forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikkor AF-S 18-70 po półtora roku użytkowania

benetnash - Sob 21 Lut, 2009
Temat postu: Nikkor AF-S 18-70 po półtora roku użytkowania
Mam tutaj taką fotkę (nie czepiajcie się jej jakości i techniki wykonania. Lepiej mi się nie udało wyeksponować tego, pewnie tylne światło byłoby najlepsze ale za dużo kombinowania):
http://czystybeton.pl/~benetnash/dsc_7528.jpg
Obiektyw używam od półtora roku. Szanuję go, jak nie był używany siedział w przeszklonej szafie, na aparacie był zawsze w futerale. Rzucają się w oczy wszelkie syfy na soczewkach. Ostrość była ustawiona na drugą soczewkę od przodu, te pyłki co są nieostre z proodu są po drugiej stronie przedniej soczewki.
Przerażające, prawda? Zwłaszcza ten włosek po prawej na dole ;)

lupo57 - Sob 21 Lut, 2009

To normalne że są takie paprochy
mavierk - Sob 21 Lut, 2009

Ja swojego w ogóle nie szanowałem, siedział sobie na półce w zakurzonym pokoju, a jak nie to w plecaku luzem się obijał o ścianki...

Soczewki miał czyściusieńkie po 2 latach (jeden malutki paproszek na jednej soczewce, którego znalazłem po 15minutach oględzin).

Więc zdawało Ci się tylko, że o niego dbałeś :P

P_M_ - Sob 21 Lut, 2009

Paprochy lapie sie podczas uzywania sprzetu, a nie podczas przechowywania.
Paproszki ten obiektyw lubi wciagac i to jest wiadome od dawna. Szukajka sie klania.

Mavierk - Jesli twoj jest czysty, znaczy sie, jest tylko przenoszony z miejsca na miejsce :wink:

mavierk - Sob 21 Lut, 2009

P_M_ napisał/a:
Mavierk - Jesli twoj jest czysty, znaczy sie, jest tylko przenoszony z miejsca na miejsce :wink:
Nie da się ukryć - nie lubiłem tych ogniskowych i tego światła, pozbyłem się tego szkła :)
benetnash - Sob 21 Lut, 2009

Zgodnie z logiką wydawałoby się, że skoro obietyw przez 99% czasu stoi na półce/w torbie/gdziekolwiek to wtedy powinien łapać kurz na obudowę, który podczas używania jest wciągany do środka.

To że łapie paprochy to wiedziałem od dawna. Nie wiedziałem tylko że aż tak potwornie ;)

palindrom - Sob 21 Lut, 2009

Zrób tak, żeby wciągał większe. Jak będzie ich dostatecznie dużo, będziesz mógł dać dziecku w formie grzechotki :)