|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Testy AF
cartman - Sro 10 Sty, 2007 Temat postu: Testy AF Mam pewne wątpliwości dotyczące weryfikacji Af pod kątem FF/BF. Procedura wymaga aby oś optyczna była skierowana pod kątem 45 stopni względem planszy testowej. Przypuszczam, że odległość ognisko-obiekt jest zbliżona do minimalnej odległości ostrzenia co ułatwia ocenę sytuacji. Podejrzewam jednak, że w niektórych przypadkach błąd systematyczny AF może zależeć właśnie od odległości ognisko-obiekt oraz ogniskowej obiektywu. W tej sytuacji z testu wynika np. , że AF ostrzy przed obiektem, a fotografując obiekt odleglejszy mamy FF (oczywiście biorę pod uwagę, że w dużej odległości problem się marginalizuje). Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia/doświadczenia w tym temacie proszę o wypowiedź.
adp007 - Czw 11 Sty, 2007
robiłem wczoraj test wg planszy wrzuconej tutaj.
Hmmm, body d70s, obiektyw kit'owy 18-70.
Przy 70mm ogniskowej mam ok 5mm BF
a przy 58mm ostrzy w punkt.
I zastanawiam się czy ja coś pochrzaniłem czy rzeczywiście tak jest.
Arv - Sob 13 Sty, 2007 Temat postu: Re: Testy AF [quote="cartman"]Procedura wymaga aby oś optyczna była skierowana pod kątem 45 stopni względem planszy testowej. Przypuszczam, że odległość ognisko-obiekt jest zbliżona do minimalnej odległości ostrzenia co ułatwia ocenę sytuacji. [/quote]
Nie widzę przeszkód aby umieszczać tablicę bliżej lub dalej.
Oczywiście pewnym ograniczeniem jest wielkość tablicy.
adp007 - Sob 13 Sty, 2007
oraz to z jakiej odległości ostrzy obiektyw.
Czy może ktoś z Wiedzących skomentować moje wyniki?
Czy to ja coś schrzaniłem czy opisana sytuacja jest mozliwa?
|
|