|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Różnica zniekształceń pomiędzy 16-35 na 5D a 10-22 na 40D
4rtur4 - Czw 19 Lut, 2009 Temat postu: Różnica zniekształceń pomiędzy 16-35 na 5D a 10-22 na 40D Witam sedecznie.
Nurtuje mnie pytanie dotyczące zniekształceń geometrycznych obiektywów:
16-35L podpiętego na FF oraz 10-22 podpiętego pod cropa.
Wyczytałem, że w 10-22 np na 10mm dystorsja wynosi -2.4%
natomiast w 16-35 przy 16mm dystorsja jest równa -2.51%
Nie biorąc pod uwagę przewagi oferowanego światła przez 16-35 czy warto wydawać dużo więcej pieniędzy na 5D + 16-35, który to (jak wynika z testów na optycznych) przy najszerszym kącie oferuje bardziej zniekształcone zdjęcia czy może lepiej kupić dużo tańszy 10-22 + 40D??
Sprzęt ma posłużyć głównie do fotografii ludzi.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
lupo57 - Czw 19 Lut, 2009
ja tylko trochę fotografowałem 16-35 L, i jestem zachwycony wg. mnie warto wydać kasę
choć pewnie piotrmkg coś więcej powinien powiedzieć na temat tego szkła
pozdrawiam
4rtur4 - Czw 19 Lut, 2009
No, ale czy ta różnica w cenie ( bo jest naprawdę duża ok. 5500zł) jest adekwantna do możliwości obydwóch zestawów w rozpatrywanym kontekście?
Z 10-22 na 40D miałem juz do czynienia i wiem, że na niskich ogniskowych trzeba uważać bo deformuje twarze. Nie wiem natomiast jak sytuacja ma się w typowo reporterskim obiektywie 16-35L, bo testy i teoria mi podpowiadają, że w kwestii dystorsji oba systemy zachowają się niemal identycznie.
Szukam potwierdzenia lub zaprzeczenia moich domysłów
lupo57 - Czw 19 Lut, 2009
no tu masz nowy sprowadzony za 3800
http://www.allegro.pl/ite...gratis_fil.html
tu jest taniej ale używka
http://www.allegro.pl/ite...usm_poznan.html
co do zniekształceń, nie wypowiem się bo nie mam porównania
pozdr
belkot77 - Pią 20 Lut, 2009
4rtur4 napisał/a: | że na niskich ogniskowych trzeba uważać bo deformuje twarze |
No jasne ze deformuje twarze bo taki jest urok szerokiego kata. Jak niechcesz zeby deformowal twarzy to kup 85mm.
Czy tych chesz robic portrety takimi ogniskowymi czy jakies szersze ujecia z ludzmi (koncerty, kluby...)?
4rtur4 - Pią 20 Lut, 2009
Nie no bez przesady )) Szersze ujęcia ludzi z architekturą lub w pomieszczeniach, czasem ślub znajomego od znajomego. A do portretów mam oczywiście min. 50 1.4
Z tego co wyczytałem to są programy do korygowania zniekształceń szerokiego kąta.. np. Aperture na MACa.
Ciekawe jakie faktycznie wyniki można osiągnąć takim zabiegiem.
komor - Pią 20 Lut, 2009
Wyniki raczej nierewelacyjne, bo ostrość stracisz na tych pikselach które będą "wyginane".
|
|