forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - EOS 5D + GPS

ghostdog - Sro 11 Lut, 2009
Temat postu: EOS 5D + GPS
Witak
zwracam się z zapytaniem czy jest jakieś ustrojstwo Canona lub innej firmy kompatybilne do 5D na wzór odbiornik GPS GP-1 dla Nikon-a.

edmun - Sro 11 Lut, 2009

coś takiego ?
http://web.canon.jp/imagi.../gps/index.html

ghostdog - Czw 12 Lut, 2009

nie do końca to tylko transmiter chyba
do tego trzeba mieć jeszcze GPS
i z tego co mi wiadomo to nie jest kompatybilne z 5D mark I
dopiero Mark II
ale może się mylę.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 08:13 ]
dalej jak w opisie :(

Compatible cameras: WFT-E2/E2A: EOS-1Ds Mark III, EOS-1D Mark III
WFT-E3/E3A: EOS 50D, EOS 40D
* The Wireless File Transmitter WFT-E3/E3A firmware update is required before using the device with the EOS 50D.
WFT-E4/E4A: EOS 5D Mark II

a to co wskazałeś to :

The new WFT-E2/E2A/E3/E3A/E4/E4A Wireless Transmitter allows you to connect to wireless and wired LANs, and supports FTP, PTP, and HTTP. Thanks to a connection wizard with broad compatibility, network access is sharply improved. The new WFT-E2/E2A/E3/E3A/E4/E4A is a premier work tool with expanded capability to link up with external storage media and GPS devices and others.

ZMĘCZYŁ MNIE NA MAXA JUŻ CANON NASTĘPNA PUSZKA BĘDZIE INNA :evil:
szkoda tylko szkieł

edmun - Czw 12 Lut, 2009

nie wiedziec czemu ale gdybym mial 5D i WFT-E4/E4A to i tak byłbym zadowolony. głównie dlatego że sam sobie dobieram odbiornik GPS i mam możliwość wyboru czy chcę podłaczyć GPS'a z wyświetlaczem czy też bez, odbiornika takiej lub takiej firmy i czy ten odbiornik będzie mi działał przez 3 czy przez 8 godzin :)
ghostdog - Czw 12 Lut, 2009

Ja mniej bo wcale nie mam ochoty przesiadać się na Mark II po to żeby mi WFT-E4/E4A zadziałał :twisted:
poza tym jak mam z tym biegać - nawiązanie do filmiku w linku który przesłałeś chyba se te kable od usb wokół szyi powiąże

edmun - Czw 12 Lut, 2009

hmm faktycznie, o tym zapomniałem. choć przyznam że zawsze jest to jakieś wyjście. przypominam że jest to pierwsze lepsze jakie mi wypadło z google :) :zalamany:

Poszukam niedługo czegoś podobnego, ale żeby nie trzeba było na kablu dodatkowego urządzenia nosić

skasowany - Czw 12 Lut, 2009

Zabiorę głos chociaż używam nikona. Do niedawna nikon również nie posiadał małego gps montowanego w sankach i trzeba było biegać z kablem i gpsem, najczęściej zamocowanym na szelce plecaka co czyniłem przez całe wakacje. Po godzinie można się przyzwyczaić :wink: Na większych wyprawach i tak warto mieć zapasowy gps więc ten przy aparacie może spełniać ową funkcję :wink:
Zadzwoń może do fotoita na Czerniakowskiej. Byłem tam jakieś 2 tygodnie temu i jeden z ich pracowników wspomniał, że znają jakiegoś elektronika który robi malutkie odbiorniki gps do lustrzanek c i n i cenowo są bardzo konkurencyjne jeśli chodzi o oryginały :wink:

Tutejszyn - Czw 12 Lut, 2009

Początkowo myślałem, że chodzi właśnie o GPS w jakiś sposób przypinany do aparatu, ale widzę, ze wszystko sprowadza się do zwykłego geotagowania zdjęć. A tutaj wystarczy juz zwykły turystyczny odbiornik GPS. Wystarczy tylko, ze jest właczony i zapisuje ślad. Potem za pomocą darmowego programu do geotagowania mamy to co chcieliśmy. Caly proces trwa półtorej (?) minuty..
Ale może rzeczywiście chodzi o te wszystkie obciążniki korpusu i kable.. Nie wiem. Ja geotaguję zdjęcia jakoś tak zwyczajnie. Po prostu włączam Garmina i wkładam do wolnej kieszonki w torbie.

skasowany - Pią 13 Lut, 2009

Tutejszyn napisał/a:
Początkowo myślałem, że chodzi właśnie o GPS w jakiś sposób przypinany do aparatu

No chodzi o gps jakoś przypinany do aparatu :mrgreen:

Tutejszyn napisał/a:
A tutaj wystarczy juz zwykły turystyczny odbiornik GPS.

A jaki to 'niezwykły' :?:

Tutejszyn napisał/a:
Ale może rzeczywiście chodzi o te wszystkie obciążniki korpusu i kable.

Nikomu o to nie chodzi :wink:

Tutejszyn napisał/a:
Ja geotaguję zdjęcia jakoś tak zwyczajnie.

Przykłady? Do czego potem używasz? Czy da się tak tagowane zdjęcia podpiąć do np. panoramio?

Tutejszyn - Pią 13 Lut, 2009

Ruslan 'zwykły' GPS słuzy do zastosowań ogólnych a 'niezwykły' jest wyspecjalizowany do jednego celu. Tutaj określenie 'zwykły' użyłem, aby określić odbiornik turystyczny (Garminy wszelkiej maści).
W tym momencie posiadajac zwykły GPS, wystarczy go włączyć i uruchomić zapis śladu. Kazdy punkt śladu określa dokładny czas i pozycja geograficzna. Kazde zdjęcie jest również określone czasem, w którym naciśnieto spust. Po przyjsciu do domu jednym z wielu programów synchronizujesz te czasy i robisz odpowiedni wpis w EXIFie wykonanych w tej sesji fotografii. Cały proces trwa minutę, albo dwie, jeśli nie zależy Ci na czasie..
Zdjęcia w ten sposób geotagowane wykorzystuję chyba jak wiekszość, do ogladania ich w panoramio i do tego, aby po czasie umieć wrócić do miejsca, które chcę odwiedzić jeszcze raz..

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 08:34 ]
Dodam tylko, że nie trzeba mieć Nikona z gniazdem GPS, aby móc geotagować zdjęcia. Zdjęcie moze być zrobione choćby komórką :)

Tutejszyn, jakiego programu używasz? Napisz proszę, bo całkiem możliwe, że ułatwi to pracę :grin: Dla mnie każdy gps jest zwykły :wink:

Uzywam dwóch:
Microsoftowy ProPhotoTools i inny Geosetter (Oba darmowe)

ProPhotoTools lepiej geotaguje. Trafia we wszystkie zdjęcia. Idealnie rozwiązana korekta czasu, jeśli na przykład jest jakaś różnica w czasie zegara aparatu do rzeczywistego.

Z kolei Geosetter jest lepszy do oglądania zdjęć. Jest oparty na GoogleMaps i jakoś to wszystko lepiej w tym programie wygląda.

Jedna uwaga. Zauwazylem, że nie ma jednego formatu zapisu współrzędnych geograficznych w EXIF, dlatego na przyklad Picasa potrafi pokazać głupoty.

edmun - Pią 13 Lut, 2009

właśnie wczoraj leżąc na łóżku szpitalnym, przypomniało mi się o takim zwykłym odbiorniku GPS który synchronizuje się ze zdjęciami za pomocą aplikacji

np. coś takiego
http://www.fotografuj.pl/...fotografa/id/97

edmun napisał/a:
właśnie wczoraj leżąc na łóżku szpitalnym, przypomniało mi się o takim zwykłym odbiorniku GPS który synchronizuje się ze zdjęciami za pomocą aplikacji

np. coś takiego
http://www.fotografuj.pl/...fotografa/id/97

O, to, to! No właśnie.. Gdybym nie miał juz odbiornika GPS to uzywałbym własnie tego. Jakoś GPS przypinany do aparatu nijak nie pasuje do mojej koncepcji noszenia aparatu w torbie.

A tak na marginesie.. życzę szybkiego powrotu do zdrowia..

edmun - Pią 13 Lut, 2009

sam też poszukuję gdzie można coś podobnego kupić.
teraz wyczytałem że 29 marca 2009 pojawi się Sony GPS CS3-KA
jednakże na allegro można znaleźć tylko starą wersję CS1-KA i to w dodatku aukcje te już są zakończone, kopii nie można odnaleźć i dostępność takiego sprzętu u nas jest prawie zerowa.
dlatego też poszukuję alternatywy

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 12:49 ]
znalazłem coś podobnego.. nie wiem jak z oprogramowaniem:
http://www.allegro.pl/ite..._gw_zabrze.html

ogólny link do urządzeń tego typu (opis)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Datalogger_GPS

info z forum Nikona i podpiecia Garmina do D200
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=283613

Szukam dalej :) Napaliłem się nieźle na taki gps do zdjęć (dużo podróżuje)

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 12:57 ]
ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu

Tutejszyn napisał/a:
Jakoś GPS przypinany do aparatu nijak nie pasuje do mojej koncepcji noszenia aparatu w torbie.

Mi nijak nie pasuje koncepcja noszenia aparatu w torbie :mrgreen: czy z gpsem czy bez :wink: Podpięcie gpsa do aparatu zajmuje tyle co założenie filtra albo osłony :wink:

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 14:39 ]
edmun napisał/a:

ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu

A są gpsy nie zapisujące trasy :?: :shock:

Popatrzyłem sobie na programy i jednak zostanę przy swoim rozwiązaniu, może z przyzwyczajenia, może szkoda czasu bawić się w coś nowego :wink:
Mam gpsik garmina podpięty do lustra i jest ok :mrgreen: Chyba ma to najwięcej plusów, ale są też minusy: mamy dodatkowy kabelek :wink:

ghostdog - Pią 13 Lut, 2009

Kto podróżuje ten wie, że dodatkowy kabelek potrafi zabić przyjemność robienia zdjęć w podróży.
kiedy mam z sobą kupę sprzętu, plecaków to chce wyciągnąć puszkę i pstryknąć parę klatek i jechać dalej, a nie bawić się z podłączaniem czy odłączaniem kabelków.
Zazwyczaj nie ma na to totalnie czasu.
Takie rozwiązania są dobre na spacer a nie na wypad np do afryki cza am. południowej.

edmun - Pią 13 Lut, 2009

Ruslan napisał/a:
A są gpsy nie zapisujące trasy :?: :shock:

są.. zwykłe najtańsze odbiorniki które na wyświetlaczu mają tylko aktualne położenie

są też np. odbiorniki do bluetooth, przez co mozna na komórkach odpalać jako takie aplikacje do GPS i przez bluetooth siorbać dane. w tym momencie sam odbiornik na pewno trasy nie zapisuje :)

najgorzej jest sklasyfikować odbiorniki GPS.
Są takie do laptopów, takie do komórek przez bluetootha, są takie samochodowe GPS'y, są GPS'y typowo do wędrówki pieszej (przykładowe Garminy), GPS'y w paltmopach, smartfonach, komórkach wbudowane, gps'y do śledzenia pojazdów czy też przesyłek.
Powiedzmy że te co wymieniłem są chyba najbardziej znane i popularne, nie mówiąc że GPS znalazł zastosowanie w tysiącach innych dziedzin, więc pytanie czy jest GPS który nie zapisuje śladu - pewnie mija się z celem :)

edmun napisał/a:
...ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu

Jakikolwiek, który zapisuje ślad w formacie *.GPX. Taki, który nie bedzie chciał "przyciągać do drogi", i nie będzie miał wudowanego akumulatora. Krótko mówiąc coś z bogatej oferty odbiorników turystycznych. Mówiąc jeszcze krócej Garmin :)

Dodano...
Odniosłem się do wpisu na poprzedniej stronie i nie zauważyłem dalszej dyskusji na następnej, gdzie praktycznie wszystko zostało juz powiedziane..

ghostdog napisał/a:
Kto podróżuje ten wie

No to chyba napisałeś to dla gościa który jest w podróży minimum 3 miesiące w roku, bynajmniej nie w miastach :wink: W 2007 spędziłem równo 98 dni pod namiotem i wiem co mówię :wink: Żeby nie rzucać słów na wiatr mogę polecić Ci podejść do empiku i kupić np. najnowszego Globtrotera gdzie jest kolejny mój artykuł ;) Szukaj na stronach o Rosji ;)

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 18:09 ]
edmun, źle sformułowałem pytanie :smile: Miałem na myśli tylko odbiorniki Garmina :wink: Dla mnie GPS=GARMIN :wink:

Ruslan Spanie pod namiotem świadczy tylko o przyzwyczajeniu do niewygód. Dlatego raczej nie jesteś obiektywny mówiąc, że jak dyndają kabelki, to nic takiego. To co powiedział ghostdog dotyczyło raczej tych wszystkich, którym przeszkadzają jednak kabelki. W tym i mnie. Może nie jestem podróżnikiem, ale łazikiem na pewno.

Tutejszyn, oczywiście, że nie jestem obiektywny, jest to nader oczywiste :wink:
A skoro jesteś łazikiem, to rozumiem dlaczego przeszkadza Ci kabelek :wink: Przed każdą wyprawą liczę dosłownie każdy gram, ale niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć :sad: Trzeba albo przypakować albo mieć kogoś kto za Tobą będzie niósł sprzęt (ostatnio swoją drogą bardzo modne :wink: ) albo zostać w domu :wink: Ja wybrałem treningi wytrzymałościowe i z kabelkiem sobie radzę :wink: Wątek zmienia temat więc już się zamykam :razz:

ghostdog - Wto 03 Mar, 2009

Ruslan proszę o praktyczne wskazówki dla tandemu Garmin (VistaHCX) i 5D
Jak to spiąć i skalibrować. W czym to potem obrabiasz.
Wszelkie wskazówki i podpowiedzi mile widziane.
Pewnie znalazłbym jakieś info na sieci ale skoro masz praktyczne doświadczenia w tym byłbym wdzięczny za pomoc o ile taka prosba nie będzie nadużyciem z mojej strony.

skasowany - Wto 03 Mar, 2009

ghostdog, co wiem, to chętnie powiem :grin:

Po pierwsze, mam inny system. :wink: Posiadam D300. Podpinam do niego najtańszy model Garmin eTrex H. Posiadam również Vistę HCX, ale ona ma mini usb. Z moim D300, bez precyzyjnego przerobienia kabla, połączyć jej nie potrafię :sad:

Kiedy kupowałem swoje sprzęty gps-owe do aparatu, to miałem do dyspozycji, to:

http://www.cyfrowe.pl/apa...gps-mc-35.html#

i to:

http://sklep.entre.pl/pro...TREX/GEKO_id162

Z tego też powodu dokupiłem właśnie eTrex H, bo mając te kabelki mogłem go podłączyć bez najmniejszego problemu :grin:

Po podpięciu wszystkiego, trzeba pamiętać o przestawieniu trybu GPS-a na NMEA, bo inaczej nie widzi aparat odbiornika. Tak to przynajmniej wygląda u nikona :lol:

Fotki z koordynatami najczęściej przydają mi się do panoramio.com, gdzie mam setki zdjęć. To co kiedyś robiłem przez godzinę, teraz robię w 5 minut.
Łatwo jest lokalizować zdjęcia w takim kraju jak nasz, bo zawsze masz coś charakterystycznego, nawet jeśli jest to Puszcza Białowieska. Gorzej jest z tajgą syberyjską, albo tundrą gdzie dziesiątki kilometrów nie ma drzewka, albo są tylko drzewka, nie mówiąc już o śladach działalności ludzkiej...

Do prezentacji używam też czasami topograficznych map papierowych, zeskanowanych i skalibrowanych w OziExplorer z podpiętymi do odpowiednich współrzędnych odpowiednich zdjęć. Ale to już dla maniaków topograficzno-terenowych :wink:

Generalnie przydaje się wszędzie gdzie spotkasz programy typu google earth i wszystkie ich pochodne...

Fizycznie moje zabawki wyglądają tak:

ghostdog - Sro 04 Mar, 2009

Wielkie dzięki za info.
Troszkę kombinowania z tym.
A czasu mało bo wylot mam już w przyszły piątek.
EE zawsze mi tak jakoś wszystko wychodzi na ostatnią chwile :(
W Canonie chyba będzie więcej z tym roboty. Bo takiego kabelka to Canon nie ma w swojej ofercie:(

edmun - Sro 04 Mar, 2009

ghostdog, a nie lepiej włączyć gps, wrzucić do plecaka i później za pomocą oprogramowania dorzucić wszystkie dane do exif'ów ? czy też koniecznie musi być podpięte na stałe do aparatu ?
ghostdog - Sro 04 Mar, 2009

niekoniecznie
niemniej jednak chciałem przetestować oba sposoby aby wybrać najlepszy z nich

benetnash - Sro 04 Mar, 2009

Nie używałem nigdy GPS z aparatem fotograficznym, ale w życiu bym nie zapłacił 400zł za kabel rs232.
Za tyle to powinien być GPS, który by się mieścił w tej wtyczce, która jest podłączana od strony aparatu (najmniejsze odbiorniki GPS, które widziałem mają 2x2mm, nikon przyjmuje dane w NMEA czyli nie potrzeba nic poza tym modulikiem).

--EDIT--
Chwilę pogrzebałem i w tym kablu MC-35 czy jak mu tam mieści się jedynie translator poziomów z -12 .. +12V w rs323 do 0..+V w nikonie. Piny są połączone ,,tak po prostu'' w tej wtyczne czyli nikon nieźle na tym zarabia ;)

http://www.camerahacker.c...hp?file=Digital Camera/Nikon/Pinout_for_nikon_MC-35_gps_cable

skasowany - Wto 04 Sie, 2009

Tutejszyn napisał/a:
Uzywam dwóch:
Microsoftowy ProPhotoTools i inny Geosetter (Oba darmowe)

Wrócę do tematu, bo przed wyjazdem wakacyjnym próbuję różnych metod geotagowania. Po doświadczeniach z gps-em musiałem zmienić plan działania. Kilkaset złotych na baterie do GPS-a, którego normalnie podłączam do aparatu skutecznie mnie otrzeźwiło! :shock:

Zapisałem w swoim Garminie ślad, zrobiłem zdjęcia i zainstalowałem na kompie trzy, chyba najpopularniejsze, programy do geotagowania w celach porównawczych :wink:

Wspomniane przez Tutejszyna + GPicSync, również darmowy.

Moim zdaniem ten ostatni jest najlepszy, najskuteczniejszy, najpraktyczniejszy i ma polską wersję, jeżeli kogoś to interesuje :wink:
Obsługa jest banalnie prosta. Geotaguje idealnie. Można wprowadzać własne ustawienia odnoszące się do czasu miedzy zrobieniem zdjęcia, a zapisaniem punktu przez GPS, jak również można wprowadzać korekty, jeżeli w aparacie i odbiorniku ustawione są inne strefy czasowe :wink:

Poniżej zrzut ekranu z okna programu.

1. Wybieramy folder ze zdjęciami do geotagowania.
2. Wybieramy plik z GPS-a z którego mają być pobrane dane.
3. Klikamy 'Synchronizuj'

I gotowe :grin:

Programik sam zapisuje w folderze ze zdjęciami oddzielny folder z zgeotagowanymi zdjęciami, plik tekstowy ze współrzędnymi wszystkich zdjęć i plik KML do GoogleEarth :wink:

Ma jeszcze kilka fajnych funkcji. M.in. można natychmiast obejrzeć wynik na GoogleEarth wraz ze śladem, a nie tylko same zdjęcia. Program daje dobre wskazówki, jeżeli coś nie wychodzi :wink:

Ślad z GPS-a (Garmin) najlepiej pobierać z karty pamięci (tam zawsze są zawarte dane czasowe). Pliki Garminowskie .gdb można zamienić na .gpx (najlepiej działający) za pomocą programu MapSource dostarczanego z każdym odbiornikiem Garmina.

Może komuś, kiedyś się przyda ta informacja :wink: :lol: