|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 50 1,4 czy tez sigma 18-50 2,8 DC MACRO
mafister - Sob 14 Lut, 2009 Temat postu: Sigma 50 1,4 czy tez sigma 18-50 2,8 DC MACRO Witam jak w temacie. Posiadam Sony L 350 i chce zakupic obiektyw na poczatek. Do robienia zdjec w pomieszczeniach (zla oswietlenie) ale takze jak pojde gdzies na powietrze to by sie udalo cos zrobic. Potem dokupie inny obiektywik na podmiane.
Prosze o porade.
MC - Sob 14 Lut, 2009
A masz jakis obiektyw, czy samo body?
mafister - Sob 14 Lut, 2009
samo body
ghost - Sob 14 Lut, 2009
no to 18-50. sama 50 będzie wąska.
mavierk - Sob 14 Lut, 2009
no to 50/1.4. sama 18-50 bedzie za ciemna.
Jak widać zdania są podzielone
MC - Sob 14 Lut, 2009
A ja bym wzial wlasnie zooma ze swiatlem 2.8 (ta Sigma lub Tamron 17-50) i polowal na tania uzywana Minolte 50/1.7.
razthaman - Sob 14 Lut, 2009
18-50 F2,8 na pewno nie będzie za ciemna na początek, bierz zoom, to najlepszy wybór na pierwszy podstawowy obiektyw
mavierk - Sob 14 Lut, 2009
MC napisał/a: | i polowal na tania uzywana Minolte 50/1.7. | ta minolta nie jest tania... ceny tej używki to po prostu nieporozumienie.
stultus - Sob 14 Lut, 2009
ja mam tą sigme jak dla mnie ok ( wytrzymały obiekty dziś mi spad z ok 50cm na podłoge pod kątem i jest cały )
MC - Sob 14 Lut, 2009
mavierk napisał/a: | ceny tej używki to po prostu nieporozumienie. |
Ja kupowalem za 350zl i uwazam, ze nie przeplacilem. Przynajmniej jest solidnie zbudowana. Nie to, co ten plastik Canona
mafister - Nie 15 Lut, 2009
dzieki za pomoc. Wezme te szklo z zoomem. A co byscie poradzili na drugie szklo takie by w plenerze tez moc zdjecia porobic. Jakies udane konstrukcje sa? Czy czekac na noowe szkla sigmy ktore maja sie pojawic w marcu kwietniu??? Sigma 70-200 mm f/2,8 II EX DG MACRO HSM?? czy jakies inny obiektyw byscei polecili z juz wydanych
Monastor - Nie 15 Lut, 2009
stultus, to sprawdź sobie czy masz jednolitą ostrośc na całej długości i szerokości kadru. Wady pozaosiowe są wredne, zwłaszcza jak wyjdą na jakimś fajnym zdjęciu.
mafister, z czekaniem byłbym ostrożny bo podobno Sigma zamierza ostro podnieśc ceny.
mafister - Nie 15 Lut, 2009
no to mam jeszcze dwa pytania, co byscie polecili w takich zakresach 70 do 200 zebym nie musial czekac i jeszcze jedno podobno mozna obiektywy sigmy wysylac do kalibracji czy jakos tak. Gdzie i jak sie to robi. czy zakupiony obiektyw wysyla sie z aparatem czy gdzies trzeba jechac ? Jaka jest procedura?
[ Dodano: Nie 15 Lut, 2009 15:07 ]
Sigma
50-150 mm f/2,8 II EX DC MACRO
bo jeszcze taki obiektyw jako drugi wchodzi w gre czy ktos takowego uzywal i moze coś o nim powiedzieć
Monastor - Nie 15 Lut, 2009
mafister, jeśli wystąpią problemy z ostrzeniem (tendencje do ostrzenia przed lub za obiektem) to możesz za darmo skalibrowac będący na gwarancji obiektyw w serwisie.
Nie musisz nigdzie jechac. Wystarczy wysłac aparat i obiektyw. Kontaktujesz się telefonicznie z serwisem i umawiasz na wysyłkę. Potem wysyłasz DHL wszystko, czego potrzebują do kalibracji (aparat, obiektyw, papiery gwarancyjne, dowód zakupu, dokumentację problemu) do serwisu w Gdyni, na koszt odbiorcy. Po około tygodniu, maksymalnie dwóch sprzęt wraca do Ciebie skalibrowany.
Wszystkie informacje znajdziesz na tych stronach:
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36
http://www.foto-service.pl/
Poza tym możesz do nich zadzwonic albo odezwac się do mnie na PW lub GG, przerabiałem już taką kalibrację i mogę to dokładniej opisac, zresztą już to chyba robiłem kilka razy na forum.
|
|