forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - Fotografia stereo

maziek - Nie 08 Lut, 2009
Temat postu: Fotografia stereo
Nie wiem, czy temat nośny, jeśli nie to skasować.

Takie zdjęcia trzeba umieć oglądać, przy czym dość trudno sie nauczyć, a potem to jest to proste. Czyli jak z jazdą na rowerze.

To zdjęcie jest "ujemnie sterograficzne" tzn. widok dla lewego oka jest po prawej stronie, a dla prawego po lewej. Można odwrotnie (zdjęcie "dodatnio stereograficzne") ale wówczas odpowiadające sobie punkty na obu zdjęciach nie mogą być rozsunięte szerzej niż źrenice odbiorcy (circa 60-parę mm), więc zdjęcia sa wówczas małe.

Podstawową umiejętnością jest zrobienie zeza, można sobie pomóc podsuwając sobie pod nos palec i próbując skupić wzrok na jego czubku. Zez musi być taki, aby obrazy pokryły się (linie widzenia muszą sie przeciąć przed monitorem). W zasadzie nic więcej nie trzeba robić, kiedy "centrum obróbki obrazu" w mózgu zorientuje się, że obrazy się nakładają po pewnym czasie (kilka, kilkanaście sekund) nasunie je dokładnie i pojawi sie ostrość. Uwaga, niektóre osoby wymiotują! W razie czego należy przerwać eksperyment.

ophiuchus - Nie 08 Lut, 2009

maziek, do jasnej ciasnej... wrzuć dodatnie, bo przy tym gałki mi wylatają :/
Lazlo - Nie 08 Lut, 2009

maziek jak robie zeza to mi sie sam bokeh robi :shock: Sprobuje rano bo wolalbym dzisiaj jeszcze cos zobaczyc innego. Czlowieku oczy mi wysiadaja :lol: :lol:

No zgadza się, z początku daje po oczach. Ja już się przyzwyczaiłem, często korzystam.

Ophiuchus - ale umiesz "dodatnio"? To jeszcze trudniejsze, trzeba umieć ustawić kierunki patrzenia obu gałek ocznych jak do dali ( na nieskończoność - równolegle). Trzeba (jesli taka konieczność) pomanipulować rozdzielczością,aby odpowiadające sobie punkty nie były odległe bardziej niz o 60mm.

mavierk - Nie 08 Lut, 2009

no dodatnio mi się udało, ale przy takim ostrzeniu automatycznie wzrok daje mi na nieskończoność, przy ujemnym za to na 4 cm, więc pupka :P

Dość szybko okaże się, że ostrość i zbieżność kierunków widzenia są niezależne.
mavierk - Nie 08 Lut, 2009

maziek napisał/a:
Dość szybko okaże się, że ostrość i zbieżność kierunków widzenia są niezależne.
O LOL, czaderskie, jak tak się przypatrzyć :D Efekt 3d taki lajtowy :D
palindrom - Nie 08 Lut, 2009

No dobra, niech będzie. Czuję się zainspirowany :D
amv - Pon 09 Lut, 2009

Nie wiem,coś jakby mi się udało. Z początku widziałem trzy drzewa :mrgreen: , ale pózniej szło w dobrą stronę i nagle się zepsuło na normalny widok :roll:

Mam gdzieś książke z takimi obrazami 3D. Na pierwszy rzut oka abstrakca typu "nie wiadomo o co chodzi" ,ale jak się właśnie strzeli zeza,to widac świetne bryły w trójwymiarze :wink:

Warto jest sobie ustawiac też odległośc wzroku od obrazka,ale na terazniejszy zmęczony wzrok,to ja nie mogę liczyc,boje się,że mi się galaty splączą i tak zostaną :mrgreen:

maziek - Pon 09 Lut, 2009

Powiem Wam tyle, że nauczyłem się tej sztuczki praktycznie na studiach i od tego czasu stosuję ją, kiedy chcę tanim kosztem utrawalić trójwymiarową przestrzen jakiegoś placu czy terenu. Na skutek długiego treningu mogę obecnie oglądać "dodatnie" stereogramy których odpowiadające sobie punkty są oddalone o więcej niż rozstaw źrenic. Jestem w stanie patrzeć na tyle rozbieżnie, aby nałożyć na siebie punkty odległe jeden od drugiego o 10-11cm - znajdujące się na wyciągnięcie ręki od oczu. Bez problemu mogę obejrzeć "na dodatnio" to załączone "ujemne" zdjęcie (aczkolwiek efekt jest absurdalny - trzeci plan staje sie pierwszym).

Efekt stereo jest tym silniejszy im szersza była baza (odległość pomiędzy obiektywami między jednym a drugim miejscem). Powiększając ją efekt uwypukla się, ale często powstaja zakłócenia na pierwszym planie (przedmioty sa zbyt przesunięte na dwóch fotkach i kiedy zgra sie drugi plan to pierwszy się rozjeżdża). Standardowo jedno zdjęcie wykonuje się przenosząc ciężar ciała na lewą nogę, a drugie na prawą.

W przypadku kiedy baza jest naprawdę długa (np. samolot wykonuje zdjęcia co kilkadziesiąt, czy kilkaset m) daje się rozróżnić plany o kilkucentymetrowej różnicy odległości od obiektywu.

Na koniec w ramach treningu lekkie OT - przeznaczone do oglądania ujemnie (cross-eyed) stereogramy wykonane taka właśnie długą bazą na Marsie. Te oznaczone Spirit i Oppy pochodzą z kamer łazików natomiast pozostałe to w większości zdjęcia satelitarne no i... niektóre zapierają dech w piersiach ;) .

edmun - Pon 09 Lut, 2009

nie wiem... chyba szybciej umiem dodatnio niż ujemnie, ale i tak nie potrafię tak ustawić rozdzielczości żeby mi wpadło to w 3d.. za to obrazki w książkach zawsze mi się podobały
maziek - Pon 09 Lut, 2009

Własnie sobie wyobraziłem, że w ciągu miesiąca dostanę ze sto pozwów od widących kancelarii prawnych reprezentujących klientów z całego świata, którym na skutek mojego wątku oczy się zaplątały i tak zostały... :mrgreen: . Nie przetrenowujcie się koleżanki i koledzy.

edit: i jeszcze dodam, bo nie napisałem, że robiąc zeza powinno się widzieć trzy obrazki (jak pisał amv) i ten środkowy powinien się "ustereowić". Jesli pomaga ktoś sobie palcem, to powinien on być w połowie między oczami a obrazem wówczas w zasadzie samo powinno wyjść. Jak ktoś zaś próbuje "dodatnio" to pomaga spoglądanie ponad monitorem przez okno gdzieś daleki i przenoszenie wzroku na monitor.

mnich - Pon 09 Lut, 2009

Fajne, niezły trik :)

bolą mnie oczka, teraz

maziek - Pon 13 Kwi, 2009

No to jeszcze raz. Ujemnie, czyli z zezem.

Kraina, gdzie bóbr nie zginie.

palindrom - Pon 13 Kwi, 2009

maziek,
Efektowne! Podoba mi się!

xneon - Pon 13 Kwi, 2009

niestety ja mam jebutny front focus
a jak próbuję opcję z ostrzeniem na palec to tło mi pada o jakieś 2-3 EV :P

henk - Pon 20 Kwi, 2009

Wiem że temat o czymś innym, ale tytuł pasuje też do moich zdjęć:

1

2

zwirek210 - Sro 08 Lip, 2009

WIdze ja Widze i Cieszy mnie To COOOL
maziek - Sro 08 Lip, 2009

Ja bym chętnie popatrzył ale zdjęcie niedostępne...
henk - Sro 08 Lip, 2009

Wstawiłem zdjęcia dwa miesiące temu i do wczoraj nie było odzewu, więc uznałem ten temat za martwy i zdjęcia wywaliłem, a tu od razu znalazło się dwóch chętnych, żeby skomentować brak zdjęć.
Żadna strata, tam nie było nic ciekawego :razz:

hijax_pl - Wto 02 Lut, 2010

Trochę odkopię wątek ;)

Parę pstryków spacerowych

3

4

5

6

7

8

dr11 - Wto 02 Lut, 2010

hijax_pl, jeśli to miała być technika cross-eyes, to obrazki raczej powinny być zamienione miejscami, bo oczy mi wypadają :P (tak jak np. tu: http://www.flickr.com/pho...57602440689327/ ).
palindrom - Wto 02 Lut, 2010

6. i 8. robi wrażenie ;]
dr11 - Wto 02 Lut, 2010

Pozwoliłem sobie sprawdzić na przykładzie 8 ;)

8b. Cross-eyes.

dr11, no tak.. wytłumaczę troszkę... :oops:

Zdjęcia były składane pod patrzenie równoległe a nie krzyżowe. Ale rację masz - bo chyba prościej jest patrzeć krzyżowo. Następne zdjęcia będę wklejał już zamienione i opisywał ;)

dr11 - Wto 02 Lut, 2010

Acha, no nie wiem jak inni, ale mi prościej krzyżowo, równolegle nie potrafię, chyba trzeba taki stereo-kalejdoskop mieć ;) Dlatego, nie widząc opisu, od razu zacząłem zezować i... jakoś dziwnie się poczułem :D
Myślę, że fotki, w szczególności 3, 6, 8, warte są próby zamiany na cross-eyes :)

Proszę bardzo - krosy

3a

6a

8b

Strzała - Wto 02 Lut, 2010

Ja i tak nie wiem o co w tym chodzi :roll:

Strzała, robisz delikatnego zeza tak aby te dwa zdjęcia złożyły się w .. trzy. Po "wyregulowaniu" oczu - tak aby złożenie było idealne, ten środkowy obraz który zobaczysz - zobaczysz w trójwymiarze.
skasowany - Wto 02 Lut, 2010

BAJER!!!!! :mrgreen: Po kilku miesiącach mi się udało!!! :mrgreen: :oops: :wink:
Usjwo - Wto 02 Lut, 2010

Mnie jakos latwiej te niecrosowane.
Przy niecrosowanych trzeba fokus ustawic za zdjeciem, przy crosowanych przed :mrgreen:

Strzała - Wto 02 Lut, 2010

Ja tam nic nie widzę :P

Usjwo, co się stało że widzisz imageshacka :?: :shock:
Usjwo - Wto 02 Lut, 2010

Nie wiem :grin: , ale zeby nie bylo tak pieknie to tylko dwa crosowane i dwa nie, na szczescie rozne pary :mrgreen: .
Odwilz w PRC, Ruslana tez dzis widzialem :grin:

Usjwo, ciekawe.... czyżby googloafera nagle rozjechała contentfiltering?
k7piotr - Nie 14 Mar, 2010

Ja pierdykam, to jest super :smile: pierwszy raz widzę obraz w 3d
niesamowite
..oczka trochę bolą, ale po 15 minutach treningu przechodzę na 3d bez problemu :razz:
hijax_pl, przy tych pierwszych co wstawiłeś poczułem się jak bym miał problemy ze wzrokiem :wink:

Strzała - Nie 14 Mar, 2010

Jak Wy na to patrzycie :?: Bo ja wciąż nie umiem :roll:
k7piotr - Nie 14 Mar, 2010

Strzała napisał/a:

Ja byłem oddalony od ekranu na wyciągnięcie ręki. Patrzysz na wprost, weź w rękę ołówek (opcjonalnie) i od środka fotki (czyli od styku obu fotek) przesuwaj ołówek w stronę oczu (wzrok skupiony na ołówku) w momencie gdy zobaczysz trzy obrazy, zatrzymaj ołówek i powoli go usuń a wzrok skoncentruj na środkowej fotce, po kilku sekundach wzrok powinien się dostroić.

cra89 - Pon 15 Mar, 2010

ten sposob crossowy opanowalem w 5 min z typ rownoleglym nie wiem jak na to patrzec;p
ja robie zeza na czubek nosa i szybko sie stabilizuje tylko mam prosbe jak wstawiacie takie zdjecia to troche wieksze bo przy takich malych trzeba z nosem w ekranie siedziec ;p

k7piotr - Pon 15 Mar, 2010

cra89 napisał/a:
..bo przy takich malych trzeba z nosem w ekranie siedziec ;p

Kwestia wprawy. Jak już "dostroisz" ostrość, to oddalaj się i przybliżaj. Mnie nie robi różnicy czy patrzę z 30cm czy z 130cm :smile:

cra89 - Pon 15 Mar, 2010

nie wiem no ja najlepsza ostrosc lapie tak 25 cm od ekranu a im dalej to gorzej z ostroscia ale to chyba juz indywidalna sprawa kazdego jak mu te oczeta dzialaja

edit:
wlasnie chyba opanowalem patrzenie rownolegle choc jak dla mnie jest gorszy efekt niz crossa :) mniej widoczne uwypuklenia ;p
tutaj tez robie zeza tylko nie na czubek nosa a tak jakby od czubka nosa w gore :)

Tak mi się to spodobało, że postanowiłem sam coś "stworzyć" w tym klimacie.

Oto rezultat :razz:

hijax_pl - Pon 15 Mar, 2010

k7piotr, no całkiem całkiem :)

Postaraj się żeby lepiej widać było plany poszczególne :)

Ostrość faktycznie mi nieco uciekła ale jasność i odwzorowanie kolorów jest takie jak w rzeczywistości, przynajmniej na moim monitorze. Chyba że masz coś innego na myśli.

k7piotr, chodzi mi o to że wg mnie w fotografii 3D dobrze jest widzieć te odległości między poszczególnymi planami - to właśnie (wg mnie) daje silne wrażenie głębi.

Chodzi mi o coś takiego:

szaleniec - Pon 15 Mar, 2010

No kurde niezłe to ale po paru próbach mnie oczy tak bolą że muszę zrezygnować!
Napiszcie jeszcze jak wykonujecie takie zdjęcia?
Trzeba do tego jakiejś specjalnej techniki czy po prostu fotografujecie byle co byle jak ;P No może byle co ale na pewno nie byle jak!
No zdradźcie coś:)

szaleniec, trzymasz aparat przy oku, stoisz w lekkim rozkroku i się bujasz (przerzucasz ciężar) z lewej nogi na prawą w miedzy czasie 2x naciskając spust migawki ;)
dr11 - Pon 15 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
szaleniec, trzymasz aparat przy oku, stoisz w lekkim rozkroku i się bujasz (przerzucasz ciężar) z lewej nogi na prawą w miedzy czasie 2x naciskając spust migawki ;)

*) o ile obiekt w międzyczasie się nie przemieści ;)

dr11, no chcemy zamrozić ruch to bez specjalnej przystawki, lub podwójnego aparatu się nie obejdzie ;)

Cytat:
k7piotr, chodzi mi o to że wg mnie w fotografii 3D dobrze jest widzieć te odległości między poszczególnymi planami - to właśnie (wg mnie) daje silne wrażenie głębi.

hijax_pl, no tak zgadza się, ale wiesz, do tego trzeba też odległości od fotografowanego przedmiotu (przynajmniej tak mi się wydaje, ewentualnie mniejsze przedmioty. Niestety autka do małych nie należą).
W domu to raczej nieco utrudnione. Odległość od autek ok 150 cm.
Cytat:

..hehe.. gdybym ja tak zrobił, to musieli by mnie potem zbierać z podłogi tudzież innego podłoża :lol:

szaleniec - Pon 15 Mar, 2010

hijax_pl, kurde nie nabijać się proszę :P

Chodzi mi o techniczne sprawy, są to normalne fotki ale pisaliście coś o ustawianiu ostrości przed przedmiotem czy coś?

A to że się cyka dwie fotki to wiem ;P

szaleniec, mówię całkiem serio. Ustawiasz aparat w manuala, przesłona powiedzmy f/11 żeby duża głębia ostrości była, wyostrzasz gdzieś i przełączasz w MF i... cykasz.

hijax_pl napisał/a:
Ustawiasz aparat w manuala, przesłona powiedzmy f/11 żeby duża głębia ostrości była, wyostrzasz gdzieś i przełączasz w MF i... cykasz.

A widzisz, ja robiłem na AF i do każdego zdjęcia ustawiałem ostrość osobno, może gdybym ustawił ostrość i przełączył na MF, to wyszło by ciekawiej. Muszę nad tym popracować :wink:

k7piotr, chodzi o to żeby dwa zdjęcia były zrobione identycznie - różnica powinna być tylko w pozycji aparatu. A sam aparat powinien poruszać się równolegle wzdłuż linii prostej (nie obracamy nim tak żeby patrzył w ten sam punkt)

hijax_pl napisał/a:
..nie obracamy nim tak żeby patrzył w ten sam punkt

hijax_pl, teraz wiem gdzie popełniłem błąd i dlaczego moje stereo jest nieco zgniecione :lol: :razz:

Strzała - Pon 15 Mar, 2010

k7piotr napisał/a:
Strzała napisał/a:

Ja byłem oddalony od ekranu na wyciągnięcie ręki. Patrzysz na wprost, weź w rękę ołówek (opcjonalnie) i od środka fotki (czyli od styku obu fotek) przesuwaj ołówek w stronę oczu (wzrok skupiony na ołówku) w momencie gdy zobaczysz trzy obrazy, zatrzymaj ołówek i powoli go usuń a wzrok skoncentruj na środkowej fotce, po kilku sekundach wzrok powinien się dostroić.

jestem za głupi. ne wychodzi mi to :roll:

Strzała, No po prostu jak zaczniesz patrzeć na punkt styku tych przedstawionych zdjęć lekko zezując - ujrzysz 4 obrazki - dwa oryginalne na brzegach, dwa w środku prawie nałożone na siebie. Musisz dążyć do tego - żeby się złożyły w JEDEN. Ten złożony będziesz widział w trzech wymiarach ;)

Dobra. Próbuję jeszcze raz :D

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 16:56 ]
Udało się. Chociaż ja widzę tylko 2 obrazki, ale i tak jest fajnie. DZięki :mrgreen:

Strzała, tylko nie zbliżaj się zbyt blisko do monitora, im bliżej będziesz tym większego zeza trzeba zrobić i tym trudniej zobaczyć ;)

Strzała napisał/a:
Chociaż ja widzę tylko 2 obrazki,

No to niezłego zeza zrobiłeś :D Wystarczy jak będziesz widział 3 - z czego iststny jest ten środkowy ;)

Jejku. Chodziło mi o 3 :mrgreen:

No to wprowadźmy trochę ruchu ;)
http://www.flickr.com/pho...773/?likes_hd=1

MAm 3D tylko AF w oczach nie działa :roll: :D

Strzała napisał/a:
MAm 3D tylko AF w oczach nie działa :roll: :D

ha ha ha.. widelec w oko i dostroić manualnie :grin:

hijax_pl, zarąbiste to jest :o ja poproszę o link do Avatara :grin:

k7piotr napisał/a:
a ha ha.. widelec w oko i dostroić manualnie :grin:

No chyba raczej w ucho ;) :D

cra89 - Pon 15 Mar, 2010

mocne to chociaz troche trudniej na poczatku przy ruchomych obrazkach bylo mi zlapac odpowiednio zeza ;p

edit:
nie wiem jak inni ale mi z AF pomaga to ze jak juz zlapie 3D trzymajac zeza zblizam sie do monitora i optymalnie jak jestem okolo 20-25cm od monitora wtedy jest super ostro bo im dalej jestem odsuniety od monitora tym gorzej z ostroscia :)

zatrzymaj na pauzie pierwszej klatki, załap i puść film nie odrywając wzroku ;)
Tworas - Pon 15 Mar, 2010

BAJER!!! dobre udało mi się! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

cra89 napisał/a:

nie wiem jak inni ale mi z AF pomaga to ze jak juz zlapie 3D trzymajac zeza zblizam sie do monitora i optymalnie jak jestem okolo 20-25cm od monitora wtedy jest super ostro bo im dalej jestem odsuniety od monitora tym gorzej z ostroscia :)

Ja tam nie mam problemów, jak złapię ostrość to mogę się przemieszczać do tyłu na odległość 2 metrów i nadał widzę wyraźnie :smile:

Tutaj macie super fotkę, z sieci

cra89 - Pon 15 Mar, 2010

hmm z ta ostroscia moze jest tak ze robie za duzego zeza :shock: ale inaczej nie bardzo chce mi sie obraz skleic na 3d ale bede cwiczyl dopiero wczoraj sprubowalem pierwszy raz na to patrzec wiec trzeba cwiczyc;p
ophiuchus - Pon 15 Mar, 2010

qpa :( mam zeza rozbieżnego i niestety dobrze widzę tylko obrazki dodatnie :D na krzyżowych się wykładam :???:

FAjny wątek, tylko ja teraz siedzę i jak debil patrzę się na to :mrgreen:
k7piotr - Wto 16 Mar, 2010

Strzała napisał/a:
..tylko ja teraz siedzę i jak debil patrzę się na to :mrgreen:

Nie martw się, nie jesteś sam :razz:

kufel - Czw 18 Mar, 2010

polecam :shock: chyba jedno z lepszych zdjęc 3d jakie do tej pory widzialem :)

http://innovativegames.ne...02/crosseye.jpg

[ Dodano: Czw 18 Mar, 2010 17:39 ]
i drugie:
http://fc00.deviantart.ne...y_artbytheo.jpg

cra89 - Czw 18 Mar, 2010

Dobre :D wiecj prosze :D

Aaaa juz wiem z czym jest zwiazane to ze musze tak blizko patrzec zeby widziec ostro - zapomnialem ze mam krotkwzorcznosc ale okularow ani szkiel nie nosze normalnie mi to bardzo neio przeszkadza bo tylko -0,6 na p.o. i l.o. ale po zalozeniu okularow widzialem ostro nawet z metra;p

k7piotr - Pią 19 Mar, 2010

kufel, pierwszy taki sobie, nic szczególnego, poza tym, że świetnie wykonany technicznie.
Natomiast drugi bardzo mi się podoba.
Ten mi się bardziej podoba :wink:
zamek nocą
kolejny
link

krzys13k - Pią 19 Mar, 2010

k7piotr napisał/a:
kufel, pierwszy taki sobie, nic szczególnego, poza tym, że świetnie wykonany technicznie.
Natomiast drugi bardzo mi się podoba.
Ten mi się bardziej podoba :wink:
zamek nocą
kolejny
link

Efekt jest świetny. Przy okazji, na tych ostatnich zdjęciach to nie zamek, a Teatr im. J. Słowackiego w Krakowie ;)

k7piotr - Pią 19 Mar, 2010

Cytat:
Przy okazji, na tych ostatnich zdjęciach to nie zamek, a Teatr..

..jako teatr też jest fajny :razz:

hijax_pl - Sro 04 Sie, 2010

Trochę odkopię temat...

Rezultat zabawy obiektywikiem Loreo ;)
9.

10.

komor - Czw 05 Sie, 2010

hijax_pl, działa. :) Przedplan widoczny jak prawdziwy. :) Nie wiem czy dla tego tematu nie należałoby uczynić wyjątku i pozwolić na większy format fotek, bo te 800px wydaje mi się za małe dla wygodnego zaobserwowania efektu.
MaciekNorth - Pon 03 Paź, 2011

11. (łączenie nie wykadrowane, bo zdjęcie pokazowe)

mozer - Pon 03 Paź, 2011

A jak się to ogląda? Trzeba zrobić zeza rozbieżnego? ;)
kufel - Pon 03 Paź, 2011

mozer napisał/a:
Trzeba zrobić zeza rozbieżnego? ;)
takiego żeby byly 3 obrazki ;) ten trzeci z nałożenia dwóch zdjęć.
komor - Pon 03 Paź, 2011

Zeza zbieżnego plus odpowiednia odległość od monitora plus ustawienie ostrości oczu gdzieś za monitorem. :) Wymaga chwili treningu, ale działa.
kufel - Pon 03 Paź, 2011

komor napisał/a:
Wymaga chwili treningu, ale działa.
u mnie najdłużej trwa "wyostrzanie" :)
mozer - Pon 03 Paź, 2011

Myślałem, że 1 oko na 1 zdjęcie ;)
kufel - Pon 03 Paź, 2011

ja "zezuje" tak az widze 3 obrazki , a potem tylko czekam az sie wyostrzy ;)
komor - Pon 03 Paź, 2011

kufel napisał/a:
u mnie najdłużej trwa "wyostrzanie"

Jesteś kanonierem, więc nic dziwnego. :P

MaciekNorth - Pon 03 Paź, 2011

12. Dzisiejsze lepsze ;)

cybertoman - Pon 03 Paź, 2011

Fajne tylko male...
maziek - Sob 10 Gru, 2011

Wg mnie powyższe obrazki począwszy od hijaxowego są złożone na oglądanie równoległe, ale mają taka bazę, że to niemożliwe. Przy crosie plan trzeci jest pierwszy :) .

Moje są do zeza :) .

13. Działy Grabowieckie.

14.

15.

16.

17.

18.

[ Dodano: Nie 11 Gru, 2011 17:56 ]
Będę nieelegancki i napiszę sam do siebie. W sumie najlepiej się to na stronie ogląda ;) . W tym miejscu żadne zwykłe zdjęcia nie radzą. A nawet na tych 3D trudno się zorientować, że te wąwozy mają 8-10 m głębokości :) .

19. Działy c.d.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

Strzała - Pon 12 Gru, 2011

30. W końcu trzeba spróbować :P
Mam jeszcze dwa zdjęcia, ale nie wychodzi mi na nich "3D" :roll: Tu jakoś tak ;)

maziek - Pon 12 Gru, 2011

Strzała napisał/a:
30. W końcu trzeba spróbować :P
Mam jeszcze dwa zdjęcia, ale nie wychodzi mi na nich "3D" :roll: Tu jakoś tak ;)
Te, mister Podpucha :) . Przecież to jest to samo zdjęcie i 3d nie ma :) !
komor - Nie 01 Sty, 2012

Z okazji nowego roku większość wątków zdjęciowych dostała nowe otwarcia 2012, ale te najmniej popularne zostają. Podbijam jedynie temat, żeby nie zaginął pośród pozamykanych wątków 2011, wśród których się znajdował.
3dfoto - Czw 23 Lut, 2012

Żeby trochę odświeżyć temat...

Zapraszam do galerii stereoskopowej - temat: "Nepal"
Zdjęcia powstały w listopadzie 2010 w trakcie trekingu dookoła Annapurny.

Jeszcze raz zapraszam - Nepal
Galeria umożliwia wybór sposobu prezentacji.

Z pozdrowieniami
Maciek Samulski

maziek - Sob 25 Sie, 2012

Stereorelacja z wakacyjnej "wyprawy" na Olimp. Zdjęcia są prosto z Panasonica DMC FT-2 (oczywista po zmniejszeniu). Przeznaczone do oglądania metodą cross-eyes (czyli z zezem).

31. Widok na drogę, którą się wspinam samochodem na 2400 m (20 kilometrów szutrów przetykanych odcinkami łamańca... nie dla miłośników swoich maszyn :) ).

32.Już na nogach, na stoku Skolio - patrze w dolinę, gdzie został samochód. U góry na prawo widać drogę, którą przyjechałem, niepozorne kropki nieco powyżej centrum zdjęcia to szałas, gdzie zostawiłem samochód.

33.Stoję na szczycie Skolio (2912 m) i patrzę na Mitikasa (2918 m). Na szczycie Mitikasa (ta igła na prawo od "grzebienia" są ludzie, ale niestety za mali, aby ich zobaczyć. Poniżej kilkusetmetrowe, tarasowe zejście do cyrku u podnóża...

34. Ze Skolio.

35. Jeszcze raz Mitikas - lepiej widać przepaść...

36. Skolio

37. Widok ze szczytu Skolio na dolinę, z której przyszedłem.

38. Skolio i Mitikas.

39. Podejście pod Mitikasa. Na samej górze, w rynnie, podobnej tutaj do otworzonej ku górze dłoni, widać ludzi. 3 osoby utknęły tam, bo w tym punkcie strach przygwoździł je do skały...

40. Podejście na Mitikasa - otuliła mnie znienacka chmura. Widok na skałki, które nie wiem, jak się nazywają, ale mi kojarzą się z wieszczkami ;) ...

41. Kolejna migawka ze wspinaczki na Mitikasa - ludzie którzy utkwili - noga za nogą, a właściwie półdupek za półdupkiem schodząl ;) ...

42. Po drodze na Mitikasa - strzał na cyrk, który jest u jego podnóża...

43. ... ciąg "poniższy" powyższego stereogramu...

44. Jeszcze jakieś 100 do góry - nachylenie rynny zdrowo przekracza 45 stopni. Iść można (tzn. nie będą wspinaczem czy człowiekiem pająkiem) tylko dlatego, że natura uformowała dość wygodne stopnie. Cały czas czułem łajno - a 20 m przed końcem tej rynny znalazłem bardzo zużytą podkowę muła... A człowiekowi się wydaje, że jest taki sprytny :) .

45. Szczelina, którą trzeba po prostu przekroczyć.

46. Na szczycie Mitikasa. Widok na Skolio.

47. Ze szczytu - widok na schronisko (ta małą czerwona kropka na hali (chciałoby się rzec: połoninie)

48. Ze szczytu - widok na Skalę - skałę, która jest pierwszym szczytem zdobywanym, jeśli idzie się od Litochoro, i przez którą przechodzi się od Skolio do Mitikasa, jeśli idzie się z drugiej strony. Widać na niej człowieka, a w tle jest inny szczyt, na którym jeszcze nigdy nie byłem... wszystko przede mną :) .

49. Wracam z Mitikasa do Skali - ostatni rzut oka na olbrzymią rozpadlinę, którą wchodzi się na szczyt od Litochoro. Tuż nim zaczyna się błękit widać żółte plamy - to Litochoro i wybrzeże, za którym zaczyna się morze, zlewające się z niebem...

[ Dodano: Sob 03 Lis, 2012 20:00 ]
Kilka migawek z ostatnich kolorów tego roku...

ophiuchus - Nie 04 Lis, 2012

maziek, i kolory jakby żywsze :D niestety cierpię na lekki rozjazd gałek i choćbym się wypukł, to nie zobaczę czyde na tych fotkach ;) prędzej w wersji do zeza rozbieżnego.
maziek - Nie 04 Lis, 2012

Na własny palec możesz popatrzeć z 15 cm?

P.S. z kolorami autosugestia - wszystkie foty - i te, i tamte, to są jpgi prosto z puchy (pomijając kadrowanie itp.) :) .

[ Dodano: Nie 23 Mar, 2014 09:59 ]
Naszło mnie znów na stereło.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

ophiuchus - Nie 23 Mar, 2014

Nie umiem :(
T.B. - Nie 23 Mar, 2014

No dobra - a skąd wziać taką maszynę jak w fotoplastikonie? Bo kinowe okulary, tak zwane 3D, to tutaj nic nie dadzą (chyba?). A może gdy będę ogladał z tak małej odległości, żebym każdym okiem widział pół ekranu? To jak, szukać gdzie mam te okulary?
ophiuchus - Nie 23 Mar, 2014

T.B., to trzeba zeza robić, niestety maziek wrzuca dla zbieżnego, a ja tylko rozbieżnego umiem ;)
T.B. - Nie 23 Mar, 2014

Mnie tam wszystko jedno - i tak mam zaćmę (w jednym oku) :mrgreen:
maziek - Nie 23 Mar, 2014

Okulary się nie przydadzą. Najłatwiej patrzeć na własny palec, tak ustawiony, aby był na wysokości zdjęć i go przybliżać, aż zobaczy się "w tle palca" dokładnie 3 zdjęcia. Żeby tak było palec musi być mniej więcej 1/3 dystansu od oka do monitora (z tym że zależy, jaki jest faktyczny rozmiar zdjęć na monitorze, trza próbować). Środkowe się uplastyczni po chwili.
T.B. - Nie 23 Mar, 2014

Wypróbuję na żonie, bo ja to nawet po pijaku widzę pojedyńczo :neutral:
pes - Nie 23 Mar, 2014

Umiem :P większość fajnie się prezentuje, oglądam na ekranie komórki więc łatwiej niż na monitorze ;)
maziek - Nie 30 Mar, 2014

Jeszcze seria. Niektóre bym wyrzucił, ale łatwiej wrzucić, niż wyrzucić :) .

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71.

72.

komor - Sob 10 Maj, 2014

Matko i córko, ale się naprodukowałeś! Napisz jakiegoś pingwina tutaj, to przeniosę najnowsze do nowego postu i będziesz mógł wyedytować. Gratulacje, jak zwykle zazdroszczę wyprawy.
maziek - Sob 10 Maj, 2014

[ Dodano: Sob 10 Maj, 2014 20:30 ]
I jeszcze Bug z poprzedniego weckendu. Metoda eksperymentalna, jako że trudno w kajaku stanąć raz na lewej, a raz na prawej nodze, w dodatku w tym samym miejscu, skoro rzeka i kajak płyną. Dlatego przestawiłem małpkę na szybką serię, co niestety okupiłem jakością - ale cośtam widać. Nawet mimo, że czasem dziwne rzeczy się dzieją, szczególnie jeśli w kadrze jest kajak jako taki :) .

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

83.

84.