chciałem pokazać ta charakterystyczną żółć i zieleń John Deere'a.

edmun - Czw 19 Mar, 2009

akurat John Deere'y muszę oglądać minimum 3-4 razy w roku i mam dość, że mają zazwyczaj największe stoisko na wystawach, a miniaturowy traktorek (zabawka o wymiarach 20x20x10 cm) to wydatek rzędu 80 zł.

edmun napisał/a:
akurat John Deere'y muszę oglądać minimum 3-4 razy w roku i mam dość, że mają zazwyczaj największe stoisko na wystawach, a miniaturowy traktorek (zabawka o wymiarach 20x20x10 cm) to wydatek rzędu 80 zł.

Heh jak kto lubi, takie starsze są całkiem fajne Irlandczycy mają hopla na punkcie starych traktorów.

A jak to widzicie?

edmun - Pią 20 Mar, 2009

przyciąłbym odrobinę :)
krzysiekrwd1980 - Pią 20 Mar, 2009

a co powiecie o tym nic nie przycinałem nie kadrowalem fota prosto z karty z dzisiejszej imprezy w cieszynie

lupo57 - Pią 20 Mar, 2009

za mało dynamicznie, wydłużyłbym czas
needlehole - Sob 21 Mar, 2009

Dzisiejszy zlot w Bagiczu [Kołobrzeg].

edmun - Sob 21 Mar, 2009

needlehole, bardzo dobre jak dla mnie :)
EDI - Sob 21 Mar, 2009

needlehole, podoba mi się ,bardzo dynamiczne :lol:
Kocur - Sob 21 Mar, 2009

needlehole napisał/a:
Dzisiejszy zlot w Bagiczu [Kołobrzeg].

To już wiem gdzie pędziła ta banda (ze 100 albo lepiej) motocyklistów, których dzisiaj spotkałem między Chełmnem a Toruniem wracając do domu :P A fota niczego sobie :)

needlehole - Sob 21 Mar, 2009

Kocur, ta banda jednak do mnie nie dojechała :)

Drugie, w podobnym temacie jednak tym razem ZZR6.

Sunders - Sob 21 Mar, 2009

needlehole podoba mi się jedno i drugie :shock:
TomiCBR - Nie 22 Mar, 2009

ZR6 takie ma oznaczenie.
A ZZR to było 600 lub 1100

zug - Nie 22 Mar, 2009

TomiCBR, a jakie to ma znaczenie, jaki to model... :razz:
needlehole, gratuluje fotek :shock:

needlehole - Nie 22 Mar, 2009

TomiCBR dzięki za poprawkę =)

GSX-R podczas startu.

E30 też potrafi :twisted:

Sunders - Nie 22 Mar, 2009

Ten GSX-R jest słabszy-ruszony :sad: ale ta BM-ka z E-30 super :smile:

E30 wyszło trochę zabarwiane, to wina nadmiernej ilości dymu ;d

Stoppie na w wykonaniu Kawasaki Ninja

Sunders - Nie 22 Mar, 2009

needlehole napisał/a:
E30 wyszło trochę zabarwiane, to wina nadmiernej ilości dymu
ale widoczna jest dynamika, a przez ten dym zabrawienie nie rzuca /przynajmniej mi/ się w oczy :smile:
zug - Nie 22 Mar, 2009

needlehole, BMW świetne :shock:

Kolejna porcja ;-)

1.

2.

3.

4.

hajhet - Nie 29 Mar, 2009

no to moje troszkę bardziej stateczne :)

needlehole - Nie 29 Mar, 2009

Trochę 'pstrykowe'..
Przeszkadza lampa nad kominem i chyba leci trochę w prawo.

skasowany - Nie 29 Mar, 2009

needlehole napisał/a:

Przeszkadza lampa nad kominem

i z lewej i z prawej :wink:

Usjwo - Wto 31 Mar, 2009

Tak troche dla relaksu, zdjecia pojazdow ekologicznych. Troche inne niz wybajerzone, wyscigowe maszyny, ale to tez pojazdy, mozna nawet powiedziec ze prawie ciezarowki.
Prosze sie nie czepiac wartosci techniczno/artystycznych. :mrgreen:

nazgul - Sro 01 Kwi, 2009

piotrmkg napisał/a:
no to kolejne dwa. skan j/w.

3.

I trójka jak dla mnie najlepsza :)

belkot77 - Pią 03 Kwi, 2009

Moje pierwsze proby technika RIG. Na razie jeszcze sie ucze na wlasnych bledach ale mam nadzieje ze niedlugo wam zaprezentuje lepsze zdjecia.
AuThoR - Pią 03 Kwi, 2009

Mimo tego, że te które oglądałem wcześniej w tej technice były lepsze to próby całkiem udane. Ty to z 5D focisz?

Czekam na kolejne takie fotki

belkot77 - Pią 03 Kwi, 2009

AuThoR napisał/a:
Ty to z 5D focisz

Za ciezki jest. ZOstawilem sobie 350D i jej uzywam

needlehole - Pią 03 Kwi, 2009

To jest z RIG'a, czy auta jadącego obok?
Jeśli z RIG'a to powiedz jak wykonałeś mocowanie - kupne czy samoróbka?

Kasieńka - Sob 04 Kwi, 2009

Najnowsze zabezpieczenie przed kradzieżą roweru :)

wypadek podczas pracy polowej :)

edmun - Sob 04 Kwi, 2009

dla mnie ten passacik to ciężko nazwać RIG :) nie ma żadnego mocowania przecież tylko właśnie trzaskane obok z drugiego auta
needlehole - Sob 04 Kwi, 2009

edmun mocowanie to nie problem. można je przecież poPSuc. na żadnym zdjęciu wykonanym RIG'iem nie zobaczysz mocowania :)
belkot77 - Sob 04 Kwi, 2009

needlehole napisał/a:
Jeśli z RIG'a to powiedz jak wykonałeś mocowanie - kupne czy samoróbka
.

Jak wykonam lepsze RIG'i to przedstawie na forum urzadzenie. Sam robilem. Jak napisalem ucze sie na wlasnych bledach.

[ Dodano: Sob 04 Kwi, 2009 23:30 ]
edmun napisał/a:
dla mnie ten passacik to ciężko nazwać RIG nie ma żadnego mocowania przecież tylko właśnie trzaskane obok z drugiego auta

Ta technika nazywa sie 'tracking shots'

Ja tu zastosowalem rig shots. Oczywiscie mocowanie zostalo wymazane.

needlehole - Nie 05 Kwi, 2009

belkot77 spróbuj trochę bardziej przymknąć przesłonę. i koniecznie pokaz mocowanie !
edmun - Nie 05 Kwi, 2009

belkot77 napisał/a:
Oczywiscie mocowanie zostalo wymazane.

chyba że tak - mój błąd :razz:

AuThoR - Nie 05 Kwi, 2009

needlehole napisał/a:
belkot77 spróbuj trochę bardziej przymknąć przesłonę. i koniecznie pokaz mocowanie !
no właśnie...weź wrzuć foto bez obróbki....chce zobaczyć mocowanie.Zastanawiałem się czy mnie "stać" na taką odwagę :mrgreen:
SlawGaw - Nie 05 Kwi, 2009

Kasieńka, fajny traktor.
Ja wczoraj zrobiłem coś takiego:
200mm 1/1000 f5,6 iso 200 WB- światło dzienne

belkot77 - Nie 05 Kwi, 2009

AuThoR napisał/a:
no właśnie...weź wrzuć foto bez obróbki....chce zobaczyć mocowanie.Zastanawiałem się czy mnie "stać" na taką odwagę

NIe chcialem na razie tego robic bo urzadzenie jest w fazie testowo-prototypowej. NIe smiejcie sie z druta :mrgreen:

nastepnym razem zrobie zdjecie z innego aparatu calego urzadzenia

zug - Pon 06 Kwi, 2009

belkot77, wrzuć wrzuć bo też jestem ciekawy jak wygląda Twoje urządzenie :?:
AuThoR - Pon 06 Kwi, 2009

belkot77 napisał/a:
NIe smiejcie sie z druta

e tam ....z czego mamy się śmiać?? z pomysłowości :) jedynie można pogratulować odwagi i pomysłu :)

ophiuchus - Wto 07 Kwi, 2009

To ja polecę klasyką... próbowałem panoramować, ale chyba za krótki czas migawki ustawiłem :D

belkot77 - Wto 07 Kwi, 2009

takie cos motocyklowego

[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 16:59 ]
ophiuchus, Tu nawet monopod nie pomoze :)

oracle - Sro 08 Kwi, 2009

Tym razem zwyczajnie...

A kolory... byly tak fatalne ze inaczej niz BW sie nie da :neutral:

belkot77 - Czw 09 Kwi, 2009

Sezon rozpoczety
MC - Czw 09 Kwi, 2009

Podoba mi sie bardzo. Moze by bylo troszke lepiej gdyby nie trzeci motor w tle i ten pleca i ta Cola...

i jeszcze cos takiego
mavierk - Czw 09 Kwi, 2009

nie za duża ta wineita? :)
edmun - Czw 09 Kwi, 2009

starałbym się bardziej ściemnić tło kosztem tej winiety która miała wyeksponować środek kadru

fakt troche za duza winieta
Gustaw08 - Czw 09 Kwi, 2009

Pierwsze super ale uwagi za MC :sad:
Nastepnym razem może poproś kolegów żeby przesuneli się nieco to i tło kadru się wyczyści.
Drugie też OK, choć (znów za kolegami), winieta nieco przytłacza

Ale perwsze i tak fajniejsze :mrgreen:

Usjwo - Sro 22 Kwi, 2009

Kilka zdjec z ostatniego wyscigu. Wrzucilem tutaj bo widac raczej pojazdy, a nie wyscig :mrgreen: . Wszystkie to cropy wiec jakosc troche slaba, a po za tym niedzielny deszcz. Zamiast w bilet trzba bylo zainwestowac w dobry dlugi obiektyw, tylko wtedy nawet tych zdjec by nie bylo :mrgreen:

Force-India:

Ferrari:

Toro Rosso

Zwciezki Red Bull, ale juz w deszczu, wiec dalo sie "znosne" zrobic zdjecie tylko pierwszemu, bo z tylu ciagnela sie chmura wody. A w koncowce to Robert jezdzil przed nim :cry: , wiec tez warunki ciezkie

Sorry za dlugi post ale jeszcze nasz wielki przegrany:

Ciezko przy takiej predkosci utrzymac bolid w fokusie :zalamany:

amv - Sob 25 Kwi, 2009

Usjwo napisał/a:
Ciezko przy takiej predkosci utrzymac bolid w fokusie :zalamany:

Oj napewno :mrgreen:

Oczekując na sarny ...

takie minimum pojazdu w zdjęciu :roll:

kowalenko777 - Sob 25 Kwi, 2009

Made in NRD :mrgreen:
zug - Sob 25 Kwi, 2009

amv,
Cytat:
Oczekując na sarny ...

widzę, że pojawili się zmotoryzowani naganiacze :mrgreen:

edmun - Sob 25 Kwi, 2009

kowalenko777, tu nie moto allegro
Omig - Sob 25 Kwi, 2009

Mocne kółeczka.
kowalenko777 - Nie 26 Kwi, 2009

edmun napisał/a:
kowalenko777, tu nie moto allegro
:mrgreen: :mrgreen:
needlehole - Sro 29 Kwi, 2009

Z wyprawy do Berlina.

[ Dodano: Pią 01 Maj, 2009 19:17 ]

Śniatowo ;)

henk - Pią 08 Maj, 2009

To nie z żadnego zlotu, ani nawet z ulicy - takie coś stoi sobie wewnątrz restauracji w Koninie.
Pozwolę sobie zauważyć, że ja też jestem na tym zdjęciu.

kmosw - Sob 09 Maj, 2009

Edmun marzy ;)

mavierk - Sob 09 Maj, 2009

hehehe, doobre xD
marco64 - Nie 10 Maj, 2009

http://www.fotosik.pl/pok...52be8bf8bf.html
amv - Nie 10 Maj, 2009

marco64, (za take rozdziałke,to powinni karać :twisted: ) jest harleyowicz,jest motór dla emeryta i w ogóle papamobile :razz:
edmun - Pon 11 Maj, 2009

a wystarczyłoby zalinkować bezpośrednio do jpga
http://images6.fotosik.pl/468/a2964e52be8bf8bf.jpg

skasowany - Sro 13 Maj, 2009

Część kołowo-gąsienicowa parady z okazji Dnia Zwycięstwa w Moskwie! :mrgreen:
Pierwsze dwa zdjęcia - ulica Twerska. Technika przed wjazdem na Plac Czerwony. Wszystko to na raz dostaje rozkaz i najpierw ogłuszają klaksonami, a potem JEDNOCZEŚNIE zapalają te swoje gigantyczne silniki!!! :mrgreen: Efekt po prostu rozpier... :!: :!: :!: (inne słowa nie pasują, sorry :wink: )
Wszystkie zdjęcia z próby generalnej. Już o 5 rano zainstalowałem się w dobrej miejscówce na trasie przejazdu sprzętu ciężkiego. Kiedy pięć metrów przed obiektywem przejeżdża na pełnym gazie kilka T-90 to po prostu ziemia drży! Miałem jeszcze przyjemność zobaczyć przeformowanie kolumny w czasie jazdy, polegające na tym, że w pojedynczej kolumnie co drugi czołg przyśpiesza i zaczyna wyprzedzać tego przed nim. Kiedy się z nim zrówna, zwalnia i są już dwie kolumny, a wszystko w kilka sekund!!! :mrgreen: Coś niesamowitego! :mrgreen: A nad tym wszystkim jeszcze samoloty pokazane w wątku lotniczym... ech... :wink:

W najbliższym czasie wrzucę parę fotek 'normalnych'. Te poniżej po prostu przedstawiają część sprzętu biorącego udział w paradzie. Takie dla miłośników pojazdów wojskowych :wink:

Nazwy sprzętów nie koniecznie muszą być dobre, bo nie pamiętałem wszystkiego, wiec jak ktoś wykryje uchybienie, proszę dać znać :wink:

1.

2.

3. System rakietowy BUK od przodu:

4. System rakietowy BUK od tyłu:

5. ‘Zapasowy magazynek’ do BUKa:

6. BMP-3:

7. BTR-80:

8.

9. GAZ 2330 TYGRYS:

10. ISKANDER-M:

11.

12. Międzykontynentalna rakieta balistyczna TOPOL’-M (to dopiero krówsko!!! :mrgreen: ):

13. Rakietowy system ognia zaporowego SMIERCZ:

14.

15. S-300 FAWORIT?:

16. S-400 TRYUMF?:

17. Samobieżna haubica MSTA-M:

18. Samobieżne działo przeciwpancerne SPRUT:

19. T-90:

20. Wniedarożnik;) :

21. Ciągnik:

22. WZT:

NO I JAK???? :D

garreth - Sro 13 Maj, 2009

:shock: robi wrażenie :shock:
krisv740 - Sro 13 Maj, 2009

podlądówka piękna :smile:
ja stawiam na 1 i 2 :cool:

amv - Sro 13 Maj, 2009

9. GAZ 2330 TYGRYS
20. Wniedarożnik;)
Chciałbym je mieć w garażu :mrgreen:
21. Ciągnik też mi się podoba :wink:

2 najlepsza :smile:

garreth napisał/a:
:shock: robi wrażenie :shock:

Dodaj do tego straszny huk silników między wielkimi kamienicami, prędkość, smród spalonej ropy, pieśni patriotyczne puszczane z głośników, przelatujące poniżej 500m dziesiątki samolotów i helikopterów, salutujących z wieżyczek żołnierzy i krzyk dziesiątków tysięcy ludzi - Uraaa!, to dopiero robi wrażenie!!! :grin: :grin: :grin: Już żonie zapowiedziałem, że wszystkie majówki przedłużamy do 10 maja i spędzamy je w Moskwie! :mrgreen:

goltar - Sro 13 Maj, 2009

Fajny sprzęcik :smile: ale kiedyś cechą moskiewskich parad były pokazy sprzętu prototypowego i nowości. Na tych pokazach widać w zasadzie tylko to co już jest dobrze znane :cry: .
MC - Sro 13 Maj, 2009

Dlaczego :cry: ? A fotki przednie.

goltar napisał/a:
Na tych pokazach widać w zasadzie tylko to co już jest dobrze znane :cry: .

No niby S-400 pokazali pierwszy raz :wink: I tak nie wiem które to dokładnie, bo kontenery prawie identyczne, nie mówiąc o ciągnikach :smile: No i podobno część żołnierzy miała nowe wzory mundurów :mrgreen:

edmun - Sro 13 Maj, 2009

hehe sprzęty ładne i błyszczące :D
zdjęcia super

zug - Sro 13 Maj, 2009

Ruslan, no to sąsiedzi pokazali :shock: świetne zdjęcia :smile:
wrzuciłeś tyle ciężkiego sprzętu że mi przeglądarka nie daje rady :wink:

nazgul - Sro 13 Maj, 2009

zug napisał/a:
Ruslan, no to sąsiedzi pokazali :shock: świetne zdjęcia :smile:
wrzuciłeś tyle ciężkiego sprzętu że mi przeglądarka nie daje rady :wink:

No, co by nie mówić w pokazówce są najlepsi na świecie :) I jak widac po staremu idą na ilość ale to ładna ilość i ładnie pokazana :)

Sunders - Sro 13 Maj, 2009

Ruslan świetne fotki :smile: ale na żywo to dopiero musi robić wrażenie :shock:
pasożyt społeczny - Czw 14 Maj, 2009

@Ruslan - napisz proszę czym fotografowałeś.
stultus - Czw 14 Maj, 2009

to moze ja spróbuje ;-)
1

2

mavierk - Czw 14 Maj, 2009

stultus, jedyneczka bardzo miła dla oka, 2jka też w sumie fajna, ale dla mnie za ciasna :)
krisv740 - Czw 14 Maj, 2009

pasożyt społeczny napisał/a:

pewnie w większości 70-20 VR :mrgreen:

zug - Czw 14 Maj, 2009

stultus, 2. bardzo fajne "ciasne" zdjęcie :smile:
stultus - Czw 14 Maj, 2009

dziękuje za kometarze ;-)
a teraz nowe
3

4

5

skasowany - Pią 15 Maj, 2009

krisv740 napisał/a:
pasożyt społeczny napisał/a:

pewnie w większości 70-20 VR :mrgreen:

Zgadza się Krsiv, w tej serii wszystkie 70-200/2.8 :wink:

needlehole - Sob 16 Maj, 2009

Kilka kadrów z Mistrzostw Polski w Motocrossie.

1.

2.

Kamcio649 - Sob 16 Maj, 2009

No to ładnie kiedy to było i kto wygrał?.
Według mnie:
1 fotka- mistrzostwo
2 fotka- daje rade ( jakby leciał po niebie)
Ale kazdy ma swoje gusta ogólnie na +

needlehole - Sob 16 Maj, 2009

10 Maja 2009, w Nowogardzie.
Klasy były 3, 80cc, 125cc i weteran. 80cc wygrał jakiś obywatel Ukrainy, weterana i 125cc nie pamiętam ;p
Mam kadry gdzie jest tylko niebo i motor, trochę dziwnie wygląda.

amv - Nie 17 Maj, 2009

needlehole, bardzo świetnie ,1 mimo ostrego światła bardzo dobra :grin:
needlehole - Nie 17 Maj, 2009

Kolejne z Nowogardu. Było strasznie ostre słońce, nie było jak się poruszać po torze, żeby przejść na drugą stronę trzeba było lecieć około 2km. I to wszystko pomimo akredytacji uzyskanej na zdjęcia.

mac.serafin - Nie 17 Maj, 2009

Więcej znajdziecie tutaj:
http://picasaweb.google.c...ContestGoraZar#

Bardzo dużo nie wyszło bo od tego kurzu mój super-szybki obiektyw 18-55 VR nie chciał ostrzyć i jak mu dawałem ciągły af to on sobie z tego nic nie robił :( .

litlfisch - Nie 17 Maj, 2009

może coś z innej beczki
dzisiejszy wypad za miasto

Samowarki - muzeum kolei wąskotorowej w Rogowie
1

2

mac.serafin - Nie 17 Maj, 2009

Strasznie ostre światło (też takie miałem) i mega przepały w miejscu nieba, nie podobają mi się :/
Kamcio649 - Pon 18 Maj, 2009

Rajd elmot 2009
mac.serafin - Pon 18 Maj, 2009

Troche za duzo na dole, i fajniej by wyglądało jakby było więcej miejsca z lewej, bo w tą strone samochód się porusza :P
maziek - Pon 18 Maj, 2009

mac.serafin napisał/a:
i fajniej by wyglądało jakby było więcej miejsca z lewej, bo w tą strone samochód się porusza
... po czem wnosisz? ;-) )
zug - Pon 18 Maj, 2009

maziek napisał/a:
[... po czem wnosisz? ;-) )

:mrgreen:

mac.serafin - Pon 18 Maj, 2009

Spodziewałem się że takie będzie pytanie, no ale... A co z moimi nikt nic nie mówi, tak dobre czy tak złe że odebrało mowe? :D
amv - Pon 18 Maj, 2009

Kamcio649,zgadzam się z mac.serafin i niebo też bym rżnął...a wnoszę to po tem,że antenka wygięła się pod naciskiem wiatru ... :razz: :mrgreen:
maziek - Pon 18 Maj, 2009

mac.serafin napisał/a:
A co z moimi?
Ja sie na sporcie nie znam. Pierwsze za ciemne i kiepska perspektywa (z góry), drugie - za dużo przeszkadzajek (to drzewo pochłania uwage, trzecie IMO najlepsze, ale b. duża głębia ostrości i tło przeszkadza. Na 55mm przy f/8 miałbyś GO od 4 do 7m, przy 10m odległości od 7 do 20m - a u Ciebie jest chyba sporo większa. Wiadomo, że to nie martwa natura w studiu z drugiej strony... Ale przy 1 i 2 po prostu źle stałeś i chyba nie było szans na dobrą fotę.
Usjwo - Sob 23 Maj, 2009

Kilka troche innych pojazdow
1

2

i jeszcze rowerek, dosc popularny bo mozna go schowac do plaecaka lub kieszeni
3

krzysiekrwd1980 - Nie 24 Maj, 2009

cos z wczoraj mozna po mnie jechac.
TomiCBR - Nie 24 Maj, 2009

Mała sesja na Starej Piaskowni nad Pogorią 4.
TomiCBR - Nie 24 Maj, 2009

I jeszcze jedna fotka :wink:
mac.serafin - Nie 24 Maj, 2009

W pierwszym za dużo dołu za mało góry a drugie bardzo fajne ;]
komor - Pon 25 Maj, 2009

krzysiekrwd1980, w pierwszym ekspozycja na niebo – auto wyszło za ciemne. Drugie, że od dołu to rozumiem, ale czemu nie z boku, żeby figurka mogła zaprezentować się pełniej? Trzecie dość standardowe zdjęcie motoryzacyjne z kategorii udziwnionych :) , moim zdaniem powinien się załapać też zderzak. Czwarte mi się podoba. :)
amv - Wto 26 Maj, 2009

Tak se troche podglądałem...szkoda,że to nie Aston Martin np. .... :wink:

edmun - Wto 26 Maj, 2009

amv, bardzo ładnie :)
skasowany - Wto 26 Maj, 2009

amv, nareszcie ostry samochód i konkretnie rozmazane tło! :grin: Bardzo mi się podoba! :grin:
koraf - Wto 26 Maj, 2009

amv - bardzo fajnie wyszło :grin: wielki szacun za udane "podglądanie"
zug - Wto 26 Maj, 2009

amv napisał/a:
szkoda,że to nie Aston Martin

Rover też może być :razz: bardzo :smile:

amv - Wto 26 Maj, 2009

Ruslan napisał/a:
nareszcie ostry samochód

Niech Ci będzie .... :mrgreen:
Miło,dzięki

fly.high - Wto 26 Maj, 2009

amv, 1/30 z ręki i taka ostrość. Pięknie wyszło te panoramowanie.
chciałbym tak potrafić :grin:

veenee - Wto 26 Maj, 2009

fajna fota, ale auto szpetne, szkoda :razz:
Usjwo - Sro 27 Maj, 2009

Dla fanow Aston Martina. Auto moze i lepsze tylko panning kiepski, bo na torze praktycznie tla nie ma.

1.

2.

Kamcio649 - Pią 29 Maj, 2009

No szkoda że nie ma tła zdecydowanie lepiej by to wyglądało ale przyznam autko fajne fotka też tylko gdyby było te tło :mrgreen:
BigB - Sob 30 Maj, 2009

mi się podoba ten aston, ale wolał bym coś bardziej ostrego .... co do rover'ka w zachodzącym słońcu to jest miód ...

Ja trafiłem na kobrę , prowadzona przez pilota z "Patrouille de France" ... autko służbowe ;)

henk - Nie 31 Maj, 2009

BigB, o żesz!
Oryginał?

BigB - Nie 31 Maj, 2009

henk napisał/a:
BigB, o żesz!
Oryginał?

tzn ?
Jeśli chodzi o kontrast i kolorki to trochę podciągnięte, jesli chodzi o ostrość , to oryginał ostrzejszy ...

Mam najlepszy na świecie szeroki kąt, tamron 17-35 f2.8-4, na FF'ma , jak ktoś chce rawa to mogę bez boli, bo to szkiełko po prostu mnie zadziwia na co dzień ;)

a ty co nam wrzuciłeś ? mleczarnie na kołkach ? co to jest ?

skasowany - Nie 31 Maj, 2009

BigB, henkowi chyba chodziło o samochód :wink: A 'mleczarnie' to chyba 'ziarnkarnie' :wink:
LoveBeer - Nie 31 Maj, 2009

needlehole napisał/a:
Z wyprawy do Berlina.

witam wszystkich, moj pierwszy post, mam nadzieje ze nie bede za bardzo uzytkownikom wplywal na nerwy ;) ale bez zbednego lania wody - kolego czemu nie zaszedles dalej ? bo tam jest cos takiego :)

i jeszcze cos rodzinnego (ze tak powiem w dwoch znaczeniach)

henk - Nie 31 Maj, 2009

Ruslan, zgadza się, chodziło mi o Cobrę.
Jeździ tego pełno replik, ale o prawdziwą bardzo trudno, zdaje się, że z jej czasów (lata 60-te) zostało kilkaset sztuk.
Słyszałem kilka lat temu, że Ford ponoć wznowił produkcję, w ograniczonej ilości, na oryginalnej linii produkcyjnej.
Nie wiem jak jest teraz, bo widzę, że Ford wypuszcza nową Cobrę, czyli po prostu całkiem nowy samochód, który ma zdobyć klientów legendarną nazwą.
BigB, te mleczarnie to faktycznie jakoweś chyba spichlerze na kółkach, tylko kolor taki mlekowaty.

BigB - Nie 31 Maj, 2009

henk napisał/a:
Ruslan, zgadza się, chodziło mi o Cobrę.

No to tu powiem panom, pass ... nie wiem nie jestem specem od tego autka , ale myślę ze pan pilot to pewnie by miał z czego zakupić takie oryginalne retro ...

Wyglądało bardzo ładnie, wiec nawet jak jakaś kopia, to pewnie bym swoja fiestę wymienił na takową ;)

hajhet - Wto 02 Cze, 2009

troszkę mniejsza pojemność niż przedstawione wyżej, bo tylko 1,6 :D

stultus - Wto 02 Cze, 2009

witam
1

edmun - Wto 02 Cze, 2009

stultus, tragiczne.... wyłącz photomatixa :D
stultus - Wto 02 Cze, 2009

wiem ze troche zaduzo ;-) photomatixa a to

mac.serafin - Wto 02 Cze, 2009

stultus, "lekko" przegięte :D :D
mavierk - Wto 02 Cze, 2009

teraz wyczyść matrycę :)
stultus - Sro 03 Cze, 2009

wiem ze musze ale nie mam kiedy ;-)
a to znowu hdr

MC - Sro 03 Cze, 2009

Photomatixa nie trzeba wylaczac. Wystarczy uzywac rozsadnie. Pierwsze jest fatalnie przejarane we wszystkim. Drugie juz lepsze, ale i tak nie widze specjalnie powodu dla takiej obrobki. Oczywiscie moge sie mylic.
stultus - Sro 03 Cze, 2009

to org

skasowany - Sro 03 Cze, 2009

stultus, chyba trochę się przewróciło :wink:
nazgul - Sro 03 Cze, 2009

hajhet, podoba mi się ten garbus :)
mac.serafin - Sro 03 Cze, 2009

Tak apropo :P

amv - Sro 03 Cze, 2009

hajhet, garbatego świetna fota :wink:
Sunders - Sro 03 Cze, 2009

hajhet, też mi się podoba :cool:
hajhet - Sro 03 Cze, 2009

dzięki za komentarze :) brat znajomego jechał nim do ślubu. to jest jeden z ostatnich modeli. rocznik chyba 91, mogę się mylić.
AdrianD - Sro 03 Cze, 2009

Dobry rocznik :cool: .I fota fajna :smile:
veenee - Czw 04 Cze, 2009

styczniowe Porsche:

edmun - Czw 04 Cze, 2009

veenee, bardzo na tak :)
marcin-vlc - Pią 05 Cze, 2009

Mistrzostwa GT - jedyne Ferrari ktore nie bylo czerwone,
F3 - Adrian Campos z Campos Racing (zglosili sie na przyszly rok do F1)

AuThoR - Pią 05 Cze, 2009

marcin-vlc, impreza napewno zacna i fotki pewnie sentymentalne...ale panning średnio udany...na zdj 2 F1 stoi w miejscu...1 trochę lepsza
marcin-vlc - Sob 06 Cze, 2009

Masz racje bolid prawie stal w miejscu, swietuje zwyciestwo w wyscigu, do panoramowania w tych warunkach przydaloby sie ISO 25-50, zeby nie przymykac obiektywu do konca.
Impreza srednia, weekend z kilkoma pucharami markowymi np. Seat Leon, Peugeot 207, Mini Challange, a na deser Formula 3 i Mistrzostwa GT

Usjwo - Sob 06 Cze, 2009

AuThoR napisał/a:
... ale panning średnio udany...

Na torze zawsze ciezej jest uzyskac ladny panning, tlo jest raczej jednolite (przewaznie asfalt) jak sie patrzy z trybuny ktora jest wyzej

needlehole - Nie 07 Cze, 2009

Wczorajsze 'gumowanie' Thundercat'a ;)

Canonier 400 - Nie 07 Cze, 2009

Dzień Techniki Kolejowej... :wink:

Oczywiście czekam na komentarze... :roll:

skasowany - Nie 07 Cze, 2009

Canonier 400, szczerze mówiąc nic specjalnego :wink: Ale może nie miały być 'specjalne'? :wink: Nawet jeżeli tak, to staraj się chociaż zastanawiać nad kadrem i unikaj słupów i innych niepożądanych elementów zasłaniających to co focisz, tym bardziej, że nie jest to trudne :wink: Czasami też warto podejść/zejść :wink:
Canonier 400 - Nie 07 Cze, 2009

Ruslan, ciężko jest pozbyć się słupów przy wjeździe na dworzec. Co do reszty się zgodzę. Nie jest najlepiej :oops: Ale mam nadzieję że również nie najgorzej :wink:
skasowany - Nie 07 Cze, 2009

Canonier 400 napisał/a:
Ale mam nadzieję że również nie najgorzej :wink:

No nie, były gorsze... A co do słupów, popatrz na zdjęcia i pomyśl. Jakoś mam wrażenie, że i przy wjeździe na dworzec, gdzie na pewno jest wyjątkowo duże nagromadzenie słupów, można zrobić zdjęcia bez nich... Dlatego pisałem o 'przemieszczeniu się', nie mówiąc już o dwóch dużych słupach przez środek stojącego wagonu...

needlehole - Pon 08 Cze, 2009

Kolejne, tym razem stoppie ;)
Co do cienia, wiem, że mógłby być cały, ale wtedy kadr był zbyt szeroki :-)

mavierk - Wto 09 Cze, 2009

ta winieta to już lekka przesada :) ( w sensie, że chyba troszku za dużo :) )
Misek - Czw 11 Cze, 2009

Taki tam Pug :razz:

Usjwo - Pią 12 Cze, 2009

Jakies to ujecie nie tego. Nie bardzo wiadomo czy on lezy czy stoi :wink: . Nie mogles go jakos bardziej prosto zrobic?
Misek - Pią 12 Cze, 2009

Stwierdziłem że 307 to tak zwyczajne auto że trzeba tą zwyczajnośc nadrobić fikusnym ujęciem :mrgreen:
Monastor - Pią 12 Cze, 2009

Misek, mimo to przesadziłeś :zalamany:
Misek - Pią 12 Cze, 2009

Dobra to jest bardziej lajtowe, tylko mi antenkę ucieło :neutral:

AuThoR - Pią 12 Cze, 2009

zdjęcie do otomoto :)
fatman - Pią 12 Cze, 2009

Tak ostro jak Wy to jeszcze nie umiem ale ćwiczę panoramowanie czając się w przydroznych rowach... :oops:

edmun - Pią 12 Cze, 2009

fatman, nieudane :)
AdrianD - Pią 12 Cze, 2009

Cóz ja miałem tylko raz okazję złapać coś na panoramowanie :roll:

mavierk - Pią 12 Cze, 2009

AdrianD napisał/a:
Cóz ja miałem tylko raz okazję złapać coś na panoramowanie :roll:
pięknie - super kadr, obróbka, światło, miejscówa, no tylko to przeostrzenie, co spowodowało, że relingi to schodki mi sie nie podoba :)

Nie nie to tylko skalowanie w Gimpie :cry: Ale dzięki,fajnie że się podoba :wink:

[edit]: A tak btw to w czym można zrobić antyaliasing,może ktoś wie? :smile:

zug - Pią 12 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
że relingi to schodki mi sie nie podoba

zgadza się,ale ogólnie bardzo fajne wyszło :smile:

mavierk - Pią 12 Cze, 2009

AdrianD napisał/a:
Ale dzięki,fajnie że się podoba :wink:
popraw to, a nie dziękujesz, to zdjęcie ma być idealne :D Może daj to komuś, kto zmniejszy to w jakimś innym programie, albo w jakiś inny sposób, ale zmień to, popraw, bo to zdjęcie powinno być podręcznikowe :)
BigB - Pią 12 Cze, 2009

fatman, myślę ze jak byś zostawiał exif'y to jeszcze można by co komentować ... lub pomóc ... ale bez :( ...

Hmmmm,popracuję nad tym może coś wskuram :wink: ,ale nie dziś teraz czas wyjąć telepa i ruszajta na pole :grin:

[ Dodano: Sob 13 Cze, 2009 13:36 ]
Jednak ten Gimp czasem się przydaje :smile: :

bmilosz_canon - Pon 15 Cze, 2009

I ja sie pochwale moimi ostatnimi wyczynami samochodowywmi:) Canon 400D i Zenith 200 f4

1.

2.

3.

mavierk - Pon 15 Cze, 2009

bmilosz_canon, nie zenith, tylko Jupiter :)
2 jest spoko!

AdrianD - Pon 15 Cze, 2009

Wow, fajna seria,Twój wóz :?: :wink: Chociaż chyba nie, bo go nie ma w stopce :smile:
zug - Pon 15 Cze, 2009

AdrianD napisał/a:
Wow, fajna seria,Twój wóz Chociaż chyba nie, bo go nie ma w stopce

:mrgreen:
2-jka fajna :wink: tylko bagażnik bym zamknął następnym razem :cool:

bmilosz_canon - Pon 15 Cze, 2009

mavierk oczywiscie mój błąd

Bagaznik rzeczywiscie popsuł troszeczke, wstawiłem jednak bo zdjecia mi sie podoba. Jutro bede robił zdjecia swojej furki, bo do sprzedazy idzie wiec cos wrzuce. Tez z niebieskim smigiełkiem:)

Misek - Czw 18 Cze, 2009

Bardzo się zawiodłem na was Panowie :razz:

Liczyłem że ktos zda relacje ze zloty Mercedesów w Krakowie. Naprawde nikt nie był i nie pstryknął żadnych ciekawych fotek??

Ingeitum - Nie 21 Cze, 2009

E chyba lepiej by wyglądał cały :/
candy - Nie 21 Cze, 2009

a ja tu wyskocze z takim nieartystycznym zdjeciem,ale dzis bylem na pokazie monster trucks:

teodor2424 - Czw 25 Cze, 2009

Autobus

mavierk - Czw 25 Cze, 2009

ładne drzewo,a w tle... autobus!
AuThoR - Czw 25 Cze, 2009

po drzewie widać dobrze paning :P
teodor2424 - Czw 25 Cze, 2009

mavierk, A zrobisz lepsze drzewo z tłem autobusowym ?? :P
mavierk - Czw 25 Cze, 2009

przykro mi, sprzedałem 70-300VR jakiś czas temu i już nic z paninngu nie ruszę (to nie jest dla mnie :) )
amv - Czw 25 Cze, 2009

teodor2424, prawie wyszło a klegów humor się trzyma :mrgreen:
A ja przyznam,że chyba pierwszy raz taki autobus widzę ....dziwny fajny

edmun - Sro 01 Lip, 2009

na pewno nie nadaję się do fotografii pojazdów
pstryki poniżej : :D

1.

2.

3.

4.

5.

Usjwo - Sro 01 Lip, 2009

edmun 3, 5, 1 na pewno sie nadaja (2 i 4 moze tez) :mrgreen:
Szkoda na 1 tej ucietej figurki (czy jak to sie tam nazywa), ale wtedy pewnie wlazlaby przednia szyba w kadr, albo jeszcze gorzej ten gosc po prawej stronie samochodu.
Na 2 to lusterko jest do kola zamocowane?

edmun - Sro 01 Lip, 2009

Zgadza się. Lusterko montowane na zapasowym kole. Ogólnie niektóre z tych samochodów to były takie cuda, że nie wiedziałem na czym się skupić. Dodatkowo potężny upał (plecy tak mokre że spodnie zmieniły kolor na ciemniejszy) i spontaniczne spotkanie całkowicie nie pozwoliły mi zapanować nad kompozycją tych zdjęć... po prostu się pogubiłem nie wiedząc jak robić :)
Kamcio649 - Sro 01 Lip, 2009

moim zdaniem 1 i 3 najlepsze te inne też daja rade :mrgreen:
Bumber - Nie 05 Lip, 2009

edmun, numer 5 zdecydowanie. Reszta jest trochę niedopracowana, ale piątka moim zdaniem daje radę. :)
needlehole - Nie 05 Lip, 2009

Śniatowo, znów ;)
ghost - Pon 06 Lip, 2009

amv - Pon 06 Lip, 2009

ghost, ten centymetr za nadkolem widziałbym przed reflektorem,ale bardzo fajnie pokazany klasyk :wink:
pursat - Pon 06 Lip, 2009

Ahoj wszystkim! Zaczne tryptykiem, ktory nie widzial jeszcze swiatla dziennego. Trzy strzaly w Peugeota.

needlehole - Pon 06 Lip, 2009

Pstryk, ale jaki :twisted:
zug - Pon 06 Lip, 2009

mnich ma "bete" :razz:
amv - Pon 06 Lip, 2009

pursat, plener na taką prezentacje świetny,szkoda,że nie modeluje jakiś rodowity wyspiarz :cool: ........... 3 najlepsza :wink:
mavierk - Sro 08 Lip, 2009

pursat,
1 ma straszny bokeh w tle
2 deliktana, gładka, troszke sztampa
3 to tło chyba takie ani ostre, ani porządnie rozmyte... no i ten czerwony słupek
A każdy kadr chyba troszkę za ciasny.
needlehole napisał/a:
Pstryk, ale jaki :twisted:
niestety pstrykowaty :)
lupo57 - Sro 08 Lip, 2009

mavierk ale tam chodzi o rejestracje samochodu :mrgreen:
zug - Sro 08 Lip, 2009

lupo57 napisał/a:
mavierk ale tam chodzi o rejestracje samochodu

no nie mówicie mi że mavierk, nie "zajarał" o co chodzi, kto jak kto ale... :mrgreen:

ghost - Sro 08 Lip, 2009

mnich jak mnich, ale patrzcie na arka

michalng - Sro 08 Lip, 2009

Zwłaszcza tuningowa wersja podpórki klapy silnika zachwyca :lol:
needlehole - Nie 12 Lip, 2009

Hayabusa - jeden z najszybszych ;)
komor - Wto 14 Lip, 2009

Nadrabiam właśnie zaległości w tym dziale (i w wielu innych :( ).
Ghost, Twój Trabi (pierwszy) bardzo mi się podoba, choć rzeczywiście odrobinę więcej po lewej by się przydało. Anyway, zdjęcie bardzo czyste.
pursat, a propos Peugeota 407: ładnie rozmywają tło te Twoje Cajsy… :) Mnie się 2. najbardziej podoba ze względu na światło na lakierze. Jak przeczytałem post Mavierka o strasznym bokehu na 1. to go zobaczyłem :) ale dla mnie nie jest taki straszny.
needlehole, nie mogę się doczekać, kiedy zmienisz sposób obróbki. :)

teodor2424 - Czw 16 Lip, 2009

A i ja pare fotek z pikniku wstawię :)
niesamowity to był widoczek.
1

2

3

4

5

arietiss - Czw 16 Lip, 2009

teodor2424, fajne! A se pojechał... :mrgreen:
skasowany - Czw 16 Lip, 2009

teodor2424, no tym mnie rozwaliłeś! :mrgreen: Jak ja im zazdroszczę!!! :wink:
Kamcio649 - Czw 16 Lip, 2009

Robi wrażenie :mrgreen:
edmun - Czw 16 Lip, 2009

Dobre na polskie korki ;)
teodor2424 - Czw 16 Lip, 2009

Wypowiedź jednej kobiety z widzów, przypadkowo usłyszana:
" E tam stare graty, nic ciekawego, gdyby tak ten czołg na ten obok parking łąkowy wjechał to było by coś :) "

kmosw - Pią 17 Lip, 2009

Rowerki wodne:

ghost - Pią 17 Lip, 2009

czy to aby nie łódkowy temat??

:wink:

Canonier 400 - Pią 17 Lip, 2009

Ten czołg to T-55 MERIDA
Fanie się takim jeździło :)

kmosw - Pią 17 Lip, 2009

ghost, bardziej to chyba pojazdy wodne, niż łódki :)
SlawGaw - Pon 20 Lip, 2009

W pewnej tajnej fabryce trwają prace nad nowym modelem VW, udało mi się podejrzeć z nad płotu prototyp. :mrgreen:
zug - Pon 20 Lip, 2009

SlawGaw, wow i bez kamuflażu ;)
SlawGaw - Pon 20 Lip, 2009

zug, na podstawie dogłębnej analizy zdjęcia, mogę stwierdzić że w tym prototypie testują nowy ekologiczny hybrydowy silnik o wielkiej mocy. :mrgreen:
candy - Pon 20 Lip, 2009

to jest ten nowy kabrio z silnikiem trzysuwowym :P
Andrzej Olender - Pią 31 Lip, 2009

lotr15 - Pią 31 Lip, 2009

Witam, to ja wrzucę dzisiejszy motorek :twisted: . Zdjęcie robione z zaskoczenia, więc najlepsze nie jest.

Pozdrawiam

skasowany - Pią 31 Lip, 2009

lotr15 napisał/a:
najlepsze nie jest.

No nie jest :wink:

mavierk - Pią 31 Lip, 2009

Ruslan napisał/a:
No nie jest :wink:
a być powinno ;)
lotr15 - Pią 31 Lip, 2009

Wiem wiem, że powinno, ale nie jest. Zaskoczył mnie(leżałem na ziemi i pstrykałem kwiatki :razz: ) , że nawet nie miałem czasu nawet ostrości ustawić.
Kamcio649 - Pią 31 Lip, 2009

arsen mi się podoba te auta mają coś w sobie :twisted: a nie wiesz czy coś pomodzone w silniku bo widzę rejstracja 4turbo :mrgreen:
Andrzej Olender - Pią 31 Lip, 2009

Kamcio649 napisał/a:
arsen mi się podoba te auta mają coś w sobie :twisted: a nie wiesz czy coś pomodzone w silniku bo widzę rejstracja 4turbo :mrgreen:

Muszę spytać właściciela, może jutro dam znać :)

Kamcio649 - Pią 31 Lip, 2009

To jak coś na priva może jest gdzieś opisany np. sr czy coś jak możesz spytaj poczytał bym o nim :D
lucky-luk - Pią 31 Lip, 2009

arsen napisał/a:
Obrazek

Bardzo mi sie podoba, samochod ostry i przyciagajacy uwage, grafiti na scianie dodaje klimatu mlodziezowego, przechyl dynamiki, niebo czerwone tez mi sie podoba.

orbs - Pią 31 Lip, 2009

a ja takiego motora i przyczepke strzelilem:

pozdrawiam

amv - Sob 01 Sie, 2009

lotr15 napisał/a:
Wiem wiem, że powinno, ale nie jest. Zaskoczył mnie(leżałem na ziemi i pstrykałem kwiatki :razz: ) , że nawet nie miałem czasu nawet ostrości ustawić.

Wybacz,ale zdjęcie nie warte publikacji :roll:
arsen, bardzo ładnie :wink:

skasowany - Sob 01 Sie, 2009

orbs, bardzo fajne, tylko po cholerę ta 'przyczepka'??? Imo bez niej byłoby zdecydowanie bardziej dziarsko! :wink:

amv napisał/a:
zdjęcie nie warte publikacji

:mrgreen: Od dzisiaj będę wszystkim się chwalił, że 'publikuję' na Optycznych!!! :mrgreen:

orbs - Sob 01 Sie, 2009

Ruslan widze że masz podobne zainteresowania jak ja

молодец ты реальный пацан! :)

zug - Sob 01 Sie, 2009

orbs napisał/a:
Ruslan widze że masz podobne zainteresowania jak ja

ale jeden Ruslan to nam wystarczy :wink: :mrgreen:

orbs - Sob 01 Sie, 2009

zycie samo pisze scenariusz :)
amv - Sob 01 Sie, 2009

Ruslan napisał/a:
amv napisał/a:
zdjęcie nie warte publikacji

:mrgreen: Od dzisiaj będę wszystkim się chwalił, że 'publikuję' na Optycznych!!! :mrgreen:

A widzisz Ruslan, taki bystrzacha z Ciebie a nie wpadłeś na to wcześniej :wink:

BigB - Nie 02 Sie, 2009

Pierwszy raz się zdecydowałem na robienie fotek moto .... nigdy nie próbowałem ... i się okazało ze prawie łatwe i nudne ... ale jest ... mogę takich 299 walnąć ...

I dodam ze pierwszy raz w zyciu, tylko podciągnąłem ogólny kontrast i zmniejszyłem zdjęcie ... jak tam zawsze grzebie w ps'ie to tu akurat nieczewo ...

Zacznę przez jakiegoś tam forumowicza foto ...

I reszta :

amv - Pon 03 Sie, 2009

BigB, nie numerujesz,to se teraz licz :razz:
3 pięknie złożony,ale nie tak dobry jakościowo co pozostałe.
BigB napisał/a:
nigdy nie próbowałem ... i się okazało ze prawie łatwe

Prawda? :grin: ...spróbuj też na żółwiach :cool:
BigB napisał/a:
i nudne ...

:mrgreen: :razz:

BigB - Pon 03 Sie, 2009

amv napisał/a:
BigB, nie numerujesz,to se teraz licz :razz:
3 pięknie złożony,ale nie tak dobry jakościowo co pozostałe.

Dzięki ;)
no zapomniałem totalnie ponumerować ... :oops:

amv napisał/a:
BigB napisał/a:
nigdy nie próbowałem ... i się okazało ze prawie łatwe

Prawda? :grin: ...spróbuj też na żółwiach :cool:

Nie mowie o ruchu tylko o motorach .... w ruchu to już robiłem i konie, i samochody i samoloty (start i lądowanie) ... Ale motory po raz pierwszy ... okazały się łatwiejsze bo mniej więcej wszystkie w tym miejscu maja ta samo prędkość wiec po kilku nieudanych , łatwo było znaleźć ustawienia ... na ok 400 fotek mam 299 oki ;)

[ Dodano: Pon 03 Sie, 2009 20:51 ]
Tu doje resztę ... jakieś 22 fotosy ...

Ale z nazwami maszyn ...

FOTOSY

ophiuchus - Wto 04 Sie, 2009

Motocykle są wszędzie :D
needlehole - Sob 08 Sie, 2009

10 sekundowa Buła ze Śniatowa :-) )
omegazull - Sob 08 Sie, 2009

:mrgreen: :mrgreen: . Raz to za takim koledzy gonili przez całą drogę z Wrocławia do opola na auto stradzie 195km/h, aby go z bliska zobaczyć.

To słaby kierowca ;-)
Buła jak odkręci to do 300 km/h lekko ;-)

195 km/h bo jeszcze jej(tak dziewczyna kierowała motorem) chłop jechał Cooperem. :wink:
Isis - Sob 08 Sie, 2009

cos ode mnie..
choc na pojazdach sie nie znam.., przedstawiam panstwu tygryska :-)

Czyżby to gąsienice niemieckiego czołgu Tiger? ; D

Ty :shock: to jest gąsienica :shock:
Pokażę koledze, on zna się dobrze na historii i pewnie nawet stwierdzi mi z jakiego modelu pochodzi :mrgreen:

skasowany - Sob 08 Sie, 2009

Przecież autorka napisała na samym początku co to za czołg :wink:
ophiuchus - Sob 08 Sie, 2009

Za Rusłanem :x czytać się naÓczcie dzieci :D
candy - Sob 08 Sie, 2009

omegazull, i jeszcze powie czy to lewa czy prawa :D
Isis - Sob 08 Sie, 2009

to ja wam troche pomoge i powiem, ze czolg nazywa sie Panzerkampfwagen Tiger Aus B, a zdjecie pokazuje jego lewa gasienice ;-)
a wracajac do zdjecia, co myslicie o wykonaniu?

candy, jak bym mu to pokazał zaraz miałbym litanie na półgodziny o tym co to jest. :mrgreen:
A tak wracając do zdjęcia Isis, , to czuć w nim moc tych KM :mrgreen:

misio2008 - Sro 12 Sie, 2009

taka tam ŁADA z zeszłego roku...

Tworas - Czw 13 Sie, 2009

Coś z miasta

i ze wsi ;)

i znowu jakość poleciała...ehh :/

pursat - Czw 13 Sie, 2009

Isis napisał/a:
to ja wam troche pomoge i powiem, ze czolg nazywa sie Panzerkampfwagen Tiger Aus B, a zdjecie pokazuje jego lewa gasienice ;-)
a wracajac do zdjecia, co myslicie o wykonaniu?

Pytajac o wykonanie mialas na mysli efekt post procesu czy kadr? Widze bardzo wyizolowany fragment pojazdu lub maszyny, oczywiscie swoim opisem naprowadzilas moja wyobraznie we wlasciwa strone. Niemniej na pojedyncze zdjecie, widac ciut za malo. Zrob w podobnym stylu serie z roznymi fragmentami.
Takie moje skromne zdanie.

[ Dodano: Czw 13 Sie, 2009 12:50 ]
Tworas, na kadrze z tramwajem poszedles w ciekawa strone stawiajac na dynamike (sorry jesli Cie przeceniam, bo to moze dzielo przypadku), ale mimo wszystko czegos mi brakuje.
Co do kombajnu zbozowego, to raczej samobiezna maszyna rolnicza niz pojazd. Mniejsza o klasyfikacje, to byla jedynie drobna dygresja.
Ciemno cos na tym kadrze, malo widac. Z poziomu gleby trzeba bylo trzasnac zeby obszerniejszy fragment maszyny oblany byl dookola swiatlem.

veenee - Czw 13 Sie, 2009

Isis napisał/a:
to ja wam troche pomoge i powiem, ze czolg nazywa sie Panzerkampfwagen Tiger Aus B,

Czasem nazywany "Königstiger". :mrgreen:
Bovington?

Tworas - Czw 13 Sie, 2009

pursat, dzieki za uwagi, tramwaj wyszedł mi tak jak chciałem ale faktycznie może czegoś brakować...
a kombajn był trzaśnięty z gleby tyle ze nikkorem 50mm 1.8 bo nic innego przy sobie nie miałem... niżej się nie dało blizej tez nie bo wąsko i od kurzu to bym sie udusił a dalej to za szeroko... ;)

Isis - Sob 15 Sie, 2009

veenee napisał/a:
Isis napisał/a:
to ja wam troche pomoge i powiem, ze czolg nazywa sie Panzerkampfwagen Tiger Aus B,

Czasem nazywany "Königstiger". :mrgreen:
Bovington?

Jasne, ze Bovington :-) Narzeczonemu tak spodobalo sie to miejsce, ze w ciagu miesiaca odwiedzilismy je 2 razy.

Pursat dziekuje za uwagi. Pytajac o wykonanie mialam na mysli calosc - kadr i obrobke.
Zdjecie w zalozeniu mialo ocierac sie o abstrakcje. Jednak fragment gasienicy jest zbyt oczywisty i z pewnoscia nie trudno sie domyslic skad pochodzi.
Mysle, ze bez mojej podpowiedzi nie mialbys najmniejszego problemu z odgadnieciem jakiego pojazdu jest to fragment.

WidMo - Pon 17 Sie, 2009

Bizon w akcji

zug - Pon 17 Sie, 2009

WidMo, ani bizona ani akcji :razz:
edit: już widać

lotr15 - Nie 30 Sie, 2009

Dzisiaj, niedaleko Tenczynka-jakieś 30km od Krakowa.
1. Zjechał z bardzo stromej górki na dół i później nie umiał wyjechać, chyba z 6 razy próbował.

2. A kolega spokojnie się przyglądał z góry :razz:

Pozdrawiam

edmun - Nie 30 Sie, 2009

lotr15, przy pierwszym, nie zostawiłeś miejsca po lewej stronie. może inny kadr...
Gdybyś umieścił go pośrodku, to kadr zbyt centralnie, gdybyś umieścił go w prawej części, byłoby chyba lepiej
Twoja dwójka pomimo nie zachowania tych proporcji już trochę lepiej... nie wiedzieć czemu wyjątek sprawił tutaj ciekawe zaskoczenie.
Choć przyznam że brakuje mi podstawowej obróbki :) (kontrast, jakieś delikatne podostrzenie itp.)... ale to już moje własne przyzwyczajenia

lotr15 - Nie 30 Sie, 2009

edmun, dzięki za komentarz, cieszę się, że już lepiej, niż na początku :smile:
hijax_pl - Nie 30 Sie, 2009

Trochę zajawek szwedzkich...

3. Saab w ruchu

4. Lotus niemrawy

Bumber - Nie 30 Sie, 2009

hijax_pl, powinno być raczej na odwrót. ;)
hijax_pl - Nie 30 Sie, 2009

Bumber, no coż.. foty w świecie zastanym :wink:
garreth - Nie 30 Sie, 2009

hijax_pl, trójeczka mi się bardzo podoba
dlaczego?
bo to SAAB ... :mrgreen:

hijax_pl - Wto 01 Wrz, 2009

W sumie to to też ma koła :wink:

5.

6

Który "profil" lepszy?

edmun - Wto 01 Wrz, 2009

5, zdecydowanie lepiej :)
AuThoR - Wto 01 Wrz, 2009

Cytat:
5, zdecydowanie lepiej

popieram....5 fajniejsza :)

SlawGaw - Wto 01 Wrz, 2009

Kadr z 5 spoko, ale ostrość to by się przydała trochę bliżej na wylocie lufy, no chyba że to już była minimalna odległość.
hijax_pl - Wto 01 Wrz, 2009

SlawGaw, zgadłeś :)
belkot77 - Sro 02 Wrz, 2009

Hejka

Dawno mnie nie bylo i ostatnio takie cos popelnilem

kufel - Pią 04 Wrz, 2009

9. czatujac na ptaki ustrzelilem takie cóś ;) nic nie przylatywalo wiec mialem mozliwosc pocwiczenia panningu :razz: szkoda ze nie przodem.

[ Dodano: Pią 04 Wrz, 2009 11:19 ]
belkot77, podobaja mi sie foty. w drugim dałbym troche miejsca z przodu :)

hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

kufel, ładnie ładnie... Jaki obiektyw?
kufel - Wto 08 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Jaki obiektyw?

Canon ef 70-300 IS ;)

Sobiech - Czw 10 Wrz, 2009

Witam po raz pierwszy w tym temacie ;)
Dorzucę coś swojego:
10. EVO IX SE

11. j.w

Wiem, wiem, balans bieli nie taki, mało widać i jakość kiepska... ale coś jest w tym zdjęciu i nie mogłem się oprzeć :)

Wybaczcie najmocniej znak wodny na zdjęciach - nie chce mi się szukać i wrzucać oryginału, a to pod ręką mam... :)

Robione C 400D + Tamron 17-50 + 480EX I

Kamcio649 - Czw 10 Wrz, 2009

Sobiech, masz racje jest coś w tym zdjęciu te autko :D i tylko ono fotki wcale do mnie nie przemawiają o ile 10 można przeboleć to 11 jak dla mnie jest nie ładna ja może nie powinienem się wypowiadać ale takie moje zdanie. Dużo ćwiczeń przed tobą ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz niedługo zima może znowu dostaniesz okazję aby focić tak piękne autko
Sobiech - Czw 10 Wrz, 2009

Kamcio649, dzięki, dzięki :) To była moja pierwsza sesja samochodu w ruchu, w dodatku na pożyczonym sprzęcie cykałem (dopiero od 9 dni mam własnego dslra) stąd z 10 jestem wręcz dumny ;)
Autko na zimę zostaje w rodzinie, choć właściciel bardzo niedyspozycyjny, nie dam mu żyć bez co najmniej jednej sesji ;)

hijax_pl - Czw 10 Wrz, 2009

Sobiech, 10 całkiem całkiem, ruch widać :)
mavierk - Pią 11 Wrz, 2009

Sobiech, co nie zmienia faktu, że mistrzem fotografii samochodowej nie jesteś, ale przynajmniej masz na czym ćwiczyć :D
hajhet - Nie 20 Wrz, 2009

12.

Zlot Fiatów 126, Zabajka k. Rzeszowa. Konkurencja z piłeczką na masce :)

AuThoR - Nie 20 Wrz, 2009

ale śliczny....z oryginalnym bagażnikiem na dachu...chyba nawet jakiś prl-owski kuferek na nim :)
oj śmigało się kiedyś śmigało :)

ophiuchus - Nie 20 Wrz, 2009

Tylko te felgi :(
AuThoR - Nie 20 Wrz, 2009

to są chyba najzwyklejsze stalowe felgi....tak mi się bynajmniej wydaje....takie standardowe jak to były w maluchach. Napewno nie są to alumy :D
hajhet - Pon 21 Wrz, 2009

to są chyba pomalowane na srebrno 13" felgi z założonymi zimówkami

[ Dodano: Pon 21 Wrz, 2009 13:46 ]
13.

trochę bardziej stateczne. ten ma 13" felgi na pewno.

dr11 - Pon 21 Wrz, 2009

O, model sprzed '79, na licencyji jeszcze :D
hajhet - Pon 21 Wrz, 2009

możliwe. co do 12. to mam taki bagażnik w garażu. Rodzice mieli malucha z '84

14.

ten sam

hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009

hajhet, no jaki piękny emblemacik :)
zug - Pon 21 Wrz, 2009

dr11 napisał/a:
, model sprzed '79, na licencyji jeszcze

nie do końca zgodny z oryginałem w tamtych latach miały szerszy rozstaw szpilek :razz:

Mad_MAX - Pon 21 Wrz, 2009

Wszelki uwagi bardzo mile widziane :)

15.

hajhet - Wto 22 Wrz, 2009

zug, pewnie bębny zmieniane ;D

17.
http://www.digart.pl/zoom/4360573/Golf_II.html

niestety, z Digarta nie mogę podać linka do zdjęcia, ale link do zooma jest. OS w kategorii "nie-maluch". Spontaniczne decyzje tam widziałem :D

[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2009 12:29 ]
to co w linku, tylko miniaturka, więc jak 17. jeszcze

Usjwo - Sro 23 Wrz, 2009

hajhet Mnie to moze podobac sie 13. 12 tez ale raczej sentyment tu przez wszystkich przemawia, a 17 ... :???:
Kamcio649 - Sro 23 Wrz, 2009

Mad_MAX, na pierwszej na przodzie samochodu brakuje ostrości to jest 15 a 16 nawet spoko ale bardziej podoba mi się 15 :twisted:
belkot77 - Pią 25 Wrz, 2009

I taki maly rig. Dopiero sie ucze na swoich bledach wiec o wyrozumialosc prosze

18.

AuThoR - Pią 25 Wrz, 2009

belkot77, no mi się bardzo podoba :) nie wspomnę o odwadze ludzi którzy zapinają aparaty na wysięgnikach do auta :)
belkot77 - Pią 25 Wrz, 2009

AuThoR napisał/a:
nie wspomnę o odwadze ludzi którzy zapinają aparaty na wysięgnikach do auta

a co tam 5d+24-70L :mrgreen:

Kamcio649 - Pią 25 Wrz, 2009

belkot77, bardzo dobre zdjęcie też mi się podoba :mrgreen: i gratuluje odwagi z tym aparatem :razz:
hajhet - Sob 26 Wrz, 2009

aha! odnośnie zdjęć 13. i 14. - to jest replika prototypowego Fiata 126p ABARTH. silnik 0,7 o mocy 40KM
ophiuchus - Wto 29 Wrz, 2009

hajhet, :shock: ale to oficjalny prototyp czy tylko ktoś prywatnie sobie uczynił? bo prezentuje się smakowicie :D

19. (ziummmmmmmm)

AuThoR - Wto 29 Wrz, 2009

ophiuchus, co to? zdjęcie z prywatnego fotoradaru? :) obstawiam 130km/h :)
ophiuchus - Wto 29 Wrz, 2009

AuThoR, :cool: rozumiem, że to wyrazy uznania za prawie ostre zdjęcie :D jechał z prędkością ok 60-70 km/h a fota jest przy 100mm i 1/40 sek :P
AuThoR - Wto 29 Wrz, 2009

ophiuchus, źle nie ma :) ale też takiej ostrości jak u belkota w rig (powyżej) też nie....chyba w paningu ciężko idealnie ustrzelić....bynajmniej jak się bawiłem to trzeba było mieć samochód na wprost żeby wyszło najlepiej :) ale mało ćwiczyłem :)

Ps. ja przeważnie na 1/60 atakowałem :)

cygnus - Sro 30 Wrz, 2009

[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 18:07 ]
LIMUZYNA DAIMLER :)
Daimler SP250 Dart 1964r

RR Silver Shadow 1974
Widzę, że nie jest ostre, ale przecież nie ma nieostrych RR! :)

belkot77 - Sro 30 Wrz, 2009

Jesli juz mowimy o paningu

27.

Radkiewicz - Czw 01 Paź, 2009

A my na tej wojnie ładnych parę lat... czyli trochę kurzu i gąsienic:)
Kamcio649 - Czw 01 Paź, 2009

belkot77, bardzo dobre
cygnus - Pią 02 Paź, 2009

TALBOT 14/65 z roku 1932.

Ciekawe, czy gwarancja perforacyjna na nadwozie wymaga zabezpieczenia przeciw... kornikom i kołatkom?

30

31

WOLSELEY 444 z 1954 roku - skłania do refleksji :)

32

skasowany - Pon 05 Paź, 2009

33.

maziek - Pon 05 Paź, 2009

Rusłan, to SU-100? Fajny wózek. Pewnie trochę pali ;) .

edit: o, znalazłem. Na równej drodze 270l/100km, a w terenie 350 :) .

lupo57 - Pon 05 Paź, 2009

maziek napisał/a:
Pewnie trochę pali ;) .

Na równej drodze 270l/100km, a w terenie 350 :) .

wir w baku :mrgreen:

ophiuchus - Pon 05 Paź, 2009

cygnus, podoba mi się ta "łódka" na zdj. 31 :D
veenee - Czw 08 Paź, 2009

zaniedbany...

34.

lopico - Pią 09 Paź, 2009

35.

hijax_pl - Pią 09 Paź, 2009

lopico, nie podoba mi sie ten serwis wgrajfoto... Mam wrażenie że mydli zdjęcia. We wszystkich które do tej pory wstawiłeś tak jest.

No i te otwierające się po kliknięcie okienka reklamowe wkurzają :???:

Wizjerioner - Pią 09 Paź, 2009

veenee, 34 podoba mi się, lubię takie klimaty.
quake222 - Pią 09 Paź, 2009

34 przypomina mi czarnobyl
a 35no coz moze jakosciowo to lipa ale ja bym sie bal fotografowac arabska policje :) wozek przypomina poloneza z paka :)

amv - Pią 09 Paź, 2009

quake222 napisał/a:
wozek przypomina poloneza z paka

Ale to znacznie lepszy wózek,bo zdaje się ,że to L200 4x4.
Sytuacyjnie bardzo mi się podoba te zdjęcie :lol: :lol:

veenee - Pią 09 Paź, 2009

jeszcze jeden na uboczu...historii :mrgreen: :

36.

SlawGaw - Pią 09 Paź, 2009

lopico, czy pan dolewa wody z rzeki do chłodnicy?
amv - Pią 09 Paź, 2009

veenee, 36 mi się dużo bardziej podoba od poprzedniejszego :wink:
lopico - Pią 09 Paź, 2009

Wszystkie fotki kompresowałem i wywaliłem na ten smieszny portal. Jest to dziwne ale faktycznie wszystkie po tym sa nie ostre. Fakt nie obrabiane była tylko kompresja. Poprawie w tygodniu i porównacie. PS fotki są dziełem mojej pani i nie były nigdzie indziej wystawiane, robione Canonem G10 bo nie chciałem aby jej szyja odpadła od ciężaru lustra.
Wizjerioner - Pią 09 Paź, 2009

veenee, mi się podobają obydwa, ale na 36 automobil jest lepiej wyeksponowany!
yeske - Sob 10 Paź, 2009

37. "Idźcie w pokoju..."

Usjwo - Wto 13 Paź, 2009

Kilka autobusow

38. Marcedes? :grin:

39.

40.

41. Jezus cie kocha

Wujek_Pstrykacz - Wto 13 Paź, 2009

Świetne te autobusy, pewnie w nich wesoło :razz:
Usjwo - Sro 14 Paź, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Świetne te autobusy, pewnie w nich wesoło :razz:

Pewnie tak, szczegolnie ze trzeba czesto wsiadac/wysiadac w biegu, one z tylu sa otwarte, ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic.
To jeszcze jedna seria komunikacji miejskiej. Threecycles, jak dobry motor moze zabrac do 9 osob :mrgreen:

42.

43.

44.

45.

46.

47.

f11whocares - Czw 15 Paź, 2009

Usjwo, Tam sobie mysle ze zdjecia z miejsca egzotycznego i moze dlatego sie to jakos oglada, ale jakosc tych zdjec jest bardzo srednia, jakies takie chaotyczne, luzne kadry, czesto tez nie ostre :(
ps: czym sie zajmujesz w Chinach?

Usjwo - Pią 16 Paź, 2009

f11whocares napisał/a:
... ale jakosc tych zdjec jest bardzo srednia

pracuje nad tym :smile:

f11whocares napisał/a:
jakies takie chaotyczne, luzne kadry,

No bo takie maja byc, tzn. luzne nie chaotyczne :mrgreen: . Glownym celem moich spacerow po ulicach ( i nie tylko) jest ciekawosc, zdjecia powstaja przy okazji. No, moze aparat motywuje mnie troche do wejscia w miejsca gdzie by mi sie niechacialo wejsc.

f11whocares napisał/a:
...
czesto tez nie ostre :(

Tez nad tym boleje, ale patrz punkt pierwszy :smile: , Trzeba sie jednak wybrac do servisu.

Dzieki za uwagi, poprawy obiecac nie moge, ale napewno sprobuje.

f11whocares napisał/a:
ps: czym sie zajmujesz w Chinach?

Jak wszyscy, praca. Programowanie, automatyka.
Btw, zdjecia sa z Filipin. Niestety Chiny nie sa az tak ladne :sad: , a Filipiny tak zindustrializowane zeby tam pracowac, tak to kto wie...

marcin1323 - Pią 16 Paź, 2009

mi właśnie bardzo pdodbają się takie kadry, klasyczna reporterka a nie żadne zdjecia "pseudostudyjne w terenie". magia i czar takich ujęć mieści się właśnie w ich niedomkniętej formie, czasem poruszonej. może dział "pojazdy" jest niedokońca tym w którym te zdjecia będa pokazywac swoje najmocniejsze strony, ale Usjwo, tak trzymaj!
f11whocares - Pią 16 Paź, 2009

marcin1323 napisał/a:
mi właśnie bardzo pdodbają się takie kadry, klasyczna reporterka a nie żadne zdjecia "pseudostudyjne w terenie". magia i czar takich ujęć mieści się właśnie w ich niedomkniętej formie, czasem poruszonej. może dział "pojazdy" jest niedokońca tym w którym te zdjecia będa pokazywac swoje najmocniejsze strony, ale Usjwo, tak trzymaj!

Magia i czar :) stary poszukaj w sieci ulicznej reporterki :) zobaczysz sam :)
Moze na szybko cos takiego http://www.youtube.com/watch?v=kikYnOohL7E
A chodzilo mi o to ze na bokach czesto pojawia sie "cos" np lampa uliczna, czesc auta, roweru lub rikszy, uciete w polowie sylwetki ludzi(nr42,44,45,46) Moze jakis crop by pomogl?

Mowisz "pseudostudyjne w terenie" :?: :zalamany: Ja mowie przemyslane!

marcin1323 - Sob 17 Paź, 2009

f11whocares napisał/a:

Mowisz "pseudostudyjne w terenie" :?: :zalamany: Ja mowie przemyslane!

Tu się zgodzę, tylko.... ujęcie reportażowe (nie sam reportaż) nie może być "przemyślany" a już napewno zaplanowany. Pisząc "przemyślany" piszę o sytuacjach niemal aranżowanych, gdzie fotograf zajmuje odpowiednie miejsce, "ustawiajac" wszystkie przedmioty. Zdjęcia uliczne tzw" street fotography" nie zawsze są reportażem. sam reportaż (bliski mi skąd inąd zawodowo swego czasu) chcrakteryzuje się nieprzewidywalnością. Tym bardziej reportaz podróżniczy, a na taki właśnie mi wygląda materiał dyskutowany.
Wiesz, często mamy na zrobienie zdjecia niewiele ponad czas jaki jest potrzebny na naciśiecie spustu mgawki. Wtedy to jest klasyczny reportaż w swej najczystrzej postaci, a nie w takiej jak zaczyna sie przyjmować ostatnio. Ja klasyfikuję taka twórczość na granicy reportażu i własnie zdjeć ulicznych jako odrębneju formy forografii. Niemniej fotografia podróżnicza i wojenna zostaną na zawsze najczystrzymi i najstarszymi formami reportażu. Gratuluję jeszcze raz Usjwo. Technicznie masz pewnie jeszcze braki (jak każdy z nas - ideały poumierały dawno temu :D ) ale to "coś" (czyt. -oko- ) do reportażu masz jak się patrzy.
Pozdrawiam

f11whocares - Sob 17 Paź, 2009

marcin1323 napisał/a:

....chcrakteryzuje się nieprzewidywalnością. Tym bardziej reportaz podróżniczy, a na taki właśnie mi wygląda materiał dyskutowany.
Wiesz, często mamy na zrobienie zdjecia niewiele ponad czas jaki jest potrzebny na naciśiecie spustu mgawki.

Ok rozumie o czym mowisz ale te 2 ostatnie serie zdjec mozna zrobic bedac tam 10 min na ulicy, dlatego mowie o przemyslanych zdjeciach, bo mozna sie ustawic do zdjec dowolnie , pomyslec i moze koncowy material bedzie ciekawszy.
Zebys zrozumial o co mi chodzi, przyklady; ktos wsiada/wysiada z rikszy, riksza na tle autobusu lub ciezarowki, jakies przeciwienstwa itd...
Jakos tez niemoge dostrzec tu niepowtarzalnych momentow czy sytuacji, bo to co na zdjeciach jest tam po prostu codziennoscia.
Mysle ze jesli wyjdziesz na ulice polskich miast i walniesz pare razy migawka tak bez zastanowienia, a pozniej pokazesz to gdzies daleko w azji, tez sie znajdzie ktos, kto powie ze to calkiem dobry reportaz, no bo tak egzotycznie :)

Tez mam cos z rikszami (taxi i riksza(niezdrowa konkurencja) + potencjalny klient)
Moze szalu nie ma ale mnniej wiecej o cos takiego mi chodzi.

hijax_pl - Sob 17 Paź, 2009

f11whocares, oglądając filmik który podlinkowałeś - mam nieodparte wrażenie że część zdjęć - to fotomontaż...

hijax_pl napisał/a:
f11whocares, oglądając filmik który podlinkowałeś - mam nieodparte wrażenie że część zdjęć - to fotomontaż...

Dlaczego? :shock: Chodzi ci moze o cienie, odbicia? Ktos kto robil te zdjecia ma po prostu talent do obserwacji.

hijax_pl - Sob 17 Paź, 2009

Dokładnie..

Talent to nie wszystko. Jeśli to sceny nie reżyserowane - to duuuużo szczęścia jeszcze trzeba aby wpasować się w moment.

Sam wzorowalem sie na tych zdjeciach, codziennie po pracy spedzalem 2,3 godziny w centrum, deszcz jest tu czesto po deszczu slonce, dodatkowo cala masa ludzi dookola, masz fajne miejsce czekasz na odpowienich ludzi i juz. Czasem to trwa chwile a czasem doslownie sekundy. Wtedy mialem jeszcze a200 wiec jakosc nie jest rewelacyjna ale udalo mi sie zrobic mniej lub bardziej podobne zdjecia.
:wink: Autor tego filmu poprostu spedzal duuuuzzzzooozo czasu na miescie.

muzyk - Nie 18 Paź, 2009

48. Zbiór jabłek w Jorku.

Usjwo - Nie 18 Paź, 2009

Dzieki za kometarze
Marcin1323 ze pozytywne, dobrze ze komus sie podoba :grin:
f11whocares za negatywne, jak to mowia nie wazne dobrze czy zle, wazne ze pisza :wink: :mrgreen:
f11whocares, pewnie masz troche racji, dlatego tez te zdjecia sa w pojazdach a nie w ulica

muzyk ty nie pomyliles zdjec :?: , bo to co ja widze to ... :zalamany:

[ Dodano: Nie 18 Paź, 2009 13:47 ]
f11whocares napisał/a:

Moze na szybko cos takiego http://www.youtube.com/watch?v=kikYnOohL7E

Niestety u mnie youtube rzadko dziala :sad:

ophiuchus - Nie 18 Paź, 2009

muzyk, ciemność widzę :o
edmun - Nie 18 Paź, 2009

Usjwo, link dla Ciebie do filmu w formacie flv
http://rapidshare.com/fil...__by_Ronya_.flv

Usjwo - Pon 19 Paź, 2009

edmun napisał/a:
Usjwo, link dla Ciebie do filmu w formacie flv
http://rapidshare.com/fil...__by_Ronya_.flv

Dzieki poraz kolejny za pomoc uciskanym przez rezim! :mrgreen:
Obejrzalem i chyba nie trzeba dodawac ze sie podoba

muzyk - Pon 19 Paź, 2009

ophiuchus napisał/a:
muzyk, ciemność widzę :o

Bo i już było dość. Zdjęcie - spontaniczne. Traktorek nadjechał z zawrotną prędkością i jakoś tak się zrobiło :grin:
Usjwo napisał/a:

muzyk ty nie pomyliles zdjec :?: , bo to co ja widze to ... :zalamany:

No, traktorek z przyczepką. Pojazd przecie :mrgreen:

krzys13k - Pon 26 Paź, 2009

Wrzucam kilka zdjęć Mini Morris'ów z wystawy w Galerii Krakowskiej z okazji 50. urodzin tych samochodów. Oczywiście wszelkie krytyczne uwagi mile widziane (nigdy wcześniej nie fotografowałem samochodów) :D

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

belkot77 - Pon 30 Lis, 2009

dawno cos temat sie nie ruszal :)
amv - Pon 30 Lis, 2009

57. fajnie się rusza,bardziej mi się od następnego :wink:

p.s. srebrny kolor paskudny jest ogółem :razz:

HalveS - Pon 30 Lis, 2009

Może nie samochody, ale pojazdy :)

Łódź. Plus Camerimage. Tramwaje na placu Dąbrowskiego.

Wydaje mi sie ze troche za ciemne, czy slusznie?

59.

ophiuchus - Nie 06 Gru, 2009

60.
A w XXI wieku Mikołaj przyjeżdża czymś takim:

61.
Motocykle są wszędzie.

belkot77 - Pią 11 Gru, 2009

i troche statycznie