forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jak to jest z tym D200??

xanavi - Pon 09 Lut, 2009
Temat postu: Jak to jest z tym D200??
Witam,

Ostatnio zauważyłem ze na allegro mozna kupić za 2000PLN uzywke Nikona d200 z dajmy na to przebiegiem do 10000. Bardzo mnie to kusi powiem szczerze. Chciałem zapytać osoby które miały okazje go używać, jak to naprawde jest z tymi jego szumami i ostrością?? Chce robić zdjecia RÓŻNE, od macro do krajobrazów. (Tamron 90mm i Tamron 17-50mm, pózniej cośszerokiego i tele).

Arek - Pon 09 Lut, 2009

Mówiąc krótko szumy są, ostrość też :)

A już poważniej. D200 to świetny aparat. Bardzo dobra obudowa i uszczelki, świetnie leży w ręku, doskonale się z nim pracuje. Przyjemny wizjer, bardzo dobry AF, świetny pomiar światła, bardzo dobra lampa wbudowana. Duży mankament to zachowanie na wyższych czułościach. Ale jeśli nie będziesz przekraczał ISO 400, to będziesz zadowolony. Na ISO 100 i 200 ilość szczegółów jest bardzo duża.

maqgregor - Pon 09 Lut, 2009

miałem D200-szumy widoczne od ISO800w góre ,przy pracy na niskich czułościach byłem bardzo zadowolony,jeżeli chodzi o ostrość nie miałem żadnych problemów -szybki i precyzyjny ,osobiście polecam D300(może warto dołożyć ok 1000 za używke). a czym fotografowałeś do tej pory?
mszczyrek - Pon 09 Lut, 2009

Super aparat, przy niskich iso 100 (macro, krajobraz, portret) nie znajdziesz nic lepszego. Do tego tanie dobre stalki Nikona.

Czym fociłem?? Nie zlinczujcie mnie za to, ale to bedzie moja pierwsza puszka:)Jak do tej pory zainwestowałem w wiedze. Teraz jestem gotowy na sprzet, bo szlag mnie trafia jak czytam Bryana Petersona (Expozycja bez tajemnic, Czas naswietlania bez tajemnic, Kreatywna fotografia) gdzie jest tyle praktycznych rad, właściwi to powinno sie je czytac ze sprzetem w reku, a tu lipa,pod reką nic nie ma:/
Ogólnie jest to tez sprawa wyboru systemu. Myślałem również o C 40D.

Patrokles - Pon 09 Lut, 2009

A może Fuji S5 Pro. Cena raptem pare setek wyższa.
Jeśli nie jest Ci niezbędny szybki AF to ten aparacik daje duże pole do popisu.
Optyka oczywiście od Nikona.

Co do fuji s5 pro to jak dla mnie jest to puszka typowa do studia. Poprostu nie jest zbyt uniwersalna, a ja właśnie tego oczekuje od body (uniwersalności). Fuji s5 to w rzeczy samej znakomita produkcja, legendarny wrecz zakres tonalny, zaawansowana matryca super ccd...
mozna by wymieniac duzo plusów. Jednak D200 wydaje mi sie bardziej dopasowany do moich potrzeb.
Chciałbym jeszcze was prosić o wypowiedzenie sie w temacie Canona 40D, bo to właśnie pomiedzy nimi bede wybierał. Szala przechylonajest na strone D200 ale chetnie wysłucham co macie do powiedzenia.

mavierk - Pon 09 Lut, 2009

jakbym brał 40d to z powodu 50/1.2L. Każdy inny powód to już za nikonem :)

To co panowie, zadowolony bede z D200??
Teraz tylko na allegro trzeba sie przyczaić, coś sie znajdzie napewno:)
Np coś takiego:
http://allegro.pl/item546..._przebiegu.html
Ten z niemiec ale chyba to nie przeszkadza??:
http://allegro.pl/item549692832_d200_jak_nowy.html

MC - Pon 09 Lut, 2009

xanavi napisał/a:
zadowolony bede z D200??

Powinienes :wink:
Te przebiegi sa niewielkie, a aparat bardzo solidny. Jak wyzej - jesli nie jestes szumofobem, to powinno byc ok.

Właśnie przebieg jest dla mnie ważny i staram sie szukać z jak najmniejszym, czasami zdażają sie rodzynki ze śladowym przebiegiem. Te 6007 klepniec na tym z drugiego linka, można by powiedzieć że body DOTARTE:)
MC - Pon 09 Lut, 2009

A 11tys z pierwszego to tyle co nic.

Czesto widze tego sprzedawce wystawiającego co chwila nastepną aukcje z d200.
http://allegro.pl/item551...arancja_fv.html

Przebieg przyzwoity, mozna by zalicytować gdyby nie fakt ze koleś ma sporo negatywnych feedbacków. Co o tym myślicie??

edmun - Pon 09 Lut, 2009

ja bym u niego nie kupował. za dużo osób które mają dużo pozytywnych wystawiło mu negatywny

Również nie mam zamiaru licytować u kogoś z takimi komentarzami;/
Misek - Pon 09 Lut, 2009

A że tak zapytam, czy przebiegów w aparatach nie da się cofać tak jak w samochodach??
Tak mnie to troche dziwi że np ktoś wystawia 1,5 roczny aparat i pisze że ma 3500 klatek, mówie tu o typowo amatorskim sprzęcie C400D, C450D, Nikon D80, D60. Być może ktoś kupił lustro pod wpływem impulsu i okazało się że nie umie robić fotek, wiec wrzucił do szuflady i używał z konieczności. Problem w tym że na allegro większość aparatów jest niby mało używana. Wiec tymbardziej dziwi że ktoś kupił aparat już klasy pro i zrobił ledwie 10-11 tys klatek.

A powiedzmy sobie szczerze że w obecnych czasach podrobić czy cofnąć cokolwiek to nie problem.

Ja dla przykładu mam swojego C400D od wtorku, 3 luty, i już nawaliłem ok 600 zdjęć. Fakt że to raczej była zabawa ustawieniami i sprawdzanie jaki będzie efekt jak ustawie tak, a nie inaczej.

Nie popadajmy w skrajności, nie kazdy sprzedawca to oszust. A kupując uzywke mam świadomość ze to sprzet przewaznie bez gwarancji i ze ryzyko jest jakieś.
Misek - Pon 09 Lut, 2009

Nie popadam w skrajności. Jestem poprostu ciekawy czy się da. Znaczy dać się napewno da, bo w serwisie po wymianie migawki zerują licznik.

Nie odpowiem ci na to pytanie, ale nawet jeżeli to możliwe to napewno nie takie łatwe. No w kazdym razie jak chciałeś mnie wystraszyć to ci sie udało, zaczynam nabierać podejrzeń;)
WojciechW - Pon 09 Lut, 2009

Misek napisał/a:
A że tak zapytam, czy przebiegów w aparatach nie da się cofać tak jak w samochodach??
Tak mnie to troche dziwi że np ktoś wystawia 1,5 roczny aparat i pisze że ma 3500 klatek, mówie tu o typowo amatorskim sprzęcie C400D, C450D, Nikon D80, D60. Być może ktoś kupił lustro pod wpływem impulsu i okazało się że nie umie robić fotek, wiec wrzucił do szuflady i używał z konieczności. Problem w tym że na allegro większość aparatów jest niby mało używana. Wiec tymbardziej dziwi że ktoś kupił aparat już klasy pro i zrobił ledwie 10-11 tys klatek.

A powiedzmy sobie szczerze że w obecnych czasach podrobić czy cofnąć cokolwiek to nie problem.

Ja dla przykładu mam swojego C400D od wtorku, 3 luty, i już nawaliłem ok 600 zdjęć. Fakt że to raczej była zabawa ustawieniami i sprawdzanie jaki będzie efekt jak ustawie tak, a nie inaczej.

Chyba przesadzasz - 3500 klatek dla amatora w ciągu 1.5 roku to nie jest mało jeżeli nie robi nic zarobkowo.

WojciechW

Misek - Pon 09 Lut, 2009

Kolega C350D zrobił w sylwestra 800 fotek :lol:
WojciechW - Pon 09 Lut, 2009

Misek napisał/a:
Kolega C350D zrobił w sylwestra 800 fotek :lol:

Nie wiem, czy osobę robiącą takie ilości fotek można traktować jeszcze za amatora. Mnie nie starcza czasu na tyle fotek. W tym roku zrobiłem chyba 2500 mając dwa nowe aparaty i kilka bardzo atrakcyjnych (również fotograficznie) wyjazdów.

Ale gratuluję i serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

MC - Pon 09 Lut, 2009

Misek napisał/a:
Kolega C350D zrobił w sylwestra 800 fotek

WojciechW napisał/a:
Nie wiem, czy osobę robiącą takie ilości fotek można traktować jeszcze za amatora.

Mozliwosci sa dwie. Albo mnostwo sie dzialo, albo zacial mu sie spust migawki na trybie seryjnym i focil co sie dalo.

Misek - Pon 09 Lut, 2009

Dużo się działo, ale też sporo fotek nie było najlepszych. Faktem jest jednak że aparat dostał po tyłku i licznik zwiększył sie o 800 klapnięć.