forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Powłoka MC

kaczor--ek - Sro 18 Lut, 2009
Temat postu: Powłoka MC
Witam mam pytanie. Niedawno zakupiłem obiektyw obiektyw miał być w bardzo dobrym stanie
faktycznie stan zewnętrzny jest BDB optyka nie porysowana żadnych pyłków czy paprochów też nie ma, ale zauważyłem jakieś przebarwienia od środka soczewki i nie wiem czy jest to problem i czy będzie sie nasilał, nie będę więcej sie rozpisywał tylko pokarze o co chodzi
http://www.wrzuta.pl/obraz/95n1593MXq/28mm

ghost - Sro 18 Lut, 2009

mz grzybek.
palindrom - Sro 18 Lut, 2009

Chyba ghost ma rację. W każdym wypadku da się to wyczyścić.
lupo57 - Sro 18 Lut, 2009

lub zachodować :mrgreen:
ghost - Sro 18 Lut, 2009

wyczyścić się da o ile szkło jest w tym miejscu rozbieralne. mam OMa 50 1.7 który ma podobny nalot, niestety w sekcji która jest na stałe zaklejona.
przynajmniej mi nie jest go żal i można ekstremalnie focić :mrgreen:

mavierk - Sro 18 Lut, 2009

pieczarki ludzie niekiedy próbują usuwać naświetlając grzybki za pomocą lampek UV :)

A tak znikoma pleśń nie powinna wpływać znacząco na jakość zdjęć.

garreth - Sro 18 Lut, 2009

tak - tyle, że lampa UV spowoduje jedynie uśmiercenie komórek pleśni, czyli przerwanie cyklu życiowego, ale nie zlikwiduje ich całkowicie :roll:
mavierk - Sro 18 Lut, 2009

e tam, luknij na te pieczareczki - nic się temu szkiełku prawie nie stało - ot, jakby ospę miał :)

Przypomniał mi się zagrzybiony pentacon 29/2.8, którego omyłkowo kupiłem... na najmniejszej soczewce jakby pająk pajęczyne rozłożył...

kaczor--ek - Pią 20 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
e tam, luknij na te pieczareczki - nic się temu szkiełku prawie nie stało - ot, jakby ospę miał :)

Przypomniał mi się zagrzybiony pentacon 29/2.8, którego omyłkowo kupiłem... na najmniejszej soczewce jakby pająk pajęczyne rozłożył...

Widzę że umiecie rozweselić ludziska :lol: jak to grzybki to myślę ze problemu z tym nie będzie, a i może jakaś pieczarkowa będzie z tego :mrgreen:

garreth - Pią 20 Lut, 2009

kaczor--ek napisał/a:
jak to grzybki to myślę ze problemu z tym nie będzie

jak się zaczną namnażać i tworzyć zbitą grzybnię, to będzie problem ;)

mavierk - Pią 20 Lut, 2009

no i można wtedy rozkręcić szkło, zwinąć w blanta.. :P
kaczor--ek - Sob 21 Lut, 2009

garreth napisał/a:
kaczor--ek napisał/a:
jak to grzybki to myślę ze problemu z tym nie będzie

jak się zaczną namnażać i tworzyć zbitą grzybnię, to będzie problem ;)

No właśnie dlatego nie chce do tego dopuścić i jak najszybciej to wyczyścić moje obawy są ze to może być uszkodzona powłoka od środka.

garreth - Sob 21 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
no i można wtedy rozkręcić szkło, zwinąć w blanta.. :P

:shock: :???: :zalamany: :mrgreen: :razz: :lol:

kaczor--ek napisał/a:
No właśnie dlatego nie chce do tego dopuścić i jak najszybciej to wyczyścić moje obawy są ze to może być uszkodzona powłoka od środka.

to oddaj specjaliście albo do serwisu, chyba że masz trochę czasu i chcesz się samemu pobawić w rozkręcanie
bez obaw, to nie powłoki, tylko tak jak pisał ghost - grzyb
piasek, nawet jakby się dostał do środka i zaczął szorować, nie stworzyłby kropek, tylko ryski ;)

edmun - Sob 21 Lut, 2009

sam właśnie posiadam obiektyw zaatakowany przez grzyb. za tydzień może Palindrom do niego zajrzy i coś pomoże
kaczor--ek - Sob 21 Lut, 2009

to oddaj specjaliście albo do serwisu, chyba że masz trochę czasu i chcesz się samemu pobawić w rozkręcanie
bez obaw, to nie powłoki, tylko tak jak pisał ghost - grzyb
piasek, nawet jakby się dostał do środka i zaczął szorować, nie stworzyłby kropek, tylko ryski ;) [/quote]

Czasu mi nie brakuje i myślę że sam rozkręcę. jak tyko uda mi sie dorobić narzędzie do rozkręcenia tego obiektywu.

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 10:58 ]
Wczoraj rozłożyłem szkiełko i wyczyściłem ale zauważyłem że tam gdzie jedna z soczewek była czerniona zaczęła schodzić farba czym można to poprawić zwykłym czarnym matem czy jakąś specjalna farbą?