forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Carl Zeiss ;)

Mikan - Sro 10 Sty, 2007
Temat postu: Carl Zeiss ;)
Czy macie jakieś doświadczenia z obiektywami Carla z Jeny? ;)
Jestem bardzo ciekaw jak wypadają na tle nowoczesnych konstrukcji (szczególnie w porównaniu Sonnarów (200mm f2.8, 300mm f4) z Sigmą 100-300 f4 i L-kami). Domyślam się że praca pod światło wypadnie gorzej w starszych konstrukcjach, jednak jak z ostrością, aberracjami i korygowaniem innych wad optycznych?

PS. Pomijając brak AF of koz ;)

fotokrak - Pią 02 Mar, 2007

hm, nie wiem jak teraz, ale z tego co wiem są to szkła najwyższej pólki, oczywiście jeżeli mówimy o soczewkach tych z niemiec, bo firma również otwarła filie w innych wschodnich krajach produkując tanie soczewki do różnych gadżetów m. innymi telefonów.

Moje doświadczenie z tymi obiektywami zaczęło sie końcem lat 70tych i skończyło w początku lat 90tych, ojciec miał kilka sztuk, a potem ja jeszcze dokupiłem lekkie rybie oczko, parametrów już nie pamiętam, zwłaszcza to rybie oczko dawało niesamowity efekt, pierwsze zdjęcie zrobione pod świeżo wyremontowanym Teatrem słowackiego powaliło mnie na ziemie!
po prostu coś pięknego!
Na pewno nie są to obiektywy dla przeciętnego kowalskiego

Mikan - Pią 02 Mar, 2007

Mógłbyś napisac z jakimi konkretnie modelami szkieł zeissa miałeś doczynienia?
Zastanawia mnie porównanie starych distagonów i planarów (yashica/contax f/1,4 i f/1,7 - japońskie) z współczesnymi obiektywami (np. serii EF L).

fotokrak - Nie 04 Mar, 2007

bardzo mi przykro ale nie pamiętam, ostatni raz w reku miałem je jakieś 15 lat temu, trochę po wojsku. Zdjęcia papierowe chyba zniszczone, a klisze być może gdzieś u rodziny w Polsce się poniewierają nie mam pojęcia, co się stało ze sprzętem nie wiem, podejrzewam że ojciec albo brat sprzedał.