|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z przysłoną Nikkora 50mm f 1.8
Sulle.dc - Pią 20 Lut, 2009 Temat postu: Problem z przysłoną Nikkora 50mm f 1.8 Mam pewien problem z obiektywem 50mm 1.8 Nikkor. Nie mam bladego pojecia dlaczego, operujac pierscieniem przyslony nie moge nic zrobic poza wartoscia zaznaczona na pomaranczowo czyli f22.
Ustawiajac inna wartosc anizeli wspomniana f22 na wyswietlaczu aparatu w miejscu gdzie zwykle jest podana wartosc przyslony miga jedynie takie cos FEE. Spust migawki oraz lampa blyskowa jest zablokowana (nie dziala/ otwiera sie).
Przy wartosci przyslony f22 jak juz wczesniej wspomnialem wszystko gra, wiec pytam o co chodzi? Ja sie poddaje, nie wiem co z nim jest nie tak. Uszkodzony? Mam go dopiero 4 dni.
Jesienny - Pią 20 Lut, 2009
To oczywiste, wszak wartość przysłony zmieniasz w body. Żeby aparat mógł to zrobić, przysłona na obiektywie musi być zablokowana (czyli właśnie ustawiona na wartość f/22).
Taka już specyfika cyfrowych nikonów.
Krótko mówiąc zostaw przysłonę w obiektywie w spokoju a wszystko będzie ok.
Sulle.dc - Pią 20 Lut, 2009
Wiec z nim wszystko ok? ... Nie rozumiem zatem dlaczego nikon umiescil ten pierscien na obiektywie skoro jest bezuzyteczny.
Wybacz(cie) jesli te pytania wydaja ci(wam) sie malo madre, ale jeszcze malo madry jestem na tym polu.
btw:. Dziekuje za szybka odpowiedz, troche mnie uspokoiles Jesienny. dzieki
Motylop - Pią 20 Lut, 2009 Temat postu: ... nikon umieścił go tam po to, jakbys przypadkiem zechcial go podłączyć do nie-cyfrówki
No i wszystko jasne. Dzieki za pomoc panowie, jestem teraz spokojny i nieco madrzejszy
Motylop - Pią 20 Lut, 2009
btw: i wyszło na jaw, że nie czytałeś instrukcji ;P
A tam jak byk jest napisane, żeby ustawić na f22 i zablokować tym małym "przesuwadełkiem"
Pozdrawiam
Tak to prawda
dzieki
pozdrawiam
|
|