forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Moje 3 grosze w dyskusji na temat wyboru lustrzanki.

Remol71 - Wto 09 Sty, 2007
Temat postu: Moje 3 grosze w dyskusji na temat wyboru lustrzanki.
Podchodząc do sprawy neutralnie co do marki i praktycznie, czyli od strony obiektywów, ich jakości, ilości i ceny stwierdzam, że najlepiej w tej chwili nabyć Pentax K10. Sporo szkła na Allegro w cenach niekiedy śmiesznych. Podobno pełny pomiar światła ze szkłami manualnymi i podobno pełna kompatybilność. Ja nigdy Pentaxa nie dotykałem, ale jeśli to co się słyszy i czyta o tej kompatybilności w dół jest prawdą, to nic tylko kupować szklarnię za śmieszne pieniądze i focić do końca życia. Do tego dochodzi bezproblemowa praca z M42. Czego więcej potrzeba??
RAF - Wto 09 Sty, 2007
Temat postu: Re: Moje 3 grosze w dyskusji na temat wyboru lustrzanki.
Remol71 napisał/a:
Sporo szkła na Allegro w cenach niekiedy śmiesznych. ?

Przed chwilą zajrzałem - 63 sztuki, w większości tamrony, sigmy z dolnej półki. Są nawet konwertery i ciemne plastiki ... Nie widzę tego "sporo" (o jakości nie wspominając) :roll:

MM - Wto 09 Sty, 2007

Piękna firma z pięknymi tradycjami. Generalnie warto polecić, do moich zastosowań się nie nadaje, ale ja już zbyt dużo wymagam.
wokl - Wto 09 Sty, 2007
Temat postu: Pentax K10
Też poleciłbym Pentaxa, co do jakości obiektywów Pentaxa, nie tylko oryginalnych, to wystarczy zobaczyć na wyniki ich testów, nie są najgorsze. Same Pentaxy też nie. Od 35 lat mnie nie zawiodły poczynając od K 1000 na K10 kończąc. Niektóre obiektywy M42 też nie są najgorsze i naprawdę tanie.
Pozdrawiam
Wokl