forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A200 vs... Panas FZ18...

Sz@kal - Czw 19 Lut, 2009
Temat postu: Sony A200 vs... Panas FZ18...
Witam
wiem, że to może głupie ale mam następujące pytanie: czy odczuję znaczną różnicę w jakości zdjęć po przesiadce z FZ18 na Alphe200? Wiem że to lustrzanka więc co ja w ogóle porównuję ale spotkałem wiele stron z testami obydwu aparatów i FZ18 zgarniał więcej punktów za jakość fotek niż A200... spytam też od razu czy uważacie, że taka przesiadka jest sensowna? Dodam że A200 ma mi służyć jako aparat "przechodni" póki nie odłożę na lepsiejszą lustrzankę, więc raczej nie zamierzam nic do niej dokupywać (co najwyżej pierścień na M42 - mam pozostałości z zenitha)

MC - Czw 19 Lut, 2009

Rozumiem, ze planujesz zakup z kitem? Moim zdaniem roznice odczujesz mimo tego.
PS. nie za bardzo rozumiem co oznacza jakosc fotek... :neutral:

Daimon - Czw 19 Lut, 2009

Pewnie, że odczujesz różnicę, nawet jak kupisz z kitem. Potem dużo czasu nie minie i dokupisz jakieś lepsze szkło. A system Sony wcale nie musi być przechodni. :)

Ja pamiętam jak kilka lat temu przesiadłem się z tzw hybrydy na lustrzankę. Różnica w jakości obrazu była spora, szczególnie mocno widoczna przy zdjęciach z dużą ilością detali. Inne jest także użyteczne ISO, szybkość i precyzja AF, zakres tonalny, rozdzielczość. Długo by wymieniać. Teraz przesiadłem się na FF i powiem, że różnica w stosunku do APS-C jest, ale nie tak duża jak wtedy, gdy z zaawansowanego kompaktu przesiadłem się na proste lustro APS-C/DX. Był to Nikon d70.

kozidron - Czw 19 Lut, 2009

Sz@kal, jak najbardziej odczujesz różnice ...........
a co do testów , że zgarniał więcej punktów, pewnie kryteria dla kompaktów i luster są różne i pewnie odnoszą się do porównań wewnątrz "klasy jakościowej". Przychylam się do tego co napisał Daimon, w przyszłości przecież możesz się przesiąść na A700 albo następce....

MC napisał/a:
Rozumiem, ze planujesz zakup z kitem?

dokładnie to sprzedając FZ18 i graty oraz dokładając 100zł mogę mieć A200 z kitem (ale to jeszcze nic pewnego) liczę, że musiałbym jeszcze dołożyć jakieś 100-150zł na jakąś torbę i kartę CF ale wydaje mi się, że nie ma się nad czym zastanawiać... dzięki - wiem, że takie rozmyślenia są może głupie ale nie lubię pochopnie postępować i wolę poznać opinię innych :) pozdrawiam

MC - Czw 19 Lut, 2009

I bardzo dobrze, ze sie pytasz. A Twoje zdjecia beda jeszcze lepsze niz sa teraz :wink:
edmun - Czw 19 Lut, 2009

Sz@kal, a mówiłem Ci że przesiadka na lustro to tylko formalność ? :)
P.S. Poczujesz różnicę, choćby z faktu że przysłona 2.8 lub 8.0 to znacząca różnica :D

edmun, wszystko niby ok ale nie rozumiem o co z przysłonami Ci chodzi... w FZ mam jaśniejszy obiektyw niż kit w a200 i to mnie boli no i brakuje mi jednej rzeczy w a200 - wstępnego podnoszenia lustra (ale mam nadzieje, że się okaże że to wcale nie takie straszne jest...)

MC, dzięki... ale produkcja lepszych gniotów niż teraz mnie nie zadowala :wink:

przy okazji spytam czy jest sens kupować do a200 kartę szybszą niż ta: http://www.allegro.pl/ite...a_24hod_ss.html ???

eave - Czw 19 Lut, 2009

Pewnie zaraz Ci wszyscy będą polecać San Diska Extreme, ale powiem Ci, że mam San Diska i Kingstony (i to wolniejsze) z 400d i nie ma wielkich różnic. Przy tej prędkości zdjęć seryjnych kupowanie szybszych kart nie ma specjalnie sensu. Jedyną różnicę widać w zgrywaniu zdjęć na kompa.
BTW nie wiem czy to dobry czas na kupowanie lustra, akurat teraz wszystko mocno podrożało. Tak w ogóle to czemu a200 akurat? Jeśli wybierasz system Sony to wporzo, ale jeśli chcesz a200 potraktować tylko jako aparat przejściowy, to czemu nie ładujesz się od razu w docelowy system?
Potem się kupuje akcesoria (choćby CF czy SD, wężyk spustowy, pilot, aku), szkoda się tego pozbywać. No i Soniacze mają kompletnie inną ergonomię niż canony i nikony np., a przyzwyczajenie drugą naturą człowieka :)

Misek - Czw 19 Lut, 2009

Myślę że starczy. Ja mam taką, tylko nie Kingstone, a jakąś Trans... coś tam. Ideksy prędkości takie same i ja jestem ze swojej zadowolony.

eave, przeczytaj wyżej na jakiej zasadzie mogę mieć ten aparat a potem pytaj czemu a200 :wink:
WojciechW - Czw 19 Lut, 2009

eave napisał/a:
Pewnie zaraz Ci wszyscy będą polecać San Diska Extreme, ale powiem Ci, że mam San Diska i Kingstony (i to wolniejsze) z 400d i nie ma wielkich różnic. Przy tej prędkości zdjęć seryjnych kupowanie szybszych kart nie ma specjalnie sensu. Jedyną różnicę widać w zgrywaniu zdjęć na kompa.
BTW nie wiem czy to dobry czas na kupowanie lustra, akurat teraz wszystko mocno podrożało. Tak w ogóle to czemu a200 akurat? Jeśli wybierasz system Sony to wporzo, ale jeśli chcesz a200 potraktować tylko jako aparat przejściowy, to czemu nie ładujesz się od razu w docelowy system?
Potem się kupuje akcesoria (choćby CF czy SD, wężyk spustowy, pilot, aku), szkoda się tego pozbywać. No i Soniacze mają kompletnie inną ergonomię niż canony i nikony np., a przyzwyczajenie drugą naturą człowieka :)

A200 podobnie jak kilka innych lustrzanek znajdują się w różnego rodzaju wyprzedażach promocyjnych, które mogą być dla wielu atrakcyjne cenowo. Czasem przyciągają kolegów, którzy przy poziomie cen sprzed roku nigdy by nie sięgnęli po lustrzankę, a teraz mogą sobie spróbować. No i jest ten problem co będzie dalej - czy okazje się nie skończą, ceny nie podskoczą, a zarobki nie spadną?

Pozdrawiam,
WojciechW

MC - Czw 19 Lut, 2009

Sz@kal, za wolna raczej ta karta nie bedzie, ale ponoc Kingstony slabo sie dogaduja z KM/Sony. Ja mam Extreme IV CF i Ultra II MS i nawet na ta druga specjalnie nie narzekam. Glownie dlatego, ze sporadycznie robie serie.
eave - Czw 19 Lut, 2009

Sz@kal, rozumiem, że chodzi o względy finansowe. Ale dla chcącego nic trudnego. Sam kupowałem Canona 400d używanego na allegro. Z każdego systemu idzie dostać coś sensownego na allegro :)
Więc finanse nie są przeszkodą w wybieraniu systemu, a najlepiej jednak od razu wybrać docelowo.

MC - Czw 19 Lut, 2009

eave napisał/a:
najlepiej jednak od razu wybrać docelowo.

Pewnie. Wiec teraz moze to byc A200 z kitem, a potem A700 lub raczej jej nastepca.

eave - Czw 19 Lut, 2009

MC, tak, jeśli to sony jest tym docelowym systemem :) Bo Szakal coś mówił, że a200 ma być przejściowym aparatem, ale nie powiedział co jest docelowym :)
edmun - Czw 19 Lut, 2009

Sz@kal napisał/a:
nie rozumiem o co z przysłonami Ci chodzi... w FZ mam jaśniejszy obiektyw niż kit w a200 i to mnie boli

Powiem tak... dla mnie czymś pięknym było, jak zaraz po zakupie lustrzanki ustawiłem ISO800 i obejrzałem wynik - wtedy będziesz wiedział, że jaśniejszy FZ18 nie jest lepszy niż kit od Alphy, choćby właśnie dlatego, że możesz wykorzystać większe czułości niż ISO100-ISO200 z Panasonica.

Co do przysłon... nie wiem.. pamiętam jak bawiłem się FZ18 i niezależnie czy ustawiłem F2,8 czy F8,0 - jakoś tak różnicy zbytniej nie widziałem :) Nawet przy ogniskowych rzędu 200-300 mm... Winę tutaj ponosi mniejsza matryca, więc jak dorwiesz jakąkolwiek lustrzankę, to ciężko będzie się przestawić, że jednak ta głębia ostrości jest - a w dodatku bardzo wyraźnie ją na zdjęciach widać :)

Nie mówię że w kompaktach tej głębi brak, jednakże kiedy ma się dwa aparaty obok siebie, wykorzystuję się nawet dwa na raz przy jednej scenie - to jednak w lustrze ta głębia istnieje, a w kompakcie mamy ledwo zalążek.

Dlatego też zaznaczyłem, że zauważysz różnicę w tym - jakiej przysłony będziesz używał :) (p.s. pamiętam że w FZ18, oprócz faktu że przy F8.0 powinienem dostać obraz o lepszej jakości niż z F2.8 (głównie dystorsje i winietowanie), to zazwyczaj przymykałem panasonica tylko w celu wydłużenia czasu ekspozycji.... :) )

kamfil06 - Czw 19 Lut, 2009

Misek napisał/a:
Trans...

cend,

robią swoje karty na podzespołach sandiska -
mam ich 16gb i jestem zadowolony...

[ Dodano: Czw 19 Lut, 2009 21:19 ]
edmun,

co ma przesłona do dystorsji :?:

eave, ok to powiem tak - nie kupiłbym używanego aparatu od kogoś, gdzie nie wiem jak był on traktowany katowany itp... więc allegro odpada - moim marzeniem (tym skromniejszym) już od jakiegoś czasu był Canon 40D ale znajdź mi taki za 900zł... Generalnie za 900zł nowego lusterka nie kupię a tu mam aparat od brata który jest gorszym sprzętowym pedantem niż ja :wink: więc sprzęt zadbany - znam przebieg migawki, mam ponad rok gwarancji, i niską cenę... zresztą nie rozumiem jednego... czy naprawdę uważasz, że skoro teraz kupię SONY to już jestem skazany na ten system? NIE... teraz SONY a potem jak już będę mógł poważniej o sprzęcie pomyśleć to będę myślał... co i jak, a kto wie a może to właśnie będzie SONY...

MC, zaniepokoiłeś mnie z tymi Kingstonami.... możesz coś polecić innego w takim razie? 4GB i najlepiej by się w ok 50zł zmieścić... do Kingstona mam jakoś zaufanie... większe niż np goodram z allegro (choć pamięci do kompa robią dobre)

eave - Czw 19 Lut, 2009

Widać jesteś typem co lubi nowe :) Ja tam na samym używanym sprzęcie jadę (lustro, narty, laptop na ten przykład) i jestem zadowolony. Ale to kwestia osoby :)
Jeśli masz taką okazję z a200, to bierz :)
Mówię tylko, że jeśli jesteś nastawiony na jakiś system, to lepiej się w niego pakować od razu. A systemu nie wybieraj po aparatach, tylko po obiektywach, bo one (ze sprzętu) są najważniejsze :)

wiem, że lepiej byłoby od razu wchodzić w system ale widzisz tu dokładam jedynie 100zł i mam lusterko a na lepszy sprzęt przyjdzie czas a ten... np. oddam przyszłej żonie :wink:

co do kart pamięci to szperałem długo o tym gryzieniu się Kingstona z Sony ale jakoś nic nie znalazłem i chyba ją kupię... bo nic innego taniego znaleźć nie mogę...

lupo57 - Czw 19 Lut, 2009

polecam takie coś

http://www.allegro.pl/ite...pro_25mb_s.html

http://www.allegro.pl/ite...e_pro_133x.html

MC - Pią 20 Lut, 2009

Sz@kal, kilka osob na kkmie narzekalo, ze musieli Kingstony formatowac, bo odmowily wspolpracy i oczywiscie zdjecia przepadly. Inni sa z kolei zadowoleni. Ja pewnie kupie Transcenda albo Extreme III, bo na slub potrzebuje karty niezawodnej.
Sz@kal - Pią 20 Lut, 2009

a co powiecie na taką kartę: http://www.allegro.pl/ite..._mb_s_wawa.html
MC - Pią 20 Lut, 2009

Jezeli nie robisz jakis szalonych serii, to moze warto zastanowic sie nad taka:
http://www.ram.net.pl/pro...oducts_id=26862

Sz@kal - Pią 20 Lut, 2009

drogo... ten Kingston ma te same parametry a cena ok 40zł ale... zamówiłem już tego PRETEC'a x266 2GB mam nadzieję, że nie popełniłem błędu...
WojciechW - Pią 20 Lut, 2009

edmun napisał/a:
Sz@kal napisał/a:
nie rozumiem o co z przysłonami Ci chodzi... w FZ mam jaśniejszy obiektyw niż kit w a200 i to mnie boli

Powiem tak... dla mnie czymś pięknym było, jak zaraz po zakupie lustrzanki ustawiłem ISO800 i obejrzałem wynik - wtedy będziesz wiedział, że jaśniejszy FZ18 nie jest lepszy niż kit od Alphy, choćby właśnie dlatego, że możesz wykorzystać większe czułości niż ISO100-ISO200 z Panasonica.

Co do przysłon... nie wiem.. pamiętam jak bawiłem się FZ18 i niezależnie czy ustawiłem F2,8 czy F8,0 - jakoś tak różnicy zbytniej nie widziałem :) Nawet przy ogniskowych rzędu 200-300 mm... Winę tutaj ponosi mniejsza matryca, więc jak dorwiesz jakąkolwiek lustrzankę, to ciężko będzie się przestawić, że jednak ta głębia ostrości jest - a w dodatku bardzo wyraźnie ją na zdjęciach widać :)

Nie mówię że w kompaktach tej głębi brak, jednakże kiedy ma się dwa aparaty obok siebie, wykorzystuję się nawet dwa na raz przy jednej scenie - to jednak w lustrze ta głębia istnieje, a w kompakcie mamy ledwo zalążek.

Dlatego też zaznaczyłem, że zauważysz różnicę w tym - jakiej przysłony będziesz używał :) (p.s. pamiętam że w FZ18, oprócz faktu że przy F8.0 powinienem dostać obraz o lepszej jakości niż z F2.8 (głównie dystorsje i winietowanie), to zazwyczaj przymykałem panasonica tylko w celu wydłużenia czasu ekspozycji.... :) )

Przepraszam, ale właśnie troszkę pokręciłeś.

Jak mówi definicja np. w Wikipedii:"Głębia ostrości (dawniej "głębokość ostrości") – parametr stosowany w optyce i fotografii do określania zakresu odległości, w którym obiekty obserwowane przez urządzenie optyczne sprawiają wrażenie ostrych".

To co jest cenione w przypadku lustrzanek (przez ciebie również), to możliwość regulowania głębi ostrości - uzyskiwania małej głębii ostrości przy większym otwarciu obiektywu (małe warości f) i dużej przy małym (duże wartości f). A w kompaktach właśnie trudno zmniejszyć głębię ostrości, a więc nie to, że jej nie ma, tylko właśnie jest i to zwykle za duża.

W kompaktach, nie ma też specjalnej potrzeby zamykania przesłony poniżej f4, wyjątkowo f5.6 (jest to nawet szkodliwe, bo spadanie ostrości przy przy zamykaniu przesłony dla krótszych ogniskowych zaczyna się wcześniej). Natomiast w lustrzankach mających obiektywy o większych ogniskowych bywa często potrzebne f8 lub f11 - ogólnie wtedy gdy chce się wykorzystać pełnię zdolności rozdzielczej i/lub gdy motyw wymaga wlaśnie dużej glębi ostrości. Ale z tego wynika również to, że lustrzanka może czasami znacznie bardziej potrzebować większych czułości niż kompakt, z powodzeniem pracujący na f4.

Pozdrawiam i przepraszam za odrobinę czepiania się sformułowań,
WojciechW

edmun - Pią 20 Lut, 2009

WojciechW, ale mi chodziło o dokładnie to samo :)
Może źle się wyraziłem.

Faktem jest że w kompaktach ciężko zauważyć różnicę przysłon a w lustrzankach praca bez znajomości przysłony i choćby definicji jak działa głębia ostrości - jest po prostu trudna.

Dodatkowo dzięki właśnie większej matrycy niż matryce kompaktowe, odkrywamy właśnie uroki wykorzystywania głębi ostrości, niż skupianiu się tylko na ekspozycji i kompozycji, choć nie powiem że te dwa czynniki są jednymi z najważniejszych czynników dobrego zdjęcia.