forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Błąd obiektywu - błędem aparatu?

Oreston - Czw 19 Lut, 2009
Temat postu: Błąd obiektywu - błędem aparatu?
Po pierwsze to Witam wszystkich!:)

Mam do was taki problem:

Gdy kupiłem swój aparat 400D, to podpiałem do niego Sigmę...Podczas użytkowania wyskakiwał mi error99 ( jak to w małżeństwie sigmy z canonem bywa:) ). Po jakimś czasie (ok 2 lat) i na innym obiektywie - ekran zaczyna "przeskakiwać". Tzn z P przeskakuje na krajobrazy....chociaż nic nie ustawiałem.
Zdjęcia robi normalnie, tylko wiadomo - w 400D wszystko ustawia się poprzez ekran.

Czego to wina?
Obiektywu - bo tak się zastanawiam...robiacy błedy obiektyw...robi błedy w oprogramowaniu aparatu...Możliwe?!

Prosze o dopowiedz!

Ppozdrawiam!

[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 16:07 ]
Nie wiem, może nie napisałem zbyt klarownie o co mi chodzi,ale to poważne pytanie było:).
Pytam też dlatego,iż zastanawiam się czy podpiąć to szkło do nowego korpusu...bo jeżeli sytuacja ma się powtórzyć, to nie będę ryzykował z przepinaniem TEGO obiektywu. Miał ktoś podobny przypadek?A może moje myślenie jest błędne ?

esmal - Pon 09 Mar, 2009

Moim zdaniem nie jest to wina obiektywu. Skłaniałbym się ku temu, iz jest coś nie tak z korpusem. Także używam sigmy i jedynym problemem był AF - ostrzył za obiektem. Niewiele, ale jednak. Po zmianie oprogramowania - temat zniknął.