|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikkor 18-105 i kiepskie ostrzenie?
lysy - Sob 21 Lut, 2009 Temat postu: Nikkor 18-105 i kiepskie ostrzenie? Witam
W zeszłym tygodniu kupiłem w końcu Nikkora 18-105 vr. Zadowolony zacząłem cykać i stwierdziłem, że opisywana przez wszyskich ostrość tego szkła nijak się ma do mojego egzamplarza. Mój poprzedni 18-55 robił o niebo ostrzejsze fotki :/ Nie wiem czy to problem szkła czy może jestem przewrażliwiony po przeczytaniu testów i opinii na temat 18-105 ale wydaje mi się że mój egz. z ostrością nie ma nic wspólnego. Poprzednie szkło już sprzedałem i teraz nie mam nawet jak porównać fotek przy takich samych warunkach.
Poniżej wklejam cropa ze środka kadru oraz brzeg przy f/3.5. Oceńcie czy mam rację - bo mnie coś trafi zaraz. Ostrzyłem na 12 :/
[img] [/img]
kamfil06 - Sob 21 Lut, 2009
lysy,
masz ff
lysy - Sob 21 Lut, 2009
no właśnie czyli nie tylko ja tak uważam. Ta wada podlega wymianie/kalibracji itd w ramach gwarancji?
kamfil06 - Sob 21 Lut, 2009
lysy,
ja bym się starał go wymienić...
pawel23 - Nie 22 Lut, 2009
Chyba raczej bf...
kozidron - Nie 22 Lut, 2009
lysy, wiem że tablice są mało fotogeniczne ale dla rozwiania wątpliwości zrób fotkę tej planszy z 18tej strony tego pdf-a zgodnie z procedurą opisaną w tym pdf-ie
kamfil06 - Nie 22 Lut, 2009
możliwe,
cały czas mi się myli
pawel23 - Nie 22 Lut, 2009
Mi też
lysy - Pon 23 Lut, 2009
dzisiaj po pracy zrobie foto tablicy i wstawie i zobaczymy co z tego bedzie
komor - Pon 23 Lut, 2009
lysy, a czy przypadkiem nie przekroczyłeś minimalnej odległości ostrzenia tego obiektywu? Bo ta druga fotka to już ewidentnie ma po prostu nieustawioną ostrość. Innymi słowy - czy nie byłeś za blisko tego kalendarza?
mavierk - Pon 23 Lut, 2009
komor, NIE! to BF! Jak mozesz tego nie widzieć
lysy - Pon 23 Lut, 2009
A wiec tak. Zdjecie robione ze statywu, tryb A, dziura maksymalna, obrazek w najbliższej odległosci gdzie aparat łapał ostrość, aparat pod kątem ok. 45 st, do wyzwolenia migawki użyty samowyzwalacz, VR wyłączony. Ostrość ustawiona na środek czarnej krechy. Oto efekt:
[ Dodano: Pon 23 Lut, 2009 17:33 ]
I jescze jeden crop
mavierk - Wto 24 Lut, 2009
efekt jest taki, że masz w pomieszczeniu ciemno jak diabli i Twój obiektyw nie wie gdzie ostrzyć
ppn83 - Pon 14 Lis, 2011
Zrobiłem testy mojego 18-105 i gdy do wyboru miał 1 cel (szachownica o wysokim kontraście) na białym tle, trafiał bezbłędnie. Gubi się dopiero na większej ilości szczegółów, po okrojeniu do -12 trafia idealne.
|
|