|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - DO Titanium 8x56 czy DO Hunter 9x63?
ywald - Pon 09 Lut, 2009 Temat postu: DO Titanium 8x56 czy DO Hunter 9x63? Witam.Szukam lornetki do nocnych polowań i zastanawiam się nad 2 możliwościami: Delta Optical Titanium 8x56 lub Delta Optical Hunter 9x63.Dużo czytalem na temat obu ale nigdzie nie znalazlem ich porównania.Titanium jest o 300zł droższa,ale jest bardzo chwalona przez myśliwych. DO Hunter 9x63 (także chwalona) ma z kolei większy obiektyw i zastanawiam sie czy nie daje jaśniejszego obrazu niż Titanium 8x56.Dodatkowo ma troszke większe powiększenie,ale z wykonaniem nie jest już najlepiej(podobno).Najlepiej byłoby kupic DO Titanium 9x63 ale to już za droga zabawka:)Tak więc główne pytanie:która daje jaśniejszy obraz w nocy?
I która lepiej sie nadaje do nocnych obserwacji dla myśliwego Titanium 8x56 czy Hunter 9x63?Warto wydac 300 zł więcej na Titanium czy pozostac na Hunterze?Z góry dziękuję za wszelką pomoc:)
Arek - Pon 09 Lut, 2009
Ja bym celował w Titanium. Jakość optyki i transmisja będą w nim lepsze, a to zrównoważy mnijeszy obiektyw. Dostaniesz za to lepsze wykonanie, dłuższą gwarancję, większe pole widzenia i sprzęt bardziej poręczny.
ywald - Wto 17 Lut, 2009
Dziekuje za rade.Mam jeszcze 1 pytanie:pojawiła się szansa że mógłbym kupic DO Titanium 9x63 w promocji około 200zł czyli po cenie 8x56.Teoretycznie w nocy powinna dawac jasniejszy i bardziej ostry obraz bo ma większy obiektyw,ale czy różnica będzie widoczna?Czy Titanium 9x63 też jest tak dobrze wykonana jak 8x56,czy jest z nią gorzej i w nocy zobacze mniej niż z obiektywem 56mm?
Arek - Wto 17 Lut, 2009
A tego nie wiem. Nie testowałem 9x63...
palindrom - Wto 17 Lut, 2009
Ja też bym wybrał DOT'a
Obie będą miały średnicę źrenicy wyjściowej 7mm, więc ta o większych obiektywach da większą gęstość mocy na wyjściu (będzie jaśniejsza).
Nie widzę różnic w morfologii ani powodów dla których miałyby się różnić. DOT to DOT Jeżeli jesteś gotowy dźwigać tą większą a zależy Ci na świetle, to chyba możesz ją spokojnie wziąć.
|
|