forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Wydruk zdjęć w salonach fotograficznych

Karipu - Nie 15 Lut, 2009
Temat postu: Wydruk zdjęć w salonach fotograficznych
Panowie, taki temat daję do dyskusji. Trochę co prawda zbliżony do "Kolorów zdjęć po eksporcie z LR", ale tamten dotyczy głównie wyświetlania barw na monitorze. Gdyby jednak Mod uznał, że można kontynuować dyskusję tam, to niech przeniesie wątek...

Problem wygląda następująco: Chcę wydrukować zdjęcia w formacie 20x30. Jako, że tych zdjęć trochę się nazbierało, zaniosłem jedno testowe, żeby mi wydrukowali w Kodaku, abym miał pewność, że kolory się zgadzają, żebym nie wyrzucił kasy w błoto.
No i nastąpiło zdziwienie...
W LR, Photoshop Elementsie, jak i IrfanView kolory na monitorze były zbliżone. Natomiast na wydruku, to jest zupełnie inne zdjęcie!
Nie powiem, bo bardziej mi się podoba to wydrukowane i na pewno je sobie zostawię, bo ma swój klimat, ale nie wiem, skąd się wzięły różnice.
Zdjęcie było zrobione aparatem w przestrzeni barw sRGB, do obróbki wykorzystywałem również tylko tego profilu.
Wydrukowane zdjęcie straciło znacznie na nasyceniu w kolorach pomarańczowych (zamek w Malborku), ale bardziej mnie zastanawia, że drzewa, zamiast wiosennej zieleni, wyszły ciemne i nie przypominają zielonego koloru.
Czym to może być spowodowane. Wina Kodaka, czy może ja coś źle zrobiłem. Czy jak wyślę to jedno zdjęcie (w celu porównania wyników) do innego salonu (np. Fotojoker lub Empik) może coś się zmienić?
Generalnie, to to jedno zdjęcie jest ok, tzn. podoba mi się takie, jakie jest, ale obawiam się, że jak wydrukują mi zdjęcie z gór, gdzie przeważa jasna zieleń, to już tak fajnie nie będzie...

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę wysyłając zdjęcia do druku? Na razie oprócz kolorów, wiem także, że zdjęcie w formacie 20x30cm faktycznie ma 20,3x30,5 przez co ucięło mi ramki... Ale właśnie dlatego dałem tylko to jedno zdjęcie do druku, a nie 20, żeby się przekonać, jak wyjdzie... O różnicy w jasności nawet nie wspominam, bo to pewnie wina monitora i tu już wiem, że trzeba dla każdego zdjęcia ciut podnieść wartość ekspozycji...

kamfil06 - Nie 15 Lut, 2009

Karipu,

może masz nieskalibrowany monitor?

piotrmkg - Nie 15 Lut, 2009

Karipu, temat rzeka :) dobry lab udostępnia aktualny (aktualizacja co najmniej raz na miesiąc) profil kolorystyczny maszyny drukującej/naświetlającej. bez tych profili to zupełna loteria jakie kolory będą na zdjęciach, a na domiar złego z jednej maszyny w różnym czasie mogą być różne kolory także.

tu masz przykład labu, który udostępnia profile, warto też przeczytać ABC profilowania.pdf z tej strony trochę ci powinno rozjaśnić w tej kwestii

http://www.profilab.pl/site/01_icc.html

piotrmkg,

jak spojrzałem na cennik to :shock:

kamfil06, albo dobrze albo tanio. jak ma się analoga to jeszcze można znaleźć miejsca gdzie zrobią odbitki z powiększalnika ale z cyfry to już nie ma wyboru.

ale 23zł za wydruk 15-21

[ Dodano: Nie 15 Lut, 2009 18:12 ]
:shock:

kamfil06, 15-21 to sobie w domu można druknąć na epsonie R2880, odbitki przynajmniej dla mnie zaczynają się od formatu 30-40. :)

piotrmkg,

chodzi mi o stosunek rozmiar=cena :razz:

za wydruki 15x21 płaciłem jakieś 0.40p (~1.20zł) sztuka...

kamfil06, a jesteś w stanie zrozumieć że w każdej odbitce jest wliczony koszt nie tylko papieru, ale i innych czynników nie zależnych od formatu odbitki, jak na przykład wiedza i umiejętności ludzi pracujących na tych maszynach :?: zauważ że cena 15x21 jest taka sama jak 30x40.
Monastor - Nie 15 Lut, 2009

kamfil06, ale ten lab pewnie wydrukuje Ci na super papierze, w rozdzielczości 400 dpi żebyś mógł komuś pokazac pod mikroskopem, że jest lepiej niż 200 lub 300 dpi.

Mają jeszcze taki cennik, to chyba normalne odbitki, z pliku cyfrowego też robią.
http://www.profilab.pl/ce...oto_odbitki.pdf

belkot77 - Nie 15 Lut, 2009

Karipu napisał/a:
Jako, że tych zdjęć trochę się nazbierało, zaniosłem jedno testowe, żeby mi wydrukowali w Kodaku, abym miał pewność, że kolory się zgadzają, żebym nie wyrzucił kasy w błoto.

Tak tylko spytam czy prosiles ich aby nic nie ruszali ze zdjeciem? Jezeli im nie powiesz ze chcesz bez obrobki to ci zrobia "z" tak jak im sie podoba. I w dupe profil z lab :)

[ Dodano: Nie 15 Lut, 2009 19:49 ]
kamfil06 napisał/a:
ale 23zł za wydruk 15-21

chyba cos zle spojrzales :)

http://www.profilab.pl/ce...oto_odbitki.pdf

belkot77 napisał/a:

chyba cos zle spojrzales

chyba tak...
ciekawi mnie na co gapiłem się wcześniej :roll:

Monastor napisał/a:
kamfil06, ale ten lab pewnie wydrukuje Ci na super papierze, w rozdzielczości 400 dpi żebyś mógł komuś pokazac pod mikroskopem, że jest lepiej niż 200 lub 300 dpi.

pewno tak :roll:

Karipu - Pon 16 Lut, 2009

Monitor mam skalibrowany poprawnie. Na wszelki wypadek sprawdziłem również na 4 innych i na wszystkich zdjęcie wygląda podobnie.
W labie także niczego nie zmieniali, przynajmniej o to ich prosiłem :wink:

Wyślę to samo zdjęcie jeszcze do dwóch punktów i zobaczę gdzie wyjdzie najlepiej :razz:

W jaki sposób korzystacie z profilów icc? Zapisujecie w nich ostatecznie zdjęcie i później porównujecie jak wyglądają, czy może ładujecie profil do ustawień monitora/karty graficznej?

piotrmkg - Pon 16 Lut, 2009

Karipu, tu masz sporą dawkę informacji https://admin.adobe.acrobat.com/_a227210/p84783897/
belkot77 - Pon 16 Lut, 2009

Karipu napisał/a:
W jaki sposób korzystacie z profilów icc? Zapisujecie w nich ostatecznie zdjęcie i później porównujecie jak wyglądają, czy może ładujecie profil do ustawień monitora/karty graficznej

Takie profile jaki oni daja to jest profil wydruku a nie monitora. Musisz otworzyc zdjecie w PS i wybrac profil ktory ci dadza (wczesniej go zainstaluj). Nie wiem nie sprawdzalem jeszcze czy zdjecie w profilu bedzie takie jak wydrukuja. W czestochowie jest tylko jeden taki fotograf co ma profil :)

Sam sie na tym dokladnie nie znam ale wpadl mi do glowy taki szalony pomysl.

Dajesz zdjecie do wywolania proszac aby nic nie zmieniali. Jak ci wywolaja to przykladasz do monitora i kalibrujesz tak aby na monitorze wyszlo to co na zdjeciu :mrgreen:
OCzywiscie najlepiej by bylo jakby dali wzornik kolorow w formie papierowej i jako plik graficzny.

piotrmkg - Wto 17 Lut, 2009

belkot77 napisał/a:
Jak ci wywolaja to przykladasz do monitora i kalibrujesz tak aby na monitorze wyszlo to co na zdjeciu

a za jakiś czas zmieniają chemię i wszystko szlak trafia, dobrze jeśli nie na jakimś ważnym zdjęciu, i trzeba wszystko od nowa zaczynać.

belkot77 - Wto 17 Lut, 2009

Najlepiej miec od nich profil ktory wgrywasz do PS. Ale ja obrabiam zdjecia w innym programie do ktorego nie da sie wgrac profilu (tak przynjamniej mi sie wydaje). Ech ciezko z ta kalibracja monitora jest. Adobe gama u mnie nie dal jakis fajnych efektow.

Mam pytanie jaka ustawiacie temp. na monitorze 5000K czy 6500K?

kamfil06 - Wto 17 Lut, 2009

belkot77 napisał/a:
6500K

ophiuchus - Sro 10 Lut, 2010

To ja się tu jeszcze dopiszę coby nowego tematu nie zakładać. Otóż chcę wysłać do Rossmanna parę plików coby naświetlić, ale pomocy bo nie wiem jaką rozdzielczość ustawić tudzież rozmiary zdjęcia, żeby to jako tako wyszło. Rozchodzi się o odbitki 13x18. Czy coś w tym stylu. Profili kolorystycznych Rossmann nie udostępnia więc pewnie będzie losowanie.
hijax_pl - Sro 10 Lut, 2010

ophiuchus, a czemu do rossmana akurat? nie możesz wysłać do innej, bardziej profi firmy?

Nic lepszego w okolicy nie mam :D

[ Dodano: Sro 10 Lut, 2010 21:48 ]
Chyba, że wysyłkowo ;) jeśli tak to polećcie coś interesującego ;)

hijax_pl - Sro 10 Lut, 2010

ophiuchus napisał/a:
Nic lepszego w okolicy nie mam

Naprawdę :???: :?:

Tylko w rossmanie robią odbitki?

;) Nie tylko :D słuszna uwaga... Jednak mam kiepskie doświadczenia ze zdjęciami analogowymi, które całkiem niedawno oddawałem do tych labów ;) Zastanawiam się, czy gdybym spytał o profil kolorystyczny maszyny to obsługa wiedziałaby o co mi się rozchodzi ;)
hijax_pl - Czw 11 Lut, 2010

ophiuchus, profil jak to profil - możesz zupełnie bezstresowo używać sRGB. Na Twoim miejscu lepiej pytałbym się czy kalibrują maszyny ;)
ophiuchus - Czw 11 Lut, 2010

Zapamiętam ;) a teraz pytanie podstawowe. Chciałbym zrobić odbitki 13x18. Jak w takim wypadku ustawić DPI i rozmiar pikselowy obrazka, żeby jako tako wyszło? ;)
hijax_pl - Czw 11 Lut, 2010

13x18 ma proporcje 4/3, proporcje 3/2 to format 10x15 lub 15x22,5

Jak chcesz to robić ręcznie to tak:

Bierzesz DPI=300, dzielisz przez cal i mnożysz przez wielkość fotki.

10x15cm daje ok 1200x1800px
13x18cm daje ok 1560x2160px
15x22,5cm daje ok 1800x2700px

Dla większych rozmiarów odbitek możesz spokojnie przyjmować 200dpi...

Nagrywasz jako TIFF 8bit sRGB, zanosisz i prosisz aby nic z tym nie robili - niech naświetlają 1:1...

ophiuchus - Czw 11 Lut, 2010

Merci :D