forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - JAKOŚĆ ZDJĘĆ

darekk - Pon 09 Lut, 2009
Temat postu: JAKOŚĆ ZDJĘĆ
Witam serdecznie

Nikon D300 daje RAWY wielkości ok. 15 MB i po obróbce JPG wielkości od 12 do 21 MB przy ustawieniach w opcjach obrazu: jakość maksymalna na 12 w PS CS3. Czy jeśli zmniejszę na suwaku do wartości 8-10 (jakość miedzy wysoką a maksymalną), to czy jakość zdjęcia będzie gorsza przy oglądaniu na monitorze i do odbitki min. 15x21cm. Chodzi mi o to że te pliki są za duże i mało zdjęć wchodzi na płytę DVD. Dla przykładu u Kolegi w Canonie 40D wychodzą JPG wielkości ok. 10 MB też na maksymalnej jakości.

Pozdrawiam
Darek

mnich - Pon 09 Lut, 2009

darekk napisał/a:
to czy jakość zdjęcia będzie gorsza przy oglądaniu na monitorze i do odbitki min. 15x21cm.

Będzie różnić się pewnymi szczegółami. Ale przy tej wielkości odbitek nie ma to większego znaczenia. Testowałem nawet jakość odbitek z plików JPG, "zapisanych dla sieci web" nie ma tragedii przy małm formacie, a zysk na wielkości pliku ogromny.

Trzeba semmu przetestować, nie ma innegp wyjścia.

Gość - Pią 13 Lut, 2009

Ja to robie tak.

Do publikacji, przesylanie mailem, umieszczanie w galeri zmieniam wielkosc obrazka do 1024x768. Przetestowalem ze to najlepsza wartosc do ogladania na kompie. Oczywiscie po zmianie wielkosci wyostrzam pliki. Zysk z jakosci (w ogladaniu na kompie) i wielkosci pliku.

Jezeli wywoluje zdjecie to je kadruje do rozmiaru papieru (10x15, 15x21 itp). Oczywiscie przy 300 dpi. Wtedy mozesz zapisywac z najwyzsza jakoscia a zdjecie zajmuje malo miejsca. No i jakosc taka sama jak oryginal.

edmun - Pią 13 Lut, 2009

wystarczy tak jak większość serwisów przyjmuje. dłuższy bok zawsze max 700-800 pikseli.

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 15:29 ]
Gość napisał/a:
Jezeli wywoluje zdjecie to je kadruje do rozmiaru papieru (10x15, 15x21 itp). Oczywiscie przy 300 dpi. Wtedy mozesz zapisywac z najwyzsza jakoscia a zdjecie zajmuje malo miejsca. No i jakosc taka sama jak oryginal.

nie wiem czy jest to prawdziwe stwierdzenie.
na pewno warto wykadrować zdjęcie do proporcji odbitki, lecz nie rozumiem tego 300dpi.

belkot77 - Pią 13 Lut, 2009

edmun napisał/a:
na pewno warto wykadrować zdjęcie do proporcji odbitki, lecz nie rozumiem tego 300dpi

To tak jak ze skanowaniem. Im wyzsza rodzielczosc tym lepsza jakosc

edmun - Pią 13 Lut, 2009

tak na wszelki wypadek dodaje linka
http://www.fotosite.pl/ar...iemnia/dpi.html
żeby później nie było właśnie żadnych pytań.

P.S. z tym 300dpi różnie bywa :)

Gość - Sob 14 Lut, 2009

Dziękuję za informację i pozdrawiam.